גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לארה"ב המשוסעת יש עוד מה ללמוד מישראל המלוכדת

לישראל יש עדיין הרבה מה ללמוד מאמריקה, אבל אמריקה יכולה גם ללמוד מישראל ● ישראל חייבת להבטיח שההיסטוריה, התרבות והשפה לא יתפוררו תחת הציניות האוניברסלית ושאיפתה להיות חלק מהעולם הנאור ● בן שפירו במאמר בלעדי ל"גלובס"

בן שפירו / צילום: Gage Skidmore, ויקימדיה
בן שפירו / צילום: Gage Skidmore, ויקימדיה

החודש ציינתי את ביקורי השלישי בישראל. משפחתי ואנוכי הגענו לארץ לביקור-טיול לפני יום הכיפורים ושהינו כאן כחודש; טיול שהיה מעורר השראה ופוקח עיניים; שהזכיר לנו שלכידות לאומית היא ערך חשוב.

ארה"ב נמצאת בימים אלו במעין "צרות פילוסופיות". הדבר מתבטא בפיצולים הפוליטיים שמשסעים אותה, ושנובעים מבעיה עמוקה: התפוררות האומה והחברה האמריקאית. אומה שאינה נטועה בגזע או באתניות, אלא בהיסטוריה, בתרבות ובשפה. הצרות הן, ששלושת האלמנטים הללו של הלאומיות האמריקאית נשחקים כעת בדרסטיות.

ההיסטוריה האמריקאית התגאתה בעבר בעקרונות-ערכים מייסדים: אמיתיים, איכותיים, מוצקים ללא ערעור, שלעיתים יושמו בברוטליות, אך השתפרו עם הזמן. מיעוטים באמריקה שהיו קורבנות היישום המוטעה של אותם עקרונות היו הן חלק מהסיפור, וכן גם האנשים שנלחמו הכי הרבה כדי להביא את העקרונות הללו לבשלות רחבה יותר.

כעת, ההיסטוריה האמריקאית הפכה לסלע מחלוקת. לדוגמה, ה"ניו-יורק טיימס" טוען שאמריקה לא נוסדה על עקרונות הצהרת העצמאות והחוקה, אלא על עבדות. מועמדים דמוקרטים לנשיאות מכריזים דרך קבע שהחטאים הבסיסיים של אמריקה, גזענות וקנאות, נשארו ליבת האמריקאיות. מכללות ואוניברסיטאות מלמדות שההיסטוריה של הציביליזציה המערבית היא במקורה היסטוריה של עליונות הגזע הלבן.

התרבות האמריקאית התבססה בעבר על מסורת ומורשת של חופש אישי וחירות. את הזכויות שמובטחות בחוקת ארה"ב לא המציאה ממשלה. הן היו תולדה של התפתחות בת אלף שנה, של היגיון אנושי וסובלנות מוגברת. בו-זמנית, התרבות האמריקאית הייתה מושרשת בהבנה של ערך הקהילה. כן, גם קהילה דתית, אך במובן הרחב יותר, הקהילה האמריקאית הכירה בכך שהאמריקאים צריכים לראות את עצמם כשכנים-ידידים. אך גם עיקרון הקהילתיות יושם בברוטליות, אבל בהדרגה התחזק בפרקטיקה.

זרים זה לזה יותר מתמיד

כעת התרבות האמריקאית מתפוררת. השמאל האמריקאי מציע שעקרונות יסוד, כמו חופש הביטוי, הם רק כיסוי לכוחה של הדומיננטיות ההיררכית, שחופש הדת אינו עניין של סובלנות, אלא יצירת מסך לקנאות דתית.
גם הקהילה מתוארת כבלתי נחוצה, ושעדיף להחליפה בממשל מרכזי גדול וחזק. הלוקאליות נמחקה על-ידי השאיפה להכתיב מלמעלה מערך כללי יותר של ערכים.

וישנה השפה. הבעיה איננה טמונה בכך שאנשים מסרבים ללמוד אנגלית. האמריקאים לא יכולים אפילו להסכים על המינוחים הבסיסיים של שיחה, ונחושים לפרש לא נכון אפילו את ההצהרות הבלתי מזיקות של היריבים הפוליטיים, כהוכחות למזימות שלהם. למשל, האמריקאים עסוקים בדיון מרושע על "האם המילה He מתייחסת לגברים ביולוגיים, או לכל אחד שמזדהה אפילו זמנית כ'זכר'", תהיה מה שתהיה משמעות מילה זו בהקשר הזה. האמריקאים מקדישים ימים לניסיון לנחש אם יריביהם משתמשים ברמזים סמויים לגזענות או דעות קדומות, אם השימוש שלהם במונחים מסוימים נובע מהנחות יסוד מוסתרות. חוקי השפה מתחלפים במהירות ובאופן לא צפוי.

המטרה של אלה המקדמים את תפיסות העולם הללו היא להפריד בין האמריקאים. בסופו של דבר, כל זה מצליח, לפי שעה לפחות. ארה"ב היא הכלכלה הדומיננטית והחזקה בעולם, ויש לה את מבנה הממשל היציב ביותר ואת הצבא החזק ביותר; ובכל זאת, האמריקאים חשים זרים זה לזה יותר מאשר אי פעם.

שפה משותפת של הישרדות וסולידריות

מנגד, בישראל זה לא המצב. אולי כמי שרק מבקר כאן ולא תושב המדינה - כשאתה עומד במרחק מתמונה של האמן סרה (ז'ורז'-פייר סרה היה צייר צרפתי וחלוץ הטכניקה של נקודות וכתמים), קל יותר לראות את התמונה הגדולה. ממרחק כזה, ישראל נראית פחות מפוצלת מבחינה פילוסופית מאשר אמריקה בימינו.

לישראלים יש היסטוריה, תרבות ושפה משותפות. ההיסטוריה שנמתחת לאחור, 3,500 שנה, לימי אברהם אבינו. היא חובקת את הר הבית וחברון, ואת בניית ערים כמו תל אביב ממדבר. זו היסטוריה של טרגדיות וניצחונות, של מלחמות שלחמו שכם-אל-שכם, מוות זה לצד זה, בנייה משותפת. והיא היסטוריה שממשיכה בכל יום.

התרבות המשותפת - כוללת הכרה באנטישמיות שליכדה את היהודים במשך מאות שנים, וגם הכרה בסיסית בכך שהיהדות טמונה בשורש הערכים המשותפים. אפילו תל אביב החילונית נסגרת ביום הכיפורים. ומפני שהישראלים שותפים לתרבות הזו, הם חמים יותר כלפי ערכים דמוקרטיים וליברליים שבבסיס הציביליזציה המערבית.

ולגבי השפה המשותפת - לפי שעה, כן, לישראלים יש שפה משותפת. זו שפת ההישרדות. הם יכולים להתווכח באלימות על כל דבר, מרווחה, דרך שירות צבאי ועד אוטובוסים בשבת, אך הם מבינים שהשגשוג של ישראל נשען על סולידריות מול איום קיומי. זו גם אחת הסיבות לכך שהשמאל הפוליטי קרס, לפחות במה שנוגע לסוגיות ביטחון.

האם זה אומר שעתיד ישראל בהיר יותר מזה של ארה"ב? מובן שלא. אני מקווה, מתפלל ומאמין שאמריקה תחזיר לעצמה את הסולידריות שלה, את תחושת המשמעות ואת ערכי היסוד שלה. לישראל יש עדיין הרבה מה ללמוד מאמריקה (תחתכו רגולציה!), אבל גם אמריקה יכולה ללמוד מישראל. ישראל חייבת להבטיח שההיסטוריה שלה, התרבות והשפה לא יתפוררו תחת "החומצה" האוניברסלית, של ציניות; או השאיפה המיתית שלה להתקבלות עולמית על-ידי אלו שיש להם היסטוריה ארוכה ולא מפוארת, של אנטישמיות. 

הכותב מנחה התוכנית "השואו של בן שפירו" The Ben Shapiro Show בארה"ב, הפודקסט השמרן הנפוץ בעולם, שלו כ-1.2 מיליון מאזינים ביום; ועורך ראשי של אתר ה"דיילי ווייר" (The Daily Wire), שלו כ-120 מיליון כניסות בחודש

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד