גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים"

על התשתית המאובטחת של פיירבלוקס הישראלית בוצעו עד כה עסקאות קריפטו בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר ● בראיון עם המייסד מיכאל שאולוב, הוא מסביר איך נפתרת בעיית הביטחון במסחר המבוזר, מעריך שהמטבע של פייפאל ישנה את המשחק ומשוכנע שיהיו מנצחים בתחרות בין המטבעות הרבים

מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli
מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli

עולם הקריפטו כולל בתוכו מגוון אלמנטים שעלולים להיות מבלבלים מעט, או אפילו הרבה, לאדם מן השורה. אחת מן הבעיות הגדולות בשוק, המרתיעה רבים להיכנס אליו ולמעשה מותירה אותו מחוץ למיינסטרים הפיננסי, היא חוסר הפרטיות שנגזרת מהמסחר המבוזר. את הבעיה הזאת תוקפת, פיירבלוקס (Fireblocks), חלוצה בתחום אבטחת נכסים דיגיטליים בישראל, ואחד היוניקורנים הגדולים בהייטק המקומי. מיכאל שאולוב, אחד ממייסדי החברה, ישב לשיחה על הבעיות שאפיינו את השוק כאשר החברה הוקמה ועל השאלה מה מייחד את המטבעות השונים, שצצים כמו פטריות אחרי הגשם.

טבע בשיתף פעולה ענק עם סאנופי; המניה ירדה במסחר בת"א
אחרי מובילאיי: זו החטיבה החדשה שמתפצלת מאינטל
מההשפלה באקדמיה ועד לזכייה בנובל לרפואה: החוקרים שמאחורי חיסוני הקורונה

פיירבלוקס מספקת את התשתית לשחקנים ולארגונים שעובדים עם טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בורסות, בנקים, קרנות גידור, גופי אשראי חוץ־בנקאי וכו'), באמצעות אבטחת ניהול הנכסים הדיגטליים. היא הוקמה בשנת 2018 ע"י שלושה יזמי הייטק סדרתיים, מנכ"ל החברה שאולוב הוא יזם אבטחת סייבר וגם משקיע אנג'ל. ההתפתחות המהירה של החברה, שעל גבי הפלטפורמה שלה בוצעו העברות נכסים בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר, מראה עד כמה שוק ההשקעות במטבעות קריפטו התפתח.

איך אתם פוגשים את החששות מהעולם המבוזר?
"אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון. אנחנו אלה שנותנים את הוודאות ללקוחות המעוניינים לבצע פעולות בשוק הקריפטו יבצעו פעולה שתהיה מאובטחת ועל ידי חברה בדוקה". מסביר שאולוב את היכולת של פיירבלוקס לספק צורך אמיתי בשוק שבסופו של דבר, הוא מדגיש, לא קיימת בו רגולציה ממשלתית.

מאות מיליוני יוזרים על תשתית משנות ה־70

איך פרצתם לשוק?
"כשהקמנו את החברה זה היה אחד מהזמנים הכי פחות טובים להיכנס לשוק המבוזר. הביטקוין היה בשיא הצמיחה שלו עד אז ונסחר סביב 40 אלף דולר למטבע, חצי שנה אחרי זה הוא פחת בכמעט חצי משוויו, מה שגרם לרבים לברוח ולא להתעניין בהשקעות בקריפטו, אבל הצלחנו להתפתח משם באמצעות הכלי שהיה לנו".

אחד הכלים שמספקת פיירבלוקס הוא תשתית מאובטחת לארנקים דיגיטליים. "הארנקים הדיגטליים הם כמובן מוצרים מאובטחים שמספקים ביטחון בעולם הדיגיטלי של היום, אבל יש רכיב חשוב מעבר לכך שלפעמים לא שמים לב אליו והוא מהירות האופרציות".

שאולוב מסביר שבעבר היו ארנקים 'קרים', כלומר, הארנק לא היה מחובר למחשב כל הזמן, אלא היה מעין דיסק און־קי או שימוש בשרתים פיזיים שיצרו סירבול רב. "כל פעם שיוזר היה רוצה לבצע פעולה זה היה לוקח המון זמן וכל טרנזקציה הייתה מאוד איטית ולא יעילה".

 

המערכת הפיננסית עצמה הייתה איטית?
"לגמרי, למעשה כשהתחלנו להיכנס לשוק, הבנו את הטכנולוגיה מצד אחד אך לא הכרנו את עולם הפיננסים, היינו צריכים ללמוד את העולם הזה בכדי להבין את הצורך של המערכת. וכשהתחלנו לקרוא ולדבר עם מומחי פיננסים הבנו שהתשתית שנבנתה עבור המערכת הפיננסית היא אינה חדשנית בשום צורה, התשתית נבנתה בשנות ה־60 או ה־70 לפני עידן האינטרנט שאנחנו מכירים כיום ולא השתנתה הרבה מאז. הפער בין הטכנולוגיות שהבאנו לבין הבסיס שהיה קיים במערכת הפיננסית העדכנית ביותר היה עצום".

הרבה חברות לא מאפשרות פעולות עם כל מטבע מטעמי זהירות, מה קורה אצלכם?
שאולוב אומר שהם לא בוחרים צד בין המטבעות השונים והחברה מאפשרת הפשטה של המטבעות כך שאבטחת הארנק מתבצעת ללא קשר לסוג המטבע שאיתו פועלים היוזרים.

כפי שיעיד כל משקיע חובב בשוק הקריפטו, מטבעות חדשים צצים מדי יום ולא תמיד ברור מה ההבדל בין המטבעות השונים. יתרה מכך, עולה השאלה האם זה לא לא עניין של זמן עד שמטבעות מבוזרים מאובטחים ייתרו את הצורך בחברות אבטחת המידע.

"אין כרגע איזו טכנולוגיה שנראית כמאתגרת אותנו", מדגיש שאולוב, וקובע כי "מירוץ החימוש בין המטבעות המרכזיים הוא בפן אחר לגמרי - המהירות והסקייל שבו הוא יכול לפעול".

כלומר?
"בביטקויין זמן הפעולה הוא ארוך עד לאישור פעולה, 15 דקות, במטבע כמו פוליגון או סולנה הוא פחות משנייה. זה נשמע מהצד אולי מירוץ מיותר, למה שזה ישנה? אך אם נחשוב על כך במונחים של רכישה, האם אני רוצה שיקח 15 שניות לכרטיס האשראי שמצוי לי בטלפון לעבור כאשר אני קונה קפה כל יום, או שאני רוצה שזה יקרה תוך שנייה?".

האופן השני הוא כאמור, הסקייל, כלומר כמה פעולות ניתן לבצע ברשת הבלוקצ'יין בו זמנית. שאולוב מצביע על כך שחברת ויזה מבצעת מיליוני פעולות בו זמנית והטכנולוגיות השונות בתחום מנסות להגיע לשם.

לאחרונה הושקו שני מטבעות מעניינים ביותר, האחד הוא WLD, המטבע של חברה בבעלותו של סאם אלטמן, מנכ"ל ChatGPT, השני הוא מטבע מבוזר של חברת פייאפל. המטבעות הללו יכולים לשנות את השוק?
"המטבעות החדשים עדיין יצטרכו להתחרות בשוק. עם זאת, המטבע של פייפאל יכול לשנות את המשחק, הם עבדו שנים על הנפקת המטבע ונראה שהוא בא לפתור גם בעיה אמיתית הקיימת בשוק, שכן בסליקה בינלאומית יש פער שהמטבע שלהם יכול לפתור ולבצע במהירות". שאולוב אומר שמטבעות מסוג זה יכולים לפתוח את השוק לחלוטין ולשנות את האקו־סיסטם העולמי.

אתה חושב שנראה מספר קטן יותר של מטבעות בעתיד?
"אני חושב שבוודאות יהיו פחות רשתות ממה שיש היום, כי יהיו מנצחים בתחרות הזאת. אני חושב שהתשובה לשאלה הזאת היא יותר דומה למלחמות מערכות ההפעלה, זאת אומרת יהיו לך כנראה מערכות שיהיו מאוד אפקטיביות לישומים פיננסיים, מסיבות כאלה ואחרות, ואולי יהיו לך מערכות שהן הרבה יותר מתאימות לישומים של גיימינג, כי יש להם תכונות המתאימות לכך. בסופו של דבר יהיו מערכות הנמצאות במיינסטרים ומערכות נישתיות".

הוא מסכם, "אנו נראה עתיד שבו הבלוקצ'יין נכנס למיינסטרים הפיננסי והמטבעות השונים נותנים פיתרונות ייעודים לבעיות קיימות".

"המאבק הרגולטורי בארה"ב הוא פוליטי"

בעת הנוכחית, המצב בשוק בארה"ב מורכב ביותר, נראה כי הרשויות הרגולטוריות השונות הכריזו מלחמה על שוק הקריפטו, כאשר הרשות לניירות ערך מנהלת מאבק משפטי נגד מספר בורסות הפועלות בארה"ב ומעכבת מתן אישורים לפעולות פיננסיות שיכניסו את השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי, כגון מתן היתר להנפקת תעודת סל מבוססת ביטקוין.

הקרב האחרון הסתיים דווקא לטובת השוק המבוזר, כאשר בית המשפט לערעורים בארה"ב דחה את תשובת הרשות לאי מתן היתר לחברת גרייסקייל להנפקת תעודת סל מסוג זה. כעת, מספר חברות מרכזיות מחכות לאישור הנפקה דומה.

"המאבק של הרשויות הרגולטוריות בשוק הקריפטו הוא פוליטי בעיקרו" מסביר שאולוב, "הדמוקרטים השולטים כרגע בבית הלבן ובסנאט, הם פרו רגולציה פיננסית, כיוון שהם מחזיקים בבנקים ויכולים לגרום ללחץ במערכת הכלכלית בארה"ב". בנוסף, מסביר שאולוב, סאם בנקמן־פריד (מייסד בורסת FTX שקרסה בנובמבר אשתקד) תרם הרבה כסף לדמוקרטים, כך שיש להם צורך להוכיח שהם לא קשורים אליו. שאולוב מוסיף שגם ראש הרשות לניירות ערך, גארי גנסלר, הוא מינוי דמוקרטי ולעומתי, שמשפיע על ההתנגדות של הרשות להכנסת השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי.

יש הסוברים שאלו חבלי לידה שיביאו להסדר של השוק.
"לדעתי ככה לא נראית אסדרה של השוק. במקומות אחרים בעולם, כמו דובאי, שכשהם מנסים להכניס רגולציה לשוק הם קוראים למספר גופים, כמונו, יוצרים סיעור מוחות ומנסים לבדוק באיזו דרך ניתן לאפשר לשוק להתנהל".

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"