גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט האמריקאי אישר את חבילת העתק לישראל כחלק ממדיניות החוץ האמריקאית שדוגלת בסיוע לבעלות ברית כנגד איומים חיצוניים. כעת כל מה שנדרש היא חתימה של הנשיא ג'ו ביידן שצפויה להיות מהירה מכיוון שהוא זה שדחף לכך מלכתחילה.

ההצבעה עברה ברוב של 65 בעד מול 12 נגד את ההצבעה הראשונים, כאשר היה צורך ב־60 תומכים. בשעות הקרובות צפויה להתקיים ההצבעה הסופית, שלאחר אישורה - יישאר האשרור של הנשיא ג'ו ביידן.

כמה כסף כולל הסיוע, מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? גלובס עושים סדר.

פרשנות | החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר
כותרות העיתונים | בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

כמה כסף יעבור לישראל, ומה הוא כולל?

חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לזירה הישראלית. מתוכם, 14 מיליארד דולר סיוע צבאי לישראל. בה בעת, החבילה כוללת 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן.

הסיוע לישראל "כולל בעיקר תוכניות רכש ארוכות-טווח ורב שנתיות. כמו למשל מטוסים ומסוקים" אומר מוטי בסר, ששירת כיועץ הכלכלי לרמטכ"ל. "הסיוע הזה מגיע בעקבות המלחמה, ונוסף על הסיוע האמריקאי השנתי הקבוע, שעומד על בין 3.5 ל-4 מיליארד דולר בשנה. אך בשלב זה עוד לא ברור לכמה שנים פרוס הסיוע הזה". 

על פי פירוט של רשת CNN, הסיוע יכלול 4 מיליארד דולר לרכש וחימוש של מערכות כיפת ברזל וקלע דוד ליירוט איומים על ישראל, כמו גם 1.2 מיליארד למערכת מגן אור (הקרויה באנגלית Iron Beam ) שנועדה ליירוט פצצות מרגמה ורקטות באמצעות לייזר - בשיטה זולה בהרבה ביחס לכיפת ברזל. 

סוללת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בנוסף, יוקצו 4.4 מיליארד דולר לחידוש המלאים שארה"ב כבר העבירה לישראל, כמו פגזי ארטילריה ופצצות. כלומר, מדובר לא בהעברות ישירות לישראל, אלא דווקא להצטיידות-מחדש בנשק שארה"ב כבר העבירה. "חלק מההעברות הן בכסף, ואחרות בחימוש", מסבירה טליה לנקרי, שהייתה סגנית יו"ר המועצה לביטחון לאומי. "בחודשיים הראשונים, ארה"ב העבירה לישראל אמצעי לחימה וחימושים על חשבון המלאים שלהם".

3.5 מיליארד דולר נוספים הוקצו ע"י ארה"ב ל"מערכות נשק מתקדמות" דרך התוכנית הרגילה של ארה"ב לסיוע צבאי זר. עם הכסף הזה ישראל תוכל לקנות למשל מטוסים ומסוקים מהתעשייה האמריקאית. כמו כן, הסיוע האמריקאי כולל שני שינויים רגולטוריים: האחד, גמישות רבה יותר בשליחת ציוד מהמלאים האמריקאיים לישראל, והשני - איסור על סיוע הומניטרי דרך אונר"א. 

כמה כסף תעביר ארה"ב לסיוע הומניטרי? 

מעבר לסיוע הצבאי לישראל, ארה"ב הקצתה 9.2 מיליארד דולר לסיוע הומניטרי. הוא יכלול "סיוע במזון, מחסה ושירותים בסיסיים לאוכלוסיות מוכות אסון". באופן טבעי, חלק ניכר מהסיוע יועבר לעזה כחלק מהסיוע ההומניטרי שישראל אישרה את העברתו. אך כאמור - לא דרך אונר"א שטיפלה עד היום ברוב הפעילות ההומניטרית בעזה, בשל השתתפות רבים מעובדיהם בטבח ה-7 באוקטובר. לפי רותם אורג, מומחה לפוליטיקה ומדיניות חוץ אמריקאית ומנהל עמותת "הברית הישראלית-דמוקרטית", ייתכן ויהיה ניתן לנתב חלק מהכסף עבור שיקום עוטף עזה וסיוע לתושבי צפון הארץ המפונים. על פי אורג, כספים נוספים יופנו לכוחות האמריקאים במזרח התיכון - למשל בבסיסים בעיראק ובמאבק נגד החות'ים בתימן. כך שסך הכל, ארה"ב החליטה להוציא על פעילותה במזה"ת כ-26 מיליארד דולר. 

איך יתחלקו כספי הסיוע בין התעשייה הצבאית הישראלית והאמריקאית?

קשה לענות על כך בשלב זה, אך על פי הילה חדד-חמלניק, שהייתה שותפה בפיתוח מערכת כיפת ברזל המקבלת מיליארדי דולרים נוספים, "כלל האצבע לגבי מערכות הגנה הוא שחצי מהסיוע מגיע לתעשייה הישראלית וחצי לתעשייה האמריקאית. כספי סיוע הומניטרי, מצד שני, הוא אמריקאי באחוזים גבוהים בהרבה". בעוד שמערכות נשק רבות הן מייצור אמריקאי, מערכות הגנה מתנהלות בפיתוח וייצור משותף ישראלי-אמריקאי, ובשל כך יגיעו לתעשיות בשני הצדדים. 

מה האינטרס האמריקאי מאחורי הסיוע?

על פי רותם אורג, "ארה"ב מחויבת לביטחון של ישראל כמו שהיא מחויבת לביטחון של אוקראינה. האמריקאים אומרים - אנחנו רוצים לתמוך במדינות דמוקרטיות, שבסוף רוצות לחיות בשלום, מול תוקפנות של מדינות שכנות. זה דורש תמיכה גם בפן ההגנתי וגם בפן ההתקפי. אבל, ואת זה אמרו לי גורמים בקונגרס, הם אומרים שאם הם נותנים לנו כסף - הם רוצים יותר שקיפות ויותר נשיאה באחריות. זה מתחבר לאירוע של נצח יהודה, שאנחנו רואים במקביל". 

גדוד נצח יהודה מואשם בפגיעה באזרחים פלסטינים ביו"ש, בין השאר במקרה בו עומר אסעד בן ה-80 נכפת במשך לילה שלם בתנאים ירודים למרות גילו ומצבו הבריאותי - מה שהוביל במישרין למותו. על פי הסנקציות האמריקאיות, נשק שנקנה באמצעות כספי הסיוע האמריקאי לא יוכלו להגיע לגדוד, והוא לא יוכל להשתתף באימונים משותפים עם צבא ארה"ב. ההחלטה האמריקאית עוררה סערה במערכת הפוליטית הישראלית, וראש הממשלה נתניהו כינה את המהלך "שיא האבסורד ושפל ערכי". עם זאת, מציין רותם אורג "הסיוע האמריקאי מגיע ללא התניות, דבר חריג לטובה מבחינת ישראל, אבל זה לא צ'ק פתוח".

עוד מוסיף אורג, "הנושא של תמיכה בבעלות ברית הוא אסטרטגיה אמריקאית שמלווה אותנו עשרות שנים, וביתר שאת מאז ממשל אובמה. האמריקאים כבר לא רוצים להילחם פיזית, מה שנקרא Boots on the ground, אלא לחזק שותפים, שהם יילחמו בכוחות עצמם עם סיוע אמריקאי. לפי האסטרטגיה הזאת ארה"ב סייעה לכורדים, למורדים סונים מתונים בסוריה, לטיוואן, וכמובן גם לישראל. כשהטענה היא שאם נחזק מספיק את בעלות הברית, הם יוכלו להגן על עצמם בכוחות עצמם, מה שימנע את הצורך לשלוח חיילים אמריקאים למזרח התיכון ולאוקראינה". 

מה עוד כולל סיוע החוץ האמריקאי?

הסיוע האמריקאי כולל גם סיוע צבאי לאוקראינה ולאירופה (מול רוסיה) ולטיוואן ולחזית ההודו-פסיפית (מול סין). 

על פי רשת CNN, הסיוע לאוקראינה ולאירופה ככלל יגיע ללא פחות מ-61 מיליארד דולר. 23 מיליארד דולר מתוכם ישמשו למילוי מחדש של המחסנים האמריקאים בשל העברת נשק לאוקראינה, 11 מיליארד לפעילות האמריקאית באירופה, ו-14 מיליארד דולר לרכש מערכות נשק מתקדמות לאוקראינה, דוגמת סוללות "פטריוט" ומערכות טילים כמו "היימארס". 

הסיוע לחזית ההודו-פסיפית הוא הקטן ביותר מבין שלוש חבילות הסיוע, ועומד על כ-8 מיליארד דולר. 3.3 מיליארד מתוכו ישמש לתשתיות לצוללות האמריקאיות באזור, 2 מיליארד לסיוע צבאי ישיר לטיוואן ובעלות ברית נוספות באזור, ו-2 מיליארד נוספים לחידוש מלאים בעקבות אספקת נשק אמריקאי לטייוואן ושאר בעלות הברית האמריקאיות שם.

בנוסף, חבילת החוקים שאושרה בבית הנבחרים האמריקאית כוללת חוק שיכריח את בעלת השליטה ברשת טיקטוק, "בייטדנס" למכור את רשת שיתוף הסרטונים - אחרת היא תיאסר להפצה בחנויות האפליקציות בארה"ב. אותו חוק ממש כולל גם הידוק הסנקציות על איראן, בניסיון למנוע ממוצרים וטכנולוגיה אמריקאית להגיע לאיראן. סנקציות נוספות יוטלו גם על חמאס, הג'יהאד האסלאמי וקבוצות טרור פלסטיניות נוספות. החוק גם יאפשר לממשל האמריקאי להחרים ולחלט נכסים רוסיים שהוקפאו בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. נכסים אלו יוכלו לשמש למימון סיוע נוסף לאוקראינה, בשיתוף פעולה עם מדינות ה-G7 שנכסים רוסיים מוקפאים נמצאים בתחומן. בסך הכל, ניתן לראות את האסטרטגיה האמריקאית במבט כולל - מאבק בציר יריביה הגאו-פוליטיים: סין, רוסיה ואיראן. 

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה