גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים נכוו על ידי הבנקים האירופיים במשך שנים – עד עכשיו

מניות של בנקים אירופיים כמו UniCredit צוברות תאוצה

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita
אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

לאחר שנים של שפל, הבנקים האירופיים מתחילים להראות תוצאות משופרות, זאת לאחר שניקו את המאזנים שלהם, צמצמו עלויות והחלו להרוויח יותר ממתן הלוואות.

כתוצאה, מחירי המניות בענף עלו והגופים עתידים להחזיר כ-130 מיליארד דולר לבעלי המניות שלהם השנה. גם עסקאות מיזוג ורכישה בתוך המגזר, שהיו בגדר טאבו זמן רב, חוזרות, כאשר BBVA  מספרד הציע שוב לרכוש את יריבו הקטן יותר Sabadell.

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה 
באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב 

ההתעוררות המחודשת הזו מעשירה קבוצה קטנה של קרנות גידור וגופים אחרים שהחלו לבנות הימורים מנוגדים על בנקים אירופיים כשאלה לא היו פופולריים. בין אלו חברות קרנות גידור כמו Basswood Capital ומשקיעי ערך כגון Pzena Investment ו-Smead Capital.

ההייפ המתעורר בתחום מושך גם משקיעים חדשים, המתפתים על ידי מחירי המניות הנמוכים עדיין והתשלומים המבטיחים. "יש עדיין הרבה מיץ שאפשר לסחוט", אומר בנט לינדנבאום, מייסד שותף של Basswood, חברת קרנות גידור מניו יורק המתמקדת במגזר הפיננסי.

Basswood החלה לצבור פוזיציות בבנקים אירופיים בסביבות 2018, כשאלו היו טרודים בבעיות שכללו סערה פוליטית באיטליה ושערוריות הלבנת הון. בינתיים, פגעו ריביות שליליות ברווחי החברות בענף.

למרות זאת, הצוות של Basswood חשב שהתמחורים זולים, שהבנקים מחזקים את הונם וששיעורי הריבית לא יישארו שליליים לנצח. החברה הקימה משרד אירופי ואספה מניות בנקים דוגמת דויטשה בנק, UniCredit ו-BNP Paribas.

 

הזדמנות להתחדשות עסקאות M&A

חזרה לשנת 2024, מניות הבנקאות האירופיות מנצחות ברובן את הבנקים הגדולים בארה"ב. מניות כמו זו של נותן ההלוואות הגדול בגרמניה, דויטשה בנק, נמצאות בשיאים שלא ראו שנים רבות.

אסטרטגיית ההשקעה בבנקים ופיננסים אירופיים של Basswood - שאינה מהמרת על ירידת מניות - הניבה כ-18% על בסיס שנתי מאז שהושקה ב-2021, לפני עמלות והוצאות, אומר לינדנבאום.

התפנית של התעשייה משקפת מאמץ של שנים בהפחתת עלויות ונטישת הלוואות גרועות, לצד רגולציה קשוחה יותר, שהעלו את רמות ההון. אלו אפשר לבנקים להתחיל להרוויח כששיעורי הריבית ביבשת ובשאר העולם הפכו חיוביים ב-2022.

במדד מרכזי של רווחיות, התשואה על ההון, עקפו 20 הבנקים הגדולים ביבשת את מקביליהם בארה"ב בשנה שעברה, לראשונה זה יותר מעשור, לפי אנליסטים של דויטשה בנק.

זה עשוי להתבטא בהוצאת כמעט 120 מיליארד אירו, או כ-130 מיליארד דולר, על דיבידנדים ורכישות חוזרות של מניות מצד הבנקים האירופיים, להערכת אנליסטים של בנק אוף אמריקה.

אם עסקאות מיזוגים של בנקים יתרבו, המשמעות עשויה להיות הצעות רכישה בפרמיות גדולות עבור הגופים הקטנים יחסית. לנוכח חולשתם במשך זמן כה רב, ביצוע העסקאות בבנקים נתקע. המתעניינים ברכישה או השתלטות דוגמת BBVA, יוכלו כעת לקצור את יתרונות הגודל וקיצוץ העלויות, בהנחה שלא ישלמו יותר מדי.

"בנקים אירופיים כיום באופן כללי זולים יותר, מהוונים טוב יותר, רווחיים יותר וידידותיים יותר לבעלי מניות ממה שהיו במשך שנים רבות. לא מפתיע שיש הרבה עניין מצד משקיעים חדשים, שמנסים לזהות את המובילים במגזר", אמר גוסטב מוס, שותף בגוף ההשקעה האקטיביסטי Cevian Capital, שלה החזקות מוסדיות רבות, לרבות בבנק UBS.

הבנקים המרכזיים פועלים להפחתת הריבית, ורווחי העתק (מריבית) עלולים לרדת, אך סביר להניח שהריבית לא תחזור לרמות השליליות שהבנקים סבלו מהן במשך עשור כמעט. גם מחירי המניות נותרו צנועים, ורובם נמוכים בהרבה מהערך של נכסיהם בספרים.

יוניקרדיט ברמת השווי הגבוהה זה עשור

בין הנהנים המרכזיים מהמגמה כיום הם משקיעי UniCredit . מניות הבנק האיטלקי הכפילו את ערכן ביותר מפי 4 מאז שהפך אנדראה אורקל (Andrea Orcel) למנכ"ל ב-2021, לרמה הגבוהה זה יותר מעשור.

תחת הבנקאי מ-UBS לשעבר הגדיל יוניקרדיט את רווחיו והחל לחלק סכומים גבוהים לבעלי המניות, לאחר ששכנע את הבנק המרכזי של אירופה כי העסק מספיק חזק כדי לבצע תשלומים גדולים.

אורקל מציין שהבנקים האירופיים מושכים יותר ויותר משקיעים, כמו קרנות גידור עם הסתכלות ארוכת טווח, וכאלה עם תיקים מגוונים יותר, כמו קרנות פנסיה.

הוא מספר שקיבל עצה ממשרד קשרי המשקיעים לפיה ביקור ופגישת משקיעים בארה"ב חשוב לבניית מערכות יחסים - אך לא צפוי להניב פירות, בהתחשב באופן שבו הם רואים בנקים אירופיים. בעוד שהיום "האמריקאים מבקשים ממך להיפגש".

UniCredit היא ההחזקה השנייה בגודלה של קרן השקעות הערך הבינלאומית Smead Capital המנהלת 126 מיליון דולר. היא החלה להשקיע בבנק באוגוסט 2022, כשמניית יוניקרדיט נסחרה בסביבות 10 אירו, וכעת מחירה כ-35 אירו.

קול סמיד, מנכ"ל החברה, מאמין שהמניה עוד יכולה לרוץ מעלה, בין היתר משום שיוניקרדיט בעמדה כיום לשקול רכישת מתחרים בזול.

שינוי סנטימנט לטובת המגזר באירופה

הסנטימנט השתנה כל כך עד שעבור חלק מהמשקיעים, שחושבים שהרווחים הגדולים ביותר הם בהימורים בניגוד לקונצנזוס (שורטיסטים), הגיע אולי הזמן לסגת. סקר שנערך לאחרונה על ידי בנק אוף אמריקה מצא כי משקיעים ביבשת מתעניינים בבנקים באירופה, עם 52% מהמשיבים שרואים במגזר כאטרקטיבי.

זאת אחרי שבעשור האחרון נכוו משקיעים רבים בניסיון לדוג מניות של בנקים באירופה שנמצאות בתחתית. הכסף שהשכיבו שם יכול היה להניב תשואה גדולה בהרבה במקומות אחרים.

דויטשה בנק , למשל, עבר שנים של שערוריות והפסדים גדולים לפני שהתייצב תחת ניהולו של המנכ"ל כריסטיאן סווינג. כיום תגמול של בעלי המניות הוא בראש סדר העדיפויות של הבנק, לדבריו.

חברת ההשקעות הפרטיות האמריקאית סרברוס קפיטל בנתה החזקות בדויטשה בנק ובמתחרה המקומית קומרזבנק  ב-2017, רק כדי למכור נתח מכך כשהמניות ירדו ב-2022, אחרי שהתקשתה לבצע שינויים בקומרזבנק. בסרברוס מסרו שהיא נשארת "שורית ומחויבת למגזר", עם השקעות בנקאיות בפולין ובצרפת והחזקה במניות דויטשה וקומרזבנק הגרמניים.

כך השקיעה גם קפיטל גרופ בדויטשה ובקומרזבנק, ומימשה כ-5% ממניותיהם ב-2022 במחיר נמוך בהרבה מזה שבו הן נסחרות כיום. בחודש שעבר שבה קפיטל לרכוש מניות בדויטשה בנק, והגדילה החזקתה למעל 3%.

Pzena מארה"ב השקיעה בבנקים כמו UBS ו-HSBC ,NatWest וברקליס הרשומים בבריטניה. בחברה מעריכים כי המאזנים, פוזיציות ההון והרווחיות בבנקים ישתפרו כולם בסופו של דבר, אם הודות לשיעורי ריבית גבוהים יותר או לשינוי במודלים עסקיים.

עוד כתבות

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"