גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images
קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

המשקיעים של קאת'י ווד עוזבים את הקרנות שלה.

אלו מיהרו להשקיע בקרנות הסל (ETF) של ווד והרוויחו בגדול במהלך התפרצות הקורונה, כשמנהלת הקרן הפכה לסנסציה במדיה החברתית בזכות השקעות נועזות במניות טכנולוגיה חדשניות כמו טסלה, זום ו־Roku. רובם דבקו בה לאחר שהפדרל ריזרב (פד) העלה את הריבית, ומזלן הטוב של הקרנות השתנה לרעה. עכשיו, לאחר שחוו הפסדים משמעותיים על פני שנים, לרבים מהם מתחיל להימאס.

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות 
הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות 

כך, משקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר (נטו) משש הקרנות המנוהלות אקטיבית של קבוצת ARK של ווד (ARK Investment Management), משיכה שמגמדת את הזרימה מהן בכל שנת 2023. סך הנכסים בקרנות אלו ירד ב־30% תוך פחות מארבעה חודשים, ועומד כעת על 11.1 מיליארד דולר. מדובר בירידה משמעותית מהשיא של 59 מיליארד דולר בתחילת 2021, כאשר ARK הייתה מנהלת תעודות הסל הגדולה בעולם.

"המשקיעים המסורים מרגישים מתוסכלים", אמר טוד רוזנבלוט, ראש מחלקת המחקר של ספקית הנתונים VettaFi. "זו אמורה להיות שנה טובה יותר לגישת ההשקעות של ARK המתמקדת בצמיחה וטכנולוגיה משבשת, אבל הם השקיעו בעיקר בחברות שלא הצליחו".

תקוות שהפד יתחיל בסופו של דבר להוריד ריבית, יחד עם התלהבות מטכנולוגיית בינה מלאכותית יוצרת (גנרטיבית), עזרו להעלות את מדד S&P 500 עד כה השנה ב־6.3%. הן היו אמורות לסייע באותו אופן גם לקרנות ARK, אך מניות קרן החדשנות המרכזית שלה דווקא ירדו ב־16%.

ריכוזיות בקרן החדשנות

זה בעיקר בגלל שהקרנות של ווד מרוכזות בצורה משמעותית בקומץ מניות. כך למשל שבע מניות מהוות כמחצית מקרן ARK Innovation. בין אלו, מניית טסלה, ההחזקה הגדולה ביותר, איבדה השנה יותר מ־40% למחיר של כ־144 דולר. ווד קנתה יותר כשהמחירים ירדו, ולאחרונה הצהירה ב־CNBC שהיא עדיין מצפה שהמחיר של טסלה יגיע ל־2,000 דולר בחמש השנים הקרובות.

 

החזקות מובילות אחרות כמו חברת המדיה והסטרימינג Roku, שירדה ב־33%, ו־Unity Software, שנפלה ב־44%, גררו גם הן את הקרן מטה.

מארק האדן, רואה חשבון בן 63 מווירג'יניה, הוא בין המשקיעים שמכרו לאחרונה שתי קרנות של ARK בהפסד גדול. האדן קנה 200 מניות בקיץ 2021 לאחר ששמע מחבר על ווד. לדבריו, הוא משקיע בעיקר בקרנות מדד זולות, אך הסתקרן מ־ARK והכניס חלק מתקציב ה"סיכון" שלו להשקעה שמהווה שבריר מתיק ההשקעות הכולל שלו.

"זה היה מאוד מבטיח, חשבתי. אבל הקרנות המשיכו להפסיד כסף, והרבה", הוא סיפר. "יכולתי להרוויח 5% ריבית על המזומנים בחשבון השוואב שלי (חברת שירותי השקעות ותיקה)", טוען האדן. "אני מקווה שווד תצליח, אבל מבחינתי הקרנות האלה לא מתאימות לתיק ההשקעות שלי".

"הלכו כספי הפרישה"

קבוצת ARK הפכה לסנסציה כמעט בן לילה בשנת 2020, כאשר קרן החדשנות הציגה תשואות אטרקטיביות ו־ווד הופיעה תכופות בטלוויזיה כדי להציג תחזיות שוריות לגבי החזקותיה. הקרנות הפעילות של ARK קיבלו השקעות חדשות בסך 20 מיליארד דולר באותה שנה, סכום מדהים עבור מנהלת נכסים קטנה, שהפך אותה ליקירת תעשיית ניהול הנכסים.

משקיעים עקבו מקרוב אחר דוחות המסחר היומיים של ARK כדי להעתיק את ההשקעות של ווד. היא צברה מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות, שחלקם כינו אותה "מאמא קאת'י" או מכרו חולצות טריקו עם תמונתה.

אנליסטים אומרים שהקרנות תמיד היו מסוכנות, ממגוון סיבות. הן זינקו בחדות בדומה להשקעות מסוכנות אחרות, כשהריביות היו נמוכות מאוד - ואז צנחו משמעותית כשהריבית עלתה. בסוף 2023 הפסידו המשקיעים בקרנות ARK יותר מאצל כל מנהל נכסים אחר בעשור האחרון - 14.3 מיליארד דולר, לפי חברת דירוג הקרנות מורנינגסטאר. ARK קיבלה את מירב הכסף ממשקיעים סביב פברואר 2021, כשקרן אינוביישן הגיעה לנקודת השיא שלה, מה שהתברר כתזמון מצער עבור משקיעים רבים.

פורומי ההשקעות של רשת Reddit מלאים בסיפורים של אנשים שהשקיעו בARK בשיאה וכעת מתפתלים בשאלה האם למכור בהפסד גדול או לחכות ולראות מה יקרה. אחד מהם הודה כי העביר את חשבונות הפרישה שלו אל ARK במהלך המגפה, בהשראת הרווחים המשמעותיים שהציגה. "הפסדתי בערך 50%-60% בכל החשבונות שלי, וכעת שלוש שנים מאוחר יותר, אני לא יודע מה לעשות".

לסמוך על האינטואיציה?

גורמים בתעשיית ניהול הנכסים טוענים כי קרנות ARK תלויות יותר מדי באינטואיציה של ווד. ווד, כיום בת 68, הקימה את הקרנות ב־2014 כדי להנגיש למשקיעים רגילים השקעות המתמקדות בחברות מתפתחות.

היעדרותה של מניית אנבידיה מקרן הדגל של ARK היא מקור כאב רגיש במיוחד. קרן אינוביישן מכרה את החזקתה בינואר 2023, רגע לפני שהחלה דהרת השור של המניה, שמאז הוכפל שוויה פי ארבעה לערך.

ווד הגנה שוב ושוב על החלטתה לצאת ממניית יצרנית השבבים, למרות ביקורת נרחבת על החמצה של טירוף ה־AI שכבש את וול סטריט בסערה. החשיפה של ARK לאנבידיה החלה 10 שנים קודם לכן, ותרמה רווחים משמעותיים, אמרה דוברת הקרן. אולם לדבריה התמחור הקיצוני שמעניק השוק לאנבידיה והאפסייד הגבוה יותר בחברות אחרות בתחום ה־AI, הובילו להחלטה לצאת מהמניה.

מורנינגסטאר תהתה לאחרונה לגבי יכולתה של ARK לנתח בהצלחה חברות בשלבים מוקדמים, לנוכח התחלופה המהירה בצוות ההשקעות שלה, לאחר עזיבה של כמה ותיקים ב־2023, שבעקבותיה "ווד נותרה אשת המפתח", כפי שכתב אנליסט מורנינגסטאר החודש.

הימור מוצלח יותר של ווד, חסידה ותיקה של מטבעות דיגיטליים, היה על בורסת הקריפטו Coinbase, שמנייתה זינקה פי ארבעה בשנה האחרונה, אם כי היא עדיין נמוכה ב־47% מהשיא שלה ב־2021. גם תעודת הסל של ARK העוקבת באופן פסיבי אחר הביטקוין, הצליחה לגייס סכומים ניכרים.

ולמרות שכוכבה של ווד דעך, יש עדיין מאמינים לקרנות שלה. אריק לובגרן, יועץ בן 50 ממילווקי, השקיע לראשונה בקרנות ARK לפני כשנה, בשל העלות הנמוכה בכניסה. הוא רכש מניות של כל שש קרנות הסל הפעילות של ARK, החזקה המהווה כעת כמחצית מתיק המניות שלו. בהמתינו להורדת ריבית, הוא "מתכנן להחזיק בהשקעות האלה לטווח ארוך", לדבריו.

עוד כתבות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי