גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום ראשון אחר הצהריים, דקות לאחר סגירת המסחר בבורסה בתל אביב ויממה לפני ליל הסדר, דיווחה קבוצת הפניקס , על כך ששתי קרנות השקעה זרות הגיעו למתווה מול רשות שוק ההון על מכירת השליטה בחברה. על פי המתווה, הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שמחזיקות כיום בכ-31.2% ממניות הפניקס, יירדו בתוך כשנתיים להחזקה של 10% בלבד.

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל 
המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל 

כך, תהפוך הפניקס לחברה ללא גרעין שליטה - השנייה מבין חמש חברות הביטוח הגדולות בישראל, לצד כלל (הראל, מגדל ומנורה מבטחים מתנהלות תחת בעל שליטה). עוד נקבע בין הצדדים כי הפעימה הראשונה של מכירת המניות תחל בתוך 16 חודשים לכל היותר. ככל שהקרנות הזרות יעמדו בתנאי המתווה, הממונה על רשות שוק ההון יוכל להעניק להן שנה נוספת להמשיך במכירת המניות עד הגעה ליעד ההחזקה של 10%. היעד למכירה הוא משקיעים בינלאומיים, למרות שיתכן כי מיעוט המניות הנמכרות יגיע גם לידיים ישראליות.

לא קל למכור חבילה ב-9 מיליארד שקל

אבל מדוע נדרש מתווה המכירה? קרנות השקעה נוטות להגביל את משך ההשקעות שלהן לתקופה של בין 5 ל-7 שנים. במקרה של הפניקס הן עדיין לא מיצו את משך הזמן הזה, אולם מאז השלימו את הרכישה, בנובמבר 2019, הפניקס כמעט והכפילה את שווי השוק שלה, והיא נסחרת בשווי של כ-9.1 מיליארד שקל (לעומת שווי של כ-4.8 מיליארד שקל ברכישה). השווי הנוכחי, הגבוה ביחס לזה בו רכשו אותה הקרנות, מקשה על מכירת השליטה כמקשה אחת.

 

עבור הקרנות עצמן, מדובר בנקודה טובה להתחיל ולממש רווחים ולמכור חלק מהמניות, לאחר שתחת שליטתן הפכה הפניקס לחברת הביטוח הגדולה בישראל, הן מבחינת שווי השוק והן מבחינת היקף הנכסים (יותר מ-450 מיליארד שקל נכסים מנוהלים). סנטרברידג' וגלטין יישארו גם לאחר המכירה המתוכננת עם 10% ממניות הפניקס. לאור המשך הצמיחה של החברה וזרם הכספים הנכנס אליה, בעיקר מעולם קרנות הפנסיה, מדובר בהשקעה שצפויה להמשיך להניב לה דיבידנדים.

ככל הידוע שתי הקרנות הזרות החלו במגעים אל מול רשות שוק ההון במטרה למצוא מתווה למכירת מניותיהן עוד לפני הניסיון למכור את השליטה לקבוצת ההשקעות האמירתית ADQ של ממשלת אבו דאבי. נזכיר כי בדצמבר 2022 הפניקס דיווחה כי ADQ מתכננת לרכוש משתי הקרנות 25% ממניות הפניקס שברשותן במחיר של 2.3 מיליארד שקל. אולם, לקראת סוף יולי אשתקד בוטלה העסקה בשל מגבלות רגולטוריות. באותם שבעה חודשים הוקפאו המגעים מול רשות שוק ההון, אולם משהעסקה מול ADQ נפלה, הותנע מחדש תהליך מכירת מניות השליטה.

הקושי למצוא רוכש או קבוצת משקיעים שיקבלו היתר לרכישת שליטה בחברת ביטוח ישראלית ידוע, ובהפניקס מכירים אותו היטב עוד מהתקופה בה שלט בחברה יצחק תשובה באמצעות דלק. תשובה ניסה למכור את השליטה לקבוצת השקעות סינית, אבל העסקה נפלה בעקבות סכסוך בין הקבוצה לשלטונות בבייג'ינג. לפני כן משפחת קושנר, בהובלת ג'ארד קושנר ניסתה אף היא לקנות 47% ממניות הפניקס בתמורה ל-1.7 מיליארד שקל, אך גם העסקה הזו התפוצצה.

לפני שסנטרברידג' וגלטין רכשו את השליטה בחברה, ניסו לעשות זאת מספר גופים זרים, אבל במרבית הפעמים הם נבלמו בשלב קבלת האישור מרשות שוק ההון.

המתווה שגובש בין הקרנות הזרות למ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל, כולל הנחיות ברורות לגבי דירקטוריון הפניקס. 90 יום אחרי הפעימה הראשונה של מכירת המניות - שתוריד את הקרנות להחזקה של מתחת ל-30% - הדירקטורים שמייצגים את סנטרברידג' וגלטין ייאלצו להתפטר. מדובר ככל הנראה על בין שניים לשלושה דירקטורים שיוכלו להיבחר מחדש על ידי האסיפה הכללית.

 

היו"ר והמנכ"ל צפויים להתחזק

באשר ליו"ר הדירקטוריון של הפניקס, בני גבאי, הוא יישאר בתפקידו, כמו גם המנכ"ל אייל בן סימון כך שלא צפויים שינויים ניהוליים או אסטרטגיים בעקבות המכירה. יתר על כן, בחברות ללא גרעין שליטה, המנכ"ל והיו"ר הופכים לדומיננטיים יותר ולעיתים אף לסוג של בעלי השליטה בפועל. אפשר בהקשר זה לבחון מה קרה בכלל ביטוח, כשהמנכ"ל יורם נוה והיו"ר חיים סאמיט הצליחו להעביר מהלכים כמו רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס וגיוס הון בתמורה לרכישת מניות, למרות התנגדותו של בעלת המניות הגדולה אלרוב נדל"ן של אלפרד אקירוב.

גוף פיננסי נוסף בו נערך מתווה מכירת שליטה דומה הוא בנק הפועלים. בספטמבר 2018 הפתיעה שרי אריסון את השוק כשהודיעה על מכירת השליטה. האריסון ובנק ישראל גיבשו מתווה של מכירת מניות הדרגתית, כמו במקרה הנוכחי, שנמשכה 7 שנים. בנוסף שלושה דירקטורים שייצגו את קבוצת אריסון התפטרו.

עתיד הסוכנויות בסימן שאלה

במקביל למתווה למכירת השליטה בקבוצה, מרחף סימן שאלה מעל ביצת זהב של הפניקס, ולא רק שלה. ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר בוחנת בימים אלו את ההחזקות של חברות הביטוח בסוכנויות ביטוח, מה שמכונה "סוכנויות בבעלות". הפניקס היא החברה הדומיננטית בתחום כשהסוכנויות בבעלותה הניבו לה רווח של 307 מיליון שקל אשתקד - פי שלושה לעומת הבאה בתור, מגדל, עם כ-105 מיליון שקל.

הוועדה המיוחדת מתחלקת לשתי עמדות מנוגדות. הראשונה, בהובלת אגף תקציבים ורשות התחרות, טוענת שיש לאסור על חברות הביטוח להחזיק בסוכנויות כדי למנוע הטייה בשירות ללקוח. את העמדה הנגדית מובילה רשות שוק ההון שטוענת כי הנתונים דווקא מראים שאין הטייה כזו בפועל. לפי הרגולטור הממונה על הגופים המוסדיים, דמי הניהול בסוכנויות בבעלות אינם גבוהים בהשוואה לסוכנויות עצמאיות, השירות לא פחות טוב, והסוכנויות עצמן לא בהכרח מעדיפות מוצרים של החברה האם.

עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בנתונים המשקפים את המצב כיום, וגם ברשות עצמה לא פוסלים כי הם ישתנו בעתיד, בעיקר אם חברות הביטוח ימשיכו ברכישות. ההמלצות יפורסמו בשבועות הקרובים.

ייתכן שגם ללא קשר לשינוי רגולטורי הפניקס תכניס שותף לסוכנויות שלה. כפי שפרסמנו בגלובס, הפניקס נמצאת במגעים מול שני גופים זרים למכירת 25% ממערך הסוכנויות שלה לפי שווי של כמיליארד דולר.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק