גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד החם: לא מבינים בכדורגל ועדיין מהמרים על תוצאות היורו

עמדות במשרד שמציגות את טבלת ההימורים, הקרנות מאורגנות ושיחות מסדרון בלתי פוסקות: במקומות עבודה רבים בישראל נפתחו בשבוע האחרון קבוצות של ניחושי היורו ● מה מושך כל כך הרבה חברות לאפשר את התחרות בעבודה, ואיך דווקא אלו שלא מבינים בכדורגל מצליחים להתברג במקומות הגבוהים?

מהמרים במשרד / צילום: דאטהריילס
מהמרים במשרד / צילום: דאטהריילס

עונת הכדורגל נגמרה, גם הכדורסל נותר מאחורינו, אבל הספורט העולמי מספק השנה פגרה נוצצת ומעניינת במיוחד: בעוד קצת יותר מחודש תצא לדרך האולימפיאדה בפריז, ועד אז ייהנו חובבי הספורט מהיורו, אליפות אירופה לנבחרת, שיצא לדרך בגרמניה בשבוע שעבר. למרות שהיינו שמחים לקחת חלק באירוע כמשתתפים, גם כצופים מהצד היורו מספק חגיגה של ממש. הרי בסוף, מה אוהד כדורגל צריך יותר מכדור, כוכבים כמו קיליאן אמבפה וכריסטיאנו רונאלדו, ובירה?

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?
האם טורניר היורו והאולימפיאדה יובילו להתאוששות במניות מותגי הספורט?

אבל האמת היא שהחגיגה הזו היא כבר מזמן לא רק נחלתם של אוהדי הכדורגל. "אם תגיעו היום למשרדי החברה, תשמעו שם בלי סוף שיחות על היורו. וזה מגיע גם מאנשים שלא מבינים כלום", אומרת עומר בן זוהר, מנהלת חווית העובד בסטארט־אפ דאטהריילס, שמפתח ומנהל פלטפורמה לניתוח ותכנון פיננסי למנהלי כספים.

עובדי חברת 365Scores צופים במשחק כדורגל / צילום: 365SCORES

הסיבה להתעניינות יוצאת הדופן של עובדי דאטהריילס היא תחרות הניחושים שפתחו בחברה בתחילת היורו. "זו תקופה מאוד מורכבת לכולם, ואנחנו מנסים כל הזמן למצוא שגרה נעימה ופעילות חוויתית שתישאר בגבולות הטעם הטוב", מסבירה בן זוהר. "היורו היה הפתרון המושלם".

איך העובדים קיבלו את זה? כמה מהם לוקחים חלק?
"יש בתחרות 45 עובדים, מתוך 80 עובדי החברה. באופן לא ברור, דווקא אלה שלא מבינים בכלל מובילים. אנשים כל הזמן מתייעצים על התוצאות ורק רוצים לנצח".

והם לא סתם רוצים לנצח. העובד שיסיים במקום הראשון יקבל מהחברה גיפטקארד של 1,000 שקל לקנייה באדידס, והמקום השני יזכה בגיפטקארד של 500 שקל. "מעבר לזה, יש לנו במשרד עמדת יורו, בה אפשר לראות כל הזמן מי מוביל בתחרות, ובשמינית הגמר אנחנו מארגנים הקרנה עם פיצות ובירות. כולם בתוך האווירה".

"מעבר לאוהדי כדורגל"

וזה לא רק דאטהריילס. כמעט בכל מקום עבודה כיום אפשר למצוא התארגנויות של ניחושי יורו. לפעמים זה נעשה ביוזמת החברה, לפעמים העובדים עצמם מתארגנים ושמים סכום כסף, ולפעמים זה איפשהו בין לבין (כמו למשל בחברת יחסי הציבור מינקובסקי תקשורת, שם העובדים החלו לארגן את ניחושי היורו, והחברה לקחה את זה כמה צעדים קדימה והבטיחה סכום זכייה שעומד על אלפי שקלים). כל זה כמובן מלווה גם בערבי צפייה משותפים ושיחות מסדרון בלתי פוסקות.

"בתחושה שלי זה מתפוצץ עכשיו בכל המעגלים", אומר אורן רוזמן, שותף ומוביל סקטור תקשורת, מדיה וספורט בדלויט ישראל. "אני לא זוכר שהיה משהו כזה. בתור ילדים היינו עושים ניחושים כאלו והיינו נחשבים לפורצי דרך, אבל היום אי אפשר להתחמק מזה. אני מקבל מכל מקום הזמנות לקבוצות".

הקרנת משחקי היורו בפאב מקומי / צילום: מיקה כהן

איך אתה מסביר את זה?
"קודם כל יש פה אפקט רשת שגורר אחריו הרבה מאוד אנשים. בנוסף, זה מאוד נגיש - פעם היה צריך את הגאון שיפתח אקסל, יבנה את התשתית, יעדכן אותה כל הזמן וגם יאסוף כסף מאנשים. היום יש עשרות פלטפורמות ואפליקציות שמנהלות את הניחושים, הכל ידידותי וזה לא דורש זמן עבודה. גם עניין העברת הכספים הרבה יותר פשוט".

זה גורם גם להרבה אנשים שלא מבינים בכדורגל להצטרף.
"כן, זה לחלוטין פורץ את גבולות הקהלים הרבה מעבר לאוהדי הכדורגל המסורתיים, זה הפך להיות משהו מאוד חברתי. צריך גם להגיד שאופי היורו מאפשר את זה - מדובר בטורניר מרוכז, לתקופה יחסית קצרה, עם סדרה של אירועים כל יום. לליגת האלופות למשל, שנמרחת על כל העונה, יש קהל נאמן והיא לא מצליחה להגיע הרבה מעבר לאוהדי הכדורגל. אבל טורנירים של נבחרות מצליחים לגמרי - המונדיאל האחרון הגיע בחלק גדול מהזמן ליותר מ־30% רייטינג".

"זה אסקפיזם מעולה", אומרת עידית גוטמן, ד"ר לפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת תל אביב. "אבל גם מעניין לשים לב שלא מדובר בטוטו או במשהו מסודר, הכל התארגנויות פרטיות. הפכנו להיות מדינה של פרלמנטים, הכל בקבוצות. במלחמה זה בא לידי ביטוי באנשים פרטיים שהקימו חמ"ל, ועכשיו זה בא בצורת אסקפיזם".

אחת התופעות המעניינות היא הצלחת הניחושים של אלו שלא מבינים בכלל בכדורגל. בהרבה קבוצות ניחושים, דווקא הם מצליחים להתברג במקומות הגבוהים. "זה שילוב של כמה דברים", מסביר רוזמן. "ראשית, יש הרבה מאוד הפתעות ביורו, למשל הניצחון של סלובקיה על בלגיה, ודווקא לאלו שפחות מבינים יש לפעמים יתרון. אבל במקביל, הסטטיסטיקות כל כך מונגשות ככה שגם מי שלא מבין יכול לראות איזו נבחרת פייבוריטית, מי עשוי לכבוש ומה התוצאה הכי סבירה. חובבי הכדורגל ממלאים הרבה פעמים ניחושים מהרגש, דווקא אלו שאין להם ממש קשר לתחום בודקים וממלאים באופן רציונלי".

אורן רוזמן, מוביל סקטור המדיה ב-Deloitte / צילום: אלמוג סוגבקר

"פעילות משרדית"

כפי שהזכיר רוזמן, האפשרות להצטרף לחגיגת הניחושים הופכת לקלה משמעותית לאור המגוון הרב של האפליקציות והפלטפורמות. אחת החזקות בתחום היא אפליקציית הספורט והדאטה 365Scores. מספר המשתמשים הישראלים שלוקחים חלק בניחושי היורו דרך האפליקציה עומד, נכון לכתיבת שורות אלו, על 168,396 שנמצאים בלא פחות מ־32 אלף קבוצות.

"התחלנו עם זה במונדיאל הקודם", אומר עידן לוצקי, מנהל המותג ושיווק המוצר של 365Scores. "המטרה הייתה להקל על המשתמשים שלנו. לפני שעשינו את זה הייתי פותח בכל טורניר אקסלים עם חברים ומנהל את זה בצורה סזיפית. עכשיו זה נורא נוח וגם משתלב מצוין עם העובדה שיש באפליקציה דאטה על משחקים ונבחרות.

עידן לוצקי / צילום: מיכה לובטון

"האפליקציה שלנו בעיקרה מיועדת לחובבי הספורט, אבל משחק הניחושים מגיע לכל הקהלים. אתה לא מבין כמה מנהלות משאבי אנוש התקשרו אליי בשבועות האחרונים. כל חברה כמעט פותחת קבוצה - דיפלומט פתחו אצלו, תדהר, כולם בהתלהבות. זה נותן פעילות משרדית שכולם מדברים עליה. זה גם מגיע לכל מקום - בתי ספר, משתמשי אינסטגרם פופולריים, יחידות צבאיות. לכל אחד, גם לכאלו שלא מבינים בכדורגל, יש יצר תחרותי והוא רוצה לנצח. בטח אם זה שיחת היום".

איזו נבחרת מועמדת לזכייה לפי ההימורים אצלכם?
"צרפת, 23.15% מהמשתמשים בחרו בה. אחריה אנגליה עם 16% ופורטוגל עם קצת פחות. המועמד הבולט למלך השערים הוא קיליאן אמפבה עם 39.5%".

באפליקציית 365Scores גם מודעים לעובדה שהמשתמשים עשויים להיות עסוקים ולפספס חלק מהניחושים. "בדיוק בשביל זה פתחנו משתמש שנקרא 'הקוף'. זה למעשה מישהו אצלנו במשרד, שבעילום שם ממלא ניחושים ומופיע בכל קבוצה שנפתחת. אם מישהו שוכח למלא אז הוא מקבל את הניחוש של הקוף, כדי שיהיה לו סיכוי בכל זאת".

הקוף מבין כדורגל?
"הוא לגמרי מבין, אבל הניחושים שלו נעים לפי מצב הרוח בכוונה, כדי שלא יקרה מצב שמישהו לא ימלא בכלל ויזכה בזכות הקוף. לפעמים אנחנו עושים תוצאות והפתעות הזויות - ככה למשל גם עשינו בגמר המונדיאל, כשהימרנו שייגמר 3־3. רצה הגורל ובאמת נגמר 3־3. אבל מי שמסתמך רק על הקוף לא יגיע רחוק.

"מה שכן, כל אחד לגמרי יכול לזכות, גם אם הוא לא מבין כלום בכדורגל. מנהל תוכן הדאטה שלנו, אדיר שמשי, צייץ השבוע על מקרה שקרה אצלנו בחברה: '30 שנה אתה רואה כדורגל, שומע פודקאסטים, קורא ניתוחים, מקשיב לכל המומחים ובסוף באה לך איזה מישהי מהכספים ושמה 1־0 סלובקיה כי פעם היא הייתה בבלגיה והאנשים לא היו נחמדים. אין צדק בעולם'".

הכנסות הטוטו צומחות

במקביל לעולם הניחושים הלא פורמלי, גם הימורי הספורט המוסדרים (דוגמת הטוטו בישראל) נמצאים בעלייה מתמדת. "בדוח הטוטו של 2023, ההכנסות צמחו ל־3.5 מיליארד שקל, כאשר מנוע הצמיחה המרכזי הוא השימוש בדיגיטל - רבע מההכנסות הגיעו משם", אומר רוזמן.

"הימורי ספורט נמצאים לגמרי בהארדקור", מסבירה פרופ' בל גבריאל־פריד, ראשת המעבדה לחקר התמכרויות והחלמה באוניבסיטת ת"א. "באופן כללי, הימורים מחולקים לכאלו שהם רק על מזל וכאלה שהם על בסיס מיומנות וידע. בהימורים על ספורט יש ידע מסוים - כמו נבחרות פייבוריטיות ושחקנים טובים - אבל כמובן שלא הכל בשליטה.

"אנשים מחפשים את המשהו שיחיה אותם, וזה בסדר. רוב האנשים יהמרו ולא יקרה להם כלום. אבל צריך לזכור שיש גם אנשים בסיכון וצריך לשים לב שלא מאבדים שליטה. הכל עניין של מינונים".

מה שמעצים עוד יותר את הימורי הספורט זה כמובן היורו. "בכל פעם שיש יורו או מונדיאל, נפח ההימורים גדל משמעותית", מסביר רוזמן. "חודש המונדיאל הקודם למשל היה הטוב בתולדות הטוטו וההכנסות עמדו על 600 מיליון שקל. ההכנסה היומית הגבוהה בהיסטוריה נרשמה בגמר המונדיאל - 28 מיליון שקל. יש המון קהל חדש שמצטרף לאירוע החברתי הזה, וההימורים הם חלק מהעניין".

באיזה מקום אתה מדורג בניחושים אצלכם?
"עזוב, זה יפגע לי במוניטין".

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק בקמפיין. אכזב / צילום: Reuters

בריטניה לקראת מהפך: אחרי סקנדל הימורים, אין מי ששם כסף על סונאק

שבוע לבחירות בבריטניה, התמונה ברורה: המפלגה השמרנית עושה ככל יכולתה להפסיד אותן, וללייבור רק נשאר לעמוד מנגד ולגרוף עוד ועוד מושבים בפרלמנט ● שערוריית ההימורים שבה אפילו שר מכהן הימר על הקדמת הבחירות מרמזת איזו תבוסה צפויה בממלכה

דולרים / צילום: Shutterstock

הכי חזק בעולם? הדולר מאבד מכוחו. מי מתחזק על חשבונו

הדולר האמריקאי הוא המטבע החזק בעולם, אך הוא תופס כיום נתח של 60% בלבד מהרזרבות של הבנקים המרכזיים - לעומת 70% בתחילת שנות האלפיים

לא חיזבאללה ולא חמאס, זה כנראה האיום הגדול ביותר על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב הזרימה לישראל סיוע ביטחוני בשווי 6.5 מיליארד דולר, איראן מגבירה את האיומים לבנות פצצות אטום, ובגרמניה נכנס לתוקף חוק חדש שרוצה למנוע מאנטישמים לקבל אזרחות ● כותרות העיתונים בעולם

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי הפך למתעמת סדרתי עם הרגולטור: "בנק ישראל הוא אויב התחרות"

בעשור האחרון התנגש בעל השליטה בחברת המימון החוץ־בנקאי מספר פעמים עם הבנק המרכזי ● השבוע בנק ישראל ביטל גיוס של החברה ● נאוי: "הם באו כשקיבלנו את הכסף, בדקה ה־90"

השר לשעבר יזהר שי. בין העותרים / צילום: תמר מצפי

נפגעי ה-7 באוקטובר עתרו לבג"ץ: להקים ועדת חקירה ממלכתית

העותרים - משפחות נרצחים וחטופים והורים לחיילים שנהרגו, ובהם גם השר לשעבר יזהר שי - טוענים כי "ככל שיואץ תהליך הקמתה של ועדת חקירה, יוכלו ממצאי הביניים שלה לסייע מיידית בתהליכי קבלת החלטות ובניהול המערכה שבה מצויה המדינה" ● לדבריהם, הסירוב של הממשלה לעשות כן "רק מעצים בציבור את תחושת הבגידה והנטישה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; מיקרון ירדה בכ-7%, אנבידיה ב-1.9%, פאלו אלטו זינקה ב-5%

נייקי תדווח אחרי הנעילה, מה צפוי? ● VanEck הגישה בקשה לתעודת סל עוקבת אחרי המטבע סולנה ● מניות וולגרין וליוויס ירדו בחדות ● מניית צ'יפוטלה פוצלה היום ביחס היסטורי של 50 ל-1 ● בלומברג: הדוח של מיקרון הוא תזכורת לסיכונים בשוק שבבי הבינה המלאכותית ● מדד ה-PCE שיתפרסם מחר בארה"ב צפוי להעיד על התמתנות האינפלציה, בינתיים, שוק העבודה מתקרר

העבודות על הגשר בנתיבי איילון / צילום: אסף זגריזק

ביום חמישי הבא נתיבי איילון ייחסמו שוב. כל מה שצריך לדעת

מתי ואיפה תבוצע החסימה, אילו עבודות מבצעים בכביש, איך הן ישפיעו על התנועה, ולמה לא מבצעים אותן בשבת? ● גלובס עושה סדר

אדם, בהופעה ב-2011 / צילום: ויקיפדיה

בגיל 64: הזמר אדם הלך לעולמו אחרי מאבק במחלת הסרטן

בית החולים איכילוב הודיע על מותו של הזמר אדם, שהשאיר מילים אחרונות לפרסם אחרי מותו: "אם אתם קוראים את המילים האלה, סימן שאני בעולם שכולו טוב. רוצה להודות על המסע המופלא בחיים האלה" • התייחס גם לחטופים: "אנסה לפעול מלמעלה"

מגדלי אלון בתל אביב. בעיגול: ניר צוק / צילומים: Shutterstock, טל גבעוני

ענקית הסייבר פאלו אלטו במגעים להשתלט על מגדל שלם בת"א

החברה של ניר צוק השלימה עסקאות לשכירות חצי ממגדל אלון 1 ובוחנת שכירות של המגדל כולו ● אם המגעים יבשילו, המחיר יעמוד על כ־80 מיליון שקל בשנה ● הבעלים, הראל ומגדל, שוקלות למכור את המגדל כולו ב־2.5 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח ירד בכ-2.7%, הבנקים ב-1.4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי בנק ישראל לא יוכל להוריד ריבית השנה ● בבלקרוק חשים בנוח להקצות משקל יתר למניות הטכנולוגיה בוול סטריט ● מדד ה-PCE שיתפרסם בארה"ב בשישי צפוי להעיד על התמתנות האינפלציה, אך לא להקדים הורדת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; אמזון זינקה לראשונה מעל לשווי של 2 טריליון ד'

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ארה"ב החרימה את המצלמות הסיניות. משטרת ישראל הציבה אותן בכבישים

המשטרה ציידה את מערך מצלמות הכביש שלה במוצריהן של חברות סיניות, שאסורות לשימוש בתשתיות הממשלתיות בארה"ב ובהולנד, בשל חשש לריגול וסכנה לביטחון לאומי ● הסיבה: הן זולות יותר ● יוצא שב"כ מזהיר מ"ניתוב השידור לשרתים של ממשלת סין"

איור: גיל ג'יבלי

לאן תגיע האינפלציה בישראל עד סוף השנה?

בשנה וחצי האחרונות רמות המחירים בישראל מתמתנות בעקביות ● אם המגמה תימשך, מעריכים בלאומי, האינפלציה תגיע לרמה של 2.5% עד סוף השנה ● אבל יש גם לא מעט סיכונים ● שאלת השבוע

מרין לה־פן (RN/UXD), עמנואל מקרון (ENS), ז'אן לוק מלנשון (NFP) / צילומים: רויטרס - Blondet Eliot/ABACA , Andre Pain/Pool , William Cannarella / Panoramic

צרפת הולכת לבחירות: מהן ההבטחות הכלכליות של הימין הפופוליסטי ולמי יצביעו היהודים

ביום ראשון הקרוב יחלו הבחירות לפרלמנט הצרפתי שייערכו בשני סבבים ● 48 מיליון בעלי זכות בחירה יבחרו בין שלוש חזיתות עיקריות המורכבות ממפלגות הימין הפופוליסטי, מפלגות השמאל הפופוליסטי ומפלגת המרכז הרדיקלי של הנשיא מקרון ● מה צפוי לקרות, ואיך הבחירות ישפיעו על כלכלת האיחוד האירופי? ● גלובס עושה סדר

איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר בדימוס, הכנס מדברים צפון / צילום: כדיה לוי

האם תהיה מלחמה בצפון? ההערכה של מפקד חיל האוויר לשעבר

האלוף במיל' איתן בן אליהו השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "העובדה שישראל וחיזבאללה נוהגים בריסון יחסי בצפון מעידה על כך שיש אינטרס מובהק של שני הצדדים בשלב הזה לא לתת למצב להידרדר"● ומה צפוי ברצועת עזה? "אין אפשרות להציב תחלופה לחמאס, ולכן מי שהולך להישאר שם זה אנחנו. ואת המודל הזה אנחנו מכירים מ-18 שנים בלבנון"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

רק על 7%: רפורמת היבוא של ניר ברקת לא עומדת בהבטחות

עפ"י חישוב של אריאל רכניץ מפורום קהלת, רק כ-7% משווי היבוא החסום בתקינה רשמית ייחודית ייכנס בסופו של דבר לרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - זאת בניגוד להבטחת משרד הכלכלה ש-80% משווי מוצרי הצריכה ייכנס ● ברקת: "יש מי שמנסה לתקוע את הרפורמה בכוונת מכוון"

מתוך קמפיין בנק הפועלים

כשההצעה פשוטה, גם עמוס תמם בחולצה שחורה על רקע לבן זה מספיק

הפרסומת הנקייה והרזה של בנק הפועלים להטבת המשכנתה לתושבי קו העימות היא הזכורה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, והמושקעת ביותר - עם 1.8 מיליון שקל - היא לחשמל של בזק

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

תקנות חדשות יגבילו את האפשרות של קופות החולים "לגנוב" רופאים

משרד הבריאות מפרסם תקנות חדשות במטרה לעצור את התחרות בין קופות החולים שהובילה לתשלום משכורות אגדתיות לרופאי משפחה בפריפריה ● "הסכם הבלעדיות שיצרה הקופה עם הרופא בעצם צמצם את שירותי הרפואה הניתנים ביישובים מרוחקים"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם המקלטים לנשים מוכות עברו מתפוסת יתר לתפוסת חסר?

האם במלחמה המקלטים לנשים מוכות מתרוקנים? כן, ולא בגלל ירידה באלימות ● המשרוקית של גלובס

מ''מ נשיא בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן / צילום: רפי קוץ

האופן בו הוגש פסק הדין בנושא חוק הגיוס מספר הרבה יותר ממה שנדמה

סוגיית הגיוס הצליחה לאחד את שופטי בית המשפט העליון גם בתקופות סוערות מאוד, ופסק הדין שניתן השבוע הוא דוגמה מוחצת לכך - במיוחד נוכח העובדה שכתיבתו הייתה פה־אחד ● החלטת השופטים לוותר על סגנונם האישי ועל הפנייה לקוראים שלהם באה להעביר מסר ברור: בעניין הזה אין שום מחלוקת