גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי
חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

628 אלף כלי רכב בישראל רשומים עם תג נכה, שניתן לפי החוק לאדם המוגדר כעיוור או כמוגבל בניידות. החוק מאפשר לנכה לקבל חניה צמודה לביתו, ברחוב, ומאפשר להחנות את כלי הרכב גם במקומות שהחניה אינם מותרת בהם, כמו על המדרכה, בלי לקבל קנס.

ראיון | הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן 
כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים 

מתכנן הערים והאדריכל מאיר יגוד סבור שהמדיניות הזו פוגעת בנגישות של אנשים עם מוגבלות ושל הציבור הכללי. לדבריו, "התמריץ העיקרי שאנחנו רואים בכל העולם הוא שמתן חניה בחינם פוגע בנכים. נכון לתת לאנשים עם מוגבלות הטבות כלכליות, אלא שתמריץ כלכלי של חניה חינם גורם לזה שיש עידוד להוציא תווים, אין הגבלת זמן לחניה ושלא נדבר על חניות על המדרכות. אנשים מתקשים להתנייד בעיר בגלל זה".

הנה שלוש הערות על האינפלציה בתווי נכה.

1"אנשים עם מוגבלות לא מוצאים חניה"

תווי החניה נמצאים בעלייה משמעותית ועד כה חולקו כמעט 630 אלף מהם. כל אדם זכאי לקבל תג נכה בעבור שני כלי רכב ומספר התגים המוענקים גדל באופן משמעותי בשנים האחרונות. כך, לשם השוואה, בדוח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת מפברואר 2022 צוין מספר נמוך בהרבה: 405 אלף כלי רכב. כלומר במהלך השנתיים האחרונות מספר כלי הרכב שנושאים תג נכה גדל ביותר מ־200 אלף.

חניה לנכים / צילום: איל יצהר

הגידול במספר התווים מיוחס בחלקו למודעות הגוברת בציבור, ובחלקו לפעילות של חברות ומאכערים שמסייעים להוציא את תווי הנכה. וגנר: "הם עוזרים להוציא את התו גם כאשר הנכות היא על הגבול או אפילו מתחת לו כי יש פה ערך כלכלי גדול. אם יש לך תו אתה משלם אגרה מופחתת וזה חוסך כסף על חניה בחניונים וברחובות. התמריץ המשמעותי ביותר הוא שניתן לקבל תו בעבור שתי מכוניות. אנשים עם מוגבלות פונים אלינו שהם לא מוצאים חניה במקומות המיועדים והתכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת".

מי שעוד מזהירה מזילות השימוש בתווי הנכה היא סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי. מאז שהיא עצמה חלתה בסרטן יש ברשותה תו נכה. "אני היום נקייה ורואה עצמי אחת שיכולה לרקוד ולחגוג את זה שאני בריאה, אבל התו עדיין בתוקף ולמשך כמה שנים", היא אומרת.

לדבריה, "הממשלה נוטה לתת הטבות לצרכים מיוחדים שבאים על חשבון הציבור ולא על חשבונה. אני חושבת שמדינת ישראל צריכה לנהוג בנדיבות גדולה בכל הקשור לנכים ובפרט לאור המחויבות שלנו למי שנפגע במערכות ישראל, אבל להקפיד הקפדה יתרה בזכויות שמחולקות - במיוחד כשמדובר במשאב במחסור כמו חניה, כי חלוקת יתר פוגעת לא רק בציבור הרחב אלא בעיקר בנכים שבאמת זקוקים להטבה של חניה זמינה גם ליד הבית וגם ברחובות העיר".

בהסכם הקואליציוני שחתמה להבי העירייה אף התחייבה "לפעול בצורה אקטיבית מול הממשלה וארגוני הנכים לקידום מגבלות על שימוש בלתי מבוקר וארוך טווח בתווי הנכה לחניה".

2 הקצאת חניות צמודות ליד הבית

ב־2018 עיגנו בחקיקה קריטריונים אחידים למתן חניה צמודה לבית. החקיקה מרוככת בהרבה מהאופן שבו נהגו קודם הרשויות המקומיות. כך נוספו גם אלפי חניות צמודות לנכים על חשבון אלפי מקומות חניה.

את התיקון לחוק קידם אז ח"כ דודי אמסלם, ששימש כיו"ר ועדת הפנים בכנסת. החוק קבע כי תוצמד לנכים עם שיעור נכות של 90% חניה ברחוב, ליד הבית. הדיונים בוועדה היו סוערים, שכן נציגי הרשויות המקומיות הציעו לציין שרק נכים עם קושי בניידות יקבלו חניה צמודה.

כך, בדיון ההכנה לקריאות שנייה ושלישית הזהירו בעיריית תל אביב: "הדגש שצריך להינתן הוא אך ורק לגבי נכים שיש להם בעיה בניידות, לא לגבי נכים שאין להם בעיה בניידות. המשאב הציבורי נמצא בחסר, מתוך רצון להגן על האינטרס הציבורי הכולל, בוודאי גם על הנכים".

ישראל פרידמן נציג עיריית פתח תקווה אף היה בוטה יותר "אני אבא לילדה נכה עם תסמונת דאון, אבל אני חושב שבראייה מערכתית צריך לשים לב לכמה דברים, כי החוק עלול לפגוע בנכים שמגיע להם. היום כל אחד מחפש איזו סבתא זקנה, איזו דודה זקנה שלא מתניידת כדי לרשום על שמה את הרכב.

"אנחנו בוועדה מאשרים במשורה, עם מסמכים רפואיים, למי מגיעה חניה ליד הבית. אחרי שמאשרים באים אנשים בטענה שאישרנו לאחד שהבן שלו לוקח את הרכב וחונה שם כל הזמן. צריכים לראות שזה לא יפגע בעסקים, שזה לא יפגע ברשויות ובנכים עצמם".

ואכן, מבדיקת גלובס עולה שחלק מהחששות אכן התקיימו. כך, בעיריית תל אביב הוקצו מאז כניסת החוק לתוקף באפריל 2018 1,438 חניות צמודות, בעיריית ראשון לציון כ־500 מקומות חניה, בחיפה 1,500, בעיריית ירושלים אספו נתונים מ־2020 ובשנים אלו הוצמדו 2,937 חניות. בתל אביב מדובר בהכפלה של מספר החניות הצמודות לבית.

מי שעוד הזהיר באותה עת מפרצה בחוק שלא מגדיר קושי בניידות אלא רק אחוזי נכות גבוהים הוא יובל וגנר יו"ר עמותת נגישות ישראל. "העמותה מקבלת פניות למשל על אדם שקיבל חניה צמודה לבית ורואים אותו רץ בקאנטרי", הוא אומר לגלובס. "המצב חמור במיוחד במקומות שיש מעט חניה לכמה בניינים ואתה יכול לקבל תו נכה לרכב שלך, אם אבא שלך הוא הזכאי. כשתבוא לבקר אותו - גם אם הוא לא יוצא בכלל מהבית - תהיה לך חניה שהיא ריקה רוב הזמן".

3 בעיית החניה על המדרכות

אחת הסוגיות מעוררות המחלוקת ביותר הוא האישור שניתן לבעלי תו חניה לחנות על המדרכות ובאדום לבן, אישור שפוגע בציבור הכללי ובאנשים עם מוגבלות עצמם. אמנם החוק קובע שצריך להשאיר מעבר להולכי רגל, לא להחנות בגישה למעברי חציה או על שבילי אופניים, אבל שיטוט ברחובות הערים מוכיח שהחוק כלל אינו נאכף.

יובל וגנר מספר שתלונות רבות מגיעות כנגד היעדר האכיפה: "המשטרה לא נותנת דוח אם יש תו נכה, אבל לא יכול להיות שחוסמים לאנשים את הדרך. פעמים רבות, אנשים עם תו נכה חונים בין שתי חניות נכים היכן שיש קוים מקווקווים שנועדו לאפשר מקום בין החניות להוצאת מעלית לכיסא גלגלים. גם שם, כשמגיע שוטר לא ניתן דוח למרות שאדם חונה כנגד החוק ופוגע באחרים".

בחודש נובמבר האחרון פנה וגנר למפכ"ל המשטרה קובי שבתאי: "אם נהג שנוהג עם רכב עם תג נכה עובר עבירה ובנוסף גם פוגע בזכות של אנשים עם מוגבלות אחרים הן ללכת או להתגלגל במעבר חציה והן להחנות בחניית נכים, האכיפה חייבת להתבצע - גם אם דובר ברכב עם תו נכה. אני מבקש שתוציא הנחיה ברורה והחלטית לאכוף נושאים אלה לטובת הניידות של אנשים עם מוגבלות", הפציר במפכ"ל, שלא ענה למכתבו.

לדברי יגוד, ניתן לנקוט מדיניות אחרת, שכבר נוסתה בעולם: "בפריז החניה בחינם ומוגבלת בזמן ואין חניה על המדרכה. בסקנדינביה מותר להחנות על המדרכה אבל עד רבע שעה לצורך הורדה או העלאה של נוסעים, ולא חסימה שאינה מוגבלת בזמן. אנחנו פוגעים בסופו של דבר באוכלוסיה שהכי זקוקה לניידות".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם