גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורל מועמדותו של ג'ו ביידן ייחרץ בשבעת הימים הבאים

אנשי הנשיא מנסים להעמיד אותו על רגליו לקראת שורה של מבחנים: ראיון טלוויזיה, מסיבת עיתונאים, עצרות בחירות, ועידה בינלאומית, פגישה עם מנהיגים בכירים של מפלגתו ● שלושה חברי קונגרס קוראים לו לפרוש, אחרים מביעים ספקות "לגיטימיים" ● שעון החול אוזל

60 מיליון עדים לקריסתו הטלוויזיונית. ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin
60 מיליון עדים לקריסתו הטלוויזיונית. ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ה"ניו יורק טיימס" כותב הערב (ד') כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן "שוקל אם לפרוש מן המרוץ". העיתון מייחס את הדברים ל"בעל ברית מרכזי" של הנשיא, שהעיתון נמנע אפילו מלרמוז על זהותו, חוץ מזה שהשניים שוחחו "ב-24 השעות האחרונות".

"סוגיית-הגיל" האחרת: בוחרים ותיקים צוברים כוח ברחבי העולם 
דיווח: ביידן אמר למקורב שהוא שוקל לפרוש מהמרוץ לנשיאות 

לפי המקור הזה, הנשיא מבין כי אם הוא יחזור וייכשל בפומבי כפי שנכשל בוויכוח הטלוויזיה עם דונלד טראמפ בשבוע שעבר, "אנחנו נעמוד במקום שונה בהחלט". הבית הלבן מיהר להכחיש את הידיעה במלים "כוזבת לחלוטין".

נראה ששבעת הימים הבאים יחרצו את גורל מועמדותו של ג'ו ביידן לכהונה שנייה בבית הלבן. אנשי הנשיא החליטו להעמיד אותו בסדרה מהירה של מבחני הכרה (קוגנטיביים), בחדרים סגורים ובפורומים פתוחים לרווחה. אם הוא לא יעמוד בהם, הלחץ עליו להסתלק ממועמדותו יגבר ללא נשוא.

עוד לפני המבחנים, הלחץ גובר והולך. ביום שלישי הוא יצא סוף־סוף לרשות הרבים, במפורש. שלושה חברי קונגרס דמוקרטים דיברו בגלוי על הצורך שהנשיא יפרוש מן המערכה בעקבות כישלונו בוויכוח הטלוויזיה עם דונלד טראמפ, ביום חמישי שעבר.

אישים בולטים במפלגה מתחילים להביע ספקות פומביים כלשהם, אם כי הם נזהרים מלהיות פסקניים. יושבת ראש בית הנבחרים לשעבר, ננסי פלוסי, המוסיפה ליהנות מתשומת לב ניכרת ומהשפעה, התרחקה במקצת מן הנשיא, כאשר אמרה ביום שלישי שהספקות ביחס למועמדותו "לגיטימיים". ציר קונגרס רב השפעה, ג'יימס קלייבורן, שלו מיוחסת הצלת מועמדותו של ביידן לפני ארבע שנים, אומר כי יתמוך במועמדותה של סגנית הנשיא קמלה האריס, אם ביידן יחליט לפרוש.

ידיעות התהלכו ביום שלישי על תסיסה בין מושלי מדינות דמוקרטים. לפי דיווח אחד, 20 מהם ערכו שיחת ועידה ביום שני, שעמדה בסימן חרדה גדולה. עומדים לעלות היום  לבית הלבן לרגל ערב יום העצמאות של ארה"ב. זה יהיה מאורע כמעט חסר תקדים. בדרך כלל, הנשיא מזמין נמוכי דרג לצורך הוראות, הבהרות ונזיפות. הפעם הוא המתחנן על חייו הפוליטיים. הם יקשיבו לכל ניואנס, יתבוננו בכל הבעת פנים, ויעריכו את יכולת הביטוי שלו.

ביום חמישי, הנשיא יסב לראיון ברשת אי.בי.סי עם ג'ורג' סטפנופולוס, המנחה הוותיק, שהיה מנהל התקשורת בבית הלבן של ביל קלינטון לפני 30 שנה. הוא שייך לקטגוריה של מראיינים לא-עוינים, אבל אין לו כל כוונה להקל על הנשיא. אין כמעט ספק שהוא יציג לו שאלות מפורשות על מצבו המנטלי. הראיון ישודר ביום שישי.

בסוף השבוע מזומנות לנשיא עצרות בחירות בשתי מדינות מפתח, וויסקונסין ופנסילבניה, החיוניות לחלוטין לנצחונו בנובמבר. ב-9 ביולי הנשיא עומד לארח את ועידת הפסגה השנתית של ברית נאט"ו. שם מתוכננת לו מסיבת עיתונאים רשמית, שבה יהיה נתון לאש צולבת.

מבחן השכל הישר

אם הנשיא עדיין יעמוד על רגליו הפוליטיות ב-11 ביולי, אנשיו יטענו שמשבר התודעה יושב. אבל זה יהיה ביטוי נוסף של הכחשת המציאות. סוף־סוף היו איזה 60 מיליון עדים לקריסתו של הנשיא באולפן סי.אן.אן לפני שבוע. הטענה החוזרת, ש"לא כך הוא נראה או נשמע בפגישות בבית הלבן" אינה עומדת במבחן השכל הישר.

יתר על כן, גם אם הנשיא יעבור בשלום את השבוע הבא, מי לידי מפלגתו יתקע שהוא יעבור בשלום את השבוע שאחריו? שהוא יגיע בשלום עד ועידת מפלגתו ב-19 באוגוסט? שהוא יעבור אותה בשלום? האומנם הם מתכוונים לתמוך בו לבל ייפול עד 5 בנובמבר?

טענת נגד של הימים האחרונים היא שלבוחרים "לא אכפת", שעניין לנו רק ב"פאניקה של וושינגטון", או ב"דומן" (המילה בשימוש גסה יותר) של מספר מאמרי מערכת. בעלי הטענה מצביעים על קומץ הסקרים שהופיעו מאז הוויכוח. הם לא מראים התמוטטות של התמיכה בנשיא. למשל, סקר של סי.אן.אן הראה ביום שלישי שההפרש בין ביידן לטראמפ עומד בעינו. זה ההפרש שהיה בינואר ובאפריל - 6% לטובת טראמפ.

אכן נדמה שהסתתרה בינתם של אנשי הנשיא. ויכוח הטלוויזיה בא ביוזמתם. הם קיוו שהוא ישנה את הדינמיקה של מערכת הבחירות. קצת קשה לחשוב להישג את העובדה שפיגורו של ביידן לא הוחמר. מה עולה מזה? שהנשיא יורשה להבקיע שער כבוד לפני שריקת הסיום?

סקר דעת הקהל של סי.אן.אן מגלה עוד דברים. 72% מן הנשאלים אומרים על ביידן, כי "מצבו הגופני ויכולתו המנטלית הם סיבה להצביע נגדו ולא לטובתו". שיעור האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלותו של ביידן פחת ל־36%.

מה יורה טראמפ לקומנדו

מדוע הוויכוח לא העמיק את הבור שבו נמצא הנשיא? אולי מפני שהספקות שהוויכוח עורר ביום חמישי שעבר בין פוליטיקאים, היו נחלת רוב הלא־פוליטיקאים עוד לפני חודשים רבים. הפוליטיקאים העדיפו את קשריהם עם הנשיא ואת מעמדם בתוך המפלגה על פני התמודדות עם מה שהאמריקאים קוראים לו "הפיל שבחדר". הכול יכלו להבחין בו הרבה קודם, אבל הממסד המפלגתי העמיד פנים שאין פיל ואולי גם אין חדר.

צריך להטעים, שלבוחרים יש ספקות ניכרים גם ביחס לטראמפ. רק ל־39% מהם יש "רושם חיובי" עליו; ל־54% יש רושם שלילי. אבל המספרים האלה לא יכולים לנחם את מחנה ביידן. אדרבא, הם מראים מה גדול היה כישלונו בשבוע שעבר: הוא לא הצליח לנצל את הספקות כדי להפיל את טראמפ לקרשים.

באי נשף התרמה של הנשיא בניו יורק בסוף השבוע שעבר הבחינו, שאת נאומו הקצר בפניהם הוא דיקלם מן הטלפרומפטר. אפילו לאחר ויכוח-הנפל הנשיא לא העז או לא יכול להיות ספונטני.

הכותרת הראשית באתר של ה"ניו יורק טיימס" אמרה בבוקר יום רביעי, כי "עולה תכיפות מעידותיו של הנשיא וגוברת הדאגה מפניהן".

ציר קונגרס דמוקרטי אחד, עדיין אנונימי, אומר לסי.אן.אן, "יש קבוצה גדולה ומתרחבת של דמוקרטים בבית הנבחרים, המודאגים מפני מסלול התנהלותו ומפקפקים ביכולתו לנצח. אנחנו רוצים להעניק לו די זמן כדי שיוכל לקבל החלטה, אבל בדעתנו להרים את קולנו עוד ועוד אם לא יקבל אותה". ברור בהחלט לאיזו החלטה הם מתכוונים.

העצבנות בין הדמוקרטים התעצמה מאוד ביום שני, לאחר שבית המשפט העליון העניק חסינות כמעט מלאה לטראמפ מפני תביעה לדין על ניסיונו לשבש את תוצאות הבחירות ב-2020. החסינות הזו מתוארת כרישיון לנשיא הבא לעשות כמעט כל העולה על רוחו. בלשונה של שופטת עליונה, אשר חלקה על פסק הדין של הרוב, הנשיא יהיה פטור מן החשש של תביעה פלילית גם אם "יורה לקומנדו הימי לרצוח יריב פוליטי".

פסק הדין ודברי השופטת נוסכים חרדה על הדמוקרטים, המשוכנעים כי טראמפ זומם לצאת למסע נקמה נגד יריביו, אם יחזור לבית הלבן. זו סיבה לדאגה עוד יותר גדולה מפני מצבו של ביידן.

הזהירות מחייבת להניח שסיכויי הישארותו של הנשיא במרוץ גדולים מסיכויי נשירתו. אבל סיכויי הנשירה גדלים הולכים בהתאמה לחשש החוזר ומובע, שלכישלונו הצפוי של ביידן בבחירות "תיוודע השפעה לעשרות שנים", לשון אחר, הכישלון יבטיח להגלות את הדמוקרטים לאופוזיציה ארוכה ומרה.

עוד כתבות

''מחכים שהמטבע יחזור ל־3.6 שקל לדולר'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל אולי לא יוריד את הריבית בשבוע הבא, אבל הדרמה צפויה להסתתר במקום אחר

עפ"י ההערכות בשוק, בנק ישראל צפוי להשאיר גם בשבוע הבא את הריבית על רמה של 4.5%, אך עדכון התחזיות יוכל להצביע על הצפי להמשך השנה ● בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל רק מוסיפה לעלות, והשקל נחלש ביותר מ־1.3% מול הדולר מאז ההחלטה באפריל

ג'וליה זהר, בעלים של טחינה אל-ארז לשעבר ופעילה חברתית / צילום: תמר מצפי

ג'וליה זהר: "הוכחתי לחברה הערבית שאקזיט זה לא אסון"

בשנת 2022 מכרה ג'וליה זהר את טחינה אל–ארז לקרן פורטיסימו בתמורה לעשרות מיליוני שקלים ● בשיחה עם יובל כהן, מקים ומנהל הקרן, היא סיפרה על הדרך למכירה, מה חשב על כך הדור הבא והחיים שאחרי

אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

הסוד של הפנטהאוז היוקרתי ביפו נחשף: בונקר מפני טילים

תקרות בעובי מטר, בטון מזוין, ריהוט חסין אש ובידוד מפני אטום ● הכירו את האנשים שלא ייתנו למלחמה הבאה להפתיע אותם, גם במחיר של מיליוני שקלים ● "יש לי רשימת המתנה של שכנים שאומרים שאם תהיה מתקפת טילים הם באים אליי"

אמיר אליחי, מייסד ומנכ''ל Carbyne / צילום: מאט קאר

הוא הקים מיזם כשעבד כמאבטח בארה"ב ואז היה שוד ששינה את חייו

הוא היה אמור להתחיל התמחות, אבל אז נקלע לאירוע שאילץ אותו להעיד במשטרה: "זו הייתה חוויה נוראה" ● אז הוא חשב על כלי שיצליח לייעל את המערכת כולה: "אנחנו תומכים במוקדי 911 מ־120 מדינות בעולם" ● אז למה המשטרה מסרבת לשתף איתו פעולה? ● שיחה קצרה עם אמיר אליחי, מייסד ומנכ"ל Carbyne

שי ג'ינפינג, נשיא סין, וולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Sergei Bobylev

בייג'ינג ומוסקבה: יחסי יריבות בין ידידות בחצר האחורית של רוסיה

המדינות של מרכז אסיה בוחרות יותר ויותר להתקרב לסין, ולחזק את היחסים שלהן איתה, בעוד שמלחמת אוקראינה מחלישה את אחיזתה של רוסיה ברפובליקות הסובייטיות לשעבר

S&P 500 / צילום: Shutterstock, Aleksandra Gigowska

אסור להציע מסלול נאסד"ק לפנסיה? המוסדיים הולכים בין הטיפות

רבים בשוק זעמו על הרפורמה של רשות שוק ההון, לפיה ההשקעות חייבות להיות מפוזרות בלפחות 3 מדדים שונים ביותר, כאשר כל אחד מהם חייב להיות בין 50%-10% ● בתי ההשקעות וחברות הביטוח מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את ההנחיה

בינה מלאכותית לא מחסלת משרות? ספרו את זה לפרילנסרים / צילום: Shutterstock

שנתיים לאחר השקת ChatGPT: מהם הג'ובים שהכי נפגעו?

שנתיים לאחר שהושקו שירות ChatGPT ומודלים דומים לו, מחקרים קובעים בוודאות: AI נוגסת נתחים משמעותיים מהכנסתם של עצמאים ● זה ניכר בתחומים שבהם מצטיינת בינה מלאכותית יוצרת, כמו כתיבה, תרגום או תכנות ● מה זה אומר על העתיד של שוק העבודה כולו, ומי דווקא מצליח להרוויח מזה?

ג'יל ביידן / צילום: Reuters, IMAGO

פעם אחר פעם היא הצילה את ג'ו ביידן, עכשיו היא תקבע גם את גורלו הפוליטי

ג׳יל ביידן, אשתו השנייה של נשיא ארה"ב, הצילה אותו ואת ילדיו מתלאות גורלם • היא התחתנה עם משפחה שהחליטה עוד לפני 50 שנה לשלוח את ג'ו אל הבית הלבן • האם עכשיו היא תיקח מידיו את המושכות?

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

"עשינו זאת!": ניצחון עצום למפלגת הלייבור בבחירות בבריטניה

השמרנים ספגו את התבוסה הגדולה ביותר מאז שנוסדה המפלגה ● מיליונים שהצביעו למפלגת הימין הפופוליסטי "פלטפורמה" פיצלו את גוש הימין ● היום ימונה קיר סטארמר לראש הממשלה ה-58 של בריטניה

ג'וש פריידנברג בביקור ביד ושם במרץ האחרון / צילום: פרטי

בית האופרה של סידני הואר בצבעי כחול־לבן. את מה שקרה אחר כך קשה היה לחזות

ג'וש פריידנברג, בעבר בכיר בממשלת אוסטרליה וכיום יו"ר בגולדמן זאקס, הזדעזע מהאלימות שחוו יהודים בארצו אחרי 7 באוקטובר ● אז הוא יצר סרט תיעודי - שזכה לכותרות בעולם ● בראיון מיוחד הוא מספר על הבורות ביחס לסכסוך הישראלי־פלסטיני ומסביר מדוע דווקא הביקור בארץ עשה אותו אופטימי

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

בישראל היו שמחים שיפסיד: נשיא איראן הרפורמיסט החדש

בסיבוב השני של הבחירות באיראן ניצח הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן ● כעת נושא העולם את עיניו אל הנשיא החדש, שעשוי להביא תפנית ליחסיה של איראן עם העולם ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס שהתקיים לפני הבחירות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בסמוך לשכונה החרדית בנתניה: דירה בלי ממ"ד בבניין ישן נמכרה בכ־2 מיליון שקל

ברחוב הרצוג בנתניה נמכרה דירת 5 חדרים בקומה 4, ב־2.17 מיליון שקל ● היא נמכרה בתוך שבועיים מרגע הפרסום לזוג צעיר. ● מעבר לכביש שוכנת קריית צאנז, שכונה חרדית שבשטחה נמצא בית החולים לניאדו ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: Shutterstock

בכנסת הופתעו לגלות שהם יכולים לעזור לציבור ואף לשפר את מצבו הכלכלי

מבצע הדיבידנדים שנעשה מעל לראש של פקידי האוצר ● הרגולטור כשל בפרשת סלייס ומסרב להתעורר ● ובכנסת יכולים לשפר את המצב הפיננסי של הציבור ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם": המועמד המפתיע לנשיאות איראן

ביום שישי הקרוב ייגשו להצביע אזרחי איראן לסיבוב נוסף של הבחירות לנשיאות ● בסיבוב הראשון הוביל הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן, אך הוא לא השיג את המינימום הדרוש לניצחון ויתמודד מול השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות

שלט רחוב של המלך סלמן (מימין) ובנו מוחמד. פער הדורות משתקף ביחס לישראל / צילום: ap, Amr Nabil

העיתונאי הסעודי שהעז לצאת נגד חמאס ואיראן, וגרף כותרות בכל העולם

עבד אל־עזיז אל־חמיס, עיתונאי סעודי מוביל, ניצל את מעמדו וכ־350 אלף עוקביו כדי להביע עמדה ברורה נגד פשעי חמאס ומשטר האייתוללות, וגרף כותרות בכל העולם ● לגלובס הוא מסביר את השיקול האיראני, ומה ישראל צריכה לעשות לטובת נורמליזציה

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

שימפנזים. מעמידים גם שומרי ראש / צילום: Shutterstock

מארבים, איסוף מודיעין וחיסולים: הצד האפל של השימפנזים מוכיח שוב עד כמה הם דומים לנו

עשרות שנות מחקר לא הותירו מקום לספק: השימפנזים מנוסים ביסודות המלחמה, וגם יודעים להטיל טרור

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר