מנכ"ל מפעל נירלט שנשרף: "תמיד היינו מטרה, אבל לא יפחידו אותנו"

מפעל הצבע בניר עוז נשרף כליל במתקפת חמאס, ומאז מייצר במפעל זמני בבאר שבע • במקביל, חלק מהמוצרים מיובאים מיוון. "הבנו שלייבא מטורקיה זה להרוג את עצמנו פעם שנייה" • ישראל מתגייסת

מפעל נירלט השרוף בניר עוז. בעיגול: המנכ''ל עמרי לוטן / צילום: לירון מולדובן, דור פוזואלו
מפעל נירלט השרוף בניר עוז. בעיגול: המנכ''ל עמרי לוטן / צילום: לירון מולדובן, דור פוזואלו

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

ב-7 באוקטובר, במקביל לזוועות שהתחוללו בדרום, נשרף מפעל הצבע של נירלט הממוקם בקיבוץ ניר עוז - וכל המלאי וחומרי הגלם הושמדו על ידי מחבלי ארגון הטרור חמאס. כמעט תשעה חודשים אחרי, החברה מייצרת במפעל זמני בבאר שבע את רוב המוצרים שלה, והיתר מיובאים מייצור שנעשה ביוון.

ישראל מתגייסת | פרויקט החוסן של איגוד התעשייה הקיבוצית מסייע לעובדים בקו האש
ישראל מתגייסת | העצה של מומחה מיתוג המדינות לישראל: יותר מעשים, פחות הסברה

טרם המלחמה היו בנירלט כ־400 עובדים. מתוכם, כ־25% היו במילואים או פונו מבתיהם, וילנה טרופנוב נחטפה והוחזרה, אך היא עדיין ממתינה לבנה החטוף בעזה. כיום יש במפעל כ־380 עובדים. "אנחנו בוכים על מה שאיבדנו, אבל עובדים על החוסן שלנו ומסתכלים קדימה", אומר המנכ"ל עמרי לוטן. "לא ניתן לשום דבר להתמוטט. נקום ממה שהיינו למשהו הרבה יותר טוב.

"המחבלים העלו את המפעל באש בכוונה. הם מאוד רצו להגיד שהם פגעו במפעל כימיקלי בישראל, ותמיד היינו מטרה בעיניהם. כבר באותו היום הבנו שזה הולך למקום לא טוב, והפעלנו מערכת תרחישים. הקמנו צוותי עבודה שבדקו איפה אפשר יהיה לייצר, מה החלופות ואיפה ניתן יהיה לאחסן את מה שיש במרלו"ג.

"הקמנו קבוצות עבודה של אלו שלא היו במילואים, לא מפונים, חטופים או בטראומה. בימים הראשונים האזור היה שטח צבאי סגור, ולא נתנו לנו להתקרב. רק אחרי עשרה ימים יכולנו להיכנס, ואז הכול כבר היה שרוף".

"לא נזיז את הגבול"

תהליך השיקום כלל החלטה כפולה: לחזור לשוק כמה שיותר מהר, ולתכנן את העתיד. "חזרנו לשוק עם מוצרי הדגל - השליכט, השפכטל והצבע - ואנחנו עובדים על המפעל הגדול, שייקח זמן עד שייבנה. המקום הנמוך הזה הופך להיות הזדמנות", אומר לוטן.

מתוך הבנה שחברות אחרות לא יוכלו לייצר עבורם את הכמויות הנדרשות, הוחלט על שכירת מרלו"ג בבאר שבע, שחולק לייצור ולאחסון. במקום שני קווים שנחנכו רק ב־1 באוקטובר, שבוע לפני שהמפעל נשרף, יירכשו מכונות חדשות וקווי ייצור חדשניים יותר.

האם חשבו להקים את המפעל באופן קבוע במיקום שאינו ניר עוז? לוטן שולל זאת על הסף. "לא נזיז את הגבול איתנו", הוא נחוש. "אם היינו זזים לקרית גת, הגבול היה זז איתנו. הסיבה השנייה היא קצת יותר אמוציונלית - הטרור לא יפחיד אותנו. אנחנו שם. התפקיד שלנו הוא לשאת את הדגל.

"אם יש לך מפעל בניר עוז ושרפו לך אותו כי רוצים להפחיד אותך, תחזור לשם. אלו ערכי החברה, וזה החזון שכולם מסכימים עליו. זה גם נותן הרבה כוח לתושבים באזור ולעובדים, שיודעים שאנחנו חלק מהשמירה וחלק מהנוף של הדרום. לא הייתה דקה שחשבנו אחרת".

לוטן מודה היום גם על ההחלטה לבחור בקבלן משנה ביוון, ולא בטורקיה שהכריזה בהמשך על חרם יבוא על ישראל. "המדינה הכי מפותחת בנושא צבעים וחומרי בניין שקרובה אלינו היא טורקיה, אבל היינו הורגים את עצמנו פעם שנייה.

"זו לא הייתה החלטה פשוטה, כי הטורקים גדולים יותר ומסובסדים על ידי המדינה, אבל הרגשנו שאנחנו לא יכולים לסמוך על השותפים הטורקים. היבוא מיוון יקר יותר ואינו רווחי כרגע, אבל אנחנו עושים זאת כדי לשמור על נתח השוק ועל הלקוחות שלנו.

"בסופו של דבר, המלחמה לא תימשך לעד, ואז השוק ייפתח מאוד. זה שוק שהוא המראה של הגידול באוכלוסייה. אחרי השקע יגיע ההר".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

הקרן לידידות ומפעל הפיס

הקרן לידידות, מפעל הפיס ומשרד הרווחה ישקיעו 30 מיליון שקל במיזם סיוע חברתי לנפגעי המלחמה. מטרת המיזם: להעשיר את ארגז הכלים של שירותי הרווחה ברשויות המקומיות.

עבודה של בלה חביציקין בתערוכה ''הלב הפועם'' / צילום: יח''צ
 עבודה של בלה חביציקין בתערוכה ''הלב הפועם'' / צילום: יח''צ

רשות מקומית שתעמוד בקריטריונים תקבל שתי הקצאות כספיות בשני מסלולי סיוע, עבור מענים קהילתיים ורכישות מרוכזות, ועבור מענים פרטניים. המיזם יימשך עד 31 באוקטובר 2024.

לדברי נשיאת הקרן לידידות, יעל אקשטיין, "בזכות המיזם, אלפי אנשים שנותרו ללא קורת גג וללא תחושת ביטחון יוכלו לקבל מענה מיידי. כולי תקווה כי המלחמה תסתיים בהקדם, כדי שכל מי שנפגעו ממנה יוכלו להתחיל ולשקם את חייהם. אנחנו נפעל כדי לסייע להם בכך".

רשת יוחננוף ועמותת קהילת שבט הנובה

רשת יוחננוף תעניק את החסות המרכזית במופע הנצחה וזיכרון מוזיקלי עבור שורדי הנובה, שיתקיים בחמישי (27.6) בפארק הירקון. במהלך המופע תצא קריאה להשבת החטופים, ויגויסו כספים לטובת שיקום שורדי הנובה והמשפחות השכולות מהפסטיבל.

במהלך האירוע תחלק הרשת למשתתפים חולצות להעלאת המודעות לצורך בתמיכה ובסיוע לקהילת הנובה. קודם לכן תרמה הרשת גם להקמת מתחמי ה-Nova healing journey, המהווים חלק מפעילות השיקום היומיומית הנעשית עם השורדים על ידי עמותת קהילת שבט הנובה.

לדברי איתן יוחננוף, מנכ"ל ובעלי הרשת, "אנו רואים בפסטיבל תחילתו של מסע ארוך לצד שורדי הנובה ובני משפחותיהם. התמודדותם היומיומית ומעוררת ההשראה לא תימחה מליבנו גם בסיום הערב".

קניון עופר רמת אביב

בקניון עופר רמת אביב מוצגת התערוכה "לב פועם", הכוללת יצירות שנוצרו על ידי אמנים תושבי העוטף והצפון, שורדי מסיבת הנובה, חיילים ואנשי מילואים אשר נפגעו במלחמת חרבות ברזל. כל אלו תרמו את ההכנסות ממכירת עבודותיהם לעמותת וראייטי, הפועלת למען ילדים עם צרכים מיוחדים בישראל, באמצעות המיזם החברתי ARTRAISING.

לדברי דוד בן משה, מנכ"ל הקניון, "התערוכה אוצרת בתוכה יצירות שהן ביטוי מוחשי להיסטוריה שנכתבת בימים אלו, ותישאר כעדות לדורי דורות. האמנים המציגים משקפים את כלל הפסיפס של ארצנו".

חברת NESS

חברת שירותי טכנולוגיות המידע והדיגיטל, נס, ערכה ערב הוקרה למאות מילואימניקים עובדי החברה ובני ובנות זוגם באולם "טרמינל" בפתח תקווה. באירוע לקח חלק אבירם מאיר, דודו של אלמוג מאיר ג'אן שחזר משבי החמאס אחרי 246 ימים. אלמוג היה אמור להתחיל את עבודתו בחברה ב-8 באוקטובר כמומחה תקשורת באחד הפרויקטים של נס, ומאז מלווה החברה את המשפחה. 

מאיר סיפר לנוכחים על התמודדות המשפחה בשמונת החודשים האחרונים, מהחטיפה ועד הרגע המשמח שבו חזר הביתה, והודה לכל הלוחמים והלוחמות הפועלים להשבת החטופים, הן במודיעין והן בלוחמה בשטח. בסיום הערב קיבלו המשתתפים סל מוצרים מהעוטף.