גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי-אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

 

 

השיחה המתפרסמת כאן מבוססת על ראיון שנתנה ד"ר עדית זכאי-אור לפודקאסט "הצוללת של גלובס". מדי שבוע נפרסם ב-G כתבות מתוך הפודקאסט. אתם מוזמנים להאזין לפרק הזה ולפרקים נוספים בכל אפליקציות הפודקאסטים

ד"ר עדית זכאי־אור, היום נדבר על איך אפשר לחוות שמחה ולשמור על הסתכלות חיובית גם כשהנסיבות סביבנו קשות. בכוונה לא הזכרתי את המילה חוסן, שאותה את לא אוהבת. למה בעצם?
"‫אני חושבת שנעשה בה ‫שימוש מופרז. ‫כשמשתמשים במילה 'חוסן' באופן תכוף ולא תמיד בצורה מדויקת, ‫אז כולם כבר חושבים ‫שהם יודעים על מה מדובר ולא רוצים לשמוע על זה. אם אציע לאנשים שזקוקים ליותר חוסן סדנה בתחום, הם יגידו: די, כבר עשינו".

ובכל זאת, איך את מגדירה חוסן?
"חוסן, Resilience באנגלית, הוא היכולת שלנו להיות כמו כדור גמיש. זאת אומרת, לא זו בלבד שאקפוץ חזרה (bounce back) אל המקום שבו הייתי לפני המשבר, אפילו אקפוץ גבוה יותר".

ואיך הפסיכולוגיה החיובית קשורה לכל זה?
"עכשיו יש לנו פרויקט גדול ‫לצוותי חינוך בדרום הארץ, ‫כולל יישובי העוטף. אנחנו נתקלים בהתנגדויות כלפינו מסוג 'מה עכשיו פסיכולוגיה חיובית? ‫תראו את המציאות שלנו'. ‫אבל כשנכנסים לעומק הדברים, ‫אז מבינים שפסיכולוגיה חיובית זה לא Happy Happy, אלא היא מתייחסת לחיים ‫שמכילים הכול, כולל קושי, צער ואובדן. ‫היא מקנה כלים להתמודדות עם החוויות האלה".

כיום הרבה אנשים מנסים לפצח את היכולת להמשיך בשגרת חיים חיובית, כשמסביב עדיין שורר עצב גדול. המתקפה האיראנית שהתרחשה השבוע בוודאי לא מוסיפה רגיעה.
"אכן, יש פה מורכבת, כי מצד אחד החטופים עוד לא בבית, עדיין יש לחימה בכמה חזיתות וטובי בנינו ‫שבים הביתה פצועים, או שאינם שבים. לצד זאת, החיים חזרו למסלולם. ‫אנחנו לומדים, עובדים ומתפקדים. החיים הם גם וגם, וכבני אדם יש לנו את היכולת לעשות דברים מורכבים. אנשים הם חיות מעניינות, לכן הלכתי ללמוד פסיכולוגיה. הדבר הראשון שצריך להבין הוא שמותר לנו לחמול על עצמנו".

 

למה הכוונה?
"חמלה עצמית היא קונספט מורכב, כי ברגעים של קושי היא דורשת מאיתנו לא לנזוף בעצמנו על שלא היינו מושלמים. היא דורשת מאיתנו לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, להבין שעשינו כמיטב יכולתנו, להבין שאנחנו חלק ממרקם אנושי רחב ולקחת את מה שכן עשינו כמו שצריך ולהתקדם איתו.

"הצוות המקצועי שלנו במרכז מיטיב פגש הרבה אנשים שבאו לבקש עזרה בתחילת המלחמה ואמרו לנו: אנחנו לא מסוגלים לאכול, לא מסוגלים לישון. אנחנו מרגישים אשמים שלא קרה לנו דבר. 'אשמת הניצול' היא תופעה נפוצה במקרים מהסוג שחווינו. כל הזמן ניסינו לשכנע אותם שצריך לחשוב על זה הפוך - התפקוד הטוב שלנו גם עוזר לאנשים אחרים מסביבנו".

האפקט הוא דו־כיווני. כשאנחנו יחסית חזקים, אפשר לעזור לאחרים. וגם העזרה לאחרים עוזרת להרגיש טוב יותר.
"‫בדיוק. היה פה גל לאומי מטורף של התנדבויות. ‫למה? ‫ראשית כי היה פער עצום לגשר עליו ‫בין מה שהיה צריך לבין מה שניתן מהמדינה. שנית, כי עזרה לאדם אחר היא הדבר הראשון שמביא רווחה נפשית. עשייה חיובית מגבירה את המילה שאני לא אוהבת - חוסן. לכן ‫לא צריך להתבייש במקומות שאנחנו נהנים וטוב לנו בהם. המקומות האלה הם מכפיל צמיחה.

"בסוף רווחה נפשית מגיעה ממקום של הישג, שמחה, יופי ‫וחיבור לטבע. אלה רגעים ‫שאספנו ושמרנו. אם למשל אשוטט עכשיו בקמפוס של רייכמן, ‫ויש עץ אקליפטוס מדהים מולי, הציפורים מצייצות והסטודנטים מחייכים, ‫ואעבור ליד כל אלה ובכלל לא אשים לב שהם שם - לא יקרה כלום לרווחה הנפשית שלי. אם אדע להביט ולהפנים את מה שראיתי, ארוויח הרבה יותר כוחות".

בואי נניח שאנחנו צועדות בקמפוס ורוצות ליהנות מהיום היפה שבחוץ, אבל העצב מקשה עלינו לעשות זאת. יש משהו שאפשר לעשות?
"כבני אדם אנחנו לא יודעים להחזיק שתי מחשבות בו־זמנית. לכן כשיש לנו מחשבה מכבידה שאנחנו רוצים שתיפסק, אפשר באופן אקטיבי להחליף אותה במשהו אחר. זו יכולת שכדאי להתאמן עליה. הורים שיש להם ילדים בחזית, אני בטוחה שעולות אצלם מחשבות קשות מאוד".

זו חוויה שחווית באופן אישי.
"ביג טיים. שניים מבניי שירותו בחזית, אחד בדרום ואחד בצפון".

מה עשית?
"אני יודעת על עצמי שכשמאוד קשה לי, אני תמיד יכולה ללכת לים, לשחות או לחתור על סאפ, וזה יעשה לי טוב, אז ניצלתי את זה. יש גבול לכמה אפשר להיות עול על הסביבה. לא רק זה, באותה התקופה חל יום ההולדת שלי, ואמרתי לבעלי: דווקא עכשיו נחגוג יום הולדת כאילו אין מלחמה בעולם, נזמין לנו לילה במלון, נצא למסעדה ונהנה מהיום הזה בשבילנו. הוא זרם איתי. גם הבנים פרגנו".

זה סיפור מדהים, כי רבים מאתנו חווים רגשות אשם כשאנחנו יוצאים לבלות כיום "כאילו אין מלחמה בעולם". לפעמים, כשאנחנו רואים אחרים עושים זאת, הם נראים לנו מנותקים.
"אפילו מושחתים. השאלה היא מה אנחנו עושים בשאר הזמן. נניח הורים עם ילדים בחזית שבכל זמן אפשרי באים לעזור לאנשים אחרים ולתמוך במשפחות החטופים, בעיניי זה בסדר גמור שיפרגנו לעצמם. אני חושבת שאסור לשכוח את האנשים שלא יכולים ‫ליהנות משום דבר עכשיו, ‫ומנגד צריך לקחת את הכוחות שצברנו ‫במקומות שבהם אנחנו נהנים כדי להושיט יד, לבוא לצעוד ‫עם משפחות החטופים ולבקר את הפצועים במחלקות השיקום. אני חושבת שצריך לעשות גם וגם".

"בלי תקווה לא הייתה מדינה"

אם נחזור רגע לאתנחתה שלקחת לעצמך בים כשהבנים שלך היו בחזית, השתמשת באסטרטגיה של הפסיכולוגיה החיובית והיא "ציור תמונת עתיד".
"אחד הדברים שמבדילים בין אנשים ‫שיש להם יותר חוסן ‫לבין אנשים שפחות ‫הוא היכולת להחזיק תקווה. יש תקווה ‫שהיא ברמה הלאומית, להגיד - יהיה פה יותר טוב, ‫המלחמה תיגמר, אנחנו נבנה, אנחנו נשגשג, נגיע לשם. ויש תקווה שהיא ברמה הפרטית".

איזו תמונה פרטית ציירת לעצמך?
"ציירתי בעיני רוחי את ארוחת החג של אחרי המלחמה. שזה אומר: המלחמה תיגמר, הבנים שלי ישובו הביתה, בריאים ומנצחים, ואני אכין להם ארוחה. תכננתי זאת ברמה של צבע המפיות וברמה של להזמין את התבלינים הרלוונטיים שיהיו בארון, כדי שיהיו מוכנים לרגע הזה.

"המלחמה עוד לא נגמרה, ‫אבל הבנים כבר חזרו מהחזית ‫וישבו לשולחן, ‫אז הארוחה הזאת כבר התקיימה. אבל אני זוכרת שכשעוד דמיינתי אותה, אמרתי לעצמי: למה לצמצם את עצמך? ‫תחשבי על תמונת עתיד שמבטיחה אפילו יותר".

מה היא כללה?
"יש לי שלושה בנים. בת לא הצליחה לי (צוחקת). ‫אז אמרתי לעצמי, מה אני רוצה להשיג ‫בעולם הזה? אני רוצה נכדות! ולכן התמונה המנטלית ‫שבניתי כללה את הבריתה של הבת של אורי ואת הבריתה של הבת של איתמר. עשיתי טעות אסטרטגית וסיפרתי על התמונה הזאת לאורי וחברתו, והם מעט החווירו. אבל הם אמרו: טוב, אנחנו יודעים שהיא לא נורמלית".

וממש האמנת?
"אני עדיין מאמינה. אני גם מאמינה שיהיה פה יותר טוב. ‫אנחנו צריכים מאוד להתאמץ בשביל זה ‫ולעבוד קשה בהרבה חזיתות. ‫אנשים בלי תקווה לא היו ‫בונים את המדינה הזאת. ‫הסבא רבא־רבא שלי (ראובן לרר, שייסד את העיר נס ציונה - ה"ו) לא היה ‫מופיע פה ב־1881 אם הוא לא היה מאמין שאפשר ‫לבנות מדינה ליהודים".

להיות קשובים לעובדים

נעבור לדבר על שוק העבודה. איך נכון למנהלים לקבל חזרה את מאות אלפי המילואימניקים שחזרו לבתיהם ולעבודות שלהם בשבועות האחרונים?
"מה שיכול לשרת מנהלים מול מילואימניקים שחזרו ‫הוא להגיד להם ‫שהכל לגיטימי. יש אנשים שכשהם חוזרים לעבודה ירצו שיעמיסו עליהם כמה שיותר. יש אנשים שירצו שיניחו להם רגע, ש‫ייתנו להם לנשום. חשוב שמנהלים יבינו מה העובדים שלהם צריכים".

אני מניחה שאצל לא מעט מנהלים קיים דיסוננס בין הרצון לתמוך לבין הקושי והתסכול שחוו בהיעדרם של העובדים.
"זו חוויה שהייתה לי כמנהלת. מנהלים צריכים לדעת לנהל גם את עצמם, זאת אומרת לנהל את רגשותיהם - למשל כעס ותסכול על שלא היו להם עובדים, נשארו אותן משימות והכול באחריותם. ואז הם צריכים להגיד לעצמם: זה הקושי, עכשיו איך אפשר בכל זאת לגייס את העובד למשימות? על מה אפשר לוותר ועל מה לא? אני חושבת שכשמראים לעובדים שאכפת מהם, אז הם מגייסים את עצמם יותר מאשר מצב שבו המסר המתקבל הוא 'הייתי צריכה אותך, חזרת. עכשיו לך לעבוד'".

מסר לסיום?
"אפשר לראות באירוע של בלימת המתקפה האיראנית השבוע הפגנת יכולת ועוצמה מרשימות של מדינת ישראל והעם שלנו, וזה משהו להתגאות בו".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם