גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטר נגררת אל בית משפט בניו יורק ומואשמת בשיחוד סנאטור אמריקאי בכיר

דבר ההסתבכות נמסר באותו יום שבו נודע גם כי האמירות הקטנה מאריכה בעשר שנים את פעילות הבסיס הצבאי האמריקאי בשטחה ● מה יקרה ליחסים בין המדינות אם משפטו של יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, המואשם במתן שירותים לא חוקיים לקטר, יסתיים בהרשעה?

הסנאטור בוב מננדז בכניסה לבית המשפט הפדרלי / צילום: ap, Stefan Jeremiah
הסנאטור בוב מננדז בכניסה לבית המשפט הפדרלי / צילום: ap, Stefan Jeremiah

המידה שבה ענייני חוץ וענייני פנים באמריקה מתערבבים זה בזה חוזרת ומתבררת השבוע. בהפרש של שעות אחדות, אולי רק דקות, נשמעו שני דיווחים על יחסי ארה"ב עם ארץ חיונית לחלוטין במזרח התיכון, שיש להם הפוטנציאל לסתור זה את זה.

הארץ היא קטר, שאת השפעתה ארה"ב משתדלת בכל כוחה לרתום כדי לשחרר את החטופים בעזה ולתכנן את היום שאחרי. הקטנטנה ההיא במפרץ הפרסי, עם חשיבות החורגת אלפי מונים מגודלה, מעניקה לארה"ב עוד שירותים שאין להם תחליף. 

לאן הלך הכסף הקטרי שנכנס לרצועת עזה, ומי עשוי לקבל אותו ב"יום שאחרי"?
רפורמה באו"ם והפסקת אש בעזה: האינטרסים של קטר נחשפים

ביום שלישי בערב, רשת CNN גילתה כי ארה"ב וקטר "הגיעו להסכם שבשתיקה" להאריך בעשר שנים את פעולתו של בסיס צבאי אמריקאי ענקי בקטר. קשה להפריז בחשיבות הבסיס הזה, שמערכות הנשק והביון המשוכללות שלו נועצות עיניים ישירות באיראן.

בסיס האוויר אל עודייד הוא המאחז הצבאי האמריקאי הגדול ביותר במזרח התיכון. קטר היא שבנתה אותו, לפני כמעט 30 שנה, בהשקעה של מיליארד דולר, והאמיר דאז הזמין את ארה"ב לפרוס בו 10,000 אנשי צבא. הוא עבר לידי פיקוד המרכז של צבאות ארה"ב ב-2003, השנה שבה האמריקאים פלשו לעיראק. בשלב מסוים, בשיא המערכה נגד דאע"ש, המספר היה גדול אפילו יותר.

הבסיס מכיל 100 מטוסים ויותר, ושימש במרוצת השנים גם את חילות האוויר של בריטניה ואוסטרליה. הוא משמש גם את חיל האוויר הלא מבוטל של קטר עצמה. האמירות מוסיפה לממן את פעולתו.

שר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, ביקר בקטר בחודש שעבר והודה לאמיר על "ההתחייבות להקצות משאבים ניכרים, אשר ישמשו את כוחותיהם של שני הצדדים עוד שנים רבות". ללמדכם כמה חשובה לקטר "ההסכמה שבשתיקה" - ביקורו של אוסטין דווח בעיתון האנגלי של האמירות, "Gulf Times", בארבע שורות סתמיות.

מסתבך ידוע

על הארכת הסכם אל עובייד שמענו בסביבות חצות, שעון ישראל. לא יצאה אלא שעה קלה, וידיעה ממין אחר בהחלט באה מניו יורק: הסתבכותו של סנאטור דמוקרטי בכיר בקבלת טובות הנאה מקטר תמורת שירותים.

המסתבך הזה הוא מסתבך ידוע ופגוע-מוניטין, בוב מננדז (Menendez) ממדינת ניו ג'רזי. הוא יושב-ראש ועדת החוץ רבת-החשיבות של הסנאט. ההסתבכות הקטרית שלו היא חלק מכתב אישום, שהוגש נגדו בשנה שעברה על מתן שירותים לא חוקיים למצרים.

כתב אישום נגד הסנאטור מננדז ואשתו בכותרת של עיתון במדינת ניו ג׳רזי, 23 בספטמבר 2023

הסנאטור, שנחלץ רק בקושי ממשפט שחיתות לפני ארבע שנים (בזכות חוסר יכולתו של חבר מושבעים להגיע להסכמה פה-אחד על אשמתו), מואשם שהגיש שירותים למצרים תמורת רישיון יצוא בלבדי של מזון חלאל לאחד ממקורביו. השבוע נודע כי כתב האישום יתרחב ויחיל שירותים שהוא הגיש לקטר תמורת סיוע מקרן השקעות הקשורה בקטר לאיש נדל"ן במדינת ניו ג'רזי.

לא נעים להגיד, אבל שחיתות בניו ג'רזי וקשרים הדוקים בין הון לשלטון אינם המצאה של סדרת הטלוויזיה "סופראנו". לרוע המזל, הם אמת לאמיתה. פרקליטיו של מננדז מכחישים בתוקף הן את ההאשמות החדשות והן את ההאשמות הישנות. הוא מוסיף לכהן בסנאט, אף כי מנהיגים דמוקרטיים, כולל המושל הדמוקרטי של ניו ג'רזי, קראו לו להתפטר.

ואם זה לא הספיק, הנה במהלך יום שלישי נודע כי שני פעילים של המפלגה הרפובליקאית עומדים להודות בהפרת החוק המפקח על שדולות זרות. הם נחקרו במשך שנים על חלקם בייצוג לא חוקי של ענייני קטר. אחד מהם היה יועץ שלא-בשכר למטה הבחירות של דונלד טראמפ בבחירות של 2016. התביעה הפדרלית טוענת כי הם קיבלו כסף מקטר, כדי לסייע לארגון שכינה את עצמו "מעקב אחרי משבר תימן", ומשימתו הייתה להכשיל את מאמציהן של ערב הסעודית ושל איחוד האמירויות להפיל את משטר הח'ותים.

פרשת מננדז היא בעלת מרכיבים סנסציוניים, אם כי פחות בגלל תפקידה של קטר ויותר בגלל ביטויי החמדנות של הסנאטור ושל רעייתו. אם יש ממש בכתבי האשמה נגד השניים, נראה כי חייהם הציבוריים עמדו בסימן שלמונים וציפייה בלתי פוסקת לשלמונים. השיער פשוט סומר למקרא פרטי שחיתותו לכאורה של הסנאטור רב-ההשפעה.

להחזיק דלתות פתוחות

תפקידן לכאורה של מצרים ושל קטר חוזר ומזכיר את המידה שבה המערכת הפוליטית, הציבורית והאקדמית בארה"ב חשופה לניצול בידי ממשלות זרות, ארגונים ויחידים. כמות הפרצות מעוררת השתאות. ארצות גדולות וקטנות מעסיקות צבאות של שתדלנים ושל יועצים, הנשכרים על סמך יכולתם לפתוח דלתות ולהחזיק אותן פתוחות. כמובן, הטובים - לארנקים העמוקים ביותר.

יכולתם של זרים עשירים לחדור ולהשפיע נחקרת זה 50 שנה לפחות והניבה שורה של משפטים, שורה של הרשעות ושורה של זיכויים.

לפני שנה ויותר, "מועצת הביון הלאומית" של ארה"ב, גוף מייעץ לממשלה הפדרלית, פרסמה דוח יוצא דופן על חתרנות אמירתית באמריקה. גופי ביון כאלה אינם עוסקים בדרך-כלל בענייני פנים. נכונותה של המועצה לחרוג מן הנורמות הייתה ביטוי להיקף הפעילות הזרה ולאיומים הנובעים ממנה.

בחמש השנים שקדמו לדוח, איחוד האמירויות הוציא 156 מיליון דולר על שכירת שתדלנים. תרומותיו לאוניברסיטאות ולמכוני מחקר הגיעו למאות מיליוני דולרים. למרבה העניין, חלק מן המכונים האלה פרסמו ניירות אקדמיים ומאמרים בעיתונים, שניסו לקדם אינטרסים אמירתיים מבלי לגלות את זהותם ואת מקורות המימון שלהם.

שנים של חקירת חשדות

זה שנים שמשרד המשפטים חוקר חשדות על ייצוג לא חוקי של ממשלות זרות מכל הזנים והמינים. יש לאזרחים אמריקאים הזכות לייצג, אבל עליהם להירשם רשמית. העברה ישירה של כספים אינה מחייבת הרשמה כזאת.

לפי ארגון פרו-ישראלי, הידוע בראשי-התיבות של שמו AICE, בין 2014 ל-2020, קטר וערב הסעודית השקיעו 3.7 מיליארד דולר במוסדות לחינוך גבוה בארה"ב. אפשר רק לשער את השפעת הכסף הזה על מדיניותן של האוניברסיטאות המקבלות, אבל מוטב להיזהר בקשירת הקשר, מפני שלא רק "כסף ערבי" אלא גם "כסף יהודי" רב מאוד זורם זה כבר לאקדמיה האמריקאית ולפוליטיקאים אמריקאים. מבקרי ישראל טוענים זה שנים כי הכסף הזה הוא הסיבה לידידותה של ארה"ב כלפי ישראל. הם מואשמים לעתים קרובות באנטישמיות.

שאלת ההשפעה הזרה על פוליטיקאים חמורה בהרבה. מה יקרה ליחסי ארה"ב עם מצרים ועם קטר אם משפט מננדז יאשר את ההאשמות על עסקאות מתחת לשולחן ביניהן לבין פוליטיקאי בכיר ביותר?

משפטו של הסנאטור נועד להיפתח בעוד חמישה חודשים. נובע ממנו פוטנציאל לא ידוע, בייחוד אם בין כותלי בית המשפט במנהטן יתחילו להישמע שמותיהם של בכירים מצריים וקטריים, או אפילו של בכירים מאוד. מוטב שלא יסמכו על "הסכמה שבשתיקה". היא מתרחשת בחדרי-חדרים דיפלומטיים, אולי, אבל לא בבתי המשפט של ארה"ב. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם