גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך יעבוד המסלול המהיר להקמת ממ"דים חדשים

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תדון השבוע בתוכנית שתאפשר מסלול מהיר להקמת חדרי מיגון ● אילו תהליכים מזרזת התוכנית, והאם היא תועיל בטווח הארוך?

הוספת ממ''ד לבניין במועצה האזורית שלומי שבצפון / צילום: דוברות משרד הביטחון
הוספת ממ''ד לבניין במועצה האזורית שלומי שבצפון / צילום: דוברות משרד הביטחון

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תדון ביום שלישי הקרוב בתוכנית מתאר ארצית חדשה, שתאפשר מסלול מהיר להקמת ממ"דים בכל הארץ. בפועל אין מדובר בתוכנית חדשה, אלא בהרחבת תוכנית קיימת מלפני ארבע שנים בדיוק (נובמבר 2019), להקמה מואצת של ממ"דים ביישובים המרוחקים 9 ק"מ מהגבול הצפוני. 

ממ"ד מהמדינה: השקיעו מיליונים - ורבים עדיין ללא מיגון 
שאלות ותשובות | 200 אלף שקל ואישור מהשכנים: כך תוסיפו ממ"ד לדירה
מינהל התכנון: תותר תוספת ממ"דים במסלול מהיר בכל הארץ
קרש לממ"ד: האם זה הפתרון שישאיר את הדלת סגורה הרמטית?

מה התוכנית אומרת?

התוכנית, שמספרה הסידורי הוא תמ"א/ 40/ א/ 1, מתקנת את תוכניות המתאר המקומיות והמפורטות, באופן שניתן יהיה להגיש בקשה להיתר לבניית ממ"ד לדירות ומבני ציבור מכוח התוכניות המפורטות והוראות התמ"א גם יחד. כלומר, מדובר בחיבור של תוכניות בניין העיר (תב"ע) הקיימות עם תוכנית המתאר החדשה, באופן שהקמת הממ"ד לא תסתור ולא תחרוג מהתב"ע. באופן זה נחסך מהתושבים להתחיל בהליכי תכנון מפורטים, שעלולים לארוך שנים.

תוקף התוכנית נקבע לחמש שנים, עם אפשרות להארכת תוקפה לעד חמש שנים נוספות. במילים אחרות, מי שרוצה לנצל את התוכנית - מוטב לו שיתחיל לעבוד בהקדם על תכנון הממ"ד.

האם התוכנית באמת אמורה לשפר את המצב הקיים?

"כן", אומר עו"ד עופר טויסטר, מומחה בתחום חוקי המקרקעין והתכנון והבנייה. "הוראתה העיקרית של התמ"א הינה הוראה המאפשרת הקמת ממ"דים עד קו בניין של מטר אחד מגבול המגרש (שעליו ממוקם הבית, א"מ). אפשרות זו קיימת גם היום, אולם זאת בכפוף להליך של הקלה, הכרוך בפרסום, התנגדויות, שיקול דעת של הוועדה המקומית, הליכי ערר וכו'.

"לפיכך, פועלו העיקרי של התיקון המוצע הינו בהפיכת זכות מותנית לזכות מוקנית, וכתוצאה מכך ביטול הבירוקרטיה, העיכובים וחוסר הוודאות הכרוכים בהוצאת היתר הכפוף להקלה, כמו גם העברת הסמכות לאישור בניית הממ"ד לרשות רישוי (חלף ועדת המשנה, העוסקת בבקשות להיתר שיש בעניינן שיקול דעת)".

האם תוכנית המקור בגבול הצפוני הצליחה?

ככל הנראה, במידה מועטה. "הבתים הבלתי ממוגנים בקרית שמונה נמצאים בשכונות הוותיקות, שהוקמו בשנות ה־50 וה־60 של המאה הקודמת", אומר אופיר יחזקאלי, מ"מ וסגן ראש עיריית קרית שמונה, שמתמודד לראשות העיר בבחירות המקומיות. "הבתים שם מתפרקים, אז על זה להוסיף ממ"ד? אין לזה סיכוי", הוא מוסיף.

"עשינו בזמנו פיילוט ולקחנו מבנים ישנים שחוזקו מפני רעידות אדמה והוספנו להם ממ"דים, שזה פתרון ביטחוני, אבל לא כזה ששינה משהו לשכונה. הפיילוט הזה לא הוסיף דירות, לא חידש מבנים, ולא הכניס דם חדש לשכונות הוותיקות. חייבים לפתח הליכי פינוי־בינוי מואצים שיטפלו במצב טיפול שורש, ולא לחלק אקמול", אומר יחזקאלי.

אם התוכנית תאושר השבוע, האם יהיה ניתן כבר לפעול לפיה?

לא, כי היא לא תאושר השבוע. הדיון במועצה הארצית לתכנון ולבנייה מוגדר כ"מתן הוראה לעריכת התמ"א והעברת התוכנית להערות הוועדות המחוזיות והשגות הציבור". כלומר, ייקח זמן עד שכל הגופים יתייחסו לתוכנית והיא תאושר בגרסתה הסופית. לפיכך יש לסייג ולהדגיש, שהכתוב כאן נכון אך ורק לנוסח הראשוני של התוכנית.

ומה לגבי התכנון? האם התוכנית ניתנת לביצוע בכל מקרה?

"לא", אומרת הדס הירשלר, מהנדסת אורטק מערכות מיגון, ומדגימה: "אם למשל הדירה נמצאת בבניין ישן שפונה לרחוב, הוספת ממ"ד עלולה במקרים מסוימים להיכנס לתוך המדרכה ולקצר את רוחבה, ולכן אי אפשר במקרים הללו להוסיף ממ"ד. יש פרויקטים של תמ"א 38 שנפלו בגלל שנוכחו שלא ניתן לבנות בהם ארבעה מגדלי ממ"דים, שיכסו את כל ארבע הדירות לקומה שנמצאות בבניין".

כשמדברים על "מגדל ממ"דים" - כלומר רצועת ממ"דים שמתחילה בקומת הקרקע ועולה עד לקומה האחרונה - מצביעים על הבעיה העיקרית, שחורגת ממגבלות תכנוניות וטכניות, והיא השכנים. "זה לא סוד שחלק גדול מהמבנים הישנים בתל אביב לא הצליחו להגיע לביצוע פרויקט של תמ"א 38 בגלל אי הסכמות שהתגלו בין השכנים לבניין", אומר טויסטר. "אני לא רואה את המצב משתנה עקב התוכנית הזו".

עניין חשוב אחר שמתקשר לזה, הוא הרוב הנדרש מבין הדיירים. בתמ"א 38 ובפינוי־בינוי נקבע רוב מינימלי שכזה, שמאפשר את מימוש הפרויקט. התוכנית הנוכחית אינה כוללת רוב כזה. אולם עו"ד טויסטר מציין, שלפי סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין, לצורך הקמת ממ"ד נדרש רוב של 60%. "להבנתי, אותה הוראה תמשיך לחול גם לעניין ממ"דים מכוח תוכנית המתאר הארצית".

לכן, לא יקרה מצב שבו כל דייר "שבא לו" יכול להקים ממ"ד. אולי את הביורוקרטיה מול העירייה הוא יפחית - אבל לא את הוויכוחים מול בעלי הדירות האחרים לבניין.

האם לדיירים מהבית השכן יש זכות התנגדות?

ניתן להבין אדם שלא אוהב את הרעיון שמטרים ספורים מחדש השינה שלו יוקמו ממ"דים של הבניין השכן. ואולם, עו"ד טויסטר מדגיש כי "התמ"א נותנת זכויות מוקנות, שלא יאפשרו לשכנים להתנגד להן".

האם התוכנית תחייב את בעלי הדירות בתשלום היטל השבחה?

לפי עו"ד טויסטר, "ככלל, בעת הוצאת היתר בנייה להוספת ממ"ד לבניין קיים חל פטור מהיטל השבחה מכוח התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה. לגבי מכר - הפטור אינו חל על מכר, אבל עולה שאלה אם בכלל יהיה חיוב על התוכנית הזו שהיא תוכנית מתאר ארצית. ככלל אין חיוב בהיטל השבחה על תוכניות מתאר ארציות, אבל הפסיקה קבעה שאם אפשר לראות את התוכנית כאילו היא משנה את התוכניות המפורטות החלות במקרקעין, אז כן יהיה חיוב. לכן לעניין המכר יש כאן ספק".

מה ההשפעות ארוכות־הטווח שיהיו לתוכנית?

במשך השנים מתקיים מתח מובנה בין הצרכים הבטחוניים המיידיים, לבין שיקולי התכנון ארוך־הטווח. בימים שקטים, שיקולי התכנון גוברים, מה שבא לידי ביטוי למשל בביטולה הקרב של תמ"א 38. ואולם כשהתותחים רועמים - שיקולי הבטחון הם המכריעים, והתוכנית הזו היא הדוגמה הטובה ביותר לעניין.

לטווח הקצר דירות ומבנים יהיו ממוגנים יותר, וזה דבר חיובי, אם כי יש ספק עד כמה בעלי דירות כן ינצלו את התוכנית. לטווח רחוק יותר, התוכנית רעה. היא אומנם תשביח את הדירות בצורה של תוספת חדר ובטיחות, אך תכער את המבנים שבלאו הכי אינם מהיפים (כפי שממ"דים שהוספו בזמנו לשיכונים בשדרות כיערו אותם) ותתרום לירידה בביקושים לדירות הללו.

התוכנית גם לא מתמודדת עם סכנת רעידות האדמה, לא מחדשת את הבניין, וכפי שציין יחזקאלי מהנסיון שלו - אינה תורמת דבר לשכונה ולסביבת המגורים, ולא רק זה, מכיוון שהממ"דים כבר יהיו קיימים, המוטיבציה של הדיירים להכנס לפרויקט התחדשות עירונית אמיתי תרד.

בהנחה שאת המלחמה הנוכחית התוכנית החמיצה, ניתן לחשוב שוב האם כדאי לקדם את התוכנית, או אולי לחשוב על משהו חילופי. אין ספק שעצם קיומה של תוכנית כזו מעיד על כשלון המנגנונים הקיימים, תמ"א 38 ופינוי־בינוי לתת פתרון הולם לבעיות.

האם יש חלופות אחרות למיגון של הדירות?

"ניתן למגן חדרים קיימים בצורה שאולי לא ישיגו את מידת המיגון של ממ"ד תקני, אבל כן ישיגו רמת מיגון גבוהה מאוד, שמוערכת בפיקוד העורף ב־95%", אומרת הירשלר. "יש מספר שיטות לעניין, והמיגון הזה בא לידי ביטוי בעיקר בחיפוי פנימי של הקירות במספר שיטות, ובחיפוי פנימי בגבס ברובן. החלונות והדלתות שייקבעו בחדרים הללו יהיו חלונות ודלתות תקניות של ממ"דים". 

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה