גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין
קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כשבועיים לאחר שפרצה מלחמת "חרבות ברזל" פונו יישובים רבים בצפון המדינה, וכך גם קריית שמונה. "כסף בקיר", פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, יצא לבדוק כיצד מתמודדים מאז המשקיעים הרבים שפקדו את העיר בשנים האחרונות.

הושגה פשרה: זה הנוסח המעודכן למס על משקיעי הנדל"ן
נתוני הלמ"ס: שוק הדיור מתעורר, במיוחד בערים האלו

דור (השם שמור במערכת), שנמנית על כוחות הביטחון, רכשה לפני כשלוש שנים דירת 3 חדרים בעיר תמורת 590 אלף שקל. "הפכנו אותה לדירת 4 חדרים כי כיוונו לקהל של סטודנטים, יצרנו פינת ישיבה וסלון מרווח". לדבריה, בשום תרחיש היא לא צפתה מצב שבו הדירה תהיה ריקה לתקופה כה ארוכה.

"כרגע הדירה עומדת ריקה. דירת רפאים, כמו כל קריית שמונה".

זאת אומרת שהדירה כרגע היא הוצאה בלבד.
"כן. כרגע הדירה היא הוצאה. אני משלמת משכנתה, אז זה לא כסף שנזרק לאוויר, אבל אין לי הכנסה. השבחנו את הדירה והמחיר שם עלה ואני רציתי להתקדם. ואז הגיעה המלחמה".

אז התוכנית הכלכלית שלך נקטעה?
"אפשר להגיד שהמלחמה מעכבת אותה, היא לא קוטעת אותה".

נניח שלא היית מלחמה. והיית מוכרת אותה לפי התוכנית, כמה את חושבת שניתן היה להשיג עליה?
"אני חושבת שאפילו הייתי יכולה להגיע ל־800 אלף שקל".

"יש מתעניינים, אך עדיין אין קונה"

מי שלא ממתין והעמיד לאחרונה את דירתו למכירה בעיר הוא עו"ד ויקי הקמון מגני תקווה. הוא רכש ב־2018 תמורת 550 אלף שקל דירה בפרויקט Be שממוקם ברחוב הראשי של העיר, ושמיועד לסטודנטים. מדובר בדירת שני חדרים בעלת חלל משותף, כך שהיא מיועדת לשני שוכרים, כשהשכירות הכוללת נעה סביב 3,000 שקל לחודש.

לדברי הקמון, "שבועיים לפני פרוץ המלחמה חתמנו על הסכם שכירות חדש עם שני סטודנטים, ואז הגיע השבעה באוקטובר וטרף לנו את כל הקלפים". שוכר אחד גויס מיידית, השני לא הגיע בשל המצב.

 

מדוע החלטת למכור את הדירה?
"אני מאוד מאמין ברכישת נכסים בפריפריה - יש לי דירה נוספת בדרום, ויש לי עוד כמה דירות באזור אחר בצפון. אך כשאני מסתכל לטווח הארוך, אני לא מצליח למצוא איזשהו צפי לאן הממשלה לוקחת אותנו עם העניין הזה. אין אפילו גוף שמכוון לעניין פיצוי. אנחנו בחשכה. לכן קיבלנו החלטה מושכלת, קרה, שאנחנו מחליטים למכור את הדירה בשלב הזה".

לדבריו מתעניינים יש, אך קונה עדיין לא.

אם אתה מוכר אותה היום, היא תימכר ברווח?
"בוודאי שיש רווח, מ־2018 עד אוקטובר 2023, הייתה עליית מחירים בקריית שמונה. מי שהסתכל על העיר כמשקיע, הבין שהעיר הזו מתפתחת ומקבלת תפנית גדולה מאוד גם בנושא התעסוקתי - שזה היה אחד החוסרים העיקריים בה".

ההתלבטויות בנוגע לפעילות העסקית בעיר לא פסחו גם על אנשי חברת הנדל"ן ברזילי מור, שהקימו את פרויקט Be. בפרויקט יש 316 דירות, מרביתן מכורות, בעוד ששיווק הדירות הנותרות קפא עם תחילת הלחימה. לדברי נדב ברזילי, אחד ממייסדי החברה, רק לאחרונה הם חזרו לשווק את הדירות, בתנאי מימון מיוחדים. לטענתו, רק בדרך זו ניתן יהיה אולי להניע רוכשים לקנות נכסים כיום בעיר.

כשדיברנו בטלפון וסיפרתי לך שאני מראיין מישהו מרוכשי הדירות אצלכם שמוכר את הנכס כעת, אמרת לי, "זה לא זמן טוב למכור". תסביר.
"אני חושב שיהיה קשה מאוד למכור בתנאים רגילים עכשיו. אם לא היינו מציעים מבצע מימון והרוכשים היו צריכים לשים את כל הכסף ומיד לשלם על המשכנתה - זה לא היה מפתה. יש מי שרואה צפי למלחמה בעוד שנה, ואני חושב שמי שכבר מחזיק דירה ויכול לחכות איתה אז עדיף לו להמתין עד שהדברים יתבהרו".

עו"ד המקרקעין אלי לוי, יליד העיר שבחודשים האחרונים נאלץ להתפנות מביתו ומתגורר זמנית בטבריה, מאשר ששוק הנדל"ן בקריית שמונה רדום. לדבריו, "לראשונה בהיסטוריה של קריית שמונה, מפנים את כל התושבים באופן יזום. בהתחלה העסקאות עצרו לחלוטין - אין תזוזה, אין טלפונים ואין התעניינות".

וכיום?
"היום יש מעט התעניינות, ממש בשוליים, זה לא קצב עסקאות שאנחנו מכירים".

עם זאת הוא טוען שעל ירידת מחירים אין עדיין על מה לדבר. לדבריו, "אני לא רואה כיום איזושהי ירידה דרסטית במחירים, וזה אומר כנראה שאנשים מאמינים שבסופו של דבר המצב יחזור לקדמותו".

העתיד: מכללת תל חי, אגרוטק ופודטק

ייתכן שההסבר לכך שהמוכרים אינם ממהרים להתפשר על המחיר נעוץ בתוכניות הצמיחה של מכללת תל חי, שכמו אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, משפיעה יותר מכול על שוק ההשקעות בעיר.

"ברגע שהמדינה תשקיע בסוף המלחמה את הכסף שהיא אמרה שהיא תשקיע ומכללת תל חי תהפוך לאוניברסיטה, מ־5,000 סטודנטים כיום, יהיו שם הרבה יותר. לכן הביקוש יעלה וזה ישפיע על עליית מחירים", צופה ברזילי.

אופטימיות לגבי העתיד שמענו גם מעו"ד לוי. "אני חושב שכדאי להשקיע בקריית שמונה, אני חושב שהיא נמצא במיקום מדהים, היפה בארץ. לצד זה יש התפתחות של תחומי האגרוטק והפודטק. אני חושב שמי שישכיל לעשות את השקעה שלו בקריית שמונה, דווקא בזמנים האלה, יקצור פירות בשנים הקרובות. גם מבחינת שכירויות וגם מבחינת רווח על ההשקעה".

ממכללת תל חי ביקשו להבהיר את סטטוס המוסד האקדמי: "המועצה להשכלה גבוהה ושר החינוך יואב קיש, אישרו לאחרונה את הפיכת המכללה האקדמית תל חי לאוניברסיטת הגליל בקריית שמונה. משמעות המהלך היא תוספת של 3,000 סטודנטים ל־5,000 הסטודנטים הלומדים היום בתל חי וכן גיוס של מאות חוקרים ואנשי סגל, שיגיעו להתיישב בקריית שמונה והאזור.

"המבנים העתידיים של האוניברסיטה יוקמו בקריית שמונה, ביניהם מכון המזון הלאומי ומרכז התרפיות, שיצטרפו למרכז החדשנות והיזמות ששוכן בליבה של העיר. סביב אוניברסיטת הגליל צפויים לקום סטארט־אפים ומרכזי ידע וחדשנות בתחומי הפודטק והאגרוטק. כל אלו אמורים לשנות את פניה של העיר הצפונית".

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ביידן שוחח עם נתניהו; הבית הלבן: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח"

השיחה בין הנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו הסתיימה לאחר כחצי שעה ● בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה