גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"איך מישהו יכול שלא לאהוב אותם?"

ישראל נקלעה למשבר קיומי בין השאר מפני שהיא אינה יכולה עוד לשכנע את חצי העולם שהיא ראויה להנחות

ז'אן פול סארטר וסימון דה בובואר בביקורם בישראל, 1967. הפרוגרסיבים לא סלחו לו / צילום: ויקפדיה
ז'אן פול סארטר וסימון דה בובואר בביקורם בישראל, 1967. הפרוגרסיבים לא סלחו לו / צילום: ויקפדיה

הסקרים מחמירים והולכים. סימנים מבשרי רעות מצטברים חדשות לבקרים. מהירות השינוי עוצרת נשימה. התמיכה האמריקאית בישראל נשחקת. רוב הצעירים בארה"ב, בני 29 ומטה, מאסו בה. המפלגה הדמוקרטית מתעייפת ממנה.

פרשנות | התעלומה החדשה בים הערבי: מה איראן והחות'ים רוצים מהודו, שסבלנותה פוקעת
פרשנות | הנחת העבודה של ישראל: ביידן החליט "לא להסתבך" במלחמות המזרח התיכון  

השיח בתקשורת הישראלית מלמד מה מוגבל הוא הניסיון לרדת אל עומקן של התהפוכות האלה. "מחדל הסברה" הוא אחד הצירופים החוזרים ונשמעים. כמה שנים כבר מדברים בישראל על "מחדל הסברה"? לפחות מאז 1967. כביכול, הארץ אשר יכלה אז לאויביה בשישה ימים, בשלוש חזיתות, הייתה צריכה רק קצת לשנס מותניים כדי להעמיד את דעת הקהל העולמית על טעותה.

ב-1967, ברוח אמו של ג'רי סיינפלד ("איך מישהו יכול שלא לאהוב אותו?"), ישראלים היו מאוכזבים שלא הכול אוהבים אותם. כמובן, מי מאיתנו לא היה שמח לחזור אל 1967, לא רק מפני שזיו הניצחון סימא את עינינו, אלא גם מפני שמחיר הניצחון ביחסי ציבור היה מבוטל לעומת זה שישראל משלמת עכשיו על מלחמת המגן שלה בעזה.

תינוקות עזה אינם פייק

אין טעם לחזור ולהעמיד פנים שצריך רק לשנס מותניים. ישראל צודקת, אבל ההסבר לצדקתה נעשה מסובך יותר ויותר, ארוך ומורכב, עם יותר מדי היסטוריה, הערות שוליים, פולמוסנות וכעס.

לרוב בני האדם אין הזמן או החשק להאזין. לעומת זאת, הם רואים על פני כל המדיה החברתית תינוקות עזתיים שרופים שעקבותיהם נעלמו כמעט מכל כלי התקשורת הישראליים. האם זה הוגן להראות את התינוקות העזתיים מבלי להזכיר את התינוקות של עוטף עזה? לא. אבל תינוקות עזה אינם פייק.

כבר הבעתי את דעתי שזו מלחמה צודקת, אשר נכפתה על ישראל. אבל בסוף השבוע שעבר מספר המתים בעזה עמד על אחוז שלם של אוכלוסייתה בתחילת המלחמה. ארגוני צדקה בינלאומיים, המעצבנים לעיתים קרובות את כולנו, העמידו על 50% את שיעור העזתים העומדים בסכנת רעב. ארגון הבריאות העולמי דיבר בשבוע שעבר על 300 אלף מקרים של מחלות מידבקות במרכזי הפליטים הדחוסים והלא־היגייניים. האם אפשר להתלונן ברצינות ובכנות על דעת קהל, המאשימה את ישראל ודורשת "הפסקת אש מיידית"?

ישראל נקלעה אל משבר קיומי בין השאר מפני שהיא אינה יכולה עוד לשכנע את חצי העולם שהיא ראויה להנחות כלשהן. את בדידותה מגבירים שורה של דוברים חסרי אחריות בתקשורת, השוכחים שכולנו נמצאים תחת זכוכית מגדלת, ובחסדי AI עברית מתורגמת כיום במהירות כתיבתה.

אבל אלה רק פרטים. הבעיה היא היסטורית, ובניגוד למה שאמרה שגרירת ההסברה נועה תשבי למעריציה באחד מראיונותיה (ערוץ 12, ב-22 בדצמבר), הבעיה לא התחילה "לפני 20 שנה". היא התחילה לפני 55 שנה, כאשר ישראל איבדה את מעמד האנדרדוג מדימויי הספורט האמריקאיים והפכה ל-Top Dog, המנצחת הקבועה.

למוטט את הסטטוס-קוו

בסוף מאי 1967 בעולם המערבי לא היו לישראל אלא ידידים ובעלי ברית, שמאל וימין, לבנים ולא־לבנים. היא הייתה עלה נידף ברוח, מועמדת להשמדה. זו לא הייתה העמדת פנים. הקלות שבה ישראל ניתנת לחיסול התחוורה, במידה שהייתה צריכה להתחוור, ב־7 באוקטובר השחור. חייה תמיד תלויים לה מנגד.

בין תומכי ישראל בימים המפחידים ההם עמדו גם גדולי השמאל הרדיקלי של זמנם, מבקרים קולניים של אימפריאליזם ושל קולוניאליזם. שמו של ז'אן פול סארטר הוא הבולט ביותר. פרוגרסיבים, בייחוד ערבים, לא סלחו לסארטר על "בגידתו". עקבות האכזבה מסארטר טבועים בספר שהתפרסם בארה"ב לפני שנתיים, "למעט את פלסטין" (Except for Palestine), על הימנעותו של השמאל הפרוגרסיבי מלהחיל על ישראל את ביקורתו השיטתית על מדיניות החוץ האמריקאית.

"עלינו להבין כי איננו יכולים להוסיף וליהנות מחירויות נתונות בארה"ב, אם ממשלותינו יסייעו לשלילתן של החירויות האלה מסביב לעולם", כותבים מחברי הספר, אחד מהם יהודי "בעל רקע אורתודוקסי". ספרם, הרצאותיהם הפומביות ומאמריהם הכשירו את הקרקע לתגובת השמאל על מלחמת עזה. עניינם אינו מוגבל לישראל. הם רוצים למוטט מעיקרו את הסטטוס־קוו האמריקאי והגלובלי ולהעתיק את מרכז הכובד הרחק שמאלה, גם בענייני פנים.

הריסת יחסי ארה"ב־ישראל היא מטרה מרכזית לא רק מפני שהם מתעבים את המדינה הציונית ובזים לה, אלא מפני שהאהדה הדו-מפלגתית הרחבה לישראל שירתה באופן כללי את הסטטוס-קוו. שחיקת המחויבות כלפי ישראל תזעזע את אמות הסיפים של ההסכמה הדו־מפלגתית בכל עניין שהוא. אם ישראל תחדל להיות מקודשת, אף מרכיב אחד בהסכמה הרחבה לא יהיה פטור מקריאת תיגר. אלה יעדים מהפכניים. השגתם תשנה את העולם.

במשך עשרות שנים הציונים הם שכתבו את הנרטיב של הסכסוך הישראלי-ערבי-פלסטיני. לא עוד. הנרטיב הישן אינו מתיישב עוד עם הרגלי המחשבה והדיבור של צעירי הדמוקרטיות המערביות. ההנחה שנועה תשבי תחזיר אותם למוטב גובלת בחוסר רצינות.

ישראל נלחמת על נפשה, לא רק בעזה. המגבלות של כוחה הצבאי מתחוורות יום אחר יום למיליונים, הנאלצים להתאבל, לפקפק ולחשוש. מתחוורות לאיטן גם המגבלות של כוחה הפוליטי והאינטלקטואלי. אין לה עוד סארטרים. על השאלה מה לעשות מוטב לענות בכנות, בעצב ובענווה. לפעמים מוטב אפילו לשתוק.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים