גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל
וול סטריט ג'ורנל| 260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל  

1דוח דרמטי של ארה"ב יקבע: האם ישראל הפרה את החוק בעזה?

"ממשל ביידן צפוי להודיע ​​השבוע לקונגרס אם הוא סבור שישראל הפרה את החוק האמריקאי או הבינלאומי בעזה, ההחלטה עם סיכון מוסרי ופוליטי משמעותי עבור הנשיא ביידן", נכתב אמש בוושינגטון פוסט. חלקים מהדוח צפויים להתפרסם מחר (ד'). "אם הממשל יכריז שישראל הפרה את החוקים האמריקאים או הבינלאומיים, סביר להניח שהוא יגביר את הדרישות להפסיק את התמיכה הצבאית האמריקאית, מהלך שירגיז את השמרנים שתומכים מאוד בישראל. אם כי החלטה לכיוון השני עלולה להכעיס את הליברלים". פוליטיקאים משני הצדדים "מודאגים מהשפעת הדוח, לא משנה מה הוא יסיק".

נכתב כי "בלחץ הדמוקרטים, ביידן פרסם בפברואר דוח ביטחון לאומי הקובע שכל מדינה המקבלת סיוע צבאי של ארה"ב חייבת לספק הבטחות בכתב שהיא מצייתת לחוק הבינלאומי ולחוקים האמריקאים המסדירים סיוע חוץ. לאחר מכן, מחלקת המדינה אמורה להפיק דוח המעריך את אמינותן של הבטחות אלה. התזכיר הנוכחי עצמו אינו גורר פעולות ספציפיות במידה ומשרד החוץ יקבע שישראל אינה עומדת בדרישות. אבל חוק סיוע החוץ של ארה"ב וחוקים אחרים כן, אומרים המחוקקים". צוין כי "דיווחים אחרונים של משגיחי זכויות אדם ומומחים משפטיים, מצביעים על כך שרבים שחקרו את ההאשמות מאמינים שישראל עברה על החוק. 88 דמוקרטים בקונגרס כתבו ביום שישי לביידן כדי להביע את אמונתם כי 'יש מספיק ראיות לכך שההגבלות של ישראל על העברת סיוע הומניטרי בגיבוי ארה"ב מפרות את החוק האמריקאי'".

עוד צוין כי "קובעי מדיניות בארה"ב המעורבים בהכנת הדוח אמרו שהממשל מכיר בכך שהוא נמצא במצב קשה. לא משנה התוצאה, אמר פקיד אחד, מישהו ימצא בזה פגם. הדוח מהווה, במהותו, מקור לטיעון הגדול יותר בשאלה האם ממשל ביידן צריך להמשיך ולחמש את ישראל".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת אביגייל האוסלונר. לקריאת הכתבה המלאה.

2האסטרטגיה הישראלית תשתנה אחרי התקיפה האיראנית

"כיצד מתקפת איראן על ישראל יכולה לשנות את האסטרטגיה הצבאית של ישראל?", שואלת הכותרת של כתבה שפורסמה אמש בפורן פוליסי. "למתקפה ב-14 באפריל יש פוטנציאל לשנות את הגישה האסטרטגית של ישראל. הגנות אפקטיביות עשויות לצמצם את היקפה של כל מתקפת תגמול - ואולי אף למנוע את הצורך להגיב בכלל - מה שבתורו יעזור לשמור על מעמדה והלגיטימציה הבינלאומית של ישראל", נכתב. "ליחסים המתפתחים של ישראל עם שכנותיה הערביות - והתלות שלה בהן כדי להגיב לכל מתקפה איראנית, כפי שהראה ה-14 באפריל - יהיו השפעות רבות על מדיניות ישראל, החל מלחץ מוגבר להתפשר עם הפלסטינים ועד לצורך גדול יותר להתייעץ עם בעלי ברית במקום להסתמך על יכולותיה הבלעדיות".

נכתב כי "נראה שהשינוי בגישה הישראלית כבר מתרחש. מיד לאחר מתקפת הטילים האיראנית, היה לחץ חזק בתוך ממשלת ישראל לפתוח במתקפת נגד חזקה ומידיית. ארצות הברית ובעלות בריתה, בתורן, לחצו את ישראל לנהוג באיפוק או לפחות לצמצם את תגובתה הצבאית. ואכן, למרות שקבינט המלחמה של נתניהו אישר תחילה מכת נגד גדולה באיראן, התוכניות צומצמו".

מתוך פורן פוליסי, מאת עזריאל ברמנט. לקריאת הכתבה המלאה. 

3האירוע התרבותי שהושפע הכי הרבה מהמלחמה 

"בהיסטוריה של שבעת העשורים של האירוויזיון, אולי אף ביטוי בן שלוש מילים לא חזר על עצמו לעתים קרובות כמו 'להתאחד דרך המוזיקה'", נכתב הבוקר ב-CNN. "אבל מאלמו, העיר השוודית שמארחת השנה את תופעת התרבות, מפולגת יותר ויותר סביב האירוויזיון. בגמר האירוויזיון שיתקיים בשבת יצפו יותר מ-150 מיליון אנשים ברחבי העולם בטלוויזיה וכ-15 אלף מעריצים יתאספו בתוך ארנה מאלמו. אבל ייתכן שהקונצרט יהיה רק ​​האירוע השני הכי נוכח בעיר באותו ערב; מחאה פרו-פלסטינית, הקוראת לסילוקה של ישראל מהתחרות, מצפה לפחות ל-20 אלף משתתפים, ואולי אף הרבה יותר", נכתב. צוין כי "התחרות - שמנסה נואשות לשמור על האופי ה'א-פוליטי' שלה - הפכה לאירוע התרבותי הגדול ביותר עד כה שהושפע מהשלכות מלחמתה של ישראל בעזה".

נכתב כי חלק מהמפגינים מחרימים את תחרות השירים "וטוענים כי מדובר ב'טשטוש' של הסכסוך", בעוד אחרים "מגנים על הכללת ישראל, ומתעקשים שלא לגרור את התחרות לגיאופוליטיקה".

"פוליטיקה משפיעה על האירוע מעת לעת", אמר ל-CNN פול ג'ורדן, חוקר של התחרות שבעבר עבד בצוות התקשורת שלה. "אבל השנה, 'הנוכחות של ישראל הפכה לנושא כה גדול, שאני חושב שזה הולך להאפיל על האירוע', אמר". עוד נכתב כי "שבועות של מתח גובר סביב השאלה יגיעו לפורקן במאלמו השבוע, לקראת חצי הגמר של התחרות היום (ג') ובחמישי, ויובילו אולי לשלוש הדקות המתוחות ביותר בתולדות התחרות, כאשר המתחרה של ישראל, עדן גולן, תופיע בהופעה חיה".

מתוך CNN, מאת רוב פיצ'טה. לקריאת הכתבה המלאה. 

4האוניברסיטאות בארהב בדילמה: המפגינים מול המשקיעים

"כשהן נואשות לבלום את הפגנות המחאה בקמפוסים ברחבי הארץ, מספר קטן של אוניברסיטאות הסכימו לשקול מחדש את השקעותיהן בחברות שעושות עסקים עם ישראל", נכתב בניו יורק טיימס. "העסקאות עם הסטודנטים, שהפחיתו את המתח בקמפוסים, היו בלתי מתקבלות על הדעת אפילו לפני שבוע. הן הימור שעלול להעמיד את האוניברסיטאות בקונפליקט עם תורמים, פוליטיקאים וסטודנטים משפיעים שתומכים בישראל".

צוין כי "בתי הספר עדיין רחוקים מלמשוך את הכספים: אוניברסיטת בראון הסכימה השבוע רק לערוך הצבעה במועצת המנהלים בסתיו הקרוב אם קרן ההשקעות שלה בסך 6.6 מיליארד דולר צריכה להיפטר מכל אחזקות הקשורות לישראל. בתמורה, המאהל הפרו-פלסטיני במדשאה הראשית של הקמפוס פורק". צוין כי "תורם נדיב של אוניברסיטת בראון התומך בישראל, אמר כי ראשי האוניברסיטה הבטיחו שלא להפסיק להשקיע בישראל". בנוסף, "חלק מהתורמים חושבים שההסכם של בראון הוא דרך חכמה לעכב את הטיפול בנושא עד שהעניינים יירגעו בישראל ובעזה. עם זאת, בראיונות אמרו תורמים שונים כי נסיגה מישראל לא תהיה מקובלת עליהם, ואיימו לצמצם או להפסיק את תרומותיהם לאוניברסיטה אם יתרחש מימוש".

אוניברסיטת נורת'ווסטרן ואוניברסיטת מינסוטה גם כרתו עסקאות עם מפגיני סטודנטים לפינוי מחנות בתמורה להתחייבות לדון במדיניות ההשקעות של בתי הספר הקשורות בישראל". צוין כי "במשך זמן רב, הרעיון להסיר השקעות פיננסיות מישראל נתפס כטאבו מצידם של פוליטיקאים אמריקאים כמו גם בקרב שחקנים פיננסיים מרכזיים בוול סטריט שממלאים תפקיד חשוב בניהול כספי האוניברסיטאות ומתן תמיכה כספית למוסדות".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת סנטול נרקר, רוב קופלנד, מורין פארל. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

"חשש לחייו": אבד הקשר עם נשיא איראן אחרי תאונת מסוק

תאונת המסוק של נשיא איראן איברהים ראיסי התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● בכיר איראני לרויטרס כי "יש חשש לחייו של ראיסי ושר החוץ"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד