גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מטעינים רחפן בלב עזה: פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה"ל במלחמה

בצה"ל הבינו שעבור הלחימה הממושכת מוכרחים למצוא פתרונות להטענת האמצעים הטכנולוגיים שברשותם ● בין השאר בלב שטחי הלחימה הכוחות משתמשים בגנרטור שנותן מענה לעד 14 שעות ומטעני כיס ● ומה עוד המציאו כדי שהרחפנים ימשיכו לפעול?

פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: דובר צה''ל, shutterstock
פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: דובר צה''ל, shutterstock

חרבות ברזל היא, ללא עוררין, המלחמה הדיגיטלית הראשונה בעצימות מלאה של צה"ל: החל מהפעלת בינה מלאכותית בטנקים, דרך כוונות וטילים מתקדמים - ועד להפעלת כלי טיס בלתי מאוישים בסנכרון מלא עם כוחות הקרקע המתמרנים. אולם, כמו שבצה"ל לא היו מוכנים ל־7 באוקטובר בסוגיות אלמנטריות כמו אפודים קרמיים וקסדות, המערכת הצבאית לא דאגה לטפל עד תום במצרך הבסיסי ביותר של אותם כלי טיס: אנרגיה.

הניו יורק טיימס: מנהרות החמאס ארוכות יותר מההערכה של ישראל
באוצר מעריכים שהמלחמה תיגמר בסוף פברואר. מה יקרה לכלכלה?

מייד לאחר המתקפה הרצחנית של חמאס, היה ברור כי צה"ל יוצא לתמרון משמעותי ברצועת עזה עם שני יעדים מרכזיים: שחרור כלל החטופים ומיטוט שלטון חמאס. בה בעת, כל בר־דעת הבין כי זהו יהיה תמרון ממושך, שבו כוחות רבים - כולל מפעילי כלי טיס - יידרשו לשהות בלב הרצועה עשרות ימים. במצב כזה, אין לכוחות גישה סדירה לאנרגיה עבור הטענת כלים שונים, בהם גם אמצעי תקשורת שקריטיים עבור הסנכרון בין הכוחות הרבים שפועלים בשטח.

על המשימה החשובה של יצירת פתרונות מיידיים לכוחות, הופקדו מחלקת החשמל של החטיבה טכנולוגית ליבשה (חט"ל) באט"ל (אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה). "אחת הבעיות היא לא רק הצטיידות, אלא הצורך בהזנה של האמצעים", אומר לגלובס רס"מ ולדימיר מולוקנדוב, מהנדס חשמל וראש צוות פלטפורמת תמרון ניידות בחט"ל. "נדרשנו לתת פתרונות שלא היו קיימים עד שפרצה המלחמה הנוכחית".

"יצרנו מוצר שלא היה קיים"

מולוקנדוב מציין כי את העבודה על נושא מענה האנרגיה לתמרון ממושך החלו בצוות לפני 7 באוקטובר, אך בעצימות הרבה יותר נמוכה. "בזכות העבודה המוקדמת, היה לנו בסיס, ועם פרוץ הלחימה הגברנו את הקצב ברמה מטורפת". למרות זאת, בשבוע הראשון של הלחימה ברצועה נפגשו החיילים עם מחסור במקורות אנרגיה, כאשר בין היתר לא הייתה להם דרך להטעין את הרחפנים, שבהם השתמשו ביתר שאת במהלך הפעילות הקרקעית של הכוחות.

את הרחפן מקבלים בצה"ל כמוצר מדף, ועל מנת לתפעל אותו לאורך זמן הוא דורש חיבור לחשמל. לכוחות לא קיימת אפשרות להטעין את הרחפנים על בסיס החשמל של הטנק או הרכב שאיתם, בשל פערים במתח. "הטעינה הגבילה את הלוחמים מתפעול האמצעים", מציין מולוקנדוב, שצוותו יצר בתוך שבוע מארז אנרגיה שנותן מענה רב־תכליתי אוניברסלי - ומאפשר להשתמש באותו מטען שהתקבל עם הרחפן עבור טעינה כחלק אינטגרלי מהטנק.

מענה טעינה מטנק לסוללות רחפנים / צילום: דובר צה''ל

מארז האנרגיה שיצר הצוות מתחבר לטנק ומעביר חשמל במתח רלוונטי לסוללה של הרחפן. באמצעות המארז, קצב הטעינה אף מוכפל ביחס לטעינה רגילה. "המטרה היא לשלב טכנולוגיה, אמצעים ובטיחות ברמת הלוחם", מסביר מולוקנדוב. "כשמשלבים 230 וולט מתח ברק"ם (רכב קרבי משוריין), צריך לדאוג שלא יתחשמלו. יצרנו מוצר שלא היה קיים, שמשלב מנגנון הגנה נגד התחשמלות ויכולת טעינה לריבוי טעינת הסוללות. החשמל עובר מהטנק, דרך היחידה - לסוללות".

גנרטור מהשוק הפרטי, עם תוספות צבאיות

הצוותים של חט"ל למדו בין השאר מהשטח, והבינו שהפתרון של המארז שיצרו אמנם מסייע ברמת האנרגיה, אך כיוון שהמארז גדול וכבד יחסית, הוא מגביל את הכוחות בשטח מבחינת תנועה ומקום. לכן, הם פיתחו כרטיס מיוחד שירד בנפח ובמשקל.

בחט"ל ייצרו כבלים ייעודיים בהדפסת תלת־ממד, כולל פיתוח הכרטיס וייצור סדרתי שאיפשר תוך כשבועיים נוספים לספק מענק חשמלי יעיל בפחות מקום ופחות משקל.

מענה נדרש נוסף נבע ממחסור בגנרטורים עבור שטחי כינוס ומגננים של צה"ל. בגלל שלצה"ל קשה לייצר ולפתח גנרטורים משלו, חט"ל פנו לגנרטור חלופי שנמצא בשוק הפרטי בתור מוצר מדף, והלבישו עליו מערכת בקרת בידוד שתגן על הלוחמים.

יתרון המוצר הוא היותו קומפקטי יחסית, שמאפשר לשים אותו ברק"ם או בטנק ללא כל בעיה. "זו יחידה עצמאית שקטה, גנרטור חלופי שנותנת מענה שקט. אחת הבעיות היו שהלוחמים שלנו נחשפים בשל הפעלת גנרטור שמייצר רעש. צריך שקט, וזה נתן מענה שקט", מספרים בחט"ל.

יתרון מרכזי של אותו גנרטור חלופי, שנותן מענה לכ־10־14 שעות שימוש, הוא שניתן להטעין אותו באמצעות חיבור ייעודי לרק"ם, לפאנל סולארי, או פשוט מרשת החשמל. מנגד, גם כאן הלמידה תוך כדי תנועה יצרה הבנה בנוגע למגבלותיו של המוצר. רמת האטימות שלו נמוכה, ועם תחילת הגשמים נאלצו בחט"ל לאסור את הפעלתו. על כן, יצרו מארז טעינה אחר, שהוא אמנם גדול יותר פיזית, אך אטום למים.

מטען כיס ופאנלים סולאריים גמישים

נושא הסוללות משמעותי מאוד במלחמה. לכן, לאורך שלושת החודשים האחרונים יצרו בחט"ל אמצעים חשמליים נוספים כמו מטען טקטי כיס, שבאמצעותו ניתן לקחת סוללה מטכנולוגיה אחרת ולהמיר לשתי סוללות עם טכנולוגיה צבאית. זה פתרון טכנולוגי שמסייע לשתי סוללות ייחודיות בתפוצה רבה בצה"ל, ומספק מענה בשטח.

פתרון מעניין שהגיע מהמגזר הפרטי הוא פאנלים סולאריים גמישים שניתן לגלגל אותם עד שמגיעים ליעד - ואז לפרוס אותם במקום הרלוונטי. זהו מענה שנמצא ברמת מוצר מדף, ובעזרתו ניתן לתת טעינה נוספת לאמצעים. עלותו של פאנל סולארי בשוק נע בסביבות 250 שקלים.

"אנחנו רואים את כל הצרכים של הצבא, ואם לפתרון הטכנולוגי יש תרומה מבצעית - אז עושים את כל המאמצים", מסכם רס"ן מליסו דסה, ראש תחום חשמל. "במהלך הלחימה נדרשנו גם למענים נוספים כמו מרפאת שיניים ייעודית, אביזרי חשמל לבדיקות רפואיות בתוך השטח וגם אפליקציות שמסייעות בפינוי פצועים. אנחנו מאגדים את הצרכים ומביאים פתרונות טכנולוגיים כדי שלכוחות המבצעיים יהיה מענה בשטח".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?