גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פשרה בין גינדי החזקות לדורי בנייה: יימחקו תביעות חוב של גינדי בגובה 222 מיליון שקל

לפי הסדר הפשרה, שהושג לאחר שנים של סכסוכים ותביעות רבות שהגישו חברות הנדל"ן האחת נגד השנייה, יבוטלו גם הערבויות שמחזיקה גינדי אצל דורי בקשר לפרויקטים שביצעה, וקופת דורי המדוללת תזכה לכ-8 מיליון שקל – כפול מהסכום שנמצא בה כעת

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן
עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

הושג הסדר פשרה בין נאמני חברת הבנייה א.דורי בנייה לבין גינדי החזקות - לאחר סכסוכים אינסופיים ומספר רב של תביעות שהגישו חברות הנדל"ן האחת נגד השנייה, הודיעו השבוע לבית המשפט הנאמנים של דורי בנייה, עורכי הדין עופר שפירא ואיתי הס, כי הצליחו להגיע להסדר עם אחד מנושיה העיקריים של דורי שנמצאת בעיצומו של הליך חדלות פירעון שבמסגרתו הוגשו נגדה תביעות חוב בסך של 1.3 מיליארד שקל.

לפי ההסדר, יימחקו כל תביעות החוב שהגישה גינדי לנאמנים של דורי בנייה בגובה 222 מיליון שקל, יבוטלו הערבויות שמחזיקה  גינדי אצל דורי בנייה בקשר לפרויקטים שביצעה דורי, וקופת דורי המדוללת תזכה ל-8 מיליון שקל - כפול מהסכום שנמצא בה כעת.

ההסדר עדיין כפוף לאישורה של שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב הדנה בתיק, איריס לושי-עבודי, שביקשה מהממונה על חוק חדלות פירעון (לשעבר "הכנ"ר) להביע את עמדתו בנוגע להסדר.

מלחמת עולם

עם תחילת הליכי חדלות הפירעון של דורי, הוערכו חובות החברה בסכום של כ-800 מיליון שקל, רובם במסגרת של למעלה מ-130 הליכים משפטיים שלהם הייתה דורי צד. לאחר שהחלו את עבודתם, החלו לקבל הנאמנים עוד ועוד תביעות חוב, בעיקר ממוסדות פיננסיים וחברות נדל"ן, שהסתכמו בסכום של 1.3 מיליארד שקל.

לפי דיווחי הנאמנים לבית המשפט בעבר, כך החל להסתבר להם עומק חדלות הפירעון של החברה ומורכבותו, והתגלה בפניהם מצב של "מלחמת עולם של כולם מול כולם: יזמים שעיכבו ומעכבים תשלומים שלכאורה היו צריכים לשלם, יזמים המחזיקים במשך שנים רבות ערבויות שנטען שלא היו אמורות בכלל להיות כבר בידיהם, תביעות בסכומי עתק נגד החברה גם מצד יזמים וגם מצד קבלני משנה, טענות בסכומי עתק על ליקויים ובדק; וכאילו לא די בכך גם טענות ותביעות מצד החברה-האם של החברה, קבוצת לוזון, ומצד חברה-אחות של החברה, חברת 'רום גבס חיפוי וקירוי' שחלק מנושאי המשרה בהן הם גם נושאי משרה בחברה". כל זאת, בזמן שבקופת החברה נמצאים 4 מיליון שקל בלבד.

מערכת היחסים בין גינדי לדורי תפסה מקום נכבד במסגרת בקשת החברה להקפאת הליכים, בעיקר סביב הפרויקטים הבאים: "ויז'ן" ברחובות (98 יחידות דיור); "הלאום" ראשון-לציון (230 יחידות דיור); "מגדלי השופטים" בתל-אביב (37 יחידות דיור); "גינדי הייטס" ברמת גן (204 יחידות מגורים); "אוק" ברמת השרון (64 יחידות דיור); ו"המשתלה" בתל-אביב (232 יחידות דיור).

לטענת דורי, גינדי נותרה חייבת לה סכומים שונים במסגרת הפרויקטים השונים, חילטה שלא כדין ערבויות בנקאיות ועוד. מנגד, גינדי, דיירי הפרויקטים השונים וספקים שביצעו עבודות שונות בפרויקטים אלה שטענו כי לא קיבלו את כספם, הגישו מספר רב של תביעות נגד דורי. "אם ספרנו נכון, מספר ההליכים המשפטיים התלויים ועומדים נכון להיום בקשר עם פרויקטים של גינדי הוא לא פחות מ-18 הליכים שונים, ואף זאת לאחר שחלק מההליכים המשפטיים הסתיימו בפסק דין או בפסק דין חלקי נגד החברה, אשר החברה אינה מסוגלת לבצע מחמת חדלות פירעון שלה", ציינו הנאמנים בבקשה לאישור הסדר הפשרה. נוסף לכך, הגישה גינדי לנאמנים תביעות חוב בסך של כ-222 מיליון שקל.

זניחת הטענות

במסגרת ההסדר זנח כל אחד מהצדדים את טענותיו, בתמורה למה שכינו הנאמנים בבקשתם "ודאות, יעילות ובהירות, תוך צמצום העלויות המיותרות". עיקרי ההסדר כוללים תשלום של גינדי לקופת הנאמנים על-סך 8.2 מיליון שקל בגין תמורה שהייתה אמורה לשלם גינדי לשלם לדורי בפרויקטים השונים, שחרור ערבויות בנקאיות על-סך 11 מיליון שקל שמחזיקה גינדי והחזרתן לידי הנאמנים, ויתור על כל תביעות החוב וזניחת כל הטענות שהעלתה גינדי כלפי דורי בנושא בדק ואחריות. האחריות על הטיפול באחריות הבדק בפרויקטים השונים תעבור לידי גינדי.

דורי מצידה, תמחה לגינדי - שיוצגה במסגרת ההליך על-ידי עורכי הדין שולי גולדבלט ואהוד גינדס - את כל זכויותיה כלפי קבלני משנה וספקים שעבדו וסיפקו מוצרים בפרויקטים האמורים. דורי גם תמחק את תביעתה נגד גינדי על-סך 23 מיליון שקל, וגינדי תוכל לחלט חלק מהערבויות הבנקאיות שהיא מחזיקה בקשר לפרויקטים.

אולם, נראה כי הרווח המרכזי שעולה לגינדי בעקבות הסדר הפשרה הוא שהם יקבלו לידיהם את המושכות ויוכלו לנהל בעצמם ולבדם את כל ההליכים המשפטיים שהוגשו בקשר לפרויקטים. בכך, יוכלו לשלוט בעצמם על גורל ההליכים האמורים, ובעיקר - לנתק כל מגע עם דורי, אחרי שנים של קשיים ומאבקים בין החברות.

עוד כחלק מההסדר, הסכימו הבנק הבינלאומי ובנק מרכנתיל דיסקונט לוותר על מיליון שקל מהחובות כלפיהם הקשורים בפרויקטים שבמחלוקת. הבינלאומי, נושה מובטח של דורי בשל שעבודים ספציפיים שמגיעים לחברה על תקבולים מפרויקטי "אוק" ו"המשתלה", יפחית מתביעת החוב שלו כחצי מיליון שקל בתמורה לפירעון הלוואה שנתן לפרויקט על-סך 3.4 מיליון שקל. מרכנתיל, גם הוא נושה מובטח בעל שעבוד ספיצפי על התקבולים שיתקבלו מפרויקט "ויז'ן", ויתר על סכום דומה מתביעת החוב שלו בתמורה לתקבולים שיתקבלו מגינדי בקשר לפרויקט על-סך 700 אלף שקל.

עוד הסדרים בדרך

ל"גלובס" נודע, כי הסכם הפשרה עם גינדי החזקות הוא רק אחד מהמהלכים עליהם עומלים הנאמנים של א. דורי בנייה בימים אלה, שמקווים להגיע להסדרים דומים עם חברות נדל"ן נוספות שהגישו להם תביעות חוב. כפי שגם הצהירו הנאמנים מספר פעמים בעבר בפני בית המשפט, גם בבקשה לאישור הסדר הפשרה שהגישו השבוע, הם שבו ושלחו מסר לנושים ולבית המשפט, שלפיו לא תצמח לנושים כל תועלת מעמידה דווקנית על זכויותיהם. "באופן תיאורטי לחלוטין, כמובן שניתן לשלוח את הנאמנים להקים 'צבא' לשם כניסה למלחמת העולם הנ"ל שבה כולם נלחמים עם כולם. למעשה, בתקשורת שהייתה עם חלק ממנפיקי הערבויות בפרויקטים של גינדי היה נשמע כי זו אפילו הייתה ציפייתם. אלא שכמובן שציפייה כזו אינה קשורה למציאות", כתבו הנאמנים.

"עמידה של כל צד על מלוא טענותיו ודרישתו למיצוי הליכים משפטיים על כל אבק של זכות - יביא לכך שהצדדים השונים יבלו שנים רבות בבתי המשפט, ולמרבה הצער רובם כנראה יתאכזבו בסופו של דבר מהתוצאות. שלא לדבר על כך שזכייה של נושה לא-מובטח בהליכים ארוכים רק תביא אותו לפסק דין, אך לא תביא לפירעון בפועל כל עוד לא יהיו בקופה כספים בסכומים משמעותיים לכיסוי היקף החובות הנטען", חזרו הנאמנים על עמדתם, ואף הוסיפו כי "בירור חלק משמעותי ביותר של הטענות המושמעות על-ידי נושים לא-מובטחים הן טענות הדורשות בדיקות פרטניות של מומחה - בדיקות שיועילו אולי לשם בירור תביעות של נושים מסוימים, אך עלותן המצטברת תהיה עצומה וכמובן שלא יהיה בה כדי להגדיל את מקורות החלוקה לכלל הנושים אלא רק להפך".

6 נושים מובטחים

לפי עדכונים קודמים שהגישו הנאמנים לבית המשפט, בראש הנושים של דורי ניצבים 6 נושים מובטחים: הבנקים - מרכנתיל, לאומי, והבינלאומי; מנורה, קבוצת לוזון, והחברה האחות רום גבס. לאלה חייבת דורי, לשיטת הנאמנים כ-170 מיליון שקל, מתוכן כ-118 מיליון שקל מיוחסים ללוזון ולרום גבס. בנוסף, קיימים לחברה נושים בדין קדימה, שכוללים גם תביעת חוב מצד רשות המסים, ושלוש תביעות חוב של עובדים בסכום של כ-12 מיליון שקל. בתחתית מדרג הנשייה של דורי, ניצבים 60 נושים כלליים שהגישו תביעות חוב בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקל.

תביעת החוב של גינדי שתמחק בעקבות ההסדר הייתה התביעה השנייה בגודלה שהוגשה נגד דורי. התביעה הגבוהה ביותר נגד דורי היא זו שהגישה חברת ברגרואין, יזמית פרויקט מאייר ברוטשילד, בגובה 290 מיליון שקל. בנוסף, הוגשה נגד דורי תביעת חוב של 206 מיליון שקל מטעם קבוצת הרכישה ב"מגדלי הצעירים".

עוד כתבות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס