גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין טראמפ לטראמקה: דרמה כפולה בוושינגטון

הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים הכריז מלחמה על הנשיא – ומיד אח"כ חיבק אותו ● המלחמה היא השלב הסופי של האימפיצ'מנט: העמדתו למשפט הסנאט ● החיבוק הוא הסכם סחר חדש בצפון אמריקה, יותר מטריליון דולר ● והאיש שאיפשר את ההסכם הוא מנהיג האיגודים המקצועיים ריצ'רד טראמקה, שהסיר את הווטו שלו

ריצ׳רד טראמקה ודונלד טראמפ / צילום: רויטרס
ריצ׳רד טראמקה ודונלד טראמפ / צילום: רויטרס

זה היה יום לא שגרתי בפוליטיקה האמריקאית: בתוך שעת בוקר אחת התרחשו בוושינגטון דבר והיפוכו.

אקט הפתיחה היה דרמטי וקודר: מנהיגי הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים הציגו רשמית את נוסח כתב האישום נגד הנשיא דונלד טראמפ. הוא יועמד להצבעה בימים הקרובים, תחילה בוועדת המשפטים ואחר כך במליאת הבית. אין עוד ספק שנשיא ארה"ב יועמד למשפט הסנאט בחודש הבא.

לא עברה אפילו שעה מהכרזת המלחמה על טראמפ, ומנהיגת הרוב הדמוקרטי ננסי פלוסי חזרה והתייצבה בפני המיקרופונים כדי להודיע על הסכמה היסטורית עם הנשיא: היא ועמיתיה הגיעו לעמק השווה בניסוח הסכם סחר חדש בין ארה"ב לשתי שכנותיה, מקסיקו וקנדה. זה הסכם הנוגע ליותר מטריליון (1,000 מיליארד) דולר של סחר, ומשפיע במישרים על חייהם של עשרות מיליונים בצפון אמריקה. הוא מחליף הסכם שאושרר לפני 25 שנה ויותר.

אין כל קשר בין שני המאורעות האלה, אלא במובן הזה שסמיכותם הוכיחה, כי לא נס ליחה של המערכת הפוליטית. הדמוקרטים היו מוכנים להעניק נצחון חשוב לנשיא שנוא-נפשם בעצם היום שבו הביאו את מאבקם נגדו אל שיא חדש.

הנשיא איים לקרוע לגזרים

זה לא היה מהלך ספונטני, כמובן. המשא־ומתן על הסכם הסחר התנהל במשך חודשים ארוכים. הבית הלבן חרק שיניים והאשים את הדמוקרטים בהכשלה מכוונת. אבל הדמוקרטים תיארו השבוע את המאמץ שהם השקיעו בשיפור ההסכם, על פי דרכם.

מנהיגי ארה"ב, מקסיקו וקנדה חתמו על ההסכם בדיוק לפני שנה. הוא הוגש לאישרור הקונגרס בתחילת הקיץ, ונתקע. הדמוקרטים בבית הנבחרים סירבו להיות חותמת גומי. הם רצו להכניס שינויים. הנשיא התעצבן, איים לקרוע את ההסכם לגזרים, ולנהל את יחסי המסחר עם השכנות באמצעות חומות מכס.

להלן קרה משהו לא-אופייני בממשל טראמפ: האיש שניהל את המשא־ומתן בשמו גילה מידה מופלגת של סבלנות. השר הממונה על סחר בין לאומי, רוברט לאייטהאייזר, הצליח לעשות משהו לא רגיל בבית הלבן: להתחבב על האופוזיציה. נקל לשער מה היה יכול לקרות אילו נשיא ארה"ב היה עושה עיניים ליריביו מבית במקום לגדף אותם, או ללעוג לצורתם החיצונית.

שגיאות בנות 25 שנה

הדמוקרטים רצו להימנע מן השגיאות שעשו קודמיהם לפני 25 שנה ויותר. אז, נשיא דמוקרטי, ביל קלינטון, וקונגרס עם רוב דמוקרטי סמכו את ידיהם על הסכם הסחר הקודם של צפון אמריקה, זה הידוע בשם נאפט"א (NAFTA). האיגודים המקצועיים, בעלי ברית קרובים של הדמוקרטים, התנגדו לנאפט"א. הם הזהירו שההסכם אינו כולל די ערובות להתנהגות טובה של השכנים. אם לא תימצא דרך בטוחה לאכוף עליהם נורמות עבודה גבוהות יותר בבתי החרושת שלהם לצד עמידה בתקנים סביבתיים, עלות הייצור אצלם תהיה כה נמוכה עד שמעסיקים אמריקאיים לא יעמדו בפיתוי ויעבירו את קווי הייצור שלהם דרומה מן הגבול.

הנשיא קלינטון וחלק ניכר של חברי מפלגתו בקונגרס התעלמו מן האזהרות. נאפט"א אושררה, ובשנים הבאות אכן נשאבו מקומות עבודה מארה"ב דרומה. נאפט"א הפכה שם נרדף לכל מה שהשתבש בסדרי הגלובליזציה בארה"ב. טראמפ קטף את הפירות ב­־2016, כאשר חזר ותיאר את נאפט"א כ"הסכם הסחר הגרוע ביותר בתולדות ארה"ב", והבטיח לשים לה קץ.

האיגודים עיקמו חוטם

טראמפ עמד בדיבורו. ב-30 בנובמבר 2018 הוא החתים את מקסיקו ואת קנדה על הסכם חדש, שניתנו לו ראשי התיבות של שמות חברותיו, USMCA.

האיגודים המקצועיים עיקמו את חוטמם. גם ההסכם החדש לא הציע להם ערובות להתנהגות טובה, שקודמיהם דרשו ב-1993. הפעם הדמוקרטים מלומדי הניסיון הודיעו, שלא יעשו שום דבר נגד רצונם המפורש של האיגודים המקצועיים. הכדור עבר במידה רבה אל מגרשו של ריצ'רד טראמקה, נשיא הפדרציה של האיגודים, הידועה בראשי התיבות של שמה CIO-AFL

טראמקה, עם בלורית כסופה ושפם עבות, הוא זאב קרבות ותיק. זה עתה מלאו לו 70, והוא בא מלב אמריקה האתנית, כחולת־הצווארון. הוא קתולי, בנם של אב פולני ואם אירית, יליד עיירה במערב פנסילווניה, ארץ הפחם והפלדה. בעבר ממקומות כאלה הדמוקרטים שאבו את כוחם הפוליטי, ועל תמיכתם יכלו לסמוך פעם אחר פעם. ב־2016, אמריקה האתנית של טראמקה פנתה להם עורף, והושיבה את טראמפ בבית הלבן. מי כטראמקה יוכל להציע משקל־נגד לטראמפ.

ואומנם, טראמקה פקח עין על כל פרטי המשא־ומתן. רק כאשר נחה דעתו שהדמוקרטים הצליחו להוסיף מכניזמים של הגנה על זכויות עובדים אמריקאיים הוא נתן את הסכמתו לאישרור.

בניגוד לקרבות קודמים על סחר חופשי, מימי רונלד רייגן ואילך, הנשיא הרפובליקאי מצא את עצמו בעמדה של הסכמה חלקית או ניכרת עם מנהיג איגודים. סוף סוף טראמפ הוא ששם קץ לנאפט"א, וחיסל באיבו הסכם סחר רב צדדי לאגן האוקיאנוס השקט. לא ברור כלל אם הילרי קלינטון היתה מרחיקה לכת במידה כזאת, אילו נבחרה לנשיאה לפני שלוש שנים.

ההסכם החדש נועד להחזיר עשרות אלפי מקומות עבודה לתעשייה האמריקאית, ויהיו בו אמצעים של בדיקה ובקרה. תרחף עליו הסנקציה האולטימטיבית של ביטול חד-צדדי.

השאלה הפוליטית היא מי יצליחו לתבוע עליו בעלות. התשובה תשפיע על דפוסי הצבעתם של רבבות, בייחוד במערב התיכון של ארה"ב.

הרדיקלים חרקו שיניים

רדיקלים במפלגה הדמוקרטים חרקו השבוע שיניים, או לפחות הרימו גבות. הסתייגותם היתה קשורה פחות בתוכן ההסכם ויותר בעובדה שמפלגתם העניקה מתנה פוליטית כזאת לנשיא בעיצומו של קרב הענקים לסיים את נשיאותו. אבל הדמוקרטים שיגרו השבוע מסר חשוב: בניגוד לטענותיהם החוזרות של הרפובליקאים, הם אינם מקריבים את פעולת החקיקה החיונית לטובת האימפיצ'מנט.

הסקרים מוסיפים להראות שאמריקה חצויה פחות או יותר בין מחייבי האימפיצ'מנט ומתנגדיו. הדמוקרטים אינם חדלים להתלבט איך להציג את טיעוניהם לטובת אימפיצ'מנט והדחה.

השבוע הם הגישו נוסח של כתב אישום, הנופל בהרבה משאיפותיהם המוקדמות ומדרישות קיצוניהם. הם החליטו למשל שלא לכלול בו את האישום החמור של "שיבוש הליכי משפט", והחליפו אותו ב"שיבוש הליכי הקונגרס". הסעיף העיקרי מאשים את הנשיא בניסיון לערב מדינה זרה במערכת הבחירות בארה"ב תמורת סיוע צבאי.

הדמוקרטים הסבירו השבוע את סירובם להאט את תהליך האימפיצ'מנט, ולחכות להופעתם של עדי־מפתח. העדים האלה סירבו להיענות לצווי־הבאה, ועניינם מתברר בבתי משפט. יושב ראש ועדת הביון, אדם שיף, הסביר שלא היה אפשר לחכות. "הטענה לטובת המתנה כמוה כהצעה שנניח לנשיא לרמות בבחירות נוספות. מדוע זה לא נניח לו לרמות רק עוד פעם אחת? מדוע לא נניח לו לקבל עזרה זרה עוד פעם אחת?"

מבחנו הציבורי של התהליך הוא בדיוק במידת הקבילות של הגיון שיף. הדמוקרטים צריכים לשכנע את רוב האמריקאים, שלא היה מנוס מהאימפיצ'מנט מפני שגורל הדמוקרטיה האמריקאית הונח על כפות המאזניים. זו משימה קשה מאוד.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה