גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילנה דיין, בן כספית, עמית סגל, תמר איש-שלום ואחרים מפרגנים לסיפור הכי טוב שפורסם השנה. אצל המתחרים

תחקיר עוצר נשימה של "וושינגטון פוסט" על נערה שהתלוננה על אונס וחוזרת אחרי שנים לעיירה שבה האשימו אותה במה שקרה לה ● החשיפות המטלטלות מתוך החקירות בתיקי נתניהו של גיא פלג בחדשות 12 ● סיפור ההתחמקות של טראמפ ממסים שנחשף ב"ניו יורק טיימס" ● בכירי העיתונאים מפרגנים למתחרים

גיליון הקנאה - מפרגנים למתחרים / צילום: אפרת לוי, גלובס
גיליון הקנאה - מפרגנים למתחרים / צילום: אפרת לוי, גלובס

פעם בשנה בכירי העיתונאים הישראלים שמים את התחרות בצד וחושפים את הכתבות, התחקירים והחשיפות שגרמו להם להצטער שפורסמו בכלי תקשורת אחר. 

1. תמר איש-שלום מחדשות 13 מפרגנת לתחקיר האונס של ה"וושינגטון פוסט"

תמר איש שלום / צילום: רונן פדידה

"מה אנחנו חייבים לה עכשיו?" היא כותרת כתבת תחקיר עוצרת נשימה שפורסמה בשנה החולפת ב"וושינגטון פוסט". הכותבת חזרה לתיכון שבו למדה. היא זכרה שבנעוריה, נערה מרקע סוציו-אקונומי נמוך שהתלוננה על אונס שביצעו בה שני נערים עזבה את בית הספר. זה קרה אחרי תקופה ארוכה שבה בית הספר והעיירה כולה יצאו נגדה. המקרה הזה רבץ על נפשה של הכתבת. במשך שלוש שנים היא ערכה תחקיר מדהים שבו חשפה כיצד קהילה שלמה, נערים, נערות והורים יצאו נגד הקורבן במקום נגד העבריינים. היא חשפה מסמכים ועדויות שהצביעו על רשלנות חמורה בחקירה המשטרתית ובטיפול הרשויות.

הנערה, היום כבר אישה נשואה, הסכימה להתראיין לתחקיר, והכתבת הציעה לה בכתבה מה שעיתונות מצוינת יכולה להציע במקרים מסוימים - צדק מאוחר. היופי כקוראת הוא שהצדק נעשה על-ידי עצם הקריאה של התחקיר והתוודעות לסיפור דרך עיני הקורבן. מאות אלפי עיניים קוראות, מאמינות ומזדהות, 13 שנים אחרי שהקהילה שלה הפנתה לה את הגב.

לחצו כאן לכתבה המלאה.

2. עמית סגל מחדשות 12 מפרגן לנחישות של אראל סג"ל ולחשיפות של ספי עובדיה

עמית סגל \ צילום: איל יצהר

מתחנת רדיו אזורית, גם אם מצליחה מאוד, ועל אף קיתונות של בוז וארס נגדו, הצליח אראל סג"ל לנטוע בסדר היום את פרשת אפשטיין-וקסנר-ברק, כך שהיא עלתה בכל ראיון עם ראש הממשלה לשעבר.

ספי עובדיה הביא את הקלטות בני גנץ פעם אחר פעם בחדשות 13, לצערנו המתחרים. תחושת הבאסה אצלנו היא איתות לגודל הסיפור.

לחצו כאן לאחד הקטעים בתוכנית של סג"ל, וכאן לאחת הכתבות של עובדיה

3. אילנה דיין מקשת 12 מפרגנת לחשיפות של גיא פלג

אילנה דיין / צילום: דור מלכה

בעיקר על רקע התגובות ורוח הזמן, אני מצדיעה לחשיפות של גיא פלג, עמיתנו מחדשות 12, שבזכותו זכינו במהלך השנה לשורה ארוכה של הצצות חשובות לתוככי התיקים של ראש הממשלה.

לחצו כאן לאחת החשיפות של פלג.

4. יעקב אילון מרשת 13 מפרגן לתחקיר ה"ניו יורק טיימס" על בלוף המסים של טראמפ

יעקב אילון / צילום: דוד וניקור

כשלכל תחקיר הוא קורא פייק ניוז ולכל עבודה עיתונאית זבל, דונלד טראמפ הוא לפעמים המדרבן הכי טוב של העיתונות החוקרת. היות ואנחנו ב"גלובס", אז זה יהיה תחקיר כלכלי, זה שחשף את בלוף ה"מיליארדים" של טראמפ. שנה וחצי של נבירה במסמכים, תצהירים, חוזים, עסקאות - בקיצור, תענוג גדול כמו קדיחה בשן.

עשו את זה שלושת כתבי ה"ניו יורק טיימס" דיוויד ברסטאו, סוזן קרייג וראס ביוטנר. המסקנה שלהם הייתה שלטראמפ יש בעיקר פה גדול, אבל בעסקים הוא הרבה יותר חלש. הוא, כמאמר הבדיחה, ירש מיליארדים והפך מיליונר. בדרך גם התחמק באופן שיטתי מתשלום מסים, אולי אפילו תוך עבירות פליליות. לכן הוא מסתיר בקנאות את דוח המסים שלו, כפי שמעולם לא עשה אף נשיא. אבל השלושה הגיעו אל המספרים, העובדות, המסמכים. הוא ממשיך להגיד פייק ניוז, הם קיבלו על זה פוליצר. גם אני נותן להם לייק.

לחצו כאן לכתבה המלאה.

5. אבי יששכרוף מוואלה! מפרגן לחשיפה של "הארץ" על כוונת נתניהו לצאת למבצע צבאי לפני הבחירות האחרונות

אבי יששכרוף / צילום: תמר מצפי, גלובס

הסיפור שחשף עמוס הראל ב"הארץ" על כוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתוח במבצע רחב-היקף ברצועת עזה שהיה גורר את ישראל למלחמה, ללא אישור קבינט (ולאחר מכן עם אישור טלפוני של הקבינט מבלי ששמעו את עמדת אנשי הצבא והשב"כ), הוא בעיניי סיפור השנה וסיפורה של מערכת הבחירות האחרונה. הסיפור הזה ממחיש במידה רבה את השינוי שעבר נתניהו בשנה האחרונה ואת האופן שבו העמיד את האינטרסים האישיים שלו מעל המדינה, וכנראה גם רבים מתומכיו הבינו זאת.

אזור הדרום ספג מאות רקטות בשנים האחרונות וממשלת ישראל בראשות נתניהו ידעה להתחמק בכל דרך אפשרית מעימות צבאי נרחב עם חמאס בעזה. והנה, דווקא כמה שעות לאחר שנתניהו נאלץ לרדת מהבמה באשדוד, ראש הממשלה שקידם יותר מכל אחד אחר הטבות לממשל חמאס בעזה, תכנן לצאת למלחמה כדי לשקם בעיקר את מעמדו הפוליטי הפגוע.

האגו הפגוע של נתניהו נתן לו להוביל את קבלת ההחלטות שלו ולכמעט אובדן כל המעצורים של מדינה שלמה בדרך למלחמה.

לחצו כאן לכתבה המלאה.

6. ירון דקל מכאן 11 מפרגן לתחקיר "עובדה" על בלאק קיוב

ירון דקל / צילום: כפיר זיו

אחד התחקירים שצדו את עיניי בשנה החולפת היה כתבתה של אילנה דיין בתוכנית "עובדה" (קשת 12) על חברת המודיעין העסקי בלאק קיוב. התחקיר חשף את הקרביים של החברה (חלקם לפחות), שלפי המצטייר ממנו פועלת ללא עכבות ומעלה שאלות על אופי פעילותה בתחומי האתיקה, המוסר והערכים. הכתבה ציירה תמונה לא מחמיאה של גוף להשכיר, שמוכן להשכיר את שירותיו למי שיסכים לשלם, אפילו יהיה מדובר במשטר רודני בקונגו (כך לפי התחקיר).

בלאק קיוב מתגאה בכך שרבים מעובדיו הם יוצאי המוסד ומערכת הביטחון, ומפרסמת שמות נוצצים החברים במועצה המייעצת שלה. לא חברי דירקטוריון, בעלי סמכות ואחריות, אלא כאלה שתורמים את שמם כדי לקשט את החברה, ומקבלים שכר גבוה על כך: האלוף במיל' גיורא איילנד, ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, המפכ"ל בדימוס יוחנן דנינו, פרופ' אשר טישלר וחתן פרס ביטחון ישראל מתי לשם.

התחקיר המפורט, ששודר בחודש יוני השנה, לא הוליד חקירת משטרה, והיו שבאו בטענות בנוסח "איזהו תחקיר זה שאין חקירה בצידו?". ובכן, ראוי לומר שעיתונאים, גם אמיצים ובעלי יושרה כאילנה וצוות "עובדה", אינם אמורים להחליף את המשטרה. לא כל תחקיר חושף חשד לעבירות פליליות. תפקידו של תחקיר טוב הוא לחשוף בפני הציבור מידע שהיה סמוי, והיה עניין להסתירו. זו הייתה עיתונאות טלוויזיונית במיטבה.

החברה, אגב, בחרה לתבוע את "עובדה" בלונדון, ולא בארץ, אף שהכתבה שודרה בטלוויזיה בישראל, לצופים ישראלים, והיא בשפה העברית. בלאק קיוב תאלץ את קשת להוציא הרבה כסף על ייצוג משפטי בבריטניה. בעברית זה נקרא תביעת השתקה. מי שלא צפה בתחקיר - מומלץ.

לחצו כאן לכתבה המלאה.

7. בן כספית ממעריב מפרגן לכתבה ממוסף "הארץ" על העידן הקוונטי

בן כספית / צילום: איל יצהר

אני ממליץ על פיצ'ר ארוך של גדעון לב, שאין לי מושג מיהו, שפורסם במוסף "הארץ" באוגוסט האחרון. כותרתו: "אנחנו עומדים בפני מהפכה. ברוכים הבאים לעידן הקוונטי בתולדות האנושות".

איני איש מדע, וחומרים כמו הקוונטים או הריבוזום של פרופ' עדה יונת מטילים עליי אימה או תרדמה או גם וגם. התחלתי לקרוא את הכתבה הזו ונשאבתי פנימה. היא מצליחה להסביר גם להדיוט כמוני את סוגיית הקוונטים והמהפכה הבלתי נתפסת שהיא יכולה לחולל כאן. ובהשאלה מהחומר עצמו, חשתי איך החלקיקים (הקוונטים) בתוכי מגיבים לתיאורם בפי גדעון לב בחדווה ואפילו מנסים להבין קצת על מה מדובר.

לחצו כאן לכתבה המלאה.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי