גורל מועמדותו של ג'ו ביידן ייחרץ בשבעת הימים הבאים

אנשי הנשיא מנסים להעמיד אותו על רגליו לקראת שורה של מבחנים: ראיון טלוויזיה, מסיבת עיתונאים, עצרות בחירות, ועידה בינלאומית, פגישה עם מנהיגים בכירים של מפלגתו • שלושה חברי קונגרס קוראים לו לפרוש, אחרים מביעים ספקות "לגיטימיים" • שעון החול אוזל

60 מיליון עדים לקריסתו הטלוויזיונית. ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin
60 מיליון עדים לקריסתו הטלוויזיונית. ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ה"ניו יורק טיימס" כותב הערב (ד') כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן "שוקל אם לפרוש מן המרוץ". העיתון מייחס את הדברים ל"בעל ברית מרכזי" של הנשיא, שהעיתון נמנע אפילו מלרמוז על זהותו, חוץ מזה שהשניים שוחחו "ב-24 השעות האחרונות".

"סוגיית-הגיל" האחרת: בוחרים ותיקים צוברים כוח ברחבי העולם 
דיווח: ביידן אמר למקורב שהוא שוקל לפרוש מהמרוץ לנשיאות 

לפי המקור הזה, הנשיא מבין כי אם הוא יחזור וייכשל בפומבי כפי שנכשל בוויכוח הטלוויזיה עם דונלד טראמפ בשבוע שעבר, "אנחנו נעמוד במקום שונה בהחלט". הבית הלבן מיהר להכחיש את הידיעה במלים "כוזבת לחלוטין".

נראה ששבעת הימים הבאים יחרצו את גורל מועמדותו של ג'ו ביידן לכהונה שנייה בבית הלבן. אנשי הנשיא החליטו להעמיד אותו בסדרה מהירה של מבחני הכרה (קוגנטיביים), בחדרים סגורים ובפורומים פתוחים לרווחה. אם הוא לא יעמוד בהם, הלחץ עליו להסתלק ממועמדותו יגבר ללא נשוא.

עוד לפני המבחנים, הלחץ גובר והולך. ביום שלישי הוא יצא סוף־סוף לרשות הרבים, במפורש. שלושה חברי קונגרס דמוקרטים דיברו בגלוי על הצורך שהנשיא יפרוש מן המערכה בעקבות כישלונו בוויכוח הטלוויזיה עם דונלד טראמפ, ביום חמישי שעבר.

אישים בולטים במפלגה מתחילים להביע ספקות פומביים כלשהם, אם כי הם נזהרים מלהיות פסקניים. יושבת ראש בית הנבחרים לשעבר, ננסי פלוסי, המוסיפה ליהנות מתשומת לב ניכרת ומהשפעה, התרחקה במקצת מן הנשיא, כאשר אמרה ביום שלישי שהספקות ביחס למועמדותו "לגיטימיים". ציר קונגרס רב השפעה, ג'יימס קלייבורן, שלו מיוחסת הצלת מועמדותו של ביידן לפני ארבע שנים, אומר כי יתמוך במועמדותה של סגנית הנשיא קמלה האריס, אם ביידן יחליט לפרוש.

ידיעות התהלכו ביום שלישי על תסיסה בין מושלי מדינות דמוקרטים. לפי דיווח אחד, 20 מהם ערכו שיחת ועידה ביום שני, שעמדה בסימן חרדה גדולה. עומדים לעלות היום  לבית הלבן לרגל ערב יום העצמאות של ארה"ב. זה יהיה מאורע כמעט חסר תקדים. בדרך כלל, הנשיא מזמין נמוכי דרג לצורך הוראות, הבהרות ונזיפות. הפעם הוא המתחנן על חייו הפוליטיים. הם יקשיבו לכל ניואנס, יתבוננו בכל הבעת פנים, ויעריכו את יכולת הביטוי שלו.

ביום חמישי, הנשיא יסב לראיון ברשת אי.בי.סי עם ג'ורג' סטפנופולוס, המנחה הוותיק, שהיה מנהל התקשורת בבית הלבן של ביל קלינטון לפני 30 שנה. הוא שייך לקטגוריה של מראיינים לא-עוינים, אבל אין לו כל כוונה להקל על הנשיא. אין כמעט ספק שהוא יציג לו שאלות מפורשות על מצבו המנטלי. הראיון ישודר ביום שישי.

בסוף השבוע מזומנות לנשיא עצרות בחירות בשתי מדינות מפתח, וויסקונסין ופנסילבניה, החיוניות לחלוטין לנצחונו בנובמבר. ב-9 ביולי הנשיא עומד לארח את ועידת הפסגה השנתית של ברית נאט"ו. שם מתוכננת לו מסיבת עיתונאים רשמית, שבה יהיה נתון לאש צולבת.

מבחן השכל הישר

אם הנשיא עדיין יעמוד על רגליו הפוליטיות ב-11 ביולי, אנשיו יטענו שמשבר התודעה יושב. אבל זה יהיה ביטוי נוסף של הכחשת המציאות. סוף־סוף היו איזה 60 מיליון עדים לקריסתו של הנשיא באולפן סי.אן.אן לפני שבוע. הטענה החוזרת, ש"לא כך הוא נראה או נשמע בפגישות בבית הלבן" אינה עומדת במבחן השכל הישר.

יתר על כן, גם אם הנשיא יעבור בשלום את השבוע הבא, מי לידי מפלגתו יתקע שהוא יעבור בשלום את השבוע שאחריו? שהוא יגיע בשלום עד ועידת מפלגתו ב-19 באוגוסט? שהוא יעבור אותה בשלום? האומנם הם מתכוונים לתמוך בו לבל ייפול עד 5 בנובמבר?

טענת נגד של הימים האחרונים היא שלבוחרים "לא אכפת", שעניין לנו רק ב"פאניקה של וושינגטון", או ב"דומן" (המילה בשימוש גסה יותר) של מספר מאמרי מערכת. בעלי הטענה מצביעים על קומץ הסקרים שהופיעו מאז הוויכוח. הם לא מראים התמוטטות של התמיכה בנשיא. למשל, סקר של סי.אן.אן הראה ביום שלישי שההפרש בין ביידן לטראמפ עומד בעינו. זה ההפרש שהיה בינואר ובאפריל - 6% לטובת טראמפ.

אכן נדמה שהסתתרה בינתם של אנשי הנשיא. ויכוח הטלוויזיה בא ביוזמתם. הם קיוו שהוא ישנה את הדינמיקה של מערכת הבחירות. קצת קשה לחשוב להישג את העובדה שפיגורו של ביידן לא הוחמר. מה עולה מזה? שהנשיא יורשה להבקיע שער כבוד לפני שריקת הסיום?

סקר דעת הקהל של סי.אן.אן מגלה עוד דברים. 72% מן הנשאלים אומרים על ביידן, כי "מצבו הגופני ויכולתו המנטלית הם סיבה להצביע נגדו ולא לטובתו". שיעור האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלותו של ביידן פחת ל־36%.

מה יורה טראמפ לקומנדו

מדוע הוויכוח לא העמיק את הבור שבו נמצא הנשיא? אולי מפני שהספקות שהוויכוח עורר ביום חמישי שעבר בין פוליטיקאים, היו נחלת רוב הלא־פוליטיקאים עוד לפני חודשים רבים. הפוליטיקאים העדיפו את קשריהם עם הנשיא ואת מעמדם בתוך המפלגה על פני התמודדות עם מה שהאמריקאים קוראים לו "הפיל שבחדר". הכול יכלו להבחין בו הרבה קודם, אבל הממסד המפלגתי העמיד פנים שאין פיל ואולי גם אין חדר.

צריך להטעים, שלבוחרים יש ספקות ניכרים גם ביחס לטראמפ. רק ל־39% מהם יש "רושם חיובי" עליו; ל־54% יש רושם שלילי. אבל המספרים האלה לא יכולים לנחם את מחנה ביידן. אדרבא, הם מראים מה גדול היה כישלונו בשבוע שעבר: הוא לא הצליח לנצל את הספקות כדי להפיל את טראמפ לקרשים.

באי נשף התרמה של הנשיא בניו יורק בסוף השבוע שעבר הבחינו, שאת נאומו הקצר בפניהם הוא דיקלם מן הטלפרומפטר. אפילו לאחר ויכוח-הנפל הנשיא לא העז או לא יכול להיות ספונטני.

הכותרת הראשית באתר של ה"ניו יורק טיימס" אמרה בבוקר יום רביעי, כי "עולה תכיפות מעידותיו של הנשיא וגוברת הדאגה מפניהן".

ציר קונגרס דמוקרטי אחד, עדיין אנונימי, אומר לסי.אן.אן, "יש קבוצה גדולה ומתרחבת של דמוקרטים בבית הנבחרים, המודאגים מפני מסלול התנהלותו ומפקפקים ביכולתו לנצח. אנחנו רוצים להעניק לו די זמן כדי שיוכל לקבל החלטה, אבל בדעתנו להרים את קולנו עוד ועוד אם לא יקבל אותה". ברור בהחלט לאיזו החלטה הם מתכוונים.

העצבנות בין הדמוקרטים התעצמה מאוד ביום שני, לאחר שבית המשפט העליון העניק חסינות כמעט מלאה לטראמפ מפני תביעה לדין על ניסיונו לשבש את תוצאות הבחירות ב-2020. החסינות הזו מתוארת כרישיון לנשיא הבא לעשות כמעט כל העולה על רוחו. בלשונה של שופטת עליונה, אשר חלקה על פסק הדין של הרוב, הנשיא יהיה פטור מן החשש של תביעה פלילית גם אם "יורה לקומנדו הימי לרצוח יריב פוליטי".

פסק הדין ודברי השופטת נוסכים חרדה על הדמוקרטים, המשוכנעים כי טראמפ זומם לצאת למסע נקמה נגד יריביו, אם יחזור לבית הלבן. זו סיבה לדאגה עוד יותר גדולה מפני מצבו של ביידן.

הזהירות מחייבת להניח שסיכויי הישארותו של הנשיא במרוץ גדולים מסיכויי נשירתו. אבל סיכויי הנשירה גדלים הולכים בהתאמה לחשש החוזר ומובע, שלכישלונו הצפוי של ביידן בבחירות "תיוודע השפעה לעשרות שנים", לשון אחר, הכישלון יבטיח להגלות את הדמוקרטים לאופוזיציה ארוכה ומרה.