גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט-אפ שאומר למנהלים מתי הם יוזמים יותר מדי ישיבות

חברת קסיופיאה, שמנתחת דפוסי תקשורת בארגונים, התמקדה עד הקורונה באיתור הטרדות מיניות והתנהגויות לא נאותות אחרות ● עכשיו, היא מתאימה את עצמה לזמנים ורוצה לעזור למנהלים לנהל טוב יותר מרחוק

שירן ירוסלבסקי מייסדת שותפה ומנכ”לית קסיופיאה / צילום: באדיבות קסיופיאה
שירן ירוסלבסקי מייסדת שותפה ומנכ”לית קסיופיאה / צילום: באדיבות קסיופיאה

בעיצומו של משבר הקורונה, בשלב שבו ארגונים עברו באבחה אחת לעבודה מרחוק, החליטו מייסדי הסטארט-אפ קסיופיאה לעצור, לחשב מסלול מחדש, ולהיעזר בטכנולוגיה שפיתחו עד כה במשרדי הקמפוס של גוגל, Google for startups כדי לתת מענה מהיר לצרכים המשתנים של שוק העבודה. נקודת המוצא שהובילה להחלטה הזאת הייתה ההבנה שהשינוי אינו זמני. כך, מסטארט-אפ שנועד להתריע על בעיות ארגוניות, ובמיוחד על הפליה ועל הטרדות מיניות, עברה קסיופיאה להתמקד במציאת פתרונות לאתגרי העבודה מרחוק. 

בשיחה עם "גלובס", ממשרדה הנוכחי בסן פרנסיסקו, ארה"ב, מספרת שירן ירוסלבסקי, מייסדת שותפה ומנכ"לית בקסיופיאה, על השינוי המהיר, על זיהוי הצורך ועל הפתרונות.

"קסיופיאה מנתחת דפוסי תקשורת ומצביעה על התנהגויות ומגמות בארגונים", אומרת ירוסלבסקי. "עד פרוץ הקורונה התרכזנו יותר בסיוע לארגונים לאתר התנהגויות בעייתיות ולא אתיות, כמו הטרדות מיניות, התעמרות, הפליה וכיו"ב. עבדנו עם לקוחות ברחבי העולם - בעיקר חברות הייטק, אבל לא רק איתן, ולפני חמישה חודשים עברתי לסן פרנסיסקו כדי להיות קרובה יותר ללקוחות המקומיים. ואז הגיעה מגפת הקורונה שבחודשים האחרונים שינתה הכול וטלטלה את עולם העבודה.

מה עובדים ומנהלים חושבים על עבודה מרחוק

"הלקוחות ביקשו שנעזור להם"

ירוסלבסקי, שמקדמת את הפעילות בסן פרנסיסקו בעוד שני שותפיה ממשיכים לפעול מקמפוס גוגל, אומרת ששניים מלקוחות החברה סיפרו שהמעבר לעבודה מרחוק הקשה על המנהלים. "הם פנו אלינו וסיפרו שכל המעבר לעבודה מרחוק הקשה מאוד על המנהלים, שרובם לא היו רגילים לנהל אנשים מרחוק. הם פנו אלינו כדי שנעזור להם לגשר על הפער שנוצר. זה גלגל הרבה שיחות ושיח חדש עם לקוחות שונים, מה שגרם לנו לשנות את הכיוון. הצלחנו להגיב יחסית מהר, ולשחרר מוצר שמתבסס על אותה הטכנולוגיה, ועוזר למנהלים לנהל טוב יותר את הצוותים שלהם, ובעיקר לתמוך במצבי ניהול מרחוק. המוצר שלנו מסייע לשפר דינמיקה בצוות ולייצר תחושת שייכות".

איך בחינת דפוסי התקשורת מתבצעת? האם אין בכך חשש לחדירה לפרטיות?
"אנחנו לא מסתכלים על תוכן של טקסט, אלא יותר על מתי הוא נשלח, לדוגמה, ואז מציגים את המידע ברמת הצוות. לא נגיד, 'X שלח מייל ל-Y בשתיים בלילה', אבל כן נשים לב לכך שיש בצוות הרבה מיילים שנשלחים מחוץ לשעות העבודה. אנחנו נציג זאת ברמת הטרנדים. הרעיון הוא שאנשים ירגישו בנוח עם המערכת, שמטרתה לעזור למנהלים ולעובדים לשפר את העבודה".

אילו התראות מופיעות בדוח? הן מותאמות לכל חברה באופן ספציפי?
"האתגר הניהולי הראשון שאנחנו נותנים לו מענה הוא אותו שינוי בשוק העבודה שהקורונה האיצה. השוק הזה הופך לגמיש ודינמי יותר. אין לי ספק שאחרי הקורונה שוק העבודה לא יחזור להיות מה שהכרנו לפניה, אלא ייווצר כאן משהו חדש.

"בסקר שערכה חברת גיטלב בקרב ארגונים, 86% מהמשיבים אמרו שהם מאמינים שעבודה מרחוק היא העתיד. 62% השיבו שהם היו שוקלים לעזוב לחברה אחרת כדי לעבוד מרחוק. אני חושבת שהעולם שאחרי הקורונה יהיה גמיש יותר, מה שיפתח הרבה יותר דלתות גם לעובדים וגם למעסיקים.

"בפרספקטיבה שלי, כמי שמדברת עם הרבה מנהלי משאבי אנוש, בעיקר בארה"ב, אני רואה שרבים חשבו שעבודה מהבית תהיה לא יעילה ואולי אפילו הרסנית במובן של התרבות הארגונית. אבל בפועל, בעקבות הקורונה, חברות נערכו טכנולוגית, וגם מבחינה פסיכולוגית הוסר חסם ורבות מהן מדווחות על יותר יעילות, וגם חלק ניכר מהעובדים עצמם מעדיף היום להישאר ולעבוד מהבית לפחות חלק מהשבוע, גם אחרי שאפשר יהיה לחזור למשרד".

למרות ההתלהבות ההדדית של מעסיקים ועובדים, הניסיון של ירוסלבסקי מראה שמדובר בתהליך לא פשוט לכל הצדדים. 

באילו אתגרי ניהול אתם נתקלים עכשיו?
"אנחנו מזהים שבעולם העבודה החדש, למנהלים הרבה יותר קשה לקבל תמונת מצב טובה לגבי הדינמיקה בצוות - איך העובדים מרגישים ומה הצרכים שלהם. הם לא רואים את זה, ובמקביל גם העובדים חוששים לשתף את הצרכים שלהם.

"בסקר שערכנו, 77% מהמנהלים השיבו שקשה להם יותר לנהל את העובדים מרחוק. מהצד של העובדים, אנחנו רואים שלפרקטיקות של עבודה גמישה יש הרבה יתרונות, אבל מצד שני היא גם מציפה קשיים. למשל, ראינו ש-66% מהעובדים מרחוק, סובלים מתופעות של בדידות, קושי בשיתוף פעולה בתוך הצוות, אפילו איזון בית-עבודה, ובעיות מוטיבציה.

"הדבר המרכזי שגילנו הוא שהמעבר לעבודה מהבית פגע בתחושת השייכות, דבר שהעידו עליו יותר משליש מהעובדים שהשתתפו. זה מאפיין שחוצה חברות ותחומים. מצד שני, טמונה כאן גם הזדמנות - התקשורת ממילא וירטואלית, כך שיש לטכנולוגיה מקום לצמצם את הפערים. כאן אנחנו נכנסים לתמונה וזה מה שאנחנו עושים - מאפשרים למנהלים לקבל תמונת מצב שכוללת תובנות פרקטיות לגבי העובדים ורווחתם.

"אחד הדברים שעלו הוא שחברות מדברות על עומס בתקשורת (over communication). עובדים רבים העידו על כך שדווקא עם המעבר לעבודה מהבית, הלו"ז שלהם הפך לעמוס בכל כך הרבה משימות, שיחות וישיבות, שהם לא מספיקים לעמוד בו".

"נעזור למנהל להגיע לאיזון"

לקושי הזה מבקשת קסיופיאה לתת מענה. "אם נוצר מצב חדש, יש מקום ליצור איזון חדש", אומרת ירוסלבסקי, ומדגישה שהמוצר שהם מציעים מתאים עצמו לצורכי הצוות הספציפי. "ראינו למשל בסקר ש-44% מהמנהלים מדווחים על עלייה במספר הפגישות. 71% דיווחו על פער של יותר מ-5 שעות מפגש ביום, ביחס למה שהיה לפני הקורונה והעבודה מרחוק, ו-34% מהעובדים טענו שפגישות העבודה בעבודה מרחוק פוגעות בפרודוקטיביות שלהם.

"הוספנו פיצ'ר שמתריע כאשר מספר הפגישות בצוות עולה באופן משמעותי. למשל, אם יש עלייה של 20% בפגישות של הצוות, אנחנו מציפים את זה למנהל וממליצים לו להעלות את זה בישיבת הצוות הבאה, ולשאול את העובדים אם אכן הם מרגישים שיש עומס. אם כן, יש לבדוק על מה אפשר לוותר, ומה פחות אפקטיבי. אנחנו נעזור למנהל להגיע לאיזון.

"דוגמה אחרת היא בחינת קבוצות מסוימות בתוך החברה - למשל עובדים שהם הורים, שזו אחת הקבוצות הכי רלוונטיות בעת האחרונה, או קבוצה של עובדים חדשים שנקלטו לא מזמן, שכדאי לבחון איך הם מצליחים להשתלב בתוך הצוותים שלהם בתנאים אלה. אנחנו נבחן את הדפוסים כדי לעזור למנהל לעזור להם".

השינוי שעשיתם בחברה היה רק טכנולוגי, או שמדובר בשינוי שהצריך גם התמחויות אחרות?
"הטכנולוגיה היא אותה הטכנולוגיה - כזו שמזהה ומנתחת דפוסים. את השינוי וההתאמה עשינו בממשק שהמשתמשים רואים, נעזרנו ביועצים אחרים, התייעצנו יותר עם מנהלות משאבי אנוש. צריך לזכור שאת כל זה עשינו בכלום זמן. הגבנו מהר מאוד - הוצאנו גרסה מוקדמת במרץ, קיבלנו עליה פידבקים מלקוחות ובהמשך שיפרנו אותה. אנחנו שלושה מייסדים, ובעצמנו עובדים מרחוק. מה גם שאת הצרכים אני מכירה מניסיוני שלי - ניהלתי צוותים מרחוק במשך כמה שנים".

האם תחזרו בעתיד לפעילות המקורית שלכם?
"כרגע אנחנו מתמקדים במצב החדש ובסיוע לארגונים בעבודה מרחוק. זיהינו שזה אתגר גדול שרלוונטי להרבה מאוד חברות. בכל מקרה, יש לכך קשר גם למה שעשינו במקור - הכול נועד לייצר סביבת עבודה מיטבית לעובדים". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"