גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל
מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

ארה"ב שואפת לשפר את יכולות ההגנה מפני כטב"מים וסוגרת עסקת ענק עם היריבה של מערכת קלע דוד הישראלית, כהפקת לקחים ממלחמת "חרבות ברזל". בה בעת, סין טוענת שפיתחה מטוס קרב שכנפיו הופכות לכטב"מים, ורוסיה משתמשת ברכב לא־מאויש לפיזור עשן כבד בשדה הקרב. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות
בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי

ארה"ב בעסקת ענק עם היריבה של קלע דוד

צבא ארה"ב סגר עסקת ענק לרכישת מערכות פטריוט מתקדמות (3-PAC) בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין, הכוללת אספקות שיימשכו עד 2027. מזכירות ההגנה האמריקאית לא מסרה כמה מיירטים כוללת העסקה, אבל צוין כי מימוש ההסכם יתבצע באמצעות מתקני לוקהיד מרטין באלבמה, בפלורידה, בניו יורק ובתשע מדינות נוספות.

העסקה מתבצעת כחודשיים לאחר שחיל האוויר הישראלי הודיע כי הוא נפרד מסוללות הפטריוט הוותיקות שלו. הסיבה לכך טמונה במערכת "קלע דוד" של רפאל, שבמסגרת מערך ההגנה הרב־שכבתית הישראלי, ממוקד ביירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. בזמן שישראל נמנעה משדרוג סוללות הפטריוט, היא התקדמה עם קלע דוד, שהיירוט המבצעי הראשון שלו בוצע כבר בחודש מאי 2023.

קלע דוד הוא שיתוף פעולה שממחיש את עוצמת התעשיות הביטחוניות הישראליות ביחד. מכ"מ ה־MMR שלו, מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, חזק יותר מזה של הפטריוט. הוא מאפשר גילוי של נקודת הירי, חישוב בזמן אמת של שיעור נקודת הפגיעה, וכן תיקון טווח. לצידו נמצאת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב", פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט.

התוצאה הסופית היא שקלע דוד הוא מוצר ישראלי קרוב מאוד לרמת PAC-3, המיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט. אולם, בעולם של כלכלת חימושים, הוא זול משמעותית: בעת שכל מיירט של PAC-3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה למדינת ישראל כ־700 אלף דולר.

בהשראה איראנית: רוסיה וסין מפתחות מל"ט מתאבד

רוסיה וסין מפתחות חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) בהשראת סדרת שאהד האיראנית. כך מדווח בסוכנות הידיעות בלומברג. בשאהדים השתמשו, בין השאר, משמרות המהפכה במתקפה נגד ישראל ב־14 באפריל וחיזבאללה תוקפים בעזרתם על בסיס יומיומי את ישראל בתשעת חודשים האחרונים.

לפי הדיווח, חברות משתי המדינות ניהלו מגעים כבר בשנה שעברה על האפשרות לשכפל את השאהד. גורמים סיפרו לבלומברג כי החלו לפתוח ולבדוק גרסה מסויימת השנה. "המל"טים הסיניים טרם היו בשימוש באוקראינה", ציינו.

הבכירים ששוחחו עם בלומברג לא זיהו את החימוש המשוטט שבפיתוח, אולם אתרי הגנה סיניים וכמה כלי תקשורת דיווח כי המדינה מפתחת מל"ט מתאבד בשם "סאנפלאואר 200", שמתואר כדומה לשאהד 136.

האמריקאים מפתחים יכולות זיהוי כטב"מים למזרח התיכון

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, שאמון על מרחב המזרח התיכון, פועל לחזק את יכולות הזיהוי והמעקב אחרי כטב"מים, כך דווח בדיפנס ניוז. פעילות זו מתבצעת כהפקת לקחים מריבוי מתקפות החימושים המשוטטים של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק ובסוריה, וכן ממתקפות המורדים החות'ים.

לכן, החליטו בפיקוד המרכז האמריקאי לשלב זרועות עם מחלקת הדיגיטל והבינה המלאכותית של הפנטגון, כדי לפתח חיישנים שמסוגלים לזהות איומים ולהיטמע במערכות השליטה והבקרה הקיימות. קצין החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי, מייג'ור בריאן סרסי, סיפר כי התכנון הוא לבחור חיישנים כבר במהלך הקיץ, כדי לתרגל אותם בתרגילים באוקטובר ובתחילת השנה הבאה.

במחלקת החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי פועלים לפיתוח מערכות להתמודדות עם כטב"מים כבר מחודש מרץ, עוד בטרם המתקפה האיראנית על ישראל ב־14 באפריל. הצוותים טסו לחזיתות כדי לשוחח עם הכוחות בשטח על מנת לברר את צורכיהם. בהמשך, שולבו גורמים מהמגזר הפרטי - במטרה לאחד את כלל הידע הקיים לטובת איתור פתרונות.

סין מציגה: מטוס קרב שמתפרק למל"טים

סין ביצעה ניסוי במטוס חמקן מתקדם, שבמהלך טיסתו, מתנתקים חלקים מכנפיו והופכים לשני מל"טים, כך טוענים בבייג'ינג. "על אף טלטלה קצרה שנובעת מהצמצום הפתאומי של שטח הכנף ומרכז הכובד של המטוס, הן המטוס והן המל"טים התייצבו במהירות", דווח בתקשורת המקומית.

דו שין, מהנדס בכיר במכון לטכנולוגיה אווירונאוטית במרכז המחקר והפיתוח האווירודינמי של סין (CARDC), ציין כי הניסוי מוכיח את יעילותו של הקונספט החדש. לדבריו, יכולת זו תאפשר שיתוף פעולה בין כלי מאויש לבין כלים בלתי־מאוישים. המעצב הראשי של מטוס הדור החמישי J-20, יאנג וויי, סיפר כי מטוסי העתיד של סין יעסקו בשיתוף פעולה פורה עם כלים בלתי־מאוישים.

הדרך הבלתי־מאוישת של רוסיה לפזר עשן בשדה הקרב

רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים (UGV) עבור פיזור מסכי עשן בזירות קרב, כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי. לפי תיעודים שעלו ברשתות החברתיות, מדובר בכלים קלים עם ארבעה גלגלי גומי, שנושאים על גביהם את המכשיר שמפזר את העשן. אנשים שנכחו בשדה הקרב סיפרו כי אותם כלים מפזרים עשן סמיך במיוחד.

תחילה, הרכב הבלתי־מאויש מפזר עשן סמיך לבן, אך זה תוך שניות ספורות הופך לעשן שחור, צפוף וסמיך. בבולגריאן מיליטארי מציינים כי אחת התרכובות הפופולריות ביותר ליצירת מסך עשר שחור כבד, היא הקסכלורואתן: חומר מוצק גבישי לבן, שבעת שריפתו מפיץ עשר שחור וסמיך. כך מצליחים הרוסים להסתיר את הכוחות שלהם בשדה הקרב.

איחוד האמירויות מחזקת את הצי

חברת נבאל גרופ הצרפתית מסרה לצי האמירותי את הקורבטה (ספינת תקיפה מהירה) השנייה שייצרה עבורה, "אל־אמראת", במסגרת טקס שהתקיים בעיר לוריין. היצרנית אחראית גם על אימון הצוותים האמירותיים, בטרם אלה יביאו את הקורבטה לאבו דאבי באוגוסט. אל־אמראת מהווה חצי מהעסקה שנחתמה בין הצדדים בשנת 2019, בסך כולל של 850 מיליון דולר.

הקורבטה, שתיטול חלק בהגנת המים הכלכליים של איחוד האמירויות, כוללת מערכות חיישנים פנורמיים וחימושים שונים, בהם מקלע ומשגר. איחוד האמירויות היא הלקוחה ה־11 במספר שמשתמשת בקורבטה מדגם צרפתי זה, כשמדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת בה היא מצרים.

המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי

הצוללת הקונבנציונלית הפורטוגלית "ארפאו" חזרה לנמל אלפייטה בליסבון, לאחר 70 ימי פעילות במסגרת מבצע "בריליאנט שילד" של ברית נאט"ו מתחת לקרח הארקטי. זו הייתה משימה ראשונה מסוגה לצי הפורטוגלי, שמעידה בכלל על תשומת הלב הרבה שמייחסים בנאט"ו לאיום הרוסי בצפון האוקיינוס האטלנטי.

עבור מעבר בנתיבי שיט שנמצאים במרחב הימי של מדינה מסוימת, נדרשת צוללת, לפי דיני הים הבין־לאומיים, לעלות אל פני הים. אם זה לא התבצע, זה מראה כי חברות הברית שבשטחה עברה הצוללת, ידעו על המעבר שלה מתחת לפני הים. "מילאנו בהצלחה את מטרותינו למעקב ולסיור בצפון האוקיינוס האטלנטי", נמסר מהצי הפורטוגלי.

מעבר לכך, המשימה של ארפאו הייתה ייחודית בעצם ההוכחה כי עבור פעילות במרחב הארקטי, ניתן להסתפק בצוללות שמונעות קונבנציונלית, ולא רק בצוללות גרעיניות. זו הצלחה יוצאת־דופן, משום שצוללות שמונעות באופן קונבציונלי, במיוחד כאלו שהן משולבות סולר/חשמלי, נדרשות לעלות אל פני הים במרווחים קבועים, כדי להטעין את הסוללות שלהן - משימה לא פשוטה מתחת לקרח הארקטי.

עוד כתבות

ג'יל ביידן / צילום: Reuters, IMAGO

פעם אחר פעם היא הצילה את ג'ו ביידן, עכשיו היא תקבע גם את גורלו הפוליטי

ג׳יל ביידן, אשתו השנייה של נשיא ארה"ב, הצילה אותו ואת ילדיו מתלאות גורלם • היא התחתנה עם משפחה שהחליטה עוד לפני 50 שנה לשלוח את ג'ו אל הבית הלבן • האם עכשיו היא תיקח מידיו את המושכות?

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר גליה לינדנשטראוס / צילום: פרטי

המומחית שמציעה הסבר מפתיע לחרם שהטילה טורקיה על ישראל

שיחה עם ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה ב־INSS ● על הכוחות שמניעים את ארדואן מאחורי הקלעים ושאלת היום שאחריו ועל האינטרס הכלכלי מול איראן ורוסיה ● האזינו

מפגינים חוסמים את כביש החוף / צילום: אלון בנקי

ארגוני המחאה הכריזו על יום שיבוש בראשון: כך זה צפוי להיראות

המסר המרכזי ביום השיבוש הוא קריאה לבחירות ● ערן שוורץ, מנכ"ל מטה המאבק "חופשי בארצנו": "תשעה חודשים חלפו מאז אסון ה-7 באוקטובר, ואנחנו עדיין עם אותה ממשלה שבמשמרת שלה התרחש המחדל הבלתי נתפס" ● אלו המוקדים בהם יתנהלו ההפגנות

''מחכים שהמטבע יחזור ל־3.6 שקל לדולר'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל אולי לא יוריד את הריבית בשבוע הבא, אבל הדרמה צפויה להסתתר במקום אחר

עפ"י ההערכות בשוק, בנק ישראל צפוי להשאיר גם בשבוע הבא את הריבית על רמה של 4.5%, אך עדכון התחזיות יוכל להצביע על הצפי להמשך השנה ● בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל רק מוסיפה לעלות, והשקל נחלש ביותר מ־1.3% מול הדולר מאז ההחלטה באפריל

אילוסטרציה: Shutterstock

האם כספי המסים חוזרים אלינו? המחקר שחושף פערים עצומים בין המגזרים

מחקר אקדמי מקיף מציג תמונה מלאה של תשלומי המס וחלוקת משאבי המדינה בין המגזרים - כולל מסים עקיפים ושירותי ממשלה שאינם קצבאות ● משק הבית היהודי הלא–חרדי משלם 6,115 שקל יותר במסים בכל חודש מאשר התמורה שהוא מקבל מהממשלה ● ויש גם כמה מיתוסים שנשברו

ג'וליה זהר, בעלים של טחינה אל-ארז לשעבר ופעילה חברתית / צילום: תמר מצפי

ג'וליה זהר: "הוכחתי לחברה הערבית שאקזיט זה לא אסון"

בשנת 2022 מכרה ג'וליה זהר את טחינה אל–ארז לקרן פורטיסימו בתמורה לעשרות מיליוני שקלים ● בשיחה עם יובל כהן, מקים ומנהל הקרן, היא סיפרה על הדרך למכירה, מה חשב על כך הדור הבא והחיים שאחרי

סיכום שווקים / צילומים: shutterstock,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסטים ממליצים: אלה המניות שלא כדאי למכור - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד S&P 500 הניב לחוסכי הגמל במחצית הראשונה של 2024 תשואה כמעט כפולה מהמסלולים המנייתיי - ויותר מפי שלושה מאלה הכלליים ● מנגד, בג'יי.פי. מורגן צופים כי המדד יירד ב-22% עד סוף השנה ● וגם: ניתוח סטטיסטי מנסה לענות על השאלה: באיזה יום הכי כדאי להיכנס לשוק המניות?

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ראש המוסד חזר מהשיחות בקטאר, לשכת רה"מ: "יש עדיין פערים"

יו"ר המחנה הממלכתי לרה"מ: ניתן גיבוי מלא לכל מתווה אחראי שיביא להשבת החטופים • צה"ל ושב"כ חיסלו 7 מחבלים בפעילות בג'נין, מתוכם חוליית המחבלים שאחראית למותו של סרן אלון סקאג'יו ז"ל • דיווח: חמאס עדכן את חיזבאללה כי הוא מקבל את ההסכם להפסקת אש • רקטה פגעה בבית בקריית שמונה, אין נפגעים • עדכונים בולטים

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

שמאלוב ברקוביץ' ורשת: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות טענה רשת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית", וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקל ● ברשות השנייה טוענים: "מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות'"

שלט רחוב של המלך סלמן (מימין) ובנו מוחמד. פער הדורות משתקף ביחס לישראל / צילום: ap, Amr Nabil

"האיראנים מצאו את עצמם עם הגב לקיר": העיתונאי הסעודי שבטוח - זו הסיבה לטבח המזעזע של ה-7 באוקטובר

עבד אל־עזיז אל־חמיס, עיתונאי סעודי מוביל, ניצל את מעמדו וכ־350 אלף עוקביו כדי להביע עמדה ברורה נגד פשעי חמאס ומשטר האייתוללות, וגרף כותרות בכל העולם ● לגלובס הוא מסביר את השיקול האיראני, ומה ישראל צריכה לעשות לטובת נורמליזציה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, וולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Sergei Bobylev

בייג'ינג ומוסקבה: יחסי יריבות בין ידידות בחצר האחורית של רוסיה

המדינות של מרכז אסיה בוחרות יותר ויותר להתקרב לסין, ולחזק את היחסים שלהן איתה, בעוד שמלחמת אוקראינה מחלישה את אחיזתה של רוסיה ברפובליקות הסובייטיות לשעבר

ההפגנה בקפלן, הערב / צילום: גלעד פירסט Gilad Furst

"עסקה עכשיו": המונים מפגינים ברחבי הארץ בקריאה לעסקת חטופים

אלמוג מאיר ג'אן מדבר בפעם הראשונה: "נולדתי מחדש, מחבק את אימא שלי בכל בוקר"  • עשרות אלפים מפגינים בקריאה לעסקה לשחרור החטופים • הלוחמים הפועלים באזור רפיח איתרו פירים במבני מגורים והשמידו מחסן אמל"ח • דיווח: כטב"ם תקף רכב בעומק לבנון, באזור בעלבכ • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: Shutterstock

הפסיכולוג שחקר כמה חוויות טובות צריך כדי למחוק זיכרון שלילי אחד

פרופ' רוי באומייסטר שינה את כל מה שאנחנו יודעים על כוח רצון בניסוי הצנונית והעוגיות המפורסם שלו ● עכשיו הוא רוצה לעזור לנו להתגבר על אפקט השליליות, שצובע גם את החוויות הטובות שלנו בשחור

מתוך הסרט ''הקול בראש 2''. מאיים להיות תופעה מסדר הגודל של ''ברבי''

על הקלות שבה "הקול בראש" שינה את חוקי המשחק של דיבוב סרטים

שובר הקופות "הקול בראש 2" חייב את הצלחתו בעיקר לקולם של כוכבים ידועים ● בסרט השני עוררה ההפקה זעם כשהציעה משכורות מופחתות למדבבים שהתנגדו לתרום את קולם ● גם הבינה המלאכותית מאיימת על עתידם של המדבבים

מפעל נשר - מלט רמלה / צילום: תמר מצפי

נשר העניקה הנחה של מיליוני שקלים: כעת ביהמ"ש הכריע בתביעה נגדה

החל משנת 2002 העניקה נשר הנחות, רק ללקוחותיה הגדולים ● נגד חברת המלט הוגשו מספר תביעות ותובענות ● בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע היום כי נשר העניקה תנאים מועדפים לחברות הגדולות, ובכך ניצלה לרעה את מעמדה בשוק

הדמיית העיר החכמה של Woven by Toyota / צילום: Toyota UK

יצרנית הרכב הגדולה בעולם בונה את העיר החכמה הראשונה

טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם, בונה את העיר החכמה הראשונה בעולם, ביפן • השלב הראשון של הפיתוח מתוכנן להסתיים עד סוף השנה, אבל מה נותר מהחזון שהניע אותו?

חנות של קרטייה בשאנז אליזה בפריז / צילום: Shutterstock

הנכסים שאפילו הריבית הגבוהה לא יכולה לגעת בהם

התחרות על החנויות הבלעדיות ביותר בעולם היא עזה, למרות הגידול המתון בשכר הדירה ● אפילו בלקסטון להוטה לדריסת רגל בשוק הזה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים