גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסירות הרכב נחתכו ב-15%, והיבואנים יוצאים בגל הנחות כדי לעורר את השוק

הביקוש בשוק הפרטי בנסיגה ומחסני יבואני הרכב הופכים צפופים יותר ויותר - והם נאלצים לצמצם את המלאים באמצעות מבצעים והנחות ● בשוק ה"אפס קילומטר" ההוזלות אפילו יותר עמוקות, כולל על כלי רכב חשמליים ● זו בשורה טובה, אם כי זמנית, למחפשי המציאות

מסירות הרכב נחתכו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן
מסירות הרכב נחתכו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

במחצית הראשונה של 2024 נרשמה ירידה של כ-15% (הערכה ראשונית) במסירות כלי רכב חדשים לעומת המחצית הראשונה אשתקד. בהתחשב במצב הביטחוני, בנתוני המאקרו השליליים ובמחירים הגבוהים של כלי הרכב החדשים - זהו נתון שניתן לכנות אותו "לא רע".

השבוע בענף הרכב | במחירים אטרקטיביים: פלח הרכבים שצפוי לעשות קאמבק
שאלות ותשובות | מכסי האיחוד האירופי על רכב סיני: הזדמנות בטווח הקצר, סיכון בטווח הארוך

אבל התמונה האמיתית יותר מורכבת. במחצית הראשונה גדל משמעותית חלקן של המכירות לציי רכב ולחברות ליסינג כולל מכירות "בתוך הבית". כלומר, מכירות של יבואניות הרכב לחברות ליסינג שבבעלותן. על הנסיגה במכירות לפרטיים ניתן ללמוד גם מירידה חדה של כ-26.5% שנרשמה ביבוא של כלי רכב פרטיים בחודשים ינואר-מאי לעומת התקופה המקבילה, על פי נתוני האוצר. במונחים של הערך הכספי של יבוא הרכב הירידה הייתה אפילו יותר חדה ועמדה על 30.5%.

חלק מהירידה אפשר ליחס לשיבושי התובלה מהמזרח וחלק נוסף "תרמה" ההקדמה המאסיבית של יבוא של כלי רכב חשמליים ופלאג-אין בדצמבר 2023, לקראת עליית המס. אבל האמת היא, שגם בדצמבר 2022 היה גל מאסיבי של הקדמת יבוא ולמרות זאת בינואר-מאי 2023 נרשמה עלייה של כ-7% ביבוא.

המלאים מצטברים

לפיכך אפשר להניח, שהסיבה המרכזית היא פסימיות של היבואנים לגבי הביקוש הפרטי בהמשך השנה וחשש "להיתקע" עם מלאים לנוכח תנאי שוק קשים. אינדיקציה ברורה לכך היא הגל הנוכחי של מבצעים והוזלות בערוצי השיווק הישירים והעקיפים (אפס קילומטר), שמתבטא בהנחות משמעותיות בחלק מהדגמים.

עיון ברשימת המבצעים מגלה שאחרי בצורת די ארוכה, בחודש יוני הושקו לא פחות משישה מבצעי מכירות יזומים של יבואני רכב. רובם עבור הקהל הרחב ומיעוטם לסקטורים מוגדרים כמו מבצעי "חבר". המבצעים מעניקים הנחות לכלי רכב בטווח סגמנטים רחב, החל במכוניות קטנות ועממיות וכלה במכוניות יוקרה. הם לא פוסחים אף על דגמים חשמליים, שנחשבו עד כה לפלח בצמיחה חזקה.

רוב המבצעים מציעים הנחות צנועות של עד כ-5% ממחיר המחירון בממוצע. אחרים מתמקדים בהטבות "שוות ערך" כמו טרייד-אין מסובסד, מימון בריבית נמוכה וכדומה. אבל במקרים רבים ההנחות הרשמיות נועדו רק לגרום התעניינות וליצור תנועה באולמות המכירות. בדיקה שערכנו מגלה, שלרוב קיימת גמישות מחירים רבה יותר ללקוחות באולמות התצוגה, לעיתים עד כדי 10% ממחיר המחירון אם הלקוח מוכן להתפשר על נושאים כמו צבע הרכב, תנאי מימון, טרייד אין לרכבו וכו'.

מסירות כלי הרכב שנרכשים במסגרת המבצעים מתבצעות תוך זמן קצר, מה שמעיד על התיישנות מואצת של המלאים. נזכיר, שעל פי התקנות בישראל היבואנים מחויבים לרשום על שמם רכב מהמלאי שחלפו 12 חודשים ממועד יצורו. המשמעות היא הפסד של "יד" וירידה לא מבוטלת בערך המכירה וברווח של היבואנים. בעקבות המלחמה היבואנים קיבלו ארכה של שלושה חודשים, אבל צריך לזכור שהרבעון האחרון של 2023 היה רבעון מכירות כמעט "מחוק", כך שהיקף המלאים בישראל שהגיל שלהם 15 חודשים ממועד הייצור, או שמתקרבים לכך, גבוה משמעותית מהנורמה.

עם זאת, פה ושם עדיין יש דגמים בקצה הנמוך של סקאלת הזמינות במלאי שסובלים ממחסור באספקה. במיוחד כלי רכב שמיוצרים בטורקיה שחסמה את היצוא לישראל, כמו טויוטה קורולה ודגמי יונדאי שונים, או דגמים שמהווים להם תחליף, כמו סקודה אוקטביה, קיה פיקנטו וכו'.

בחזרה ל"אפס קילומטר"

עוד "מסלול הנחות" פחות רשמי, שגם הוא זוכה לפריחה בתקופה הנוכחית, הוא מכירות כלי רכב ב"אפס קילומטר". אלו כלי רכב חדשים, שנרכשים על ידי צד ג', לרוב חברות ליסינג, בהנחות משמעותיות ומוצעים בהנחות קטנות יותר ללקוחות כאשר "היד" הראשונה נרשמת על שם חברת הליסינג.

בדיקה של אתרי מכירות שמתמחים ב"אפס קילומטר", בהם אתרי חברות ליסינג, מגלה את המצב "הלחוץ" של שוק הרכב החדש. באתרים הללו מופיעים לא מעט דגמים "מודל 2023", כלומר הם מתגלגלים במלאים בארץ כבר קרוב לשנתיים מבלי שמצאו להם לקוחות. דגמים אחרים, במיוחד דגמי יוקרה, מוצעים בהנחות של עד 20% מהמחירון.

מעניין במיוחד היצע הרכב החשמלי ב"אפס קילומטר". תיאורטית הפלח החשמלי היה אמור להפגין חסינות ו"עמידות" בפני ירידות מחירים ומבצעים בזכות העלאת המיסוי. נזכיר שבתחילת השנה זינק מס הקנייה על רכב חשמלי מ-20% ל-35%, ובתחילת 2025 הוא אמור לזנק שוב, ככל הנראה ל-45%-50%.

כלומר, המדינה מסדרת "עליית ערך" משמעותית לכלי רכב חשמליים משומשים ועובדה זו לבדה הייתה אמורה להקטין את המוטיבציה של היבואנים "להיפטר" מכלי רכב חשמליים שבמלאי בהנחות. למרות זאת מצאנו באתרים דגמים חשמליים כמו מכונית המיני LeapMotor בהנחה של 18.5% ממחיר המחירון הרשמי, את "דולפין" של BYD בהנחה של כ-8% מהמחירון ודגם "אסטרטגי" כמו ג'ילי גיאומטרי 480 בהנחה של כ-5%. אמנם גובה ההנחות הממוצע לא דרמטי כבעבר, אולם נראה שמשבר המלאים כמעט לא פוסח על אף סגמנט.

התחרות בשוק גוברת

סיבה נוספת לריבוי המבצעים היא התגברות התחרות בשוק הרכב המקומי. המלחמה פקדה את ענף הרכב בעיצומה של הרחבה משמעותית של היקף המותגים והדגמים החדשים, שמיובאים ומשווקים בישראל, בעיקר מותגים מסין. בחודשים ספטמבר 2023 עד מרץ 2024 נוספו לשוק הרכב הישראלי עוד חמישה מותגי רכב חדשים, רובם חשמליים מתוצרת סין, ועד סוף השנה צפויים להצטרף לרשימה לפחות עוד שלושה מותגים, שפונים לשוק הרחב.

רוב המצטרפים החדשים מיובאים על ידי יבואני רכב גדולים, שיש להם מחויבות שיווקית כפולה: מצד אחד הם מחויבים להציג חדירה ראשונית משמעותית בפני היצרנים "החדשים" שלהם; ומצד שני הם מנסים "להרגיע" את היצרנים "הוותיקים" שלהם, ולהראות להם שהיבוא של המותגים חדשים לא בא על חשבון פגיעה במכירות של המותגים הוותיקים. כל זה מתרחש על רקע בו הדגמים החשמליים מתרחבים במהירות על חשבון דגמי הבנזין.

בשורה התחתונה מדובר בלחץ תחרותי שלא קל להתמודד איתו אפילו בשוק צומח, כל שכן בשוק שהתכווץ בכ-15% מתחילת השנה. לפיכך לא נופתע אם גל ההנחות יימשך עמוק לתוך הרבעון השלישי, בשורה טובה לצרכנים שמחפשים מציאות. לפחות עד שהקטנת היבוא תאזן את המלאים.

עוד כתבות

שוק ההון / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

האנליסטים בטוחים: המניה שעומדת לזנק ואלו שעולות בקביעות במחצית השנייה של השנה

ב-CNBC עקבו במשך 50 שנה אחר מדד MSCI World index ומצאו 14 מניות גלובליות שמזנקות בקביעות במחצית השנייה של השנה ● ביניהן אחת שוורן באפט נמנע מלגלות את זהותה במשך זמן רב ואחת שמייצרת שבבי בינה מלאכותית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בתל אביב; פוקס עלתה בכ-4%, אלקטריאון ירדה בכ-5%

מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.7%, מדד ת"א 90 רשם עלייה של כ-0.5% ● האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת ● רב בריח פורסת מחדש את חובותיה ועומדת להנפיק אג"ח להמרה ● פתאל רכשה את חלקו של פרוספר אמויאל בפרותאל תיירות בתמורה לחצי מיליארד שקל ● בברקליס ממליצים על קבוצת דלק באפסייד של מעל 50%

משרדי איביי בישראל. בעיגול: המנכ''ל אמיר די־נור / צילומים: רמי זרנגר, ענבל מרמרי

הפיטורים בישראל חשפו ענקית קמעונאות מנומנמת: מה עובר על איביי?

איביי, שהחלה כמובילה בתחום, מסכמת את גל הפיטורים השלישי בשנה וחצי ● עובדים ששוחחו עם גלובס סיפרו כי החברה פיטרה את "שתי המחלקות הכי מניבות", דבר שמעורר את החשש מסגירה בישראל ● מרכישת פייפאל ועד המתחרות שהצליחו לעקוף: אלו הטעויות שעשתה

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

איור: Shutterstock

האם מותר לפתוח מכרז אם הוגשה הצעה גבוהה מהזוכה?

חברה גברה על שבעה מציעים וזכתה במכרז לרכישת נכס מסחרי ● חברה אחרת, שלא השתתפה במכרז הראשון, החליטה להגיש הצעה משלה - גבוהה במיליון וחצי שקל ● מה קבע בית המשפט?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, joel de vriend

בעקבות תלונות מצד יזמים, באוצר נערכים להפחית את מס השבחת המטרו

המס הכולל על השבחה עומד כיום על 75%, ולטענת גורמים רבים בשוק הביא לקיפאון הפיתוח לאורך תוואי המטרו ● בדיון הקרוב בוועדת הפנים והגנת הסביבה יוצג המתווה שיאפשר את הפחתתו

בית משפט השלום. בעיגול: יריב לוין / צילומים: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, אביבה גנצר

רפורמה בתביעות הקטנות: הכרעה ללא נוכחות הצדדים ודיונים בווידיאו

התיקון שיאפשר לשופטים להכריע בתביעות קטנות על בסיס המסמכים נועד להקל על העומס ולפשט את ההליך ● אבל יש מי שמזהירים מסכנות: "זו פגיעה בזכות הבסיסית לגשת לערכאות"

תיכנס לסל התרופות? ה-FDA אישר את התרופה של אלי לילי לאלצהיימר. אלו המשמעויות

קיסאנלה, התרופה של אלי לילי לטיפול באלצהיימר, אושרה ע"י ה-FDA לשיווק ● "זו אולי לא תרופת הפלא שייחלנו לה, אבל כרגע אין תרופה אחרת", אומר פרופ' דוד טנה, מנהל מכון שבץ מוח וקוגניציה בביה"ח רמב"ם ● מהן תופעות הלוואי ומי יכול לקבל את התרופה? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הצעת חוק להעברת בחירת נציב השופטים לכנסת

ברוב של 54 מול 51 מתנגדים, הכנסת אישרה את הצעת החוק לשינוי בחירת נציב תלונות הציבור על השופטים ● היועמ"שית הודיעה לשר המשפטים לוין כי לעמדתה, התיקון יביא ל"פוליטיזציה של הליך מינוי הנציב, תוך דחיקה החוצה של השיקולים המקצועיים בבחירתו"

נתיבי איילון / צילום: איל יצהר

למרות ההתנגדויות, המכרז צפוי לצאת לדרך: בקרוב תשלמו על כניסה עם רכב לת"א

גורמים בממשלה מעריכים שהמכרז, שנאמד במאות מיליוני שקלים ובוטל כבר פעם אחת, ייצא לדרך עוד השנה על אף התנגדותה של שרת התחבורה מירי רגב ● אגרת הגודש צפויה להיכנס לתוקף עד שנת 2026, ומוערך שהיא תתרום יותר ממיליארד שקל בשנה לקופת המדינה

דריה למאן-בלומנטל / צילום: טים קר (Tim Kerr)

האקזיט הישראלי שהקפיץ את מניית אחזקות הביומד

סכום הרכישה של בלקין, שפיתחה טכנולוגיה מבוססת לייזר לטיפול בגלאוקומה, יכול להגיע עד 466 מיליון דולר ● ביולייט תקבל תמורת העסקה כ-8.9 מיליון שקל בשלב הראשון ● מאז שדיווחה על העסקה, זינקה ביולייט ב-40%

נכון להיום, הורים שהפקידו את הכסף לילדיהם בבנקים לא יכולים לשנות את החלטתם / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

הבנקים כבר לא יהיו ברירת המחדל: אלה השינויים הצפויים בתוכנית חיסכון לכל ילד

התיקון לחוק, שעבר היום בוועדת הכספים, מאפשר להורים להחליט שכספים חדשים יופקדו מעתה בקופת גמל להשקעה ● מדובר בניצחון מסוים לבנקים, שכן אלה היו אמורים להישאר לחלוטין מחוץ לתוכנית ● בנוסף ביקשו ח"כ ינון אזולאי ולובי 99 לשנות את ברירת המחדל גם עבור הכספים החדשים של ילדים שהחיסכון שלהם כבר נמצא בבנקים, לקופת גמל להשקעה - אך זו לא אושרה

ג'ו ביידן לאחר העימות מול טראמפ / צילום: ap, Gerald Herbert

דיווח: ביידן אמר למקורב שהוא שוקל לפרוש מהמרוץ לנשיאות

ב"ניו יורק טיימס" מדווחים כי ביידן אמר למקורב שלו כי הוא יודע שאולי לא יוכל להציל את מועמדותו אם לא יצליח לשכנע את הציבור בימים הקרובים כי הוא כשיר לתפקיד ● דובר הקמפיין של ביידן על הפרסום: "שקרי לחלוטין. אם ה'ניו יורק טיימס' היו מספקים לנו יותר מ-7 דקות להגיב, היינו אומרים להם את זה"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן לאחר העימות הראשון לנשיאות / צילום: ap, Gerald Herbert

"סוגיית-הגיל" האחרת: בוחרים ותיקים צוברים כוח ברחבי העולם

בארה"ב, בבריטניה ובצרפת, פנסיונרים דוחקים במועמדים לשמור על פנסיות יקרות והטבות אחרות שלהם ● "אם אתה צעיר, יש לך פחות השפעה"

סא''ל אירית אלגבי ואסף בר / צילום: ויקטור לוי

האפליקציה שמייצרת התאמה בין כישורי המילואימניקים לתפקידים שצה"ל צריך

מאז פרוץ המלחמה משתמשים מפקדי יחידות באפליקציית Miljobs, שפיתח הצבא ומבוססת על AI, כדי לבחור משרתי מילואים שמגישים מועמדות לתפקידים ● עשרות אלפים כבר רשומים בה ● ישראל מתגייסת

רונית הראל בר-זאב, יעקב סיסו, גדי בן חיים, אהרון סמרה וקלרה צברגל בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

"הילדים שלנו יחזרו מעזה ולא יוכלו לקנות דירות"

המשתתפים בפאנל "מימון נדל"ן במציאות משתנה" בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY, שוחחו על מבצעי 20/80, ועל הקשיים של זוגות צעירים לרכוש דירה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: Shutterstock

כבר שנים מנסים לפצח את הנוסחה: באיזה יום כדאי להיכנס לשוק המניות?

סיסמאות כמו "צא במאי וחזור בנובמבר", "אפקט ינואר" ו"ראלי סוף השנה" מבקשות כבר שנים לתזמן עונתיות מסוימת בשוק המניות ● צללנו לסטטיסטיקות בניסיון לזהות אם יש יום בשבוע שבו מומלץ להשקיע במניות, הן עבור מדד ת"א 125 והן עבור S&P 500 ● אז מהו יום המזל שלכם?

יישום התכנית גורם לחשש אצל ראשי ערים כמו דימונה / צילום: Shutterstock

הקיבוצים יגדלו פי שניים? ההחלטה שמעוררת סערה

התוכנית כוללת הגדלת היישובים הכפריים במאות יחידות דיור, ומעוררת התנגדויות בעיקר בקרב ראשי העיר בפריפריה ● החשש נובע מזליגת אוכלוסייה חזקה ליישובים הכפריים שבסביבה, על חשבון התפתחות עירם

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

עסקת הענק האמריקאית עם היריבה של קלע דוד

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: איל יצהר

על רקע הקשיים בענף הבנייה: רב בריח פורסת מחדש את החובות לבנקים

רב-בריח מסרה כי ההלוואות לזמן ארוך וקצר שנטלה מהבנקים ייפרסו על פני תקופה ארוכה יותר. לדברי החברה, ההלוואות "יותאמו לפעילות החברה ולהשקעות בה, וזאת בדרך של מיון של כ-70 מיליון שקל מאשראי זמן קצר לזמן ארוך"