גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך נחלצים מפקק? החוקרת שמצאה תשובות במקום מפתיע

פרופ' חגית מסר–ירון, לשעבר סגנית יו"ר המל"ג, זכתה לאחרונה ב"פרס נובל של הנדסת חשמל" על פיתוח שיטה חדשה לחיזוי מזג אוויר, בעזרת אנטנות ● "אולי היינו יכולים להציל את הזוג שטבע בשיטפון בת"א", היא אומרת בראיון לגלובס, ומסבירה למה הטכנולוגיה עדיין לא פרצה מסחרית

פרופ' חגית מסר־ירון / צילום: עמרי ירון
פרופ' חגית מסר־ירון / צילום: עמרי ירון

אם השם פרופ' חגית מסר־ירון מוכר לכם, זה כנראה מהתקופה שבה היא הייתה ראש המל"ג או האוניברסיטה הפתוחה, אבל לפני שבועיים היא קיבלה הכרה דווקא על העבודה המדעית שלה, כשזכתה במדליית ה-IEEE, האגודה המקצועית הגדולה בעולם להנדסת חשמל. אות זה נחשב "פרס הנובל" של הנדסת החשמל.

מסר-ירון קיבלה את הפרס עבור תחום מדעי חדש לגמרי שפיתחה בהנדסת חשמל: חישת מזג אוויר מאותות תקשורת סלולרית. למדע הזה יש פוטנציאל להקפיץ קדימה את כל תחום הניטור והחיזוי של מזג האוויר, עד לרמה שנוכל לדעת אם מחר בבוקר עומד לרדת גשם אצלנו ברחוב, ומתי. זהו מידע קריטי לניהול חקלאות, ניתוב עומסי תנועה, היערכות למשבר האקלים ומניעת תאונות.

 

הרעיון של מסר להשתמש באותות התקשורת שמקיפים אותנו בעשורים האחרונים מכל כיוון כדי להפיק מהם מידע נוסף תפס לא רק בתחום שלה. אז מדוע אנחנו עדיין נסחבים עם מטרייה דווקא בימים שאין בה צורך?

הבכיר ברפאל שחושף: מתי מערכת קרני הלייזר ליירוט טילים תהיה מבצעית 

איך האנשים הכי משכילים באמריקה נופלים לשקרים אנטישמיים? 

לאסוף מידע מהרצפה

"ב-2005, כל מהנדס תקשורת הכיר את הגרף הזה שמראה כיצד גשם, שלג או ערפל משפיעים על איכות הסיגנל, אבל אני אמרתי בואו נסתכל עליו הפוך", אומרת מסר־ירון. מה אם במקום לנסות לצפות איך מזג האוויר ישפיע על האות שלנו, היינו מנתחים את איכות התקשורת בין אנטנות סלולריות ומסיקים ממנה מה מזג האוויר?

ודאי תגידו, אנחנו יודעים מה מזג האוויר, צריך רק להסתכל החוצה, האתגר הוא בניבוי. ובכן, לא מדויק. המידע הקיים על מזג האוויר מוגבל בהשוואה למידע שניתן להפיק בשיטה שפיתחו מסר־ירון וממשיכי דרכה לאורך השנים. וכאשר יש הרבה יותר מידע, ברזולוציה גבוהה יותר, אפשר לדבר על יישומים שלא היו קיימים בעבר. המאמר הראשון של מסר־ירון וצוותה בנושא היה כה פורץ דרך, שהוא פורסם בכתב העת Science וזכה לתהודה בתקשורת העולמית.

"עד פיתוח הטכנולוגיה שלנו, מדידה של גשם בוצעה באמצעות מדי גשם - מעין כוסות שאוספות מים, המפוזרות באופן נקודתי", אומרת מסר-ירון. "בארץ יש אולי 500 מדי גשם, לעומת כעשרת אלפים אנטנות סלולריות".

יש כיום חלופות לאותן כוסות מדידה, אבל הן לא מספקות. "חלופה אחת היא מכ"מ מזג האוויר, שנחשב יחסית אמין, אבל בישראל היה רק אחד שבקושי כיסה את כל הארץ, ופעם הוא התקלקל ובמשך חודשים לא פעל. ויש לווייני מזג אוויר, אבל הם רואים מרחוק, ואין להם רזולוציה טובה - לא בזמן ולא במרחב. לעומת זאת, אנטנות הסלולר מכסות את רוב המדינות בצפיפות עצומה, וזה ממש מידע שאנחנו אוספים מהרצפה. הוא תמיד היה קיים, בעצם מאז המצאת התקשורת האלקטרומגנטית".

ככל שהמידע טוב יותר ומרובה יותר, כך גם יכולת הניבוי טובה יותר. "אנשי מזג אוויר קיטרו במשך שנים שאין מספיק מדידות, וכשאין מדידות אז גם אין תובנות. בלי דאטה אין ביג דאטה, ואז אין AI", אומרת מסר־ירון.

 

נקודת עיוורון בעיר

השיטה שפיתחה מסר־ירון מודדת את התקשורת בין אנטנות הסלולר, לא בין הטלפון לאנטנה. "התקשורת הזאת נעשית בתדרים שמאוד רגישים לגשם, ללחות ולכמות החמצן באוויר", היא מסבירה. התשובה לשאלה איזה מרכיב במזג האוויר הוביל לשינוי באותות טמונה בניתוח מתמטי מורכב של השינוי באות לאורך זמן, וכך אפשר להבחין בין גשם, שלג, ערפל ועוד.

מהם היישומים האפשריים של הטכנולוגיה?
"קודם כול, אפשר להוסיף אותה למידע מהמכ"מ כדי לשפר את הדיוק שלו. בישראל עדיין לא עושים את זה, אף שהצענו לשירות המטאורולוגי לשתף פעולה מהיום הראשון. חשבנו שישראל יכולה להוביל את התחום הזה בעולם. אבל לא אדבר פה על כל הבירוקרטיה שנתקלנו בה. בהולנד, לדוגמה, השירות המטאורולוגי כן משתמש במידע הזה. אנחנו נותנים חיווי לא רק על גשם אלא גם על לחות וערפל וטל, ואפילו זיהום אוויר.

"בנוסף, יש מקומות שבהם אין כיסוי של מכ"מ אבל יש בהם תקשורת סלולרית. דווקא במדינות מסוימות באפריקה, שבה יש חשיבות למידע על משקעים כי לפעמים יש מחסור במים ולפעמים יש שיטפונות מסוכנים, אין היום מדידה מוצלחת של מזג האוויר".

בשנים האחרונות פיתחו מסר־ירון ואנשי הצוות שלה כלים להפקת המידע גם מתקשורת לוויינית, ולא רק סלולרית. "וזה אומר שבכל תחנת דלק נידחת במקום נידח שבה הניחו טלפון לווייני רק כדי שיוכלו לשלם באשראי, אפשר לדעת מה כמות הגשם שירד בתחנה הזאת וסביבתה".

באופן מפתיע אולי, גם ערים הן נקודות עיוורון בכל הנוגע למדידת מזג האוויר כיום. "מכ"מים ולוויינים לא כל כך טובים במדידה של מה שקורה בתוך העיר.

"נהוג לומר על ערים שיש להן מזג אוויר משלהן. צפיפות הבנייה והתנועה מובילה לכך שמה שקורה בעיר מבחינת מזג האוויר לא בהכרח דומה למה שנמדד בסביבתה. אנחנו דווקא יכולים לראות מצוין מה קורה בעיר עצמה. בעיר אנחנו מוקפים באותות אלקטרומגנטיים ברמה שאם היה להם צבע, לא היינו רואים סביבנו כלום. אז אמרנו, בואו נשתמש בהם".

התשובות שבאנטנות סלולריות / צילום: Shutterstock

אילו יישומים ייחודיים יכולים להיות למדידה מדויקת של מזג אוויר בסביבה עירונית?
"כשהתרחשו השיטפונות בתל אביב, שבהם טבע הזוג במרתף, חשבתי בצער שאפשר היה להשתמש במערכת כדי להזהיר מפני שיטפונות. לאורך זמן אפשר למפות שיטפונות מקומיים כדי לתכנן מערכות ניקוז טובות יותר בעיר, ואפילו כדי שתוכלי לדעת אם להשקות היום גינה ציבורית מסוימת. אפשר גם לשפר את התנועה בעיר בימים גשומים מאוד".

חוק שימור הנאחס

במחקר משותף עם אוניברסיטת קולומביה, מסר־ירון מתחברת חזרה לשורשים ולהשפעה ההפוכה של מזג האוויר על התקשורת. "למדנו כל כך הרבה על השפעות הגשם על התדר, שאנחנו יכולים לנבא מה יעשה מזג אוויר לתקשורת, ואם אנחנו מחברים את זה עם ניבוי מזג האוויר עצמו, אנחנו יכולים להתריע מתי תקשורת עומדת להשתבש בגלל מזג האוויר, ולהציע לחברות הסלולר היכן ומתי לתגבר אותה.

"למשל, במקרה של מכוניות אוטונומיות. הרי לא נוכל להרשות לעצמנו שהתקשורת שלהן תשתבש בגלל גשם. אנחנו נוכל לומר לרשת המנהלת את המכוניות האוטונומיות 'בתא הסלולרי הזה התחיל גשם, אז כדאי להגביר את התקשורת לכל המכוניות בסביבתו'".

ואנחנו עדיין לא בסוף הרעיונות ליישומים. "פרסמנו מאמר לא מזמן, שבו השתמשנו ביכולות האלה כדי לחקור נדידת ציפורים", מספרת מסר-ירון.

"כשלהקת ציפורים עוברת בין שתי אנטנות, היא יוצרת הפרעה, ומניתוח הסיגנל אפשר לראות את כמות הציפורים והמיקום שלהן. זה חשוב לתחום התעופה, למניעה של התנגשויות ציפורים במטוסים או מגדלי פיקוח, אבל זה מעניין גם בשביל הידע לשמו, ההבנה של דפוסי נדידת הציפורים".

 

מסר-ירון רואה במחקר שלה תרומה רחבה שחורגת מתחום העיסוק שלה. "אני חושבת שלרעיון שלנו הייתה תרומה לכל התחום המעניין של ניתוח אופורטוניסטי של נתונים שקיימים ממילא, כולל נתונים מהטלפון, שהיו יש בו המון חיישנים ואפשר להשתמש בהם לתחומים כמו ניטור צפיפות אוכלוסיה, בריאות, התנהגות צרכנים ועוד, בלי להזדקק לחומרה מיוחדת. היום קוראים לכל התחום הזה ISAC, שזה Integrated Sensing and Communication, כלומר מערכות התקשורת שלך הן גם מערכות החישה שלך".

ברגע שעלה אצל מסר-ירון הרעיון, היא פנתה לחברת סלקום, והם שמחו לשתף אותה במידע שברשותם, ובהמשך עשו זאת כל חברות הסלולר בישראל, ונוספות בעולם.

חברות הסלולר משתפות את הנתונים איתכם בחינם. אבל היישומים ניתנים למסחור. למי יהיו שייכים הרווחים מכך?
"זו שאלה טובה, ואולי זאת אחת הסיבות לכך שהתחום שלנו לא התפתח מסחרית כפי שהיינו רוצים. אני קוראת לזה חוק שימור הנאחס. אם הרווחת משהו בחינם, גם תפסידי משהו. ובמקרה שלנו, כל מי שירצה לפתח מוצר מסחרי על בסיס הטכנולוגיה הזו, יצטרך להגיע להסדר של רכישת הנתונים עם חברות הסלולר, וזה מורכב.

"הסוגיה היא לא רק הכסף. כאשר אנחנו רוצים לבנות שירות שמסתמך על הנתונים הללו, אנחנו חייבים להבטיח אספקה רציפה ואמינה שלהם, וזה לא הביזנס של חברות הסלולר היום.

"אנחנו מקבלים את הנתונים בחינם לצורכי מחקר, אף שזה עולה לחברות בהתעסקות ובכוח אדם. פעם בשנה אנחנו פוגשים את כל מנהלי המידע בחברות, מגישים להם בורקס ומספרים להם מה עשינו עם המידע שלהם, ואני מרגישה שזה נותן להם סיפוק, אבל על זה אי אפשר לבנות ביזנס".

רשמת פטנטים על הטכנולוגיה?
"כן, רשמנו בזמנו 7-8 פטנטים, כולל הפעם הראשונה שיצרנו מפת גשם מהמידע שלנו. המסחור היה קשה. חברות בתחום מזג האוויר לא ידעו לדבר עם חברות הסלולר. הייתי שותפה לייזום של חברה שהכניסה קצת כסף לרמות, חברת המסחור של האוניברסיטה וגם קצת בשבילי, אבל זה לא התרומם".

למי שייך המידע?

המחקר שמבוצע היום עם אוניברסיטת קולומביה מניב פטנטים חדשים שאולי ימוסחרו בעתיד. "פטנט הוא לא רק אמצעי בשבילי לעשות כסף", היא אומרת. "זו גם דרך לוודא שאף חברה מסחרית אחרת לא תרשום את הפטנט ואז תגביל את הטכנולוגיה". בכל מקרה, היא לא מאוכזבת מכך שהפריצה העסקית עדיין לא הגיעה.

"מה שכן ראינו הוא שימוש בטכנולוגיה על ידי גורמים ממשלתיים או המגזר השלישי. למשל, באפריקה יושמה הטכנולוגיה על ידי הבנק העולמי כדי לאמוד את השפעות המשקעים באפריקה על ההתחממות הגלובלית. באירופה הוקמה התארגנות פן־אירופית של חוקרי מזג אוויר בשיטה שלנו, והיא מנסה להסדיר את התחום ולהתגבר על החסמים.

"יכול להיות שבמדינות כמו סין, שבהן המשטר הוא ריכוזי, אפשר להצניח הוראה מלמעלה שהחברות צריכות לספק את המידע הזה לתעשייה. אפשר להציע שכל חברה שמקבלת תדר תקשורת מהמדינה תהיה מחויבת לספק לה חזרה גם את הנתונים, או להציע אותם לחברות סטארט-אפ. ואז נשאלת גם השאלה אם יש לתת לחברות הללו תשלום עבור הנתונים.

"בסך הכול, המוצר שחברות התקשורת קיבלו מהמדינה הוא האפשרות לייצר תקשורת. הם לא קיבלו מהמדינה את הזכויות על המידע".

את מכירה לעומק את כל השיקולים הללו מהתקופה שבה עמדת בעצמך בראש חברת מסחור הידע של אוניברסיטת תל אביב, רמות, וכתבת גם ספר על הקפיטליזם של הידע.
"מאז שכתבתי את הספר, כל עולם חברות המסחור השתנה. על פי המודל המקורי, מדענים מבצעים מחקר מתוך סקרנות, ולפעמים מתוך הסקרנות הזו צומחים פירות שחבל שיתבזבזו, אז אוספים את הפירות וממסחרים אותם, שלא יירקבו.

"במודל הזה, המדינה הייתה משקיעה במדענים כסף, אבל היום בתחומים רבים, כמו שלנו, אנחנו נסמכים לגמרי על שיתוף פעולה עם התעשייה או הממשלה, וזה קורה בעוד תחומים עתירי מידע. הקשר מתחיל בשלב הרבה יותר מוקדם.

"בנוסף, כיום לחוקרים ולאוניברסיטאות כמוסד יש עניין רב במסחור טכנולוגיות. הסקרנות היא כבר לא המניע היחיד למחקר. אבל למרות שהמודל הקודם שבור, עדיין לא קם מודל אמיתי יציב. חברות המסחור יצטרכו להמציא את עצמן מחדש.

"בינתיים, חברות המסחור הקימו מגוון סוגים של מיזמים כדי לעזור להפיק את הקניין הרוחני מהמדענים וגם לממן את הפיתוח שלו. אנחנו כבר לא מדברים על הפירות המקריים שהצלנו.

"כל זה עלול לטשטש את הפער התרבותי בין אקדמיה לתעשייה, שחייב להישמר כדי שהאקדמיה תשגשג. האקדמיה צריכה להמשיך לרדוף אחרי ידע והתעשייה אחרי כסף. לא היינו רוצים אקדמיה שרואה את הכסף כמטרה שלה, וגם ההפך לא יעבוד".

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מחריפות הירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-5%

דאו ג'ונס יורד ב-1% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ו-AMD יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין