גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת המשכנתאות של בנק הפועלים: "רואים התנהגות יותר נבונה של הצרכנים. כבר לא קונים את דירת החלומות"

מנהלת המשכנתאות בבנק הפועלים, אריאלה רנדלשטיין, מדברת על האתגרים של שוק הדיור הפועל תחת מלחמה ולאחר שהמחירים חזרו לעלות ● "אומנם התחלות הבנייה לא ירדו, אבל אנחנו בפער היסטורי של ביקוש מול היצע"

אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי
אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

בתחילת השבוע הודיע בנק הפועלים על הטבה נוספת ללקוחותיו שיש להם משכנתה על נכס בצפון המדינה. הבנק יעניק פטור מלא מתשלום משכנתה למשך שלושה חודשים ללקוחות אשר הנכס המשועבד שלהם נמצא ביישובי הצפון שפונו במהלך המלחמה.

כנס הנדל"ן של EY | דב קוטלר: "אי אפשר לעבור את התקופה בלי נפילות בענף הנדל"ן. גם בבנק הפועלים נרגיש את זה"
ניתוח גלובס | ההפסדים שהסבה ביט והמרוץ מול לאומי: מה מחכה למנכ"ל בנק הפועלים החדש
דוח פניות הציבור: איזה בנק מטפל בתלונות הכי מהר ואיפה תחכו הכי הרבה?

בבנק מציינים כי ההטבה מתייחסת לשלושת ההחזרים החודשיים הקרובים: יולי, אוגוסט וספטמבר, והיא תחול באופן אוטומטי, ללא צורך בפנייה לבנק, ביישובים המופיעים באתר בנק ישראל.

אריאלה רנדלשטיין, מנהלת המשכנתאות בבנק הפועלים, אומרת לגלובס: "להבדיל מה־7.10, אז היינו במצב חירום והפתרונות שניתנו לכל מפוני העוטף היו מיידיים, עם הצפון האירוע היה קצת שונה. הפינוי היה על אש נמוכה, חשבו שעוד מעט חוזרים.

"אבל על רקע ההתארכות של המלחמה וההסלמה, ולא רואים את הסוף, המשפחות מתחילות להיות יותר מושפעות מהמצב. יו"ר הבנק היה בשבוע שעבר בקריית שמונה ואנחנו שומעים את השטח. ראינו שצריך לתמוך בלקוחות שלנו והחלטנו לצאת במהלך לתשלום בפועל של המשכנתה שלהם.

 

"ההטבה היא לכל הלקוחות שלנו שהנכס שלהם משועבד במשכנתה ונמצא ביישובים הללו. גם למי שמשכיר נכס וגר במקום אחר, כי אין לו הכנסה משכירות, והנכס שלו לא יכול לתרום לכלכלת המשפחה".

בכמה משפחות מדובר וכמה זה עולה לכם?
"מדובר באלפי משפחות, ושווי ההטבה מגיע ליותר מ־10,000 שקל למשפחה, תלוי בגובה המשכנתה על הנכס. מדובר בעלות של עשרות מיליוני שקלים לבנק. כבר קיבלנו תגובות. הלקוחות מתרגשים והיה יפה לשמוע שהם מרגישים שרואים אותם, ומישהו עושה בשבילם. זו הטבה משמעותית.

"במהלכים כאלה אנחנו גאים להיות המובילים ואין לנו שום בעיה שכולם יעתיקו מאיתנו ויבואו אחרינו. כשמדברים על מערכת בנקאית חזקה - זה חוסן של קהילה ושל מדינה".

"שוק דיור תחת מגבלות של מלחמה"

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, נתונים של בנק ישראל שפורסמו לאחרונה חשפו כי המשכנתה הממוצעת חצתה את רף המיליון שקל - לראשונה מאז 2022.

"מבחינת המשכנתה הממוצעת, זה חודש ראשון שאנחנו רואים שינוי מגמה. לפני שנה וחצי הלוואה ממוצעת ירדה טיפה אבל לא משמעותית, אלא לכיוון 970 אלף שקל, ועכשיו חזרנו למספרים של מיליון.

"צריך לזכור שהלוואה ממוצעת היא פועל יוצא של מחיר ממוצע. ברגע שראינו את מחירי הדיור חוזרים לעלות, וההון העצמי לא גדל, אז ההלוואה גדלה. אבל יש עוד עניין: רואים עלייה במחירי הדיור בשלושת החודשים האחרונים, אבל אנחנו בשוק דיור תחת מגבלות של מלחמה. הצפון והדרום נפגעו יותר, שם יש פחות פעילות והמחירים פחות עלו. אז עיקר השוק הוא במרכז הארץ והממוצע מושפע מזה שיש פחות עסקאות זולות.

דווקא בדרום רואים לא מעט עסקאות.
"באפריל־מאי ראינו שהמשקיעים חוזרים לשוק גם באזור הדרום - שדרות, נתיבות, אופקים. לא הקו הראשון של העוטף אבל 10־30 קילומטרים מהגבול. יש שם גם הזדמנויות. הצפון עדיין לא. חיפה יחסית פעילה, יש התעניינות. אבל צפונה מחיפה, השוק שקט".

אתם לא חוששים שתהיה עלייה במספר הלווים שלא יוכלו לעמוד בהחזרים?
"שוק הדיור נמצא תחת תרחיש קיצון כבר כמעט שנתיים, מאז שהריבית התחילה לעלות. ההלוואה הממוצעת הייתה סביב מיליון שקל והריבית טיפסה במהירות. היה לנו חשש מה יקרה עם ההחזרים, אבל אנחנו רואים שנכס זה עוגן של משק בית, משכנתה זה חיסכון כפוי - חוסכים במקומות אחרים וקודם כול משלמים על הבית.

"נוסף לכך המערכת הבנקאית פיתחה כל מיני פתרונות. למשל, מסלול הפריים שכיום הוא יקר מאוד עבר לריביות משתנות לפי תשואות האג"ח. אלה פתרונות שמגשרים על היכולת לקחת משכנתה. חוץ מזה, מדיניות החיתום שלנו מוכיחה את עצמה כי אחרי שנה וחצי של עליית הריבית האיחורים לא גדלו.

"בנק נותן משכנתה אחרי שהוא חושב שהלקוח יכול להחזיר אותה תחת מבחני רגישות גבוהים. ואנחנו עושים מבחנים אפילו יותר גבוהים ממה שיש היום".

למה? אתם חושבים שיש סיכוי שהריבית תעלה עוד?
"חשבנו שאולי הריבית תרד ב־2024 וזה כבר ציפייה לא ריאלית. אנחנו חושבים שהריבית תישאר ברמה הנוכחית וייקח לה יותר זמן לרדת. השוק כבר מגיב לאירועים: ההתייקרות במקורות המימון ובאג"ח כבר קרתה. אנחנו כבר אחרי כמה חודשים של מלחמה והאירוע של איראן. אני חושבת שנישאר בסביבה הזו".

"אנחנו רואים התנהגות צרכנית יותר נבונה"

מה אתם שומעים מהלקוחות? אנשים מבקשים למתוח את המשכנתה על יותר זמן, באים יותר עם ההורים?
"המשכנתה התארכה ל־26־27 שנים, אבל אנחנו רואים בסוף שמשכנתאות לא מחזיקות 30 שנה. או שמוכרים ומסלקים או שעושים מיחזורים ומתאימים את ההחזרים. זו לא התקופה האמיתית שמחזירים.

"יש שוק שמביא את ההורים כתמיכה והוא לא גדל בצורה משמעותית. כן ברור שהרבה מההון העצמי מגיע מההורים. היום לחסוך 25% זה קשה. באופן כללי אנחנו רואים התנהגות צרכנית יותר נבונה. אם פעם רצו דירה מהחלומות, היום קונים את הדירה שאפשר, שמצאנו את ההזדמנות".

כמה לוקחים משכנתה שבה ההחזר החודשי גבוה מ־30% מההכנסה שלהם?
"בערך 29%, אבל 30% מההכנסה זה לא גבוה. המגבלה של בנק ישראל היא 40%־50%, ושיעור הביצועים ביחס החזר של מעל 40% הוא כמעט אפסי. לרוב מדובר בלקוחות שיש להם הכנסה מאוד גבוהה לנפש".

יש תושבי חוץ שבאמת קונים?
"אנחנו רואים שעם האנטישמיות בעולם יש יותר התעניינות. רואים את זה בפרויקטים שאנחנו מלווים. בעסקאות זה עדיין מספרים קטנים, וזה לא משפיע מאוד על השוק המקומי".

לאן לדעתך הולכים המחירים?
"אין לי כדור בדולח אבל המגמות ברורות. הביקוש גבוה, הוא יותר מההיצע. אומנם התחלות הבנייה לא ירדו, אבל אנחנו בפער היסטורי של ביקוש מול היצע, וגם צריך לראות כמה זמן ייקח לבנות. לדעתי נמשיך לראות בחודשים הקרובים עליות מחירים, תחת השוק של מלחמה". אישי: נולד ב־1925 בעיר החופשית דנציג (כיום גדנסק שבפולין) בשם מאיר שטרנברג, בנם של ציונים תומכי ז'בוטינסקי

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

האם כספי המסים חוזרים אלינו? המחקר שחושף פערים עצומים בין המגזרים

מחקר אקדמי מקיף מציג תמונה מלאה של תשלומי המס וחלוקת משאבי המדינה בין המגזרים - כולל מסים עקיפים ושירותי ממשלה שאינם קצבאות ● משק הבית היהודי הלא–חרדי משלם 6,115 שקל יותר במסים בכל חודש מאשר התמורה שהוא מקבל מהממשלה ● ויש גם כמה מיתוסים שנשברו

סרן איליי אלישע לוגסי ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סרן איליי אלישע לוגסי נפל בקרב בצפון רצועת עזה

הותר לפרסום כי סמל אלכסנדר יקימינסקי, בן 19 מנהריה, נפל בפיגוע בכרמיאל לאחר שחיסל את המחבל ● מפקד בכיר בחיזבאללה חוסל בתקיפת כטב"ם סמוך לצור, ארגון הטרור מגיב בירי כבד ליישובים בצפון • הפיגוע בכרמיאל: נקבע מותו של הצעיר שנפצע, פצוע נוסף במצב קשה • גלנט בגבול עזה - במסר לחיזבאללה: "הטנק שיצא מהקרב ברפיח יכול להגיע עד הליטני" • עדכונים בולטים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

איור: גיל ג'יבלי

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

עו''ד יפעת גינסבורג, שותפה מנהלת, GAC ומיקה מזור, יועצת ומנהלת פעילות LGA בישראל, בשיחה עם אסף זגריזק / צילום: תמר מצפי

מה צריך לעשות כדי לגרום לדורות הבאים לרצות להישאר בעסק המשפחתי?

מיקה מזור מובילת הפעילות של LGA בישראל ועו"ד יפעת גינסבורג דיברו בכנס החברות המשפחתיות של גלובס על השאלה איך נכון לתכנן ניהול המשכיות ● מיקה מזור ציינה כי אחת הבעיות של בעלי עסקים משפחתיים הוא הקושי לתכנן קדימה "כשאנחנו נכנסים לשותפות אסטרטגית צריך לקחת בחשבון את כל השינויים שעתידים לקרות" • עו"ד גינסבורג: "כשמדובר על משפחה שיש לה עסק, רמת המורכבות מאוד גדולה, יש ניגוד אינטרסים אינהרנטי בין העסק למשפחה"

ראש העיר ניו יורק אריק אדמס / צילום: אוהד קב

הקריאה למשפיענים: קחו את הטלפון שלכם ושנו את מהלך ההיסטוריה

השבוע נפגשו בניו יורק כ־300 משפיענים עם כ־150 מיליון עוקבים, במטרה לדון בדרכים לקידום המלחמה באנטישמיות ● ראש העיר פנה אליהם ישירות: "זה הרגע שלכם, אין מקום לשנאה"

בית משפט השלום. בעיגול: יריב לוין / צילומים: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, אביבה גנצר

רפורמה בתביעות הקטנות: הכרעה ללא נוכחות הצדדים ודיונים בווידאו

התיקון שיאפשר לשופטים להכריע בתביעות קטנות על בסיס המסמכים נועד להקל על העומס ולפשט את ההליך ● אבל יש מי שמזהירים מסכנות: "זו פגיעה בזכות הבסיסית לגשת לערכאות"

בית קברות / צילום: איל יצהר

אישה יהודייה ניהלה אורח חיים מוסלמי. היכן היא תיקבר?

בנותיה היהודיות של המנוחה ביקשו לקבור אותה בבית קברות יהודי - ואילו בנותיה המוסלמיות, שנולדו מקשר שניהלה עם בן זוג מוסלמי מבלי שהמירה פורמלית את דתה, ביקשו שתיקבר בבית קברות מוסלמי ● מה קבע בית המשפט?

שוק ההון / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

האנליסטים בטוחים: המניה שעומדת לזנק ואלו שעולות בקביעות במחצית השנייה של השנה

ב-CNBC עקבו במשך 50 שנה אחר מדד MSCI World index ומצאו 14 מניות גלובליות שמזנקות בקביעות במחצית השנייה של השנה ● ביניהן אחת שוורן באפט נמנע מלגלות את זהותה במשך זמן רב ואחת שמייצרת שבבי בינה מלאכותית

איור: גיל ג'יבלי

במה כדאי להתמקד כשמתכננים מסלול פנסיוני?

עד כמה חשוב להתמקח על דמי ניהול? ואיך תדעו איזה מסלול מתאים לכם? ● גלובס ובנק לאומי עושים סדר בחיסכון הגדול והמשמעותי ביותר עבור רוב משקי הבית בישראל ● שאלת השבוע

מה קרה לשכר המתמחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?

בשנת 2022 העמידו משרדי עורכי הדין הגדולים את שכר המתמחים על 11.5 אלף שקל בחודש כדי להתחרות בהייטק ● לפי נתוני חברת ההשמה קודקס, כבר שנתיים שאין עלייה בשכר, והוא נותר כמעט זהה ● גם במשרדי עורכי הדין הקטנים אין שינוי, והשכר החודשי נותר בין 6,000-9,000 שקל

''מחכים שהמטבע יחזור ל־3.6 שקל לדולר'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל אולי לא יוריד את הריבית בשבוע הבא, אבל הדרמה צפויה להסתתר במקום אחר

עפ"י ההערכות בשוק, בנק ישראל צפוי להשאיר גם בשבוע הבא את הריבית על רמה של 4.5%, אך עדכון התחזיות יוכל להצביע על הצפי להמשך השנה ● בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל רק מוסיפה לעלות, והשקל נחלש ביותר מ־1.3% מול הדולר מאז ההחלטה באפריל

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן לאחר העימות הראשון לנשיאות / צילום: ap, Gerald Herbert

"סוגיית-הגיל" האחרת: בוחרים ותיקים צוברים כוח ברחבי העולם

בארה"ב, בבריטניה ובצרפת, פנסיונרים דוחקים במועמדים לשמור על פנסיות יקרות והטבות אחרות שלהם ● "אם אתה צעיר, יש לך פחות השפעה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע עדיין ברמות שיא, אך מאז מרץ רואים מגמת ירידה

השכר הממוצע במשק עמד בחודש אפריל 2024 על 13.5 אלף שקל, עלייה של 7% לעומת אשתקד ● עם זאת, נתונים ראשונים גם לחודש מאי מצביעים על המשך ירידה מאז השיא שנרשם במרץ האחרון ● השכר בהייטק, קטר הצמיחה בישראל, עולה באופן דומה

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

שיקם את הלייבור ועושה קידוש כל שישי: המועמד שצפוי להיות רה"מ של בריטניה

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר, צפוי לפי הסקרים לכבוש את השלטון בבחירות בבריטניה מחר ● מהמאבק שניהל נגד הקולות האנטישמיים במפלגתו, ועד להבטחות לטיפול בכלכלה ובשירות הציבורי - כך הצליח המועמד שנחשב "נוקשה ומשעמם" לסחוף את הציבור

היעד של המל''טים היה כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב / אילוסטרציה: Shutterstock, aappp

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות

פתיחת שש מכולות שהגיעו בשתי ספינות מסין הביאה לאיתור של מל"טים מוסלקים בנמל ג'ויה טאורו ● כל אחד מהמל"טים הוא באורך 10 מטרים, בעל מוטת כנפיים של כ-20 מטרים ומשקלו מגיע לכ-3 טונות ● היעד: כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

גוגל תשכור 20 קומות במגדל ToHa2 תמורת מיליארד שקל / צילום: טלי בוגדנובסקי

20 הקומות בצומת יגאל אלון שמלמדות על מצב שוק הנדל"ן בתל אביב

כמו בעולם, גם בישראל סובל שוק המשרדים מירידה בביקוש ובמחירים עד כדי השכרה בפחות ממחירי עלות ● נראה היה שההאטה תימשך, אלא ששלוש עסקאות נדל"ן גדולות שנחתמו לאחרונה בת"א טרפו את הקלפים ● האם מדובר בסימנים ליציאה מהמשבר?