גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לבום המחירים? כך משפיעות עליות הריבית והאינפלציה על הנדל"ן באירופה

בברלין שוק הנדל"ן קפוא כבר חודש, בבריטניה האינפלציה מאיימת על יכולת החזר ההלוואות ומחירי הדיור בשטוקהולם ירדו בחודש שעבר ב־2% • האם שוק הנדל"ן באירופה משנה כיוון? "כל הזמן רק דיברנו באוויר על ירידת מחירי הדיור. עכשיו זה קורה"

בתי מגורים בלונדון. המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים / צילום: Shutterstock
בתי מגורים בלונדון. המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים / צילום: Shutterstock

"כבר חודש שכל שוק הנדל"ן כאן כמעט נעצר. הבנקים הכפילו ושילשו את הריביות על המשכנתאות והם הרבה יותר קפדניים בנוגע לעסקאות. לוקח להם חודשיים לאשר בקשות. האי־ודאות בנוגע לצעדים הקרובים של הבנק האירופי המרכזי והאינפלציה יצרו תקופה שבה כולם מחכים לראות מה יהיה. לקוחות מקבלים תשובות שליליות לגבי משכנתה, דירות שכורות עם דיירים מוגנים ותשואה אפסית כמעט לא נמכרות, ורק דירות קטנות פנויות עדיין נרכשות במשורה, לרוב בעסקאות ללא צורך במשכנתה"; כך מספרת ל"גלובס", ניצנה בראוטמן, בעלת משרד תיווך בברלין, אחד משוקי הנדל"ן הלוהטים בשנים האחרונות, על המצב בחודשים האחרונים, שהשתנה מן היסוד.

ברלין היא ככל הנראה ברומטר למצב בגרמניה כולה, וגם לשוקי נדל"ן אחרים באירופה, המשקף את השינוי המהותי שחל עם תום עידן הריביות האפסיות, עליו הכריז הבנק המרכזי האירופי בפגישתו האחרונה. העלאה חזויה של הריבית על הפיקדונות לטריטוריה חיובית בסתיו הקרוב - אחרי קרוב לעשור - כבר משתקפת בריביות הגבוהות שהבנקים המקומיים לוקחים על המשכנתאות. הנתונים המלאים צפויים להתפרסם בשבועות הקרובים, אולם עדויות ראשונות כבר מצביעות על היפוך מגמה בשוק הנדל"ן האירופי, שידע רק עליות בעשור האחרון. העליות רק התגברו בחדות בשנה וחצי האחרונות, מאז יצאה היבשת ממשבר הקורונה, אך כעת נראה שהשוק עומד לפני שינוי כיוון.

גרמניה: הריבית עלתה מ־1% ל־3%

בפעם הראשונה מאז שנחנך, סקר ציפיות מחירי הנדל"ן של המכון הכלכלי הגרמני IW, צנח בשבוע שעבר מפלוס 30 למינוס 5.5. המשמעות היא שרוב הנסקרים הפועלים בשוק הנדל"ן בגרמניה חוזים ירידות מחירים בשוק. הציפיות גרועות יותר מאשר היו בתחילת מגפת הקורונה, והפסימיות הרבה מתייחסת למחירים שיירשמו בשנה הקרובה. אלו נובעים לא רק מהריביות הגבוהות על המשכנתאות, השיבו הנשאלים, אלא גם מהעלויות המזנקות במחיר הסחורות, שמביאות את עלויות הבנייה לגבהים אסטרונומיים, וגם מהשכר והמחסור בעובדים, שמעלים את מחיר העבודה.

עליית מחירי המימון, נכתב בדוח שפורסם בשבוע שעבר, יכולה להביא ל"אי יכולת לעמוד במחירים הדרושים, ולכן לצניחה מתמשכת בביקוש ובמחירי הדיור". הבנקים בגרמניה העלו את הריבית בחדות מ־1% בתחילת השנה ל־3% בחודש שעבר, והיד עדיין נטויה.

"מחירי הנדל"ן רק עלו ב־12 השנים האחרונות", אמר לעיתון הכלכלי "הנדלסבלאט" אחד מהמומחים שביצעו את הסקר החצי־שנתי, "כל הזמן רק דיברנו באוויר על כך שהמחירים יכולים לרדת. עכשיו זה באמת קורה". מתווכים שרואיינו בתקשורת הגרמנית דיווחו על צניחה משמעותית במספר הפניות למודעות על דירות ובתים למכירה באזורי ביקוש שיא כמו ברלין ומינכן. במקום ה"בום" עליו דיווחו כלי התקשורת בהרחבה בשנה האחרונה, מלת השעה בתחום הנדל"ן בגרמניה היא "אאוס־גה־בומט" - בום שמיצה את עצמו, בתרגום חופשי.

בריטניה: העלייה החדה תיעצר

התחזיות הקודרות לגבי המחירים אינן תקפות לגרמניה בלבד. בבריטניה, שוק נדל"ן דינמי הרבה יותר, העריך אתר הנדל"ן RightMove כי בחצי השנה הקרובה תיעצר עליית המחירים החדה שנרשמה בתחום. נכון לעכשיו, דיווח האתר, המפרסם סקירות תקופתיות על שוק הנדל"ן, המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים, אבל העלאות הריבית העוקבות והמהירות של בנק אנגליה משפיעות על ריביות המשכנתאות וצפויות לצנן את שוק הדיור בתקופה הקרובה.

"אחרי חצי שנה ראשונה חזקה מאוד בתחום הנדל"ן השנה, סביר שהמצוקה סביב האפשרות להרשות קניית דירה או בית תשפיע משמעותית על התנהגות השוק בחודשים הקרובים, במיוחד על רקע העלאות ריבית חזויות", נכתב. האינפלציה בבריטניה הגיעה ל־9.1% בחודש מאי, ובנק אנגליה נחוש להיאבק בה באמצעות סדרת העלאות ריבית, כמו ה"פד" האמריקאי ובמידה פחותה גם הבנק המרכזי האירופי. בנקים הכפילו את שיעור הריבית על הלוואת לשנתיים שנלקחות כנגד נדל"ן. הריבית על הלוואה מסוג זה עמדה על 1.8% לפני שנתיים וכעת היא עומדת על 3.25% (שנתי). זהו השיעור הגבוה ביותר מאז 2014.

שבדיה: שוק של קונים

בשבדיה, שחוותה זינוק במחירי הנדל"ן בעשור האחרון שתודלק בריביות אפסיות ובאפשרויות מימון ומשכנתאות נוחות, הזהירה חברת תיווך הנדל"ן הגדולה ביותר במדינה משינוי כיוון "דומה בהיקפו למה שחווינו אחרי קריסת ליהמן ברדרס (משבר האשראי של 2008)". המחירים במדינה הסקנדינבית עלו בשיעורים דו ספרתיים בשנה שעברה, אך כעת המצב השתנה. "יש מעבר חד... וזה עכשיו שוק של קונים", אמר לתקשורת מנכ"ל החברה, בדיווח שצוטט על ידי סוכנות הידיעות "בלומברג".

לשבדיה יש אמנם מטבע עצמאי, אך הוא קשור לאירו ולפני כחודשיים העלה הבנק המרכזי את הריבית ב־0.25%. 47% ממשקי הבית בשבדיה מעריכים כי תהיה ירידת מחירים בחודשים הקרובים. מחירי הדיור בשטוקהולם ירדו בחודש שעבר ב־2%, במה שנתפס כתחילתה של מגמה. בחלק מהשכונות המבוקשות ביותר העריכו מתווכים קריסת מחירים של 10%, לעומת המצב בתחילת השנה בלבד.

עליות המחירים בנדל"ן נרשמו בעשור האחרון כתופעה משותפת לרוב הכלכלות המפותחות, בעיקר בשל הריביות האפסיות. ברבעון האחרון של 2021 מחירי הדיור הממוצעים בכל 38 המדינות החברות ב־OECD היו גבוהים ב־16% לעומת המצב לפני כשנתיים. זה היה הקצב המהיר ביותר של עליית מחירי נדל"ן בחצי המאה האחרונה. גם ההתרחבות של העבודה מהבית בעקבות מגפת הקורונה הביאה לשינוי בהעדפות הצרכנים וברצון לבתים גדולים יותר, גם אם הם בפריפריה.

בניגוד למצב בישראל, רוב המשכנתאות באירופה אינן צמודות למדד אלא נלקחות בריבית קבועה. זו הסיבה שאנליסטים מעריכים כי גם אם מחירי הנדל"ן יירדו בקרוב, או שעליות המחירים של השנים האחרונות יתמתנו, השוק לא יוצף בדירות כתוצאה מחוסר יכולת של דיירים להחזיר את המשכנתאות המטפסות, והמחירים לא ירדו בחדות. עם זאת, עלייה חדה באינפלציה משפיעה על משקי הבית, והוצאות גבוהות יותר על תחבורה, אנרגיה, מזון וחימום משמעותן יכולת פחותה להחזיר את ההלוואות. הבנק המרכזי האירופי הזהיר בפגישתו האחרונה מכך ש"עלייה חדה" בשיעורי הריבית תוביל ל"תיקוני מחיר" בשוק הנדל"ן בטווח הקצר.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר