גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם רעיון ואתם רוצים לרשום עליו פטנט? כך תעשו את זה

שני מומחים משפטיים בתחום הפטנטים מסבירים כל מה שצריך לדעת בדרך לרישום הפטנט

רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes
רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes

פטנט הוא זכות משפטית שמוענקת לממציא מטעם המדינה שבה הפטנט נרשם. רישום הפטנט מאפשר לבעליו למנוע מאחרים את מימוש ההמצאה באותה מדינה לתקופה מוגבלת, שעומדת בדרך-כלל על 20 שנה מיום הגשת הבקשה לפטנט. לשון החוק בישראל מבחין בין המונח "המצאה" - שהיא פעולת הממציא, לבין המונח "אמצאה", המתייחס למוצר עצמו.

דימה ליטווק, עורך פטנטים ושותף בקבוצת ריינהולד כהן המתמחה בקניין רוחני, מסביר כי אם יש לכם מוצר חדש שאתם מאמינים שיש בו צורך אמיתי בשוק, יש לבצע שני דברים במקביל: להתייעץ עם מהנדסים ואנשי פיתוח כדי שיעזרו לכם לגבש את הקונספט הראשוני של המוצר; ולהתייעץ עם עורך פטנטים כיצד ניתן להגן על הקונספט הראשוני של המוצר והאם המוצר יכול להיחשב כחדשני.

לאחר שצלחתם את שני השלבים, תתחילו להכין תוכנית עסקית, לבנות צוות, לפתח אב טיפוס של המוצר, ולגייס מימון למיזם שלכם.

איך רושמים פטנט?

עו"ד דניאל לורבר, שותף במשרד ברנע ג׳פה לנדה, מסביר כי ניתן לרשום פטנט על אמצאה שהיא מוצר או תהליך בתחום טכנולוגי והיא "חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית".

איך בודקים ראשוניות של פטנט?

"מומלץ להתחיל בחיפוש עצמאי במאגרי מידע חופשיים ברשת האינטרנט, ובפרט, במאגרי מידע פטנטיים (דוגמת גוגל פטנטים)" אומר ליטווק. אם החיפוש לא הניב תוצאות, מומלץ לפנות לחברת חיפוש מקצועית בליווי עורך פטנטים. "שלב זה חשוב והוא יכול למנוע עוגמת נפש אם בדיעבד יסתבר שהרעיון שלכם לא חדש" מוסיף ליטווק.

צריך לזכור שפטנט הוא טריטוריאלי ובכל מדינה שבה נרצה לקבל פטנט, אנו נדרשים להגיש בקשה לפטנט לרשות הפטנטים המקומית. לדברי עו"ד לורבר, מספיק שנרשם פטנט במדינה בשביל שהיא לא תהיה חדשה, גם אם לא קיים אותו פטנט במדינה בה מעוניינים לרשום את המוצר או התהליך.

כלומר - יש זכות קדימה למי שהגיע ראשון ולכן יש חשיבות רבה להגיש בקשות פטנטים בהקדם האפשרי. בארצות-הברית, שמהווה שוק מוצר עיקרי עבור הרבה מאוד חברות, רשות הפטנטים האמריקאית מאפשרת הגשת בקשה מקדמית, ובמקרה שתוך 12 חודשים מיום הגשתו מוגשת בקשת פטנט מלאה אשר מתקבלת, זוכה להגנה החל מיום הגשת הבקשה המקדימה . בישראל, תוקפו של פטנט הוא ל-20 שנה מיום הגשת הבקשה.

שלב הגשת הבקשה הוא השלב הקריטי ביותר בחיי הפטנט שלכם - אומר ליטווק, ורצוי לבצע אותו קרוב ככל הניתן לשלב בו פיתחתם אב טיפוס. לאחר מכן, בקשת הפטנט מוגשת לאחד ממשרדי הפטנטים בעולם. בנוסף, חשוב לא לפרסם ולא לחשוף בפני אחרים פרטים מהותיים לגבי המוצר טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה.

עו"ד לורבר מסביר כי "היה ולא מדובר ברעיון אשר ניתן להגיש פטנט בגינו, ניתן לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או ספקים של המוצר פרי הרעיון, על-מנת לקבל מהם אינדיקציה האם הרעיון אכן פותר בעיה אשר מפריעה להם היום ולקבל מהם אינדיקציה כמה הם היו מוכנים לשלם אם והיה קיים פתרון כזה בשוק".

לורבר מוסיף כי במקרים אלה נכון יהיה לחתום עם אותם גורמים עימם מתייעצים על הסכם סודיות, וגם לאחר מכן, לנסות ולשלוט במידע הסודי המועבר, עד אשר מגיעים לשלב יותר בשל של מערכת היחסים, בו ניתן גם לדרוש התחייבויות יותר משמעותיות בכל הנוגע לסודיות והגנה על קניין רוחני.

מהו הסכם סודיות (NDA), ומתי חותמים עליו?

הסכם שנחתם על-פי רוב בין צדדים שבוחנים ביצוע שיתוף-פעולה ומעוניינים להגן על מידע סודי בטרם חשיפתו לצד השני. עו"ד לורבר מסביר כי הסכם סודיות נעשה על-מנת להגדיל את הסיכוי לשיתוף-הפעולה, בעצם זה שהצדדים ירגישו יותר בנוח לחשוף מידע שמוגן תחת הסכם סודיות.

"הסכם סודיות אמור להיחתם בשלב מאוד מוקדם של בחינת שיתוף-פעולה, וככזה, עליו להיות רחב ככל הניתן ולאפשר הגנה רחבה, מבלי שמי מהצדדים מתחייב להתקשר בהסכם או לחשוף מידע ביחס למידע שמועבר על-ידו".

לדברי ליטווק, "נהוג לחתום על הסכם סודיות בעיקר כדי לאפשר לבעל הרעיון לחשוף אותו בפני משקיעים תוך שהם מתחייבים לשמור אותו בסוד ולעשות בו שימוש רק לצורך המטרה שהוגדרה. רצוי להחתים על הסכם זה כל גורם שאתם באים איתו במגע טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה".

האם כדאי להגיש בישראל או בחו"ל?

עו"ד לורבר אומר שנושא העלויות מכתיב הרבה פעמים את הטון בתחילת הדרך. לדבריו, "צריך לשקול מה שוק המוצר העיקרי בו החברה מתכננת לפעול בו ולפי זה להגיש את הבקשה באותה מדינה".

מהו סימן מסחר?

סימן מסחר משמש אדם או גוף מסחרי ביחס למוצר אשר מיוצר או נסחר על-ידו. עו"ד לורבר מסביר כי "סימן מסחר יכול להיות אותיות, מילים, צלילים או דמויות, כדי לסמן סחורות באופן שיאפשר להן להיות מזוהות על-ידי הצרכנים". כמו בפטנטים, גם סימני מסחר הם טריטוריאליים ביחס למדינה. בשונה מפטנטים, הליך הרישום הבינלאומי של סימני מסחר הוא פשוט בהרבה וניתן לעשותו יחד עם בקשת הרישום שנעשית בישראל למחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים.

מתי עדיף לשמור על פיתוח כסוד מסחרי, ומתי עדיף להגיש עליו בקשת פטנט?

קיימת עדיפות לשמור על פיתוח מסוים כסוד מסחרי אם לא ברור האם ניתן לקבל פטנט על הפיתוח, אומר ליטווק. עם זאת, לדבריו, "ההגנה על סוד מסחרי יכולה להיות מאוד בעייתית. חוץ מזה שקיימת דרישה מחמירה לגבי האופן בו יש לשמור על הפיתוח כדי שייחשב כסוד מסחרי, אזי גם מהרגע שנחשף הסוד, הוא יהפוך לנחלת הכלל ולא ניתן יהיה לטעון להפרה של הזכויות בגינו או להגיש בגינו בקשה לפטנט".

לכן, אם אתם יודעים מראש שיכול להיות קושי בשמירה על הסוד המסחרי לאורך זמן רב, רצוי כבר בשלבים הראשונים להגיש בגינו בקשת פטנט, ולחשוף אותו לחלוטין תוך שנה וחצי ממועד הגשת הבקשה, אך יחד עם זאת לקבל בגינו תמורת החשיפה בלעדיות כמעט-מלאה.

כמה עולה להגיש פטנט?

לדברי ליטווק, העלות הכללית לרישום פטנט כוללת תשלום אגרות ממשלתיות ושכר טרחה לעורכי הפטנטים שיטפלו בבקשת הפטנט שלכם בארץ ובחו"ל. עלות תהליך הרישום של פטנט בודד במדינה אחת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה