גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אותה חברה, שתי מניות שונות, ורווח בלי סיכון: יש חיה כזאת?

מהן מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז'? ● איך אפשר להרוויח מהן? ● ולמה הדרך מהרגע שמאתרים ארביטראז' ועד השגת רווח של ממש היא ארוכה?

הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock
הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט היא כידוע הבורסה הגדולה בעולם, וכל חברה בעולם שמעוניינת להפוך לציבורית לוטשת עיניים אליה מתוך רצון להיסחר בה - שם יש את כל האקשן, המחזורים, האנליסטים, המשקיעים. ועדיין, יש חברות ממדינות אחרות בעולם, לרבות ישראל, שרושמות את מניותיהן בבורסה נוספת, לרוב בבורסה המקומית שלהן. החברות האלה נקראות חברות דואליות והמניות - מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז' ([לארביטראז]).

הסיבה העיקרית לרישום הכפול היא הבורסה בתל אביב שקוראת לחברות האלה להירשם למסחר גם כאן על מנת להגדיל את היקפי המסחר ואת רשימת החברות האיכותיות. כדי למשוך אותן מעניקה הבורסה בת"א לחברות האלה הטבה בדמות ויתור על דרישה לעמידה בכללי הרגולציה המקומית, אלא רק עמידה ברגולציה במדינה שבה רשומה החברה למסחר מלכתחילה. כאמור, לרוב מדובר בארה"ב, אבל יש מניות ישראליות דואליות שרשומות למסחר בבורסות אחרות בעולם, כמו לונדון, סינגפור וקנדה.

המניה הדואלית המוכרת ביותר לישראלים היא טבע , אבל אחריה הצטרפו לרישום הכפול גם מניות נוספות כמו נייס , אלביט מערכות , גילת , טאואר סמיקונ' , פרטנר תקשורת  ועוד.

הרישום הכפול הזה מאפשר למשקיעים להרוויח מהפער במחירי המניה השונים בשתי הבורסות הנפרדות. לפער הזה קוראים ארביטראז' (Arbitrage), והוא מהווה פוטנציאל לרווח חסר סיכון, מצב שכידוע בעולם ההשקעות כמעט ואינו קיים.

איך זה עובד?

נניח שמניה מסוימת נסחרת בבורסה אחת ב-110.5 דולר ובבורסה אחת במחיר שווה ערך ל-110.7 דולר. כלומר, קיים כאן פער ארביטראז' של 0.2 דולר. במצב כזה יכול המשקיע לקנות את המניה במחיר הנמוך מבין השניים ובו זמנית למכור אותה במחיר הגבוה, ולהרוויח מהפרש המחירים, לכאורה ללא סיכון.

רווח ללא סיכון? רק לכאורה

אלא שבפועל זה לא כל כך פשוט. ראשית, כשמדובר במניה דואלית שנסחרת הן בוול סטריט והן בתל אביב, אפשר לחפש ארביטראז' רק בשעות שבהן יש חפיפה בשעות המסחר, כלומר בשעת המסחר האחרונה בתל אביב שהיא תחילת המסחר בוול סטריט, או עם תחילת המסחר בתל אביב בבוקר לאחר הסגירה של ליל אמש בוול סטריט. האפשרות השנייה לא קיימת בפועל מאחר שברגע שהמשקיעים רואים את המחיר האחרון בוול סטריט, הם מבינים שהמחיר בתל אביב כבר אינו עדכני, כך שהוא צפוי להתכנס למחיר שיווי משקל כבר בפתיחה, והארביטראז' ייסגר.

שנית, מדובר כאמור ברווח קטן, כך שמשקיעים "רגילים" לרוב לא יצליחו ליהנות ממנו בגלל עמלות המסחר שהם משלמים. כלומר, נדרשים שחקנים גדולים מאוד, כמו קרנות גידור שמתמחות בארביטראז' וכמעט לא משלמות עמלות, כדי להצליח להפיק רווח של ממש מהסיטואציה.

שלישית, צריך לזכור שכאשר מניה נסחרת בשתי בורסות שונות, היא נסחרת גם בשני מטבעות שונים, והחשיפה למט"ח והשינויים בשערי החליפין עלולים לקזז את הרווח ואולי אף לגרום להפסד.

אגב, המניות הדואליות הן רק דוגמה אחת למצב שבו מתקיימים פערי ארביטראז', ואפשר למצוא אותם בשוקי הסחורות - כאשר אותה סחורה נסחרת בשווקים שונים, וגם בשוק הפורקס - כאשר הרווח מבוסס על ההפרשים בין שערי החליפין של המטבעות.

ארביטראז' יומי וההשפעה על פתיחת המסחר בבורסה המקומית

במסחר במניות הארביטראז שנסחרות גם בבורסה המקומית וגם בוול סטריט יש טווח זמן שאז המסחר מקביל ואז יש ארביטראז' אמיתי. המסחר בבורסה המקומית מסתיים לרוב ב-17:25 בעוד שהבורסה האמריקאית נפתחת ב-16:30. יש קרוב לשעה של מסחר מקביל ואז בהגדרה השערים צריכים להיות זהים או קרובים מאוד. אחרת יהיה ארביטראז.

הבורסה האמריקאית נסגרת ב-23:00 ולקראת הפתיחה של הבורסה בתל אביב, נוצרים פערי שערים. המשקיעים נוטים לקרוא להם פערי ארביטראז', אלא שזה לא פערי ארביטראז' במובן התיאורטי-אקדמי, אלו הם פערים שלא ניתן באמת לייצר בהם רווחי ארביטראז' כי לקראת הפתיחה בבורסה בתל אביב, הבורסה האמריקאית סגורה.

ובכל זאת, לפערי הארביטראז' יש השפעה ענקית על המסחר בפתיחת בבורסה המקומית. על פי בדיקת אתר הון, כמחצית ממד ת"א 35 מורכב ממניות דואליות וכך גם לגבי מדד 125. כלומר, ההשפעה של מניות הארביטראז' על המדדים בפתיחה היא אקוטית.

עקב פערי תזמון במעבר משעון קיץ לשעון חורף והפוך, נוצר לעיתים זמן חפיפה ארוך יותר (מסחר מקביל) והיכולת לנצל פערי ארביטראז' גדלה.

למדריכים נוספים באתר הון:

מניות דואליות - מהן וכל מה שצריך לדעת?

כך תנהלו את הכסף שלכם... לבד

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר