גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקבוק חכם ועד רובוט ששם לק: הצד הישראלי בתערוכת הטכנולוגיה CES

בצל המלחמה הגיעו 11 חברות ישראליות לתערוכה הטכנולוגית הגדולה בעולם - פחות מחצי לעומת 2023 - כדי להציג פיתוחים חדשניים ולייצר שיתופי־פעולה עסקיים ● לגלובס מספרים המשתתפים והמארגנים על ההתלבטויות, החששות והתגובות המעודדות בשטח

תערוכת הטכנולוגיה CES, השבוע, לאס וגאס / צילום: ap, John Locher
תערוכת הטכנולוגיה CES, השבוע, לאס וגאס / צילום: ap, John Locher

מעמדה של ישראל הפך לשנוי במחלוקת מאז מתקפת הפתע הרצחנית של מחבלי ארגון הטרור חמאס. כדי להתמודד עם הנושא נקראה גם תעשיית ההייטק לדגל - יזמים ומנהלים פנו לקולגות ברחבי העולם, ומשקיעים פעלו כדי לוודא שהרציפות העסקית תימשך.

בשבוע שעבר התקיימה תערוכת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם CES בלאס וגאס, ארה"ב. מעל ל־4,000 חברות מרחבי העולם הגיעו כדי להציג את הטכנולוגיות חדשניות ולמצוא את שיתופי־הפעולה העסקיים הטובים ביותר. מדי שנה מגיעות גם חברות ישראליות, מסטארט־אפים ועד החברות הגדולות. 

החידושים המסקרנים שכדאי להכיר: סיקור מיוחד מתערוכת הטכנולוגיה CES
פריצות דרך או צעידה במקום? מה אפשר ללמוד מכנס הטכנולוגיה הגדול בעולם

השנה נרשמה התלבטות בחברות האם נכון לצאת לתערוכה. מצד אחד, ברור שתערוכת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם יכולה לסייע בעסקים; ומצד שני, ברקע, המלחמה מתנהלת. זה מוביל לשתי מורכבויות: הראשונה - כשמדובר בסטארט־אפ קטן, אין מספיק כוח־אדם בשל גיוס המילואים, כך שטיסה לחו"ל ו"עצירת" העסקים יכולות להיות הרות־גורל. המורכבות השנייה נוגעת לאפשרות שיתרחשו מקרים אנטישמיים, או שבמקום לדבר על עסקים, נושא השיחה יהיה המצב הביטחוני או הפוליטי בישראל.

בסופו של דבר, מכון היצוא, מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ורשות החדשנות הוציאו משלחת של 11 חברות ישראליות שהציגו בדוכן הרשמי של ישראל בתערוכה, לעומת 23 בשנה שעברה. לאורך הכנס לא נרשמו אירועים בולטים במיוחד מול הדוכן. היו כאלה שהביעו אמפתיה עמוקה למה שקורה בישראל, אחרים הפגינו רחמים, והיו גם כאלה שהופתעו והעריכו את העובדה שחברות ישראליות הגיעו למרות המלחמה.

500 פגישות עסקיות

החשש של הישראלים ב־CES לא נבע רק מאירוע קיצוני או צעקות לא נעימות, אלא מכך שהעסקים ייפגעו, ולא יגיעו מספיק מבקרים. החשש הזה לא נולד בחלל ריק: שלושה שבועות אחרי פתיחת המלחמה, בכנס אבטחת מולדת מיליפול בצרפת, אף משלחת רשמית לא הגיעה לדוכן הישראלי.

כדי שדבר כזה לא יקרה שוב, לחברות בכנס נקבעו מראש פגישות עסקיות, כאשר 12 נספחויות כלכליות נרתמו כדי לסייע בנושא. "ייצרנו 500 פגישות עסקיות חדשות עם משקיעים וחברות מכל העולם", מספר עומר פיין, ראש הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בסן פרנסיסקו. "מדובר בכמות גבוהה יותר משמעותית משנה שעברה".

לימור רוטמן, מנהלת מחלקת חדשנות ואקוסיסטם במכון היצוא, מסבירה את חשיבות ההשתתפות בתערוכה למרות המלחמה. "מלחמות, ובכלל תקופות של משבר, מביאות איתן חוסר ודאות - מה שמעודד יזמים לחשוב מחוץ לקופסה.

"אנחנו עדיין אומת הסטארט־אפ, ולא רצינו לבטל פעילויות. זה מראה את החוסן שלנו, וזה חשוב גם ללוחמים בשטח - כשהם יחזרו הביתה, הם יראו שהכול המשיך כרגיל, ומי שעובד בסטארט־אפים יראה שיש לו מקום עבודה לחזור אליו וימשיך לצמוח".

"תורמים לכלכלה"

למרות מספר הפגישות הגבוה, התגובה הרווחת הייתה התעלמות. רוב החברות, המשלחות ובאי הכנס התעלמו מהמצב המורכב בישראל - בין אם מתוך בורות, ובין אם מכיוון שמדובר בהזדמנות לעשות עסקים, ולא להתעסק בשום דבר אחר.

בין החברות הישראליות, היו כאלה שהבינו כי העולם ימשיך, עם או בלי החדשנות הישראלית. אבנר וילן, מנכ"ל Arti, שפיתחה תוכנה שמשפרת מצגות ושיחות וידאו בעזרת אלמנטים במציאות רבודה, מחדד: "החיים צריכים להמשיך, והחיים בשבילנו זה סטארט־אפ. הביזנס לא מחכה לאף אחד". הוא עצמו שירת במילואים חודשיים, וחלק מעובדיו עדיין מגויסים. "ציונות זה גם ללכת למילואים, וגם לתרום לכלכלה", הוא מסכם. 

מצגת משולבת AR של Arti / צילום: יח''צ

חברה נוספת שהציגה בתערוכה היא Nimble Beauty, שפיתחה את הרובוט הביתי הראשון בעולם ששם לק על ציפורניים. החברה משכה תשומת־לב רבה לאורך כל הכנס וזכתה בשני פרסים - קיקסטארטר ופרס החדשנות של CES.

איך זה עובד? מכניסים ארבע אצבעות לתוך המכשיר ולוחצים על כפתור ההפעלה. בינה מלאכותית סורקת את גודל וצורת הציפורניים שלכם. לאחר מכן, זרוע רובוטית עם לק מורחת את הלק בצורה חלקה, חכמה ומדויקת. בתהליך המלא, כשהאצבעות יוצאות מהמכונה, הלק יבש. המכשיר מגיע עם אפליקציה ייעודית, שמדגימה כיצד להשתמש בו.

עומרי מורן, מנכ"ל נימבל ביוטי, התלבט האם בכלל להגיע לתערוכה. "מצד אחד, ראינו מה קורה בשטח, ויש לנו חיילים במילואים. מצד שני, אמרתי לצוותים שאנחנו חייבים להתקדם. הניצחון הגדול ביותר של החמאס יהיה למוטט לנו את הכלכלה. בתמונה הכוללת, העולם ממשיך ומתקדם. נכון, לנו מאוד קשה, אבל חובה להתגבר על זה כדי לבנות עסקים טובים ואיתנים". 

רובוט הלק על הציפורניים של נימבל / צילום: יח''צ

חברת Water.io מתמחה באריזות חכמות, כשמוצר הדגל הוא בקבוק מים חכם שמנטר ועוקב אחר השתייה בעזרת אלגוריתם ייחודי, מציג תזכורות לצרכנים, מציע תוכנית הידרציה מותאמת אישית ומייצר אקוסיסטם שלם סביב נושא שתיית המים.

בחברה החליטו להגיע ל־CES בדקה ה־90, כפי שמספרת לגלובס מנהלת הפיתוח העסקי, שרי כהן. "נרשמנו לתערוכה שבועיים לפני שנפתחה. כל הצוות שלי מגויס למילואים מ־7 באוקטובר. עם זאת, הצלחנו לגייס את האנשים ואת המשאבים, והיה חשוב לנו להיות בתערוכה, כי הבנו שהמופע חייב להמשיך. אנחנו משיקים את הבקבוק בארה"ב, וראינו שיש המון הזדמנויות ולקוחות שרק בתערוכה נוכל לפגוש". 

בקבוקי המים החכמים של water.io / צילום: דני גולן

התפקיד של המדינה

מארגני CES היו מודעים למצב הייחודי שבו נמצאת ישראל, והיו קשובים לבעיות. לדברי קינסי פבריציו, סגנית נשיא בכירה ב־CTA, הארגון האחראי על תערוכת CES, "ברגע שהמתקפה קרתה, פנינו לכל החברות שעובדות איתנו מישראל, אמרנו שאנחנו מבינים שלבוא לתערוכה עשוי להיות מורכב עבורן, ולכן נסייע במה שאפשר. אנחנו רוצים לתמוך בקהילה הישראלית".

פבריציו מספרת כי לא חוותה בכנס אירועים אנטישמיים, ומבהירה כי "ישראל זו מדינה נהדרת שמלאה בחדשנות. אנחנו עובדים עם גורמים שונים, שעוזרים לנו לעודד חברות נוספות להגיע".

"אני לא חושב שהפגנות אנטישמיות יגרמו לחברות גדולות לקבל החלטות עסקיות נגד סטארט־אפים ישראלים מבטיחים", אומר לגלובס ישראל בכר, הקונסול הכללי של ישראל בלוס אנג'לס.

לצד זאת, הוא סבור כי המדינה צריכה דווקא עכשיו לעזור יותר לשוק הפרטי לפרוץ קדימה. "2024 צריכה להיות השנה שבה ישראל מקצה תקציבים ייעודיים גדולים יותר לטובת החברות העסקיות הישראליות בזירה הבינלאומית.

"אנחנו שוק מוטה יצוא, ויכולת השרידות הכלכלית של ישראל היא בלהגדיל את נפחי היצוא שלה. כל שקל שהמדינה תשקיע בשיווק בינלאומי ותמיכה בחברות ההייטק - זו לא הוצאה, זה סעיף השקעה שיניב רווחים, גם כלכלית וגם חברתית".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו