גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer
מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

אחרי העימותים הקשים שנרשמו בקמפוסים בארה"ב בימים האחרונים, והסערה הציבורית שהתעוררה סביב השתלטות סטודנטים על שטחי אוניברסיטאות בשם התנגדות לפעולה הישראלית בעזה - בימים האחרונים המחאה מתרחבת גם לאירופה.

כבר בסוף השבוע התעמתו מפגינים עם המשטרה ב"סיינס פו", המוסד היוקרתי הצרפתי, אחרי שניסו לחסום את הכניסה לאחד הבניינים המרכזיים במוסד. הם פוזרו, כמה מהם נעצרו, ונשיא צרפת עמנואל מקרון פירסם הודעה פומבית שבה יצא נגד המחאה ונגד האלימות שמלווה אותה. 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים
האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?
● דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע ביותר של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

אבל נראה כי בימים האחרונים המחאה הולכת ומתרחבת, כשהיא שואבת השראה מהנעשה בארה"ב. מאהלים של מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים צצו שלשום (א') באוקספורד ובקיימברידג' וכן בשורת אוניברסיטאות בריטיות מובילות נוספות. השלטים חוזרים על הסלוגן "מהים עד הנהר, פלסטין תהיה חופשית", והמאהלים רוויים בדגלי פלסטין ובכאפיות. חלק מהדרישות של הסטודנטים הן לבדוק את "תיק ההשקעות" של האוניברסיטאות ומוסדות החינוך כדי "לוודא" שהן אינן מושקעות בחברות ישראליות. 

ברלין: קריאות לאינתיפדה

בברלין, אחרי שביום שישי פוזרו במהירות עשרות מפגינים שהתנחלו בלב הבניין ההיסטורי של אוניברסיטת הומבולדט וקראו באופן פומבי ל"אינתיפדה", התכנסו היום (ג') כמה עשרות מפגינים בחצר פנויה בפריי אוניברסיטט שבמערב העיר, כשהם קוראים "תחי פלסטין" וכן כינויי גנאי כלפי ישראל.

האוניברסיטה עצרה זמנית את הלימודים והזעיקה את המשטרה כדי לטפל במוחים. לפי הדיווחים האחרונים, המשטרה פינתה את המאהל וליוותה את המוחים מחוץ לאוניברסיטה, כשהיא עוצרת חלק נכבד מהם. האוניברסיטה הייתה זירה לעימותים, גם אלימים, בין מפגינים פרו-פלסטינים לתומכי ישראל. גם היום, לפי הדיווחים, נרשמו תקריות אלימות ושימוש בגז פלפל.

הגרמנים מפגינים יד קשה נגד המשתתפים בהפגנות, כפי שעשו בעבר גם בהפגנות הזדהות עם הפלסטינים ברחובות ברלין. 37 בני אדם נעצרו ביום שישי באוניברסיטת הומבולדט, וגם היום לפי הדיווחים בוצעו מעצרים רבים.

"אנחנו נבדוק את זהות המוחים ונתחיל נגדם בהליכים חוקיים בשל הסגת גבול, הסתה והפרה של החובה לבקש אישור להפגנה", אמר דובר של המשטרה לעיתון ברלינאי. לדבריו, לא התקבלה כל בקשה להפגנה, וההשתלטות על השטחים הפתוחים נעשתה נגד החוק.

לפי הערכות, בהפגנות היום השתתפו בין 100 ל-150 סטודנטים וצעירים. "אנחנו לא רוצים לראות בברלין מחזות כמו אלה שראינו בארה"ב", אמר ראש העיר של ברלין, קאי וגנר. 

תהלוכות בדנמרק, מאהלים בבריטניה

בקופנהגן בירת דנמרק תפסו כבר אתמול (ב') כמה עשרות סטודנטים, שזכו לתמיכה מכמה מרצים באוניברסיטת קופנהגן, מדשאה עליה פרשו אוהלים והציבו שלטים בגנות ישראל ובעד הפלסטינים. הפגנות מחאה ותהלוכות התקיימו במקומות שונים באוניברסיטת קופנהגן ושיבשו את הלימודים.

האוניברסיטה עצמה מסרה כי "אין לה ולא תהיה לה עמדה בנוגע לנעשה בעזה", וסירבה לגנות את הפעילות הישראלית כרצח עם, כפי שדורשים המפגינים. "לא ניתן שהמחנה שהוקם יוביל להטרדת עובדים או סטודנטים, או שיוביל לסיכון חיים", הבהירה האוניברסיטה. עם זאת, המאהל עדיין לא פונה. 

בבריטניה, מאהלים פרו-פלסטיניים עם שמות כמו "גינת רפיח" או "שטח חופשי פלסטיני" הוקמו בחמש אוניברסיטאות ברחבי המדינה, והמפגינים מחו נגד מה שלטענתם הוא "שיתוף-הפעולה של האוניברסיטאות שלנו עם פשעי המלחמה הישראלים נגד העם הפלסטיני". כשהם מצוידים באוהלים, שקי שינה וכרזות נגד ישראל, הם מפגינים מאז אתמול בכמה מוקדים באוניברסיטאות. 

גם באוקספורד, לפי דיווח ב"גרדיאן", זוכים המוחים לתמיכה חלקית מצד סגל ההוראה, ומכתב שבו 170 חברי סגל הביעו אהדה למהלך פורסם באוניברסיטה. בקיימברידג', אחת הפעילויות במאהל ביממה האחרונה הייתה גיוס כסף לטובת פלסטינים בעזה. 

"ישראל חייבת לפעול" 

באמסטרדם המשטרה פיזרה לפנות בוקר כ-125 מפגינים שהתכנסו מאז אתמול ויצרו מאהל מבוצר באוניברסיטת אמסטרדם. המפגינים השתמשו בגדרות ובפלטות עץ והתעמתו עם המשטרה באלימות. לפי הדיווחים בהולנד, השוטרים נאלצו להשתמש בכוח פיזי וגם בספריי פלפל נגד המוחים. 

הפגנות דווחו גם בקמפוסים באיטליה, בספרד ובפינלנד, לפי סוכנות הידיעות "אי-פי". 

"ההתפרצות שאנחנו רואים בארה"ב מחלחלת בעקביות לקמפוסים באירופה והופכת אותם למוקדי אנטישמיות, שנאה ואלימות", אומרת תהילה דרמון, מנכ"לית ICE Israeli Community Europe, ארגון הקהילות הישראליות באירופה. לדבריה, "אסור להתעלם מכך, האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל - יחד עם הממשלות בסיוע ארגונים יהודיים וישראלים - חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים". 

עוד כתבות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' קורא להכניס כוחות ללבנון: "ליצור רצועת ביטחון בדרום המדינה"

בעזה מדווחים: בכיר במשטרת חמאס חוסל על ידי כטב"ם ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ● הותר לפרסום: נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 408 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך