גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שהתחיל כצלם ועורך וידאו והיום מכוון להנפקת ענק

עירא בלסקי היה צלם ועורך וידאו עם רעיונות יצירתיים שלא אהב לקחת סיכונים ● אלא שאז הוא עלה על צורך שיש ליוצרים כמוהו - פלטפורמה שמספקת תוכן כמו אפקטים ומוזיקה ● היום חברת ארטליסט, שהקים עם שלושה שותפים, רושמת הכנסות של יותר מ־100 מיליון דולר בשנה ● בשיחה עם ערן גפן הוא מספר על הכוונות להנפיק ואיך הוא מתכנן להשתלט על השוק

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם עירא בלסקי / צילום: מתן פורטנוי, מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם עירא בלסקי / צילום: מתן פורטנוי, מנחם רייס

 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · עירא בלסקי | מנכ״ל ארטליסט: כיוון ל ₪8000 והגיע למאות מיליונים

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם עירא בלסקי,  מנכ"ל משותף בארטליסט.  

עירא בלסקי התחיל את דרכו עם חלום פשוט: להרוויח 8,000 שקלים בחודש. בשיחה עמו הוא סיפר לי כיצד הפך את הסייד גיג שהקים במימון עצמי, עם שלושה חברים, לאימפריה בשווי מאות מיליונים, תוך שהוא נשאר נאמן לפילוסופיה שלו: לנהל עסק כמו מכולת.

חצי שעה של השראה | איילת שקד מגלה - כך נראה ראיון העבודה הראשון אצל נתניהו 
חצי שעה של השראה|איתן יוחננוף התאכזב מהבנקים עד שיום אחד "הם באו אליי על ארבע, כולם"
חצי שעה של השראה| "כבר בראשון בבוקר החלטנו שהדפוס יחזור. רצינו שהדרג הפוליטי־צבאי יבין שזה סמל"

מהניסיון שלי בתחום הייעוץ האסטרטגי אני מזהה את העקרונות והדפוסים שהובילו את ארטליסט, הסטארט־אפ שהקים, להצלחה עצומה. בין השאר מדובר בהתמקדות במוצר שנבנה סביב צורך הלקוח, ולא לפי הקטגוריה, וגישה פתוחה המשלבת למידה מתמדת.

שלום, עירא. אתה מנכ"ל משותף בארטליסט. ספר עליה.
"ארטליסט היא חברת תוכן ליוצרי וידאו, שמספקת להם נכסים דיגטליים דוגמת קטעי מוזיקה, וידאו, אפקטים של סאונד, טמפלטים ופתיחים. הלקוחות שלנו הם מיוטיוברים ועד חברות האנטרפרייז הכי גדולות בעולם. יש לנו 400 עובדים, רובם בישראל. המשרדים באנגליה, ותכף אנחנו פותחים את המשרד הראשון בניו יורק. עברנו את 100 מיליון דולר, ה־ARR (קצב ההכנסות השנתי - ע"ג). בגיוס האחרון גייסנו יותר מ־100 מיליון דולר".

זה כבר לא סטארט־אפ, זו חברת צמיחה רגע לפני הנפקה. אין הרבה חברות ישראליות ב־100 מיליון דולר ARR. אני מניח שיש 20 כאלה.
"התחלנו ללא מימון, בצפון הארץ. לא חלמנו שנגדל לממדים הנוכחיים".

מה עשית לפני כן?
"במשך כמה שנים עבדתי כצלם וכעורך סרטוני תדמית, קליפים ופרסומות - לפעמים כשכיר ולפעמים כעצמאי. ואז זיהיתי הזדמנות, יותר נכון, הייתה לי תובנה: אם אני משלם את הסכום שאני יכול להרשות לעצמי, אני מקבל איכות נמוכה מאוד".

 

תסביר.
"שילמתי מחירים דומים לארטליסט: 200-100 דולר למינוי שנתי או 50-30 דולר לשיר. אם רציתי שירים טובים, שילמתי 600-500 דולר. היו פרויקטים שבהם יכולתי להרשות לעצמי להוציא את הסכומים האלה והיו כאלה שלא. בטוטאל השנתי ליוצר תוכן כזה יש עשרות, אם לא מאות, פרויקטים".

חשבת על זה כמו על סטארט־אפ?
"אני אוהב להוביל ולקחת יוזמה, אבל לא אוהב ליטול סיכונים. לאורך השנים היו לי כל מיני רעיונות, אבל בקנה מידה של עסק קטן".

תן דוגמה לרעיון שכמעט הוצאת לפועל.
"משום שאני מגיע מעולם ההפקות, חשבתי להקים אולפני צילום בצפון הארץ, במחירים מוזלים, עבור תושבים שחיים במרכז (שכן כוח העבודה שם זול יותר - ע"ג). היה לי גם רעיון להשיק פלטפורמה שתאגד מוזיקאים לנגן יחד באופן וירטואלי, אלא שהעלויות הרתיעו אותי. פה אמרתי לעצמי: נקים אתר שיציע מוזיקה, מינוי שיתחבר לפייפאל, מה הבעיה? חשתי שלא ממש צריך להשקיע כסף".

זו לא חשיבה של סטארט־אפ, זו יותר חשיבה של אי־קומרס: אתה אוצר את הדבר הזה ומוכר את מרכולתך.
"את המכולת שלי".

"לא תפסנו את המספרים"

אז איך זה התרומם בעצם?
"בתחילת הדרך סיפרתי לחבר על הרעיון שמאחורי ארטיליסט. הוא שאל אותי: למה בעצם צריך את הפלטפורמה הזאת? עניתי לו שזה לא מעניין רק אותי, אלא קהל צרכנים גדול. וזה מה שמדהים בלהיות בוטסטראפ (חברה ללא מימון חיצוני - ע"ג). אין לך משקיע שיושב לך על הראש. כל מה שצריך לעשות הוא להתרכז ביוזרים ובצרכים שלהם".

ומתי זה התחיל לעבוד?
"יום לפני שעלינו עם הפלטפורמה, בדקנו אותה. רצינו לוודא שהתשלום דרך פייפאל עובד כמו שצריך, אז פתחנו את האתר לרגע ורכשנו מינוי, כניסוי. לפני שהספקנו לקנות, מישהו קנה מינוי אמיתי. אמרנו: טוב, קורה פה משהו. ביום הראשון 20 איש רכשו מינויים. אותם 20 איש שרכשו מינוי ב־200 דולר נתנו לנו מוטיבציה להמשיך".

כמה חשבת שהעסק יכניס בהתחלה?
"חשבנו שאם יהיה לנו 1,000 מנויים, שכל אחד מהם משלם 200 דולר, כל אחד מאיתנו יוכל לקחת הביתה 8,000 שקל. אם יהיו לנו 10,000 מנויים, וואו, זה כבר נראה לנו ענק - 2 מיליון דולר. זה אומר שנחיה ממש ברווחה. גם כשחישבנו כמה זה 100 אלף מנויים - 20 מיליון דולר - היה גדול עלינו לתפוס את המספר הזה".

מה הייתה הקפיצה האסטרטגית הבאה?
"כשהתחלנו לשווק. הבאנו את מי שהיום הוא ה־CMO (סמנכ"ל שיווק - ע"ג) שלנו, שחר. בדוח הראשון הוא אמר לנו: יש 500% ROI בפייסבוק. אמרנו לו: מדהים. הוא אמר: זה לא מדהים. בואו נשקיע עוד, זה אומר שיש לנו עוד מלא'".

בשלב הזה מישהו מכם אמר: חבר'ה, זה מספיק לנו?
"כשאתה בוטסטראפ יש תמיד דיונים. הבנו מה אפשר לעשות עם 500%. חשבנו: נראה מה יהיה, כמה יישארו, מה יהיה שיעור השימור. ואז ראינו שנשארים 75% בשנתי. אמרנו: רגע, אם אני אמשיך להביא אותם, איפה אני יכול להיות עוד שנה? זה היה הדרגתי. כשאתה מביא משקיע אתה מלכתחילה מכוון לשם".

נשמע שהעבודה העיקרית שלכם, אחרי ההצלחה הראשונית, היתה לא לקלקל את זה.
"במקביל אלינו קם מתחרה, זהה כמעט, בנאשוויל. לאורך השנים הרבה מתחרים אחרים שינו את המודל שלהם כדי להתחרות ישירות בנו. כלומר, המחירים והתנאים שלנו נהיו סטנדרט בתעשייה".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

"להציב את האמנים במרכז"

אילו בחירות אסטרטגיות מהותיות עשיתם?
"מלא בחירות - מרמת השיווק, דרך שירות הלקוחות ועד איזה יישום נפתח ומתי. אני חושב שהתפיסה שלנו, שהמשתמש במרכז, הייתה חזקה מאוד".

נשמעת סיסמה נחמדה. במה זה מתבטא?
"חברות מתחרות אמרו: יש לנו קטלוג מוזיקה, מה אנחנו נכנסים לווידאו? אנחנו אמרנו: יש לנו משתמשים שאוהבים את מה שאנחנו עושים, מה עוד אנחנו יכולים לתת להם? החלטנו לבנות עסק סביב הצרכים של הלקוחות".

תן דוגמה לבחירה קשה.
"אתן דוגמה: אנחנו חשבנו שמוזיקה טובה מבוססת על אמנים אמיתיים. אז החלטנו להציב את האמנים במרכז, עם השמות, האלבומים והתמונות, בפרונט של האתר".

אתה בעצם אומר שגם היוצר הוא צרכן הקצה. אם הוא ירגיש שהמוזיקה היא לא איזה קטע מסטוק, גם המשתמש ירגיש.
"הכלי יגרום ליצירה שלך להיות טובה יותר".

תוכל להצביע על האתגר הכי קשה, שהיה כמעט נקודת שבר?
"בשלב שבו עלתה השאלה כיצד מרחיבים את ה־TAM (total addressable market - פוטנציאל השוק הכולל - ע"ג) ולא נשארים נישה מאוד ספציפית.

מה עשיתם?
"בשלב מסוים החלטנו להנפיק עוד רישיון. את הראשון השארנו כמו שהוא - מינוי שנתי. את הרישיון השני ניתן לרכוש כחודשי או שנתי, והוא מיועד רק ליוצרים עצמאיים עבור הערוצים החברתיים שלהם. עשינו סקר: בדקנו כמה משתמשים בערוץ אחד בלבד פר פלטפורמה, זאת אומרת ערוץ יוטיוב אחד, אינסטגרם אחד, טיקטוק אחד. התוצאה הייתה 10% ל-15%. הרגשנו בטוחים ללכת על זה".

מה ההתלבטות הכי גדולה שלכם בתחילת שנת 2024?
בין 2019 ל-2021 היה ברור שאנחנו מכוונים להנפקה. שנת 2024 תעמוד בסימן השאלה - לאן מכוונים? מבחינתי, כל מה שקורה עכשיו - זה פוטנציאל רווח. אני פה כדי למקסם. ברור שאני מנהל סיכונים, אבל אני לא מפחד. אני חושב שכל התרחישים יהיו טובים. אני בביטחון מלא".

"תאגיד אינה מילת גנאי"

הקמת את המיזם ללא השכלה או ניסיון רלוונטי. עם איזה כלים אתה ניגש לדיון עם איש כספים או שיווק?
"יש לי יכולת לפשט דברים וגם להבין אותם מהר מאוד. לאורך השנים למדתי שאם למישהו לוקח הרבה זמן להסביר משהו, הוא לא מבין אותו בעצמו. אם אתה סומך על השכל הישר שלך ומרגיש שאתה רואה דברים בבהירות - צריך להיות לך ביטחון ללכת עם זה.

"עורך דין הראשון שליווה אותנו עשה לי סוויץ' במוח. בתחילת הדרך, משקיע שהתעניין בנו שלח לנו מסמך הנוגע להתחלת העבודה, שכתוב באנגלית מקצועית שהיתה קשה לנו. עורך הדין אמר לנו: תבקשו שיישלח לכם את המסמך בעברית. בסאב טקסט זה אמר לי 'אל תתבייש, אתה לא מקטין את עצמך אם אתה עושה את זה'".

אתה בעל השכלה תיכונית, עם 3 יחידות מתמטיקה. צריך ביטחון לומר אני יודע לתת תשובות לגבי ההכנסה השנתית הצפויה.
"זה פינג פונג עם העולם. אתה לומד ומנסה להתמודד, וכשאתה רואה שזה עובד, שזה הגיוני, שאנשים מבינים אותך, שאתה מביא לפה אנשים סופר בכירים, שאתה תורם להם כמו שהם תורמים לך, זה נותן לך את הביטחון".

איזו עצה היית נותן לעצמך בתחילת הדרך?
"לא למכור מניות בהתחלה, להתייעץ עם אחרים. לגביי זה נכון גם היום, כי אני לא טיפוס של מינגלינג".

מפחיד אותך להפוך לתאגיד?
"תאגיד אינה מילת גנאי, אבל זה צריך להיות יעד. זה אומר שהצלחת. בסופו של דבר תאגיד זו חברה גדולה ומאוד מצליחה. מובן שאף אחד לא רוצה את החלק הרע שלו: חוסר היכולת לזוז, הקיבעונות, חדוות היצירה שנעלמת. לאנשים שעובדים בארגונים גדולים קשה מאוד לקדם רעיונות".

איך שומרים על רוח של חברה קטנה וצומחת?
"שמעתי עכשיו נתון מטורף, שלאונלי פאנס (פלטפורמה שמאפשרת ליוצרי תוכן להרוויח כסף ממשתמשים המנויים לתוכן שלהם - ע"ג) יש 50 עובדים. יש כל מיני חברות כאלה שאתה שואל עליהן: וואו, איך זה הגיוני? אבל הנה, עובדה: טוויטר, אונלי פאנס ועוד. אנחנו יכולים להיות חברה קטנה ולהרוויח 5 מיליארד דולר. אנחנו רק צריכים לוודא שנשתלט על כל השוק הזה. זו המשימה. אנחנו לגמרי בכיוון".

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו