גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

המרוץ להרחקת הביוב מן המים של מסלול התחרות למרחקים ארוכים באולימפיאדת הקיץ; 'המים די נקיים'

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin
נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

נשיא צרפת לשעבר, ז'אק שיראק, הצהיר ב־1990, כשכיהן כראש עיריית פריז, כי הוא יהפוך את הסיין מתעלת ביוב לנהר נקי מספיק כדי שיהיה אפשר לשחות בו.

"הוא די נקי", אמר לאחרונה סילביאן ראפריי, מנהל מלון. הוא פשט את בגדיו ונכנס לאט אל מי ה־Canal de l’Ourcq, הזורמים אל הסיין. "אבל אני אף פעם לא פותח את הפה", הוסיף.

שיראק, שנפטר לפני ארבע שנים, לא זכה להזדמנות לשחות במים הנקיים שהבטיח. הסיין, הנהר בעל המראה הרומנטי ביותר, עדיין מסוכן לשחייה. לפי מומחים, שלשולים ודלקות בדרכי השתן הם בין הסכנות הכרוכות בשחייה בנהר.

את מה שלא הצליחה פריז להשיג בעשורים שחלפו מאז הצהרתו של שיראק, היא מוכרחה לעשות עכשיו, לפני טקס הפתיחה של אולימפיאדת הקיץ 2024. ב־26 ביולי ישוטו ספורטאים על סירות ויחלפו על פני מאות אלפי צופים על גדות הסיין. זמן קצר לאחר מכן - זו התוכנית, לפחות - יתקיימו בנהר שחייה למרחקים ארוכים וחלק השחייה של הטריאתלון.

בעיה של מאה שנה

התחרות אינה הדבר שמפחיד את חלק מהספורטאים האולימפיים, אלא המים. מבוגרים בולעים כ־15 עד 30 מ"ל מים כשהם שוחים במשך שעה, אומרת פרנסואז לוקאס, פרופסור למיקרוביולוגיה באוניברסיטת פריז־אסט קרטל. המספר הזה עולה ליותר מ־45 מ"ל כשמדובר בילדים.

"כאשר הספורטאים שוחים חתירה, זה מעלה את המים, וכשהם פותחים את הפה כדי לנשום, הם בולעים טיפות", היא אומרת. ייתכן שדי בכך כדי לחטוף וירוס. "צריך תוכנית אחרת", אומרת השחיינית הברזילאית והאלופה האולימפית המכהנת בשחייה במים פתוחים, אנה קונה. "הסיין לא מתאים לשחייה", היא מוסיפה.

השחייה בנהר הסיין נאסרה לפני יותר ממאה שנה בגלל התנועה בנהר ובגלל מי הביוב. הבעיה היא בעיקר בתשתית הביוב מהמאה ה־19 הקיימת בעיר. מי גשמים זורמים לתוך מערכת הביוב. אחת לחודש בערך, בעת סערה עזה, מגיעה המערכת לשיא הקיבולת שלה. ההצפה מוסיפה מאות מיליוני ליטרים של גשם ומי־שפכים לנהר מדי שנה, על פי גורמים רשמיים.

בקיץ שעבר נאלצו המארגנים לבטל בפתאומיות אירועי שחייה שתוכננו להיערך לקראת האולימפיאדה, לאחר שבדיקות איכות המים הראו ריכוז גבוה של חיידקים.

כדי לבדוק את איכות המים, מודדות רשויות הבריאות את כמות האי קולי, חיידק שנמצא בדרך כלל במעי התחתון של בני אדם ובעלי חיים. רוב הזנים אינם מזיקים, אך ריכוז גבוה של אי קולי מצביע על זיהום צואה אפשרי, המזמין נגיפים גורמי מחלות כמו נורו־וירוס, נגיף הרוטה או אדנו־וירוס.

בפברואר האחרון, לאחר מספר ימים של גשם, תוצאות הבדיקה של מעבדות Fluidion הראו כי רמות האי קולי בסיין היו גבוהות בערך פי 20 מן המגבלה שנקבעה על ידי World Triathlon, הגוף המנהל הבינלאומי לספורט האולימפי. "לא הייתי ממליץ לשחות בנהר הסיין כרגע בשום פנים ואופן", אומר דן אנג'לסקו, מנכ"ל Fluidion, חברה לניטור מים העובדת עם העיר.

ישנן גם בעיות אינסטלציה רציניות. נציגי עירייה עברו מדלת לדלת כדי לשכנע עשרות אלפי בעלי בתים לאפשר לעובדים מטעם המדינה לחבר את צינורות הניקוז שלהם למערכת הביוב במקום להזרים את מי השפכים שלהם ישירות לנהר הסיין או לנהר המארן, שהוא אחד מיובלי הסיין.

הנהר, שאורכו 773 קילומטרים, זורם מבורגון דרך פריז למרגלות קתדרלת נוטרדאם, מוזיאון הלובר ומגדל אייפל, אל הים בנורמנדי.

הרשויות בונות בלב פריז מכל אגירה תת־קרקעי, בעומק של כ־30 מטר וברוחב של כ־50 מטר, כדי לאגור שפכים במהלך סערות כבדות. הוא מתוכנן להכיל עד 50 מיליון גלונים, בערך 20 בריכות אולימפיות. לאחר הסופה יוחזרו השפכים למערכת הביוב. בעירייה מעריכים כי המכל החדש עדיין עלול לעלות על גדותיו פעמיים בשנה.

קתדלרת שפכים

"אנחנו בונים שתי קתדרלות בעיר", אמר אנטואן גויו, סגן ראש עיריית פריז לענייני פסולת ותברואה, ומשווה בין פרויקט מכלי השפכים לבנייה מחדש של קתדרלת נוטרדאם. "אחת מעל הקרקע ואחת מתחתיה".

גורמים בעירייה אומרים שהמכל התת־קרקעי יפעל עד מאי. מכל קטן יותר, שבנייתו צפויה להסתיים באביב הקרוב, נבנה בגגני, פרבר של פריז, כדי למנוע מהצפה של גשמים ומי שפכים במארן.

לאחר שמשחקי הקיץ יסתיימו, הפריזאים יקבלו הזדמנות להגשים את החלום של שיראק. הרשויות מתכננות להקים בשנה הבאה שלושה אזורי שחייה בנהר הסיין - בין האי סן לואי לבין הרובע ההיסטורי המארה; בנמל גרנל ליד מגדל אייפל; ומחוץ לפארק הציבורי ברסי במזרח פריז.

סגן ראש עיריית פריז לענייני ספורט, פייר רבדן, בטוח שהנהר יהיה מוכן בזמן לאולימפיאדה. "אין לנו תוכנית אחרת", הוא אומר.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי