גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

נעילת המסחר בוול סטריט ביום האחרון של אפריל הייתה דרמטית במיוחד. ברגעים האחרונים של המסחר, המדדים - שגם כך היו בטריטוריה שלילית - נפלו בפתאומיות באחוז נוסף, וסגרו חודש רווי שיאים שליליים. זאת, לאחר פתיחת שנה פנטסטית, ולאחר שגם ב-2023 נרשמו תשואות נאות.

ניתוח | דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט
צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

ישנם לא מעט הסברים, אבל בכולם בולטת במיוחד מילה אחת - האינפלציה. אותה אינפלציה ששברה ב-2022 שיאים של 40 שנה, וכבר נראה היה שהיא בדרך למטה בזכות הריבית הגבוהה של הפד - 5.5% ברף העליון. אבל אם בתחילת השנה דובר אפילו על שש הורדות ריבית, כעת זה נראה כמו תסריט דמיוני. באופן היסטורי, ריבית גבוהה מכבידה על רווחי החברות, ומייצרת למשקיעים אלטרנטיבות בטוחות יותר, שמתחרות בשוק המניות. היום (ד') בשעה 21:00 (שעון ישראל) ימסור הפד את החלטת הריבית שלו. הקונצנזוס הוא חד משמעי - לא צפוי שינוי.

מדד הדגל של הבורסה האמריקאית, ה-S&P 500, רשם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז ספטמבר 2023, עם ירידה של יותר מ-4%. זה החודש הראשון השנה שהמדד מציג תשואה שלילית. נוסף על כך, הירידה הייתה רוחבית - 10 מתוך 11 סקטורים היו אדומים. היחידי שהציג תשואה חיובית הוא סקטור התשתיות, שנחשב ליציב ועמיד יחסית גם בתקופות משבר, מכיוון שמדובר בשירותים בסיסיים למשקי בית ולעסקים, כמו חשמל, גז, מים ועוד.

הסימנים שמעידים על אינפלציה עקשנית מאוד

מדד דאו ג'ונס צנח באפריל ב-5% - הירידה החדה ביותר זה שנה וחצי, בהובלת מניות הנדל"ן והבריאות. אפילו מדד נאסד"ק של מניות הטכנולוגיה, שכולל את הענקיות המכונות "שבע המופלאות", ירד ב-4.4%. תמונת מראה של שוק המניות ניתן לראות במדד הדולר האמריקאי (ה-DXY) ובתשואות האג"ח. שניהם קפצו בחדות. בחודש האחרון פורסמו שורת מדדים שהצביעו על כך שהמאבק של הפדרל ריזרב (הפד) באינפלציה נבלם. המרכזי שבהם הוא מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, שפורסם לפני כשבועיים, ובפעם הרביעית ברציפות היה גבוה מציפיות השוק. היעד של הפד, אינפלציה של 2% בממוצע, נראה רחוק.

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

רק ביום האחרון של אפריל פורסמו נתונים המצביעים על כך שהשכר ברבעון הראשון עלה מעל הצפי - מה שהעלה עוד יותר את חששות האינפלציה. "מדד עלות התעסוקה" עלה ב־1.2%, כשהצפי היה ל־1% בלבד.

מדד נוסף שפורסם החודש והצביע על אינפלציה עיקשת במיוחד, הוא מדד ההוצאה לצריכה פרטית (PCE), שעלה ב-2.7% במרץ לעומת שנה קודם לכן. אם מורידים את מחירי המזון והדלק הנתונים לתנודתיות, האינפלציה נותרה על בסיס מדד זה יציבה, ברמה של 2.8% על בסיס שנתי. מבחינת הפד, זהו המדד המועדף לבחינת קצב האינפלציה והשגת היעד.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מסביר כי בחודשים האחרונים מדדי האינפלציה השונים של ארה"ב עלו בצורה משמעותית. "האצה זו בולטת במיוחד ברכיבי השירותים הכלולים במצרפי המחירים השונים. גם רכיבי מדד שהוזלו עם סיום מגפת הקורונה שבו להתייקר לאחרונה". בפמן מדגיש שמלבד עליית מחירי השירותים, שלא נבלמה, עתה גם מחירי רכיבי הסחורות מתחילים לעלות. "במבט להמשך הדרך, התייקרות מחירי הסחורות בעולם תשפיע על האינפלציה ובכלל זה מחירי הנפט שעלו גם על רקע עליית מידת המתיחות הגיאופוליטית, וכך גם מחירי המתכות היקרות והתעשייתיות".

גם במקדונלד'ס מצביעים על הבעיה

חברות אמריקאיות מובילות מדווחות שהצרכנים שלהן נפגעים מהאינפלציה ככל שהמחירים ממשיכים לעלות. הדוגמה הבולטת ביותר היא מקדונלד'ס, שפרסמה השבוע את דוחותיה לרבעון הראשון. בחברה הדגישו כי הלקוחות הופכים בררניים יותר על כל דולר שהם מוציאים נוכח המחירים הגבוהים.

גם בחברות נוספות, כמו הקונצרן הגדול 3M, מצביעים על האינפלציה כגורם עיקרי שמטריד את העסקים שלהם. מנגד, חברות אחרות, כמו קוקה קולה וקולגייט, מדווחות על צמיחה במכירות, וטוענות כי מצבו של הצרכן האמריקאי נותר חזק. בשורה התחתונה, המסקנה מדיווחי החברות היא שהנפגעים הגדולים הם בעלי ההכנסות הנמוכות.

מנגד, הצרכנים האמריקאים מהמעמד הבינוני-גבוה נפגעים פחות. הסיבה לכך היא היא ששם, בניגוד לישראל, נוטלי המשכנתאות נפגעים פחות כתוצאה ממבנה השוק. התוצאה היא שהריבית הגבוהה לא מרסנת כפי שניתן היה לצפות. בארה"ב, 60% מנוטלי המשכנתאות נהנים מריביות קבועות הנמוכות מ־4% - כך על פי נתוני חברת הנדל"ן Redfin שהוצגו בניו יורק טיימס.

אותם צרכנים נהנים במקביל מריבית נמוכה על המשכנתה ומריבית גבוהה על החיסכון, וגם הקפיצה הגדולה בוול סטריט בשנה שעברה וברבעון הראשון של 2024 פעלה לטובתם. כך הם ממשיכים "לפתוח את הארנק" למרות האינפלציה המכבידה והריבית הגבוהה.

הצמיחה ושוק העבודה מפגינים עוצמה

שני אינדיקטורים מרכזיים לעוצמת הכלכלה האמריקאית הם הצמיחה ושוק העבודה. שיעור האבטלה נמוך, וגם הצמיחה שנרשמה ברבעון הראשון - קצב שנתי של 1.6% - נחשבת לסבירה פלוס, למרות העובדה שבשוק ציפו ליותר.

בפמן מבנק לאומי מציין כי "הצרכן הפרטי 'מחזיק' במידה רבה את המשק האמריקאי. למרות הצמיחה הרבעונית של התוצר, בשיעור של 1.6%, הצריכה הפרטית הייתה חזקה יותר וליבת התוצר צמחה בקצב כפול מאשר צמיחת התוצר הכולל".

לפי בפמן, יש לעוצמה המתמשכת של הצריכה הפרטית שתי סיבות עיקריות: הראשונה היא החיסכון הצבור של הציבור. "האזרחים בארה"ב חסכו 'חיסכון עודף' בהיקף של טריליוני דולרים במגפת הקורונה, על רקע חוסר היכולת לצרוך באופן רגיל בעת הסגרים, ומאז משקי הבית עושים שימוש בחיסכון צבור זה בכדי להמשיך ולצרוך".

הסיבה השנייה, לדבריו, היא שוק העבודה החזק. "שיעור האבטלה עדיין מצוי מתחת ל-4%. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה של גילאי העבודה 'העיקריים' רק עולה, וכך גם השכר, ושוק העבודה הפתיע ביכולת שלו. כך, יותר ויותר משקי בית נהנים מהכנסה שוטפת מצד השכר.

"השכר ממשיך לעלות גם בזכות עלייה בפרודוקטיביות, ומאפשר לצרכן האמריקאי להמשיך לצרוך". בשורה התחתונה, לחצי השכר במשק האמריקאי עדיין קיימים, מה שמתחבר לשאר הנתונים המציגים מומנטום חזק של האינפלציה.

לרוב האינפלציה לא נשברת לבד

בפמן מסביר כי השוואה להיסטוריה מצביעה על המחזור הנוכחי, עם מצב חריג של אינפלציה עיקשת המובלת על ידי מחירי שירותים שאינם מתמתנים. זאת לעומת מחזורי התייקרות קודמים שהובלו על ידי מחירי סחורות, שהיה קל יותר לאתר את שורשיהם. "הפד מעונין להימנע מתנאי הרקע של מהלכי הפחתה קודמים של הריבית, שלרוב נכפו בפתאומית על הפד עקב כניסה לא צפויה למיתון או למשבר אחר. יש מעט מאוד מקרים שהוא מצליח להנדס מה שמכונה 'נחיתה רכה'".

בפמן מסביר כי המשבר הנוכחי נחשב לחריג. "הדביקות של האינפלציה חריגה. בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה זה לא קרה בצורה כה משמעותית אלא רק בשנות ה-70.

"אז, האינפלציה הגיעה בעיקר מצד הסחורות וניתן היה לזהות בקלות את המקור - התייקרות הנפט. עתה, כשמשק הנפט שינה את הרכבו, ומכיוון שהאינפלציה נשלטת על ידי התייקרויות בתחום מגוון של שירותים, שהינו חמקמק ומורכב, זה יוצר אתגר גדול מאוד עבור קובעי המדיניות המוניטרית בעולם, ובראשם יו"ר הפדרל ריזרב של ארה"ב", מסכם בפמן.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי באי.בי.אי, טוען כי אחת הבעיות הגדולות של הפד היא שהמדיניות המוניטרית פועלת בפיגור מסוים, ולכן קשה לדעת אם היא מרסנת מספיק או לא. "לעיתים המסר הזה מגיע משוק ההון באמצעות איתותים של חברות. היכולת להשיג את המדיניות המאזנת לא פשוטה".

גוזלן מוסיף כי אמירתה של שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, כי היא צופה שהאינפלציה תרד ללא פגיעה משמעותית בשוק התעסוקה, היא יעד שיהיה קשה לעמוד בו.

"היסטורית, קשה מאוד להגיע לתרחיש של 'נחיתה רכה' (החזרת האינפלציה ליעד ללא יצירת משבר עמוק בכלכלה, א' כ'). הפד ניסה לעבור לשלב שבו ניתן יהיה להוריד ריבית ללא האטה משמעותית בצמיחה ועם שוק עבודה חזק. הם לא באמת יוכלו לעשות זאת. האינפלציה, עם הפוגה זמנית, עולה מחדש. הורדת המחירים מגיעה בדרך כלל מגיעה עם האטה בתעסוקה. לפחות בינתיים זה לא קורה".

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"