גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם לא שדים הם אלה שעושים זאת, מה גורם לשיתוק שינה?

התופעה המפחידה, שזמן רב האמינו כי היא נגרמת על ידי רוחות רעות, מובנת כיום כניתוק בין המוח לגוף

שיתוק שינה / איורים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
שיתוק שינה / איורים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רהול ג'נדיאל הוא נוירוכירורג ומדען מוח. חיבור זה מעובד מספרו החדש, "This Is Why You Dream: What Your Sleeping Brain Reveals About Your Waking Life", שפורסם בהוצאת Penguin Life.

דמיינו לעצמכם שאתם מתעוררים בלילה בלי יכולת לזוז, אחוזי אימה, מתנשפים במהירות מבעתה ומרגישים כאילו משקל גדול רובץ על החזה שלכם וחונק אתכם. אתם חשים זעזוע או רטט חשמליים עוברים בגופכם; שומעים צלילים הזויים כמו כלבים נובחים או שדים צוחקים; או רואים נוכחות של אדם, של חיה או של ישות מרושעת לידכם, עליכם, מאיימת עליכם, נוגעת בכם, חודרת אליכם.

WSJ | מה אומר "גיל הלב" שלכם על הבריאות שלכם
WSJ |מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

חוויה מסוג זה, מפחידה בהרבה מסיוט רגיל, נקראת שיתוק שינה. על פי ההערכות, עד 40% מהאנשים סובלים ממנה לפחות פעם אחת בחייהם. התופעה רווחת כל כך, שתרבויות ברחבי העולם הסבירו אותה בצורות שונות, אך דומות להפליא. במסופוטמיה העתיקה האשימו אינקובוס, שד זכר שרוצה לקיים יחסי מין עם אישה ישנה, ​​או את מקבילתו הנשית, סוקובוס. במצרים, היה אחראי לכך יצור-רוח מרושע שנקרא ג'ין; בסין, היה זה ביקור של רוח רפאים; בקרב האינואיטים, הייתה זו תקיפה של שאמאנים על נפשו הפגיעה של החולם. מאוחר יותר הואשמו בכך חייזרים המנסים לחטוף בני אנוש.

אחד התיאורים הקליניים הראשונים של תופעה זו פורסם ב-1644 על ידי הרופא ההולנדי איסברנד ואן דימרברוק, שכינה את דוח המקרה "אינקובוס, או סיוט". האופן שבו הוא מתאר את חווייתה של אישה לוכד את הבהלה והאימה של שיתוק השינה: "לפעמים היא האמינה שהשטן שוכב עליה ומרתק אותה באחיזתו, לפעמים שנחנקה על ידי כלב גדול או גנב ששכב על חזה, כך שבקושי הצליחה לדבר או לנשום".

בדרך כלל, חוסר היכולת לזוז בזמן שאנו ישנים עוזר לשמור עלינו. אחרת, אנו עלולים לנסות לממש את מה שאנו חולמים - משהו שרואים אצל מטופלים שנוהגים לגלם את חלומותיהם, כשגופם מתעורר בזמן שהמוח שלהם עדיין ישן. כתוצאה מכך, הם בועטים, חובטים וצועקים בשנתם. בשיתוק שינה קורה ההיפך: הגוף נשאר ישן, השרירים משותקים וחסרי תנועה, אבל המוח מתעורר וגורם לתחושה המפחידה של כליאה בתוך הגוף. אז איך הניתוק הזה בין המוח לגוף מייצר את התחושה המשתנה, אך תמיד מפחידה, שאנו קוראים לה שיתוק שינה?

צומת הרקה והקודקוד

נתחיל בהרגשת החנק ובתחושת המשקל הכבד הרובץ על החזה. הסרעפת היא השריר העיקרי שאנו משתמשים בו כדי להכניס חמצן לריאות. הוא אינו מושפע משיתוק השרירים המתרחש במהלך השינה, ומאפשר לנו לנשום בזמן השינה. אבל שרירי נשימה אחרים כן מושפעים, לרבות אלה שבין הצלעות שלנו ובצוואר שלנו, המאפשרים התרחבות מקסימלית של כלובי הצלעות שלנו כדי למשוך נשימה עמוקה יותר לתוך פינות הריאות. אנו משתמשים בשרירים האלה כאשר אנחנו מתאמצים, כאשר אנחנו מתאמנים או כאשר אנחנו בפאניקה. מכיוון שהתחושה של להיות לכודים בשיתוק שינה גורמת לנו להשתנק, אנחנו לא מסוגלים להשתמש בשרירי הנשימה הללו, והדבר עלול ליצור תחושת מחנק.

המרכיב הנפוץ ביותר של שיתוק שינה, שדווח עליו בעמים ובתרבויות רבים, הוא התחושה של פולש זר שאורב. המקור הסביר ביותר של התופעה המוזרה והעוצמתית הזו הוא הפעלה של חלק במוח הנקרא צומת הרקה והקודקוד (temporoparietal junction), הממוקם מעל ומאחורי האוזניים. זהו אזור במוח שתוחם את האונה הרקתית (temporal) ואת האונה הקודקודית (parietal) ומעורר תערובת ייחודית של תופעות בעת גירוי.

היפראקטיביות בחלק זה של המוח תגרום לאנשים עם סכיזופרניה לייחס את מעשיהם לאחרים. הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות ונוירולוגיות אחרות מדווחים על תחושת נוכחות של מישהו בסביבתם כאשר אזור זה מופעל.

אבל ניתוח מוח בערות הוא זה שמציע אולי את הראיות החזקות ביותר בקשר לפעילות של חלק זה במוח. במהלך ניתוח מוח בערות, מנתחים משתמשים בגשוש דמוי עט כדי להשים כמויות זעירות של חשמל על פני המוח, וכך מפעילים נוירונים בנקודה זו. המטופל ער אך אינו חש כאב מכיוון שהמוח אינו חש כאב באופן ישיר. סוג זה של ניתוח משמש כדי למצוא את מקור ההתקפים או כדי להימנע מפגיעה באזורים במוח, החיוניים לתפקודים כגון שפה או תנועה. גירוי חשמלי של צומת הרקה והקודקוד יכול לגרום לאשליה של דמות דמוית צל המחקה את תנוחות הגוף.

אנו יודעים שצומת הרקה והקודקוד משתמש במגע ובמשוב כדי שהמוח שלנו יוכל להבין היכן הגוף שלנו נמצא, היכן הוא מסתיים והיכן מתחיל גופו של אחר. סביר להניח שדמות הצל, המהווה היבט מרכזי של שיתוק שינה, היא תוצאה של איזושהי הפרעה חשמלית בחלק זה של המוח, היוצרת "אחר" מפחיד או זדוני בקצה המטושטש של הגוף המדומיין שלנו.

החלק הקשה ביותר להסבר

הזיות הן החלק האחרון של שיתוק השינה והקשה ביותר להסבר - הגובלינים או השדים או החייזרים שאנו רואים כאשר אנו לכודים במרחב הזה שבין שינה ליקיצה. באופן לא מפתיע, הבסיס המדעי של החזיונות הללו נותר חמקמק ומאתגר לחקירה. אם הייתי צריך להעלות השערה, היא הייתה כוללת חוסר התאמה כלשהו בין המוליך העצבי סרוטונין (neurotransmitter serotonin) לבין מוליכים עצביים מעוררים אחרים, שפועלים כאשר אנחנו מתעוררים. הזיות אלו דומות לחוויות פסיכדליות אינטנסיביות, הנשענות על ויסות סרוטונין.

שיתוק שינה אינו תופעה פיזיקלית בלבד, כמובן. בדיוק כפי שהמוח החולם רוקם לעתים קרובות סיפור כדי להשיג לכידות, כך המוח הער שלנו מבקש לתת משמעות לתחושות המוזרות והנוראות שנחוות במהלך שיתוק שינה. כאן יש לתרבות ולאמונות תפקיד. אם גדלתם בחברה שבה הפולקלור מאשים מכשפות מרושעות, שדים או כוחות זדוניים אחרים בשיתוק שינה, האופן שבו תחוו זאת יהיה שונה, ואולי גרוע יותר, מן האופן שבו יחווה זאת מי שגדל במקום בלי המיתוסים האלה.

איך מתמודדים עם שיתוק שינה?

מה אפשר לעשות אם מתעוררים עם שיתוק שינה? איך מתמודדים עם תחושת החנק, ההזיות והפחד?

קודם כל, אל תנסו לזוז. הזכירו לעצמכם שמה שקורה הוא בלתי מזיק וזמני, ושאין סיבה אמיתית לפחד. כדאי לעצום את העיניים כדי להימנע מ"לראות" נוכחות שאורבת. מדיטציה הממוקדת בהתבוננות פנימה על משהו חיובי מדווחת כמועילה.

גישה זו מסתכמת בשימוש במוח המקיץ שלכם כדי להתמודד עם האותות הסוריאליסטיים והמפחידים שאתם מקבלים. המוח הוא זה שיצר את תחושת הפחד והאימה, וניתן להשתמש בו כדי לנטרל אותם. יש לנו הכוח לברוח מהפחד והבהלה שמגיעים עם שיתוק שינה.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

רק על 7%: רפורמת היבוא של ניר ברקת לא עומדת בהבטחות

עפ"י חישוב של אריאל רכניץ מפורום קהלת, רק כ-7% משווי היבוא החסום בתקינה רשמית ייחודית ייכנס בסופו של דבר לרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - זאת בניגוד להבטחת משרד הכלכלה ש-80% משווי מוצרי הצריכה ייכנס ● ברקת: "יש מי שמנסה לתקוע את הרפורמה בכוונת מכוון"

עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האוצר אישר: מענק עד 4,500 בחודש לעובדי בניין

עובד שיתחיל לעבוד בענף הבנייה מתחילת חודש יוני ועד לסוף שנת 2024 יהיה זכאי למענק בסך 2,000 שקל, ובמקצועות מסוימים המענק יגיע עד ל-4,500 שקל לחודש ● המטרה: להתמודד עם המחסר הענק של עובדים בענף מאז אוקטובר

השבוע בעולם / חומרים: AP- Sputnik, Kremlin, Dan Kitwood עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'סטין סופרסטאר (לשעבר) מתקרב אל סוף שלטונו בקנדה, והצבאים השתגעו

צווי מעצר נגד נשיאים, שרי הגנה ורמטכ"לים ● מפגינים מציתים את הפרלמנט של קניה והנשיא חוזר בו ממסים חדשים ● מואצים חילופי המשמרות הפוליטיים בדמוקרטיות ● השימוש בנשק באמריקה מוכרז "משבר בריאות ציבורי" ● הדציבלים הורגים צבאים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מפעל נירלט השרוף בניר עוז. בעיגול: המנכ''ל עמרי לוטן / צילום: לירון מולדובן, דור פוזואלו

מנכ"ל מפעל נירלט שנשרף: "תמיד היינו מטרה, אבל לא יפחידו אותנו"

מפעל הצבע בניר עוז נשרף כליל במתקפת חמאס, ומאז מייצר במפעל זמני בבאר שבע ● במקביל, חלק מהמוצרים מיובאים מיוון. "הבנו שלייבא מטורקיה זה להרוג את עצמנו פעם שנייה" ● ישראל מתגייסת

האור הכחול / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקרים חדשים מנפצים את כל מה שחשבתם על צפייה במסכים לפני השינה

במשך השנים האשימו את האור הכחול שבוקע ממכשירים אלקטרוניים בכך שהוא גורם הפרעות שינה, ואפילו התפתח שוק של עשרות מיליוני דולרים לניטרול ההשפעה שלו ● אבל מחקר שפורסם לאחרונה מנפץ כמה מיתוסים על הקשר בין ההיצמדות למסכים בלילה לאיכות השינה, וטוען שלפעמים הם אפילו יכולים לעזור להירדם ● אז איפה בכל זאת הבעיה?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

חיזוק מעמד היועמ"שית: בג"ץ בולם את המהפכה המשפטית השקטה

בשולי פסק הדין ההיסטורי בעניין חוק הגיוס, תשעת השופטים הבהירו כי היועמ"שית היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי הממשלה, וכי כל עוד ביהמ"ש לא פוסק אחרת - הפירוש שלה מחייב את הממשלה ● להחלטת השופטים יש חשיבות בבלימת המהפכה המשפטית השקטה, שאחד מהיבטיה הוא הפחתת מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב נאבקת על חסיון מסמכים שנתפסו במשרד התחבורה

שרת התחבורה ערערה לביהמ"ש המחוזי על ההחלטה לעשות שימוש במסמכים שנתפסו בלשכתה, בטענה כי כל מסמך בעל אופי פוליטי הוא בהכרח חסוי ● טענתה כבר נדחתה על־ידי נשיא בימ"ש השלום בראשון לציון, שקבע שלא ייתכן שכל משרד התחבורה יחסה תחת כנפי החסינות האישית של השרה, "כאילו שהיא אוחזת בידה מטה קסמים"

דולרים / צילום: Shutterstock

הכי חזק בעולם? הדולר מאבד מכוחו. מי מתחזק על חשבונו

הדולר האמריקאי הוא המטבע החזק בעולם, אך הוא תופס כיום נתח של 60% בלבד מהרזרבות של הבנקים המרכזיים - לעומת 70% בתחילת שנות האלפיים

איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר בדימוס, הכנס מדברים צפון / צילום: כדיה לוי

האם תהיה מלחמה בצפון? ההערכה של מפקד חיל האוויר לשעבר

האלוף במיל' איתן בן אליהו השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "העובדה שישראל וחיזבאללה נוהגים בריסון יחסי בצפון מעידה על כך שיש אינטרס מובהק של שני הצדדים בשלב הזה לא לתת למצב להידרדר"● ומה צפוי ברצועת עזה? "אין אפשרות להציב תחלופה לחמאס, ולכן מי שהולך להישאר שם זה אנחנו. ואת המודל הזה אנחנו מכירים מ-18 שנים בלבנון"

מפגינים בירושלים, הערב / צילום: ap, Leo Correa

המונים מפגינים בדרישה להשיב את החטופים ולקיים בחירות

צה"ל חיסל פעיל בחוליית שיגור של חיזבאללה, שני כטב"מים נפלו בראש הנקרה • אחרי האזהרות, קנדה בצעד משמעותי ראשון לפינוי אזרחיה מלבנון • סרן אלון סאקאג'יו, בן 22 מחדרה מסיירת חרוב נהרג במהלך פעילות מבצעית, לוחמים וצוות רפואה נפגעו בתקרית • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח ירד בכ-2.7%, הבנקים ב-1.4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי בנק ישראל לא יוכל להוריד ריבית השנה ● בבלקרוק חשים בנוח להקצות משקל יתר למניות הטכנולוגיה בוול סטריט ● מדד ה-PCE שיתפרסם בארה"ב בשישי צפוי להעיד על התמתנות האינפלציה, אך לא להקדים הורדת ריבית

גם זה קרה פה/ חומרים: שלומי יוסף, חדשות 12, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אם אנחנו רוצים פוליטיקה חדשה, אחוז החסימה צריך דווקא להתכווץ

בכנסת זורקים הצעות בלי לעבוד יותר מדי ● שינוי מרחיק לכת באחוז החסימה יעשה את ההבדל ● ולמה רומניה כן וישראל לא? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי הפך למתעמת סדרתי עם הרגולטור: "בנק ישראל הוא אויב התחרות"

בעשור האחרון התנגש בעל השליטה בחברת המימון החוץ־בנקאי מספר פעמים עם הבנק המרכזי ● השבוע בנק ישראל ביטל גיוס של החברה ● נאוי: "הם באו כשקיבלנו את הכסף, בדקה ה־90"

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

100 מיליון שקל על רחפנים: נחשף הרכש המקומי של משרד הביטחון

משרד הביטחון רכש מחברות ישראליות בהיקף 30 מיליארד שקל מתחילת המלחמה ●  מחצית מהסכום שפורסם הוא עבור ציוד ביטחוני, תחמושת ונשק

שאול גולדשטיין / צילום: ענבל מרמרי

דירקטוריון נגה החליט: המנכ"ל שחשף שמערכת החשמל לא ערוכה למלחמה לא יודח

שאול גולדשטיין הזהיר בשבוע שעבר כי משק החשמל בישראל לא ערוך למלחמה כוללת עם לבנון - ובתגובה קידם יו"ר החברה מהלך להדחתו ● נגה: "הוסכם כי חלק מהדברים שאמר המנכ"ל וסגנון התבטאותו לא היו נכונים, ועל כך הוא התנצל"

בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: עמוס בן גרשום-לע''מ

"מכירת חיסול": נתניהו ויועצו הכלכלי דוחפים למבצע שחרור "רווחים כלואים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שר האוצר הציג בפני הנהלת המשרד בקשה מטעם אבי שמחון ובתמיכת נתניהו, לצאת למבצע שחרור "רווחים כלואים" כדי לתמרץ חברות לחלק דיבידנד תמורת מס מופחת ● לפי שמחון, המהלך יזרים 20 מיליארד שקל למדינה ויסייע מול הגירעון ● בדרג המקצועי טוענים: "מכירת חיסול"

צילומים: אתר החברה, שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בחברה הביטחונית: חמישה בכירים התחלקו ב-350 מיליון שקל

מניית חברת הטכנולוגיה הביטחונית נקסט ויז'ן השלימה זינוק של פי 10 מהנפקתה ונחשבת לאחת ההצלחות של גל ההנפקות מ-2021 ● חמישה מנהלים ומשקיעים בחברה מכרו בשנים האחרונות כמחצית מהחזקותיהם בתמורה למאות מיליוני שקלים ● וגם: האלוף בדימוס שעשה אקזיט

השר לשעבר יזהר שי. בין העותרים / צילום: תמר מצפי

נפגעי ה-7 באוקטובר עתרו לבג"ץ: להקים ועדת חקירה ממלכתית

העותרים - משפחות נרצחים וחטופים והורים לחיילים שנהרגו, ובהם גם השר לשעבר יזהר שי - טוענים כי "ככל שיואץ תהליך הקמתה של ועדת חקירה, יוכלו ממצאי הביניים שלה לסייע מיידית בתהליכי קבלת החלטות ובניהול המערכה שבה מצויה המדינה" ● לדבריהם, הסירוב של הממשלה לעשות כן "רק מעצים בציבור את תחושת הבגידה והנטישה"

כיתה ריקה. ילדים חשפו לראשונה את הפגיעה שלהם למבוגר מחוץ למשפחה, כמו גננת, מורה או יועצת בית ספר / צילום: Shutterstock

השעה דוחקת: איך נאכפת חובת הדיווח על פגיעות מיניות בקטינים?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף קרן ידידות טורונטו: חובת הדיווח על פגיעות מיניות בקטינים

מערכת טילים מתקדמת ספייק LR2 מתוצרת רפאל / צילום: רפאל

שיגור תוך פחות מחצי דקה: 80 אלף טילים ישראליים כבר נמכרו

הסטארט-אפ הישראלי שמכווין מטוסי קרב אל מפעילי כטב"מים ● הביקוש לטילי ספייק מתוצרת רפאל ממשיך לצמוח ● הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה הזמנה היסטורית של פגזי 155 מ"מ ● וגם: המדינות הנורדיות מאחדות כוחות בשל החשש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות