גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יומיים לבחירות בבריטניה: בוריס ג'ונסון מנסה בכל הכוח להימנע משערוריות של הרגע האחרון ומבטיח שהברקזיט קרוב

בניסיון להימנע מטעויות של הרגע האחרון, ג'ונסון הציג מצע כלכלי שמרני דל שקורא להעלות את הפנסיות, להגדיל את מערכת הבריאות ולהקפיא את שכר הלימוד באקדמיה • ובעוד שהשמרנים מובילים ב–10% בסקרים, האסטרטגיה של יועציו היא להזהיר את השמרנים מפני שאננות של הרגע האחרון

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Tom Nicholson, רויטרס
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Tom Nicholson, רויטרס

בימים האחרונים לפני הבחירות בבריטניה, בישורת האחרונה של קמפיין המפלגה השמרנית, המשימה העיקרית שהוטלה על העומד בראשה בוריס ג'ונסון היתה לא לעשות טעויות. זו לא נחשבה למשימה קלה מלכתחילה, בהתחשב בהיסטוריה רוויית השערוריות והמבוכות הפומביות של ראש הממשלה הבריטי. הפוליטיקאי בן ה-55, שלא ברור לחלוטין כמה ילדים מחוץ לנישואים יש לו, שערב בחירתו ליושב ראש המפלגה תועד מתווכח בקולניות עם בת זוגו עד שהמשטרה נקראה לביתה, מי שצולם מתרסק עם אופניים ונתקע בין שמיים לארץ על מתקן אומגה, וידוע כמי שמאלתר ואוהב לזעזע - היה זקוק למשמעת ברזל בשבועות האחרונים כדי לא לספק נשק לאופוזיציה.

כעת, אחרי התרופפות המתח שהגיעה עם סיום פסגת נאט"ו מוצלחת מבחינתו - שבה ג'ונסון נמנע בהצלחה מחיבוק דב של נשיא ארה"ב, המהווה סדין אדום אפילו לרבים מתומכיו - התמונה השתנתה. לפני יומיים חרג ג'ונסון מהמסרים המנוסחים בקפידה והירהר בקול רם בראיון רדיו, בסגנון "בוריסי" טיפוסי, שהפרישה מהאיחוד האירופי תביא ל"בייבי בום" ברחבי בריטניה, כאשר "הרומנטיקה תלבלב על פני האומה כולה". הוא גם התפאר שחזה גל ילודה דומה אחרי האולימפיאדה בלונדון, בעת שהיה ראש עיר, אלא שכלי התקשורת מיהרו לבדוק והבהירו ששיעור הילודה דווקא ירד.

הטעות החמורה יותר אירעה אתמול. במהלך סיור בצפון אנגליה עומת ג'ונסון על ידי כתב רשת ITV עם תמונה של ילד השוכב על הרצפה בבית חולים עם אינפוזיה, על מצע של בגדים במקום במיטת אשפוז סטנדרטית. התמונה ממחישה את המצב הקשה של מערכת הבריאות הציבורית (NHS), הנושא החשוב ביותר לבוחרים לפי הסקרים. ג'ונסון סירב בתחילה בעקשנות להסתכל בתמונה, לאחר מכן לקח את הטלפון של הכתב לכיסו, ולבסוף התעשת, אמר את "הדברים הנכונים" מבחינת קמפיין המפלגה לגבי השקעה עתידית במערכת הבריאות, והחזיר את הטלפון.

זה לא הספיק, מיליונים צפו עד כה בווידיאו, התקשורת בבריטניה דיווחה על הסיפור בהרחבה ויו"ר ה"לייבור" ג'רמי קורבין ניצל את ההזדמנות כדי לעלות לאוויר ולתקוף את הממשלה בנושא רגיש זה מבחינתה. שלושה ימים לפני הבחירות, ג'ונסון ביצע את הטעות הגדולה הראשונה של הקמפיין שלו.

כעת נותר לראות אם זו תהיה גם הטעות האחרונה, במה שהסתמן עד כה כקמפיין שמרני זהיר ומוצלח, שהפך את ג'ונסון לפייבוריט לזכות בבחירות שיתקיימו ביום חמישי. השמרנים בהנהגתו הציגו בשבועות הקצרים שהוקדשו לקמפיין הבזק מצע כלכלי, שאינו כולל מהפכות גדולות או רפורמות חשובות, בעיקר בגלל הזיכרון הטרי של טעויות סיבוב הבחירות הקודם, לפני כשנתיים. אז, שבועיים לפני הבחירות, הובילה מנהיגת המפלגה תרזה מיי בפער דו-ספרתי מול ה"לייבור" מהאופוזיציה. אבל תמונת המצב השתנתה כשפירסמה מצע מלא הצעות לא בשלות לשינוי, שנקרע לגזרים על ידי מכוני מחקר ולא תואם מראש עם שריה. פרסום המצע היה נקודת הפתיחה להידרדרות בסקרים שהובילה להתחזקות ה"לייבור" ולפרלמנט שבו למפלגה השמרנית אין רוב. ג'ונסון מנסה בכל כוחו להימנע מכך. "הקמפיין של ג'ונסון אופיין עד כה בכלל אחד", נכתב ב"טיימס" הלונדוני בשבוע שעבר, "מה שתרזה מיי עשתה ב-2107 - תעשה הפוך".

"לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה"

אז מה בכל זאת כולל המצע השמרני? תחת הכותרת "לבצע את ברקזיט. לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה" מתמקדים השמרנים בהובלת ג'ונסון בארבעה נושאים עיקריים - לפרוש מהאיחוד האירופי, להשקיע בבתי הספר ובגנים, לשפר את ה-NHS ולתגבר את המשטרה. באופן מפורט, ג'ונסון מבטיח תוספת של 50 אלף אחיות ל-NHS, השקעה של מיליארד ליש"ט בחינוך וגם תוספת של 20 אלף שוטרים למשטרה, כדי "להשיב את תחושת הביטחון" לתושבי בריטניה.

מבחינת תקציבית, ג'ונסון והשמרנים מבטיחים את הגדלת הוצאות הממשלה באופן צנוע שידרוש שלושה מיליארד ליש"ט נוספים לתקציב השנה הבאה. בהשוואה להבטחות הלייבור או הליברל-דמוקרטים, מדובר בסכום נמוך. על כל ליש"ט נוספת שה"לייבור" התחייבו להוציא, למשל, השמרנים יוציאו 3 פני בלבד. מדיניות שקולה היא שם המשחק גם בתחומים אחרים, בעוד ה"לייבור" עוררו ביקורת עם הבטחה לא לגמרי ריאלית לשתול שני מיליארד עצים בבריטניה בשנים ספורות, השמרנים נקבו ב-2050 כשנה שבה יהפכו את בריטניה לנייטרלית מבחינת פליטת פחמן דו חמצני - רחוק מספיק בעתיד.

"קורבין וצוותו מפריחים הבטחות באוויר כמו קונפטי בחתונה", נכתב ב"פייננשייל טיימס" בשבוע שעבר, "בעוד בוריס ג'ונסון, אדם שבדרך כלל מתעקש לנסח משפטים מוזרים, מאופיין על ידי משמעת ברזל ומחויבות מוחלטת למסרים". בימים האחרונים שלפני הבחירות, קורבין התעקש כי "הבוחרים קיבלו את המסר" של ה"לייבור" וכי המפלגה לא הציפה רעיונות רבים מדי, בעוד ג'ונסון הגביר את התחייבותו לשפר את ה-NHS, והוסיף למצע הקמת בין 20 ל­­־40 בתי חולים חדשים בבריטניה.

גם אם הבטחות האלה נחשבת לצנועות בהשוואה לאופוזיציה, הן אינן כאלה בהשוואה למדיניות הניאו-ליברלית של המפלגה השמרנית. אמנם, המצע כולל התחייבות לא להעלות מסים כלל - כולל לא את המע"מ או הביטוח הלאומי - אבל הוא גם קורא לשים קץ לצעדי הצנע של השנים האחרונות, להעלות את הפנסיות, להקפיא את שכר הלימוד באוניברסיטאות וללוות 100 מיליארד ליש"ט בהנפקת אגרות חוב ממשלתיות לטובת פרויקטי תשתית במדינה. לפי טורסטן בל, כלכלן שמרני שצוטט בתקשורת הבריטית, "זוהי ההגדלה המשמעותית ביותר של המגזר הציבורי תחת ממשלה שמרנית מאז הרולד מקמילן".

מעל הכל, נראה כי ג'ונסון וצוות הקמפיין שלו התרכזו בהבטחה שחשבו שהיא המשמעותית ביותר לבוחרים - לשים סוף לסאגת ה"ברקזיט". בעוד ה"לייבור" וקורבין מציעים לדון מחדש עם האיחוד האירופי על הסכם אחר, ולהביא אותו לאישור במשאל עם, מה שעשוי לארוך שנים רבות, לג'ונסון יש הסכם מוכן ביד, שיכול להיות מאושר מיידית בבית הנבחרים הבריטי אם השמרנים ינצחו בבחירות. לפי הסקרים האחרונים, אפילו היום יש בבריטניה כמעט שוויון בין מחנה התומכים בפרישה (47%) מול מחנה המעדיפים להישאר (50%); רבים בממלכה פשוט מעוניינים לשים סוף לעניין, שמשתק את המערכת הפוליטית בבריטניה בשלוש וחצי השנים שעברו מאז ההחלטה לפרוש במשאל עם.

מבחינה זו, ג'ונסון שב וחוזר על הבטחתו לבצע את ה"ברקזיט" ואף מסתובב ברחבי הממלכה באוטובוס שמסר זה כתוב על צדו. בשבוע האחרון לקמפיין ג'ונסון אף העלה הילוך, והבטיח גם שממשלה שמרנית בראשותו תסיים את המשא ומתן על הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי כבר עד סוף 2020, ולא תדרוש הארכה של תקופת ההסתגלות שנקבעה בהסכם הנוכחי.

האסטרטגיה - להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות

עד כה, המסרים הללו התקבלו היטב בציבור הבריטי. סקר מקיף שפורסם לפני כשבועיים (של חברת YouGov) העלה כי השמרנים בדרך לניצחון בבחירות, עם רוב של 359 מושבים לעומת 293 מושבים של הלייבור (בפרלמנט הבריטי 650 מושבים). שיטת הבחירות המסובכת של בריטניה תלויה בהצבעות מקומיות, אך הסקר - שהצליח לחזות לפני כשנתיים את התוצאות המפתיעות של הבחירות - חוזה שהשמרנים ייקחו כ-40 מושבים ממפלגות אחרות במחוזות שונים, רובם מה"לייבור". סקרים אחרים מעניקים יתרון נמוך יותר, של 20-30 מושבים בלבד.

מבחינת אחוזים, בימים האחרונים מצביעים הסקרים על הצטמצמות הפער בין שתי המפלגות, והשמרנים צפויים ל-43% אחוזי תמיכה, מול 33% ללייבור, 13% ל"ליברל-דמוקרטים", הרצים על מצע של ביטול ה"ברקזיט" לחלוטין, ועוד כ-11% המתפלגים על פני שלל מפלגות אחרות.

האסטרטגיה ליומיים האחרונים, כפי שפירט אותה יועצו רב ההשפעה של ג'ונסון - דומיניק קאמינגס - היא להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות, על סף קמפיין "גוועלד" נוסח בריטניה. הדלפות בעיתונים שמרניים בימים האחרונים מדברות על הסכנה שב"הצבעה טקטית" מצד האופוזיציה - בגלל שיטת הבחירה הבריטית, מועמדים שמרנים יכולים להיזרק ממושבם אם מפלגות האופוזיציה באזור מסוים יחברו וידאגו לתת את כל הקולות למועמד מוסכם.

השמרנים גם מזכירים את הפער המצטמק בסקרים בין שתי המפלגות ואת הסכנה שהרוב בפרלמנט יהיה כה זעום עד שלא יספיק לבצע את מדיניות המפלגה. "זה קרוב יותר ממה שאתם חושבים" הוא קו המפלגה הרשמי, שמופיע גם בווידיאו ויראלי שפורסם אמש, שבו ג'ונסון משחזר את אחת מסצינות הסיום של סרט חג המולד "אהבה זה כל הסיפור" כדי לשכנע להצביע לשמרנים. בנוסף, מסר אחד חוזר ומהדהד בשלל כלי התקשורת, מימין ומשמאל: בגלל החשיבות של הפרישה האפשרית מהאיחוד האירופי והדרך העצמאית אליה תפנה בריטניה, מדובר ב"בחירות המכריעות ביותר" מאז תום מלחמת העולם השנייה.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר