גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי
שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פלורנטין בתל אביב ושכונה ד' בבאר שבע הן השכונות עם שיעור הדירות השכורות הגבוה ביותר בארץ. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), יותר מ־70% מהדירות שמצויות בשכונות הללו מושכרות. אזור בית החולים רמב"ם הוא המושכר ביותר בחיפה, ואילו בירושלים חלק מסוים במרכז העיר הוא המושכר ביותר, אך הוא רחוק מאוד מאחוזי השכירות הגבוהים שנמצאו בשכונות האחרות.

כתבה שנייה בסדרה | לא רק תל אביב: מיהן הערים המובילות בדירות להשכרה 

הנתונים לקוחים מפרסום הלמ"ס בנוגע למספר הדירות המרוכז בכל אזור סטטיסטי נכון לסוף השנה שעברה. אזור סטטיסטי הוא יחידת שטח קטנה משכונה, וכך ניתן להצביע על אזורים מסוימים כעל אזורים רוויים מבחינת מספר הדירות שמושכרות בהם, ברזולוציה גבוהה יחסית.

829 אלף דירות, שהן כ־29% מכלל יחידות הדיור בישראל - מושכרות. היישוב המושכר ביותר הוא מצפה רמון, שבו כ־57% - 1,134 מתוך 2001 דירות - מושכרות; העיר חריש היא המושכרת בארץ - 5,733 דירות מתוך 11,354, שהן 50.5%, נרכשו על ידי משקיעים והן מושכרות.

אנחנו חיפשנו את האזורים שבהם ריכוזי הדירות המושכרות עולים על 60%, כלומר שכונה או חלקי שכונה, שבהם שוכרי הדירות מהווים את פלח האוכלוסייה הדומיננטי.

תל אביב: אחד מריכוזי הצעירים הגדולים

השכונה המושכרת ביותר בארץ היא פלורנטין בתל אביב. אותה שכונה שנמצאת בלב העיר ועברה בעשורים האחרונים שינויים גדולים, הפכה לאחד מריכוזי הצעירים הגדולים בעיר. "זו שכונה שהתחילה כ'אנדרגראונד' לפני כמה עשורים, מה שמשך אליה צעירים והיפסטרים, שיכלו ליהנות מדירות קטנות וזולות בסמוך למרכז העיר", אומרת המתווכת לי ירמיהו מ"נכס תל אביבי". "השינויים הרבים שעברו על השכונה ב־20 השנים האחרונות הביאו אליה בנייה חדשה, משקיעים וגם שוכרים חדשים, שיכולים לרכוש נכסים במחירים זולים יחסית ולשכור אותם במחירים שנמוכים עדיין מאלה של מרכז העיר והצפון, וכל זה במרחק 10 דקות נסיעה באופניים חשמליים ממרכז העיר".

מחירי השכירות לדירות שני חדרים בשכונה מגיעים לסביבת 5,000 שקל לחודש ("בחלק הראשון של המלחמה המחירים ירדו, אבל בשבועות האחרונים אנחנו רואים אותם עולים מחדש", אומרת ירמיהו), ואילו מחירי דירות כאלה של כ־50 מ"ר מגיעים לסדר גודל של כ־2.5 מיליון שקל, שזה כ־2.5% תשואה שנתית גולמית (כלומר ללא עלויות מצד המשקיע), שנחשבת לגבוהה יחסית בעיר.

בתל אביב, שבה כ־47% מהדירות מושכרות, יש אזורים נוספים שבהם השוכרים "שולטים", ובהם אזור בית החולים איכילוב ורחוב דפנה, שבו 62.3% מהדירות מושכרות. הרובע הבולט ביותר שבו מושכרות דירות באחוזים ניכרים (אך לא יותר מאלה שנמצאו בפלורנטין), הוא רובע 3, מערבית לעירייה.

רובע 3 בתל אביב. בולט בשיעור השכירות / צילום: Shutterstock

מדובר באזור ותיק ומוכר בשוק השכירות, שמאופיין בדרך כלל בדירות קטנות וישנות, ובניגוד ל"אחיו" המזרחי רובע 4, גם לא בוצעו בו הרבה פרויקטים של תמ"א 38 ואם כבר בוצעו - רובם המוחלט הוא של תמ"א 38/1, כלומר מסלול של חיזוק מבנים ולא הריסה ובנייה של מבנים חדשים תחתם, כפי שנעשה ברובע 4. לפיכך הדירות גדלות אך עדיין נותרות קטנות יחסית, והן פופולריות בקרב השוכרים, וגם לא מפתות את בעליהן לעבור להתגורר בהן.

המשבצת שבה השוכרים "שולטים" הכי חזק נמצאת מערבית לבניין העירייה במשבצת שבין הרחובות בן גוריון־דיזנגוף־שלמה המלך־פרישמן, ודרומה לשם באזור שנמצא בסביבת שדרות ח"ן ורחוב שמריהו לוין.

עוד אזור בולט מבחינת מספר הדירות המושכרות שבו, הוא הרצועה שנמצאת צפונית למגדלי עזריאלי, המכונה גם "המע"ר הצפוני", שכולל את המגדלים שנמצאים צפטנית למרכז עזריאלי, לאורך איילון.

מגדלים אלה כוללים גם יחידות דיור במגדלים כמו מידטאון והצעירים, ובהם מושכרות כ־550 מתוך כ־900 הדירות שמצויות שם.

באר שבע: הסטודנטים לא רוצים אוטובוס

מיד אחרי פלורנטין מגיעה השכונה הסטודנטיאלית מספר 1 במדינה - שכונה ד' בבאר שבע, על שני חלקיה: הראשון נמצא סמוך לשער הצפוני של האוניברסיטה, בסביבת רחוב רינגלבלום, ואילו החלק השני נמצא במערב השכונה, בסביבת רחוב עקיבא. גם בחלק המזרחי של שכונה ג', שנמצא בסביבת בית החולים סורוקה, יש שיעור גבוה יחסית של דירות מושכרות.

"בניגוד לאוניברסיטאות אחרות בארץ, הסטודנטים שלומדים כאן לא נוהגים לנסוע באוטובוס לדירה שהם שוכרים, אלא מעדיפים להתגורר בשכונות שעוטפות אותה, בעיקר ג', ד' מזרח וב'", אומר המתווך סער וקסלר מסוכנות ONE נכסים. "משקיעים למדו את הדבר הזה וגם ראו שהאוניברסיטה מתרחבת כל הזמן, וניצלו את זה שמסביב לאוניברסיטה יש דירות שיכוני עמידר. הם רכשו את הדירות הללו במחירים נמוכים, ומשכירים אותן".

דמי השכירות בשכונה נוחים מאוד ונעים בין 2,300 ל־3,000 שקל לחודש לדירת 3 חדרים. מחיר דירה כזו נע בין 700 אלף ל־1.1 מיליון שקל.

שכונה ד' באר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

חיפה: מול בית חולים רמב"ם ובסיס חיל הים

האזור הבא שמצאנו בו דומיננטיות של דירות להשכרה, הוא המתחם שנמצא מול בית החולים רמב"ם ובסיס חיל הים בשכונת בת גלים בחיפה, שם 65.2% מהדירות מושכרות.

שכונת בת גלים הוותיקה היא השכונה היחידה בחיפה שמצויה באמת על הים, אך לאורך השנים השכונה התאפיינה באוכלוסייה מרקע סוציו־אקונומי נמוך. מה שחילץ אותה מהמצב היו שני גורמים: האחד - תוכנית תמ"א 38 שאפשרה לשפץ דירות קיימות ולהקים חדשות, ומשקיעים ממרכז הארץ שנהרו בעשור הקודם אל השכונה לרכוש נכסים במרחק קצרצר מהים, במחירים של מאות אלפי שקלים בודדים. אבל כדי שתגיע למעמדה הרם, השכונה הצטרכה גם להוות אטרקציה לשוכרים.

"השכונה נמצאת קרוב לרמב"ם ולבית הספר לרפואה, קרוב לתחנת הרכבת ולים, ואלו דברים שאנשים מחפשים. חלק מהשוכרים שם אפילו נוסעים בקורקינטים חשמליים לתחנת הרכבת, משם לוקחים רכבת לתל אביב, לעבודה בהייטק", מספרת המתווכת טליה בלומברג מ"נדל"ן בהתאמה אישית". מעבר לזה, היא מספרת, שבשכונה מושכרות דירות גם לטווח קצר, בשיטת Airbnb.

"המשקיעים קלטו את הדברים האלה לפני שנים, והם הרוויחו הרבה, משום שהמחירים עלו בשכונה במידה ניכרת. ספציפית במקום שנמצא מול רמב"ם, מתוכננים פרויקטים של פינוי בינוי שאחד מהם כבר קיבל היתר בנייה, כך שמחירי דירות שלושה חדרים שם, שעד לא מזמן עלו מיליון שקל, קפצו בבת אחת ל־1.6 מיליון שקל ומעלה. דירות כאלה מושכרות היום ב־3,000־3,200 שקל לחודש".

עוד אזורים בעיר שנשלטים ע"י שוכרי דירות הם רמות רמז, במתחם שכולל את שדרות אינטרנציונל והרחובות חביבה רייק וברנר, ששם 59% מהדירות מושכרות.

מדובר באזור ותיק ומוכר למשקיעים חיפאים, שכן הוא סמוך לטכניון, ויש ממנו תחבורה ציבורית לאוניברסיטה, ועל כן הוא אהוד על ידי סטודנטים. אזור זה מאופיין בשנים האחרונות בפרויקטים של התחדשות עירונית, בעיקר רחוב חביבה רייק, ונראה כי חלק מרוכשי הדירות החדשות היו אף הם משקיעי נדל"ן.

באזור הדר הכרמל, בסביבת מבנה העירייה, התיאטרון העירוני, ושוק תלפיות, כ־55% מהדירות מושכרות, ואזור שכונת קריית אליעזר, בצד המערבי של שדרות רוטשילד, 58.2% מהדירות מושכרות.

מבחינה של אחוז הדירות המושכרות באזור זה, שבעבר פעל בו האצטדיון העירוני בחיפה, ניכר, כי אחוז הדירות המושכרות נמצא בעלייה חדה לאורך השנים האחרונות. עניין זה נותן מקום לסברה, שהפרויקטים שהוקמו על חורבות האצטדיון במסגרת "מחיר למשתכן", משמשים בחלק נכבד מהם משקיעים.

ירושלים: רוב התושבים אינם שוכרים

ומה עם ירושלים? ירושלים היא העיר השנייה בדירוג, מבחינת כמות הדירות שמושכרות בה (כ־75 אלף) אך בסך הכול שיעורן מגיע ל־31% מכלל הדירות וקשה למצוא בה אזור שבו משקל הדירות השכורות עולה אפילו על 50% מכלל הדירות.

עם זאת מצאנו מספר "איים" כאלה: באזור רחוב המלך ג'ורג' ורחוב הלל 60.4% מהדירות מושכרות, וזה האזור הבולט בירושלים מבחינה זו. באזור מחנה יהודה 58.7% מהדירות מושכרות.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר