גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן ניסתה לפגוע במדינת ישראל ב־14 באפריל באמצעות 185 כטב"מים, 36 טילי שיוט ו־110 טילים בליסטיים, אבל יצאה מהמתקפה הזו בעיקר מובכת - לאחר שלא פחות מ־99% מהאמצעים ששוגרו לא פגעו ביעדיהם.

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות
הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות
טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

זה קרה באמצעות שילוב מערכות ההגנה הרב־שכבתית של ישראל, מטוסי קרב ואמצעים נוספים שהפעילה עם שותפותיה ארה"ב, בריטניה וירדן. הפעולה ההגנתית המוצלחת כל־כך המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן שמפעילה רוסיה באוקראינה, אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה. עם זאת, בשוק העולמי לא מעריכים כי אירוע 14 באפריל יבלמו את הפופולריות של הכטב"מים מתוצרת איראן.

מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם. עלות שאהד 136, שנחשב לחיקוי ירוד של החימוש המשוטט הארופ מתוצרת התעשייה האווירית, מוערכת בכ־30 אלף דולר. לצורך ההשוואה, מי שבוחר בהארופ שנחשב לאחד מהטובים בקטגוריה בעולם - נאלץ להיפרד מכ־700 אלף דולר לפריט בודד. בה בעת, הוא נדרש לאישור אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י) במשרד הביטחון. קרי, מגבלה רגולטורית שנועדה לדאוג כי אמצעים מתוצרת ישראל לא יתגלגלו לידי מי שבירושלים לא מעוניינים כי דבר שכזה יקרה.

לצד המחיר והרגולציה שפחות בעייתיים באופן משמעותי במקרה של משטר האייתוללות, פביאן הינץ, עמית מחקר לנושאי הגנה וצבא במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (IISS), אמר ל"ברייקינג דיפנס" כי מרבית המדינות שעשויות להתעניין בכטב"מים מתוצרת איראן, לא מייעדות להשתמש בהן נגד אויבים כמו ארה"ב וישראל. "לכן, היכולת של אויבים מתקדמים, כמו ארה"ב וישראל, ליירט אותם פחות מדאיגה אותם. הכטב"מים מתוצרת איראנית הוכיחו את עצמם היטב".

אלו הוכיחו את עצמם היטב בזירות כמו אוקראינה בשנה וחצי האחרונות או קודם לכן באירועים כמו המתקפה על מתקני חברת הנפט הלאומית הסעודית "עראמקו" בספטמבר 2019, אבל כמובן לא מול ישראל. לפי התקשורת האיראנית, משמרות המהפכה, המיליציות הפרו־איראניות בעיראק והמורדים החות'ים שיגרו לישראל שני דגמים של חימושים משוטטים: שאהד 131 (מכונים ברוסיה "גראן 1"), בעל טווח של כ־1,000-700 ק"מ, והגרסא הגדולה יותר - שאהד 136, בעל טווח של כ־2,000-1,000 ק"מ.

כטב"מ שהאיראנים לפחות לא הצהירו כי הפעילו הוא המל"ט התוקף מוהאג'ר 6. סוגיה אחידה לשאהדים ולמוהאג'ר היא הרכיבים מתוצרת מערבית. ניתוח של המודיעין האוקראיני מצא לאחרונה כי כ־77% מהרכיבים של הכטב"ם האיראני שאהד 136 - הדגם העיקרי שאותו איראן שיגרה לעבר ישראל - הם מתוצרת 13 חברות אמריקאיות. הדוח האוקראיני גם מצא כי השאהד 136 מכיל 35 רכיבים לפחות שנוצרו באירופה. בד בבד, מכון המחקר הבריטי CAR, שבחן ארבעה דגמי כטב"מים איראניים, מצא כי 82% מהרכיבים שלהם הם מתוצרת ארה"ב

בתחום הסחר בנשק, הגבולות מיטשטשים

בזווית הישראלית, ברור כבר יותר משנה כי בירושלים מנטרים היטב את אספקות הכטב"מים האיראניות הבינלאומיות - גם אם הן לא עבור המיליציות הפרו־איראניות. בוועידת הביטחון במינכן סיפר שר הביטחון יואב גלנט בפברואר אשתקד כי "איראן מספקת מל"טים, בעלי טווח 1,000 קילומטרים, למדינות במזרח אירופה, דוגמת בלארוס, ובעבר עשתה זאת גם בדרום אמריקה, לונצואלה". מעבר לכך, הוא סיפר באותה הזדמנות כי איראן מקיימת מגעים למכירת נשק קטלני עם כ־50 מדינות שונות.

לקוחה מפתיעה למדי שבאה לידי ביטוי לאחר דבריו של גלנט היא סודאן. הצבא בראשות הגנרל עבד אל־פתאח אל־בורהאן, מתמודדת בשנה האחרונה עם מלחמת אזרחים נגד מיליציית "התמיכה המהירה" בראשות סגנו לשעבר של אל־בורהאן, מוחמד חמדאן דגאלו. המיליציה של דגאלו הנחילה מכות קשות לאל־בורהאן שעלה לכותרות בישראל בזכות מעורבותו בהסכמי אברהם, עד שאיראן נכנסה לסיפור.

לפי כתבה של סוכנות הידיעות רויטרס מוקדם יותר החודש, כטב"מים מתוצרת איראנית הביאו למפנה - ולבלימת ההתקדמות של מיליציית התמיכה המהירה. זה יוצר סיטואציה מעניינת, משום שאל־בורהאן בעל מערכת יחסים מצויינת עם אוקראינה, בזמן שאיראן היא ספקית כטב"מים קריטית של רוסיה. כלומר, בעולם הסחר בנשק, הגבולות מיטשטשים עד מאוד.

יתרה מכך, מלחמת האזרחים הנוכחית בסודאן אינה העימות הפנימי הראשון באפריקה ככלל ובסודאן בפרט שאיראן מנצלת. ב־2008, המשטר של עומאר אל־באשיר הפעיל כטב"מים מדגם אבאביל 3 האיראני נגד המורדים בדרפור. לאחר מכן, לפני כשלוש שנים, משטר האייתוללות החל לספק כטב"מים לצבא אתיופיה עבור המלחמה במורדים הטיגראינים.

המדינה שזוכה למקור פרנסה באמצעות הייצור האיראני

בכל הנוגע לייצור והרכבת הכטב"מים, עוד הרבה לפני הקמת מפעלים ברוסיה עבור "הזנת" הפלישה לאוקראינה - איראן נקטה בשיטה מעניינת של ביזור המתקנים. בדרך זו, היא מקשה מאוד על נטרול שרשראות הייצור. כבר ב־2010 הקימה בסיוע נשיא ונצואלה דאז הוג'ו צ'אווס מתקן להרכבת מל"טי איסוף מדגם מוהאג'ר 2. שיתוף הפעולה ההדוק בין קראקס לבין טהרן נשמר גם תחת ניקולס מדורו, ששולט במדינה מאז 2013.

לאיראנים יש גם מתקני ייצור והרכבת כטב"מים בסוריה, אבל יעד מסקרן יותר שבו חנכו במאי 2022 מתקן לייצור מל"טי איסוף מדגם אבאביל 2 היא המדינה המרכז האסיאתית הקטנטנה - טג'יקיסטן. הטג'יקים הם אמנם סונים ברובם, אבל הקשר בינם לבין טהרן נובע מכך שהם עם ממוצא איראני ודוברי ניב פרסי.

טג'יקיסטן מונהגת כבר 32 שנה תחת אותו מנהיג ריכוזי, אמומאלי רחמון, שאם הוא קובע כי מפעל איראני בלב המדינה הוא צעד נכון - בלתי אפשרי לערער עליו. במסגרת סל השיקולים שלו, הוא מציב במקרה הזה את כלכלתו על חשבון ביטחוני. התמ"ג לנפש של טג'יקיסטן עומד על כ־1,200 דולר בלבד, הנמוך ביותר מבין חמשת מדינות מרכז אסיה (קזחסטן, קירגיזסטן, אוזבקיסטן וטורקמניסטן). לצורך ההשוואה, לפי הערכות, התמ"ג לנפש של חמשת המדינות המרכז אסיאתיות, כולל טג'יקיסטן, עמד על כ־16.4 אלף דולר בתום 2023 - פי כ־13.5 מטג'יקיסטן בלבד.

רחמון מתקשה לאורך שנים בהגדלת מספר המשרות במדינה, מה שמותיר את שיעורי העוני גבוהים. בניסיון למצוא פרנסה, לא פחות מקרוב למיליון טג'יקים מבין 9 מיליון אזרחים, מתפרנסים מחוץ למדינה. התוצאה היא שלפי הערכות הבנק העולמי, כ־20%-30% מהתמ"ג של טג'יקיסטן מגיע מהכנסות מחוץ למדינה.

בסיכומו של דבר, מפעל אבאביל 2 הוא סיטואציה של Win-Win מבחינת משטר האייתוללות בטהרן ומשטר רחמון בדושנבה: האיראנים מרוויחים מתקן ייצור בלב מדינה ריכוזית במרכז אסיה שפגיעה בו תהיה משימה קשה מבצעית ודיפלומטית, ואילו הטג'יקים מקבלים מקורות פרנסה לאזרחים העניים וכנראה גם אבאביל 2 עבור צבא טג'יקיסטן.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

רכשה מגרש בלי לבקר בו, וגילתה שחלקו סופח למגרש שכן. מה נקבע בביהמ"ש?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: shutterstock

תיקון החוק שמפלה לטובה יורשי דירה בפרויקטים של פינוי בינוי

המחוקק החליט להבחין בין שותפים "רגילים" בדירה לבין בעלים אשר ירשו במשותף דירה ● כך ההבחנה משפיעה על תמורות בהתחדשות עירונית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בשיחות לקראת הוספת ChatGPT לאייפון / צילום: צילום מסך מאתר אפל

אפל מתקרבת לעסקה: צ׳אט GPT יוטמע במערכת ההפעלה של אייפון

השיחות מול גוגל עוד לא הסתיימו, אבל אפל ו-Open AI עושות סימנים של סגירת עסקה שתאפשר לאפל להטמיע את צ'אט GPT במערכת ההפעלה הבאה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

אין לנו צפון אחר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד

המחקר שחושף את מצב המפונים מהצפון ● העסקים שנאלצו לעזוב, אבל התחילו מחדש במקום אחר ● סיור במטולה ובכפר גלעדי, חושף סצנה מסוף העולם ● והיכולות שחיזבאללה עדיין שומר במגירה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

זו מערכת הנשק שיצאה לאחרונה משימוש בצה"ל

כמה יו"רים מונו במפלגת הליכוד מאז קום המדינה, כיצד נקרא כלב הציד של אל השאול האדס ואיזה סרט מבוסס על ספרו של ג'וזף קונרד "לב המאפליה"? ● הטריוויה השבועית

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

מצליחים לחדש גם אחרי שנים. רוני סומק ודיתי רונן / צילומים: כפיר זיו ודפנה טלמון

המשוררים הוותיקים מציגים: מחאה לוחמת צדק וקריצה לצד הימני של המפה הפוליטית

דיתי רונן מצליחה בספרה החדש ליצור איזון מושלם בין שירה ארצית לשירה רוחנית ● ורוני סומק עורם בשיריו מגדל בבל של דימויים, שבוערים הן באש האהבה והן באש המלחמה סביבנו

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים