גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair
מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

ישראל החלה הבוקר (ב') בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור השכונות המזרחיות ברפיח. זאת בשעה שנראה שהסיכוי להשלמת עסקת חטופים קלוש. כרוזים והודעות SMS נשלחו משעות הבוקר לתושבים בקריאה להתפנות לאזור ההומניטרי במוואסי ולעיר ח'אן יונס.

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל 
רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה 

בסביבת רפיח שוהים מעל מיליון פלסטינים, וכל תוכנית לפעולה רחבה בעיר כוללת פינוי נרחב וממושך של אזרחים צפונה. בשלב זה לפי החלטת הקבינט, מדובר בפינוי זמני של כ-100 אלף בני אדם כהיערכות לפעילות בעיר.

מה מאפיין את רפיח, מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור ארגון הטרור, ואיך הוא ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? גלובס עושה סדר. 

מה קורה ברפיח?

העיר הדרומית ביותר ברצועת עזה מכילה כיום כ־1.3 מיליון פלסטינים, שעקרו אליה מאז החלה הלחימה. לפני כן התגוררו בה כ־300 אלף איש. בנוסף, לצד מעבר כרם שלום עוברות במעבר רפיח כ־170 משאיות סיוע מדי יום לתוך רצועת עזה. טרם המלחמה נכנסו לרצועה כ־500 משאיות עם סחורות, וכ־100 משאיות סיוע מדי יום.

עוד בטרם המלחמה, רפיח התאפיינה בצפיפות אוכלוסין גבוהה, שיעור אבטלה גבוה, מצוקת דיור וקשיים באספקת מים. בשל הצפיפות הרבה באזור, התושבים היו בונים קומות נוספות לבתיהם כדי לתת מענה לגידול באוכלוסייה - אך ללא תכנון הנדסי אלמנטרי.

מה המשמעות של רפיח עבור חמאס?

המפתח לפעילות הכלכלית של ארגון הטרור חמאס נמצא ברפיח, כשהעיר מהווה מוקד תנועת המזומנים בציר ההברחה דרך סיני. "המעבר מתחת לרפיח הוא חשוב מאוד להחייאת או לשמירת הכלכלה של חמאס", אומר לגלובס ד"ר עידו זלקוביץ', ראש התוכנית ללימודי מזרח התיכון באקדמית עמק יזרעאל וחוקר בקתדרת חייקין.

"דרך המנהרות מתחת לרפיח לא עוברים רק אמצעי לחימה, אלא גם כספים רבים, מוצרי טובין, אפילו רכבים ובעלי חיים. המיקום הגאוגרפי של רפיח, והיותה השער של רצועת עזה לעולם, הופך אותה לאחד המוקדים החשובים והאסטרטגיים עבור חמאס. ללא שליטה ברפיח - צינור החמצן של חמאס לעולם החיצון, שנשען על תעשיות ההברחות, נגדע".

במצרים פעלו ב־2015 נגד המנהרות בגבול סיני־רצועת עזה, כאשר הציפו אותן במים. בתקופה האחרונה מצרים ביצרה את גדר הגבול, במטרה למנוע מאזרחים עזתים להיכנס לתוך סיני. מנגד, קהיר לא פועלת למיגור מנהרות העברת הסחורות, אף שבממשלה המצרית מודעים אליהן היטב.

מה מאפיין את רפיח?

"רפיח היא אזור שבטי, ומבחינת כלכלת המנהרות - זו נשלטת על־ידי חמאס וחמולות מהאזור", מסביר ד"ר זלקוביץ'. האוכלוסייה ברפיח מתאפיינת בחמולות, ששומרות על קשר מסחרי עם חמאס. במשך שנים דואג ארגון הטרור להזין את ראשי החמולות בתמלוגים, על־מנת למנוע מהאוכלוסייה באזור להתקומם נגדו.

הלכה למעשה, חמאס והחמולות מתחלקים בהכנסות שנובעות מהמנהרות מסיני. בפעילות ההברחות נוטלים חלק אנשי החמולות, גם אם אינם אנשי חמאס. אלה עושים את זה מאינטרס כלכלי ותו לא.

מי מנהל את הכסף שזורם לעזה כיום?

לדברי ד"ר זלקוביץ', "הסחורות שנכנסות במסגרת הסיוע ההומניטרי נקלטות על־ידי אונר"א - וכפי שלמדנו היא נשלטת על־ידי חמאס. במקומות שצה"ל לא נכנס או יוצא, מי שנוטל אחריות זה אנשי מנגנוני הממשלה של עזה - ואלה חמאס.

"חמאס בנה מנגנוני שליטה משלו אחרי שהשתלט על משרדי הממשלה של הרשות הפלסטינית ברצועה. ועדיין, המשרדים הללו אמונים על חיי היום־יום. כל עוד לא נכנסו אליהם אנשי הרשות הפלסטינית, ניתן לומר שלחמאס עדיין יש יכולת שליטה אזרחיות - גם אם הן מוגבלות. לישראל כרגע אין רצון למוטט את משרדי הממשלה, משום שהיא לא רוצה לקחת שליטה ישירה על חיי היום־יום ברצועה".

מהיכן חמאס מגייס כספים לפעילותו?

ארגון הטרור הפלסטיני יצר לעצמו רשת ענפה של מקורות מימון שונים, שכוללת בתוכה סיוע מדינתי דרך ידידות כמו איראן וטורקיה. לצד זאת, כדי לעקוף סנקציות ולמנוע החרמות של כספים, חמאס מתפעל מערך נכסים ענף עם מוקד בטורקיה, רשת בינלאומית של ארגוני צדקה ושימוש במטבעות קריפטוגרפיים.

כמה גדול התקציב של חמאס בעזה?

לפי הערכות, חמאס העביר מדי שנה, לכל הפחות, מיליארד דולר אל רצועת עזה. לצורך ההשוואה, זה שווה לתקציבה השנתי של סומליה, מדינה עם היקף אוכלוסייה שגדול פי שבעה מזה של רצועת עזה.

האם חמאס ממשיך להשתמש בקריפטו בהיקפים גדולים?

כנראה שלא. לאחר מבצע "שומר החומות" ב־2021 קיבלו חמאס כ־400 אלף דולר בקריפטו, וכעת לא כך הם פני הדברים. זאת, בעקבות פעילות רחבה של ישראל לניטור וסיכול כ־190 העברות קריפטו בין דצמבר 2021 לאפריל 2023. לפי חברת חוקרי הבלוקצ'יין TRM, היקף הלכידות הישראליות עומד על עשרות מיליוני דולרים רק מקריפטו.

מה היקף המימון האיראני לחמאס?

מזכירות המדינה האמריקאית העריכה בעבר כי איראן מעבירה לחמאס 100 מיליון דולר מדי שנה, אבל יש גם המעריכים את הסיוע בפי שניים. ההעברות הללו לא מתבצעות באופן ישיר, אלא לעתים קרובות דרך חברות־קש במדינה שלישית.

מה היקף הנכסים שבידי חמאס?

לפי הערכת מזכירות האוצר האמריקאית, חמאס מנהל מערך נכסים בשווי כחצי מיליארד דולר במדינות כמו ערב הסעודית, איחוד האמירויות וסודאן, אך במיוחד בטורקיה. באיסטנבול ישנו מלון היוקרה AG פלאזה, אשר 75% מהחברה שפיתחה אותו הייתה בבעלות אנשים שקשורים לחמאס. לצד זאת, ארגון הטרור משמש כבעלים בפועל של קניונים ומכרות במדינות שונות.

כלי משמעותי נוסף בהעברת הכספים לפעילי הטרור של חמאס הוא חלפני כספים. כבר בשנת 2019 הושתו סנקציות על רשת חלפני הכספים רדין, שמפעילה סניפים באיסטנבול ובגזיאנטפ שבטורקיה. בה־בעת סומנו שני אזרחים עיראקים, אסמעיל טאש ומרואן א־ראווי, כדמויות מפתח בפעילות הזו עבור חמאס.

מי מנהל את המערך הפיננסי הגלובלי של חמאס?

בדומה ליחיא סינוואר, בעסקת שליט ב־2011 שוחרר גם זאהר ג'בארין בן ה־55. כיום הוא מנהל למעשה את כל תחום החברות והתרומות של ארגון הטרור. ג'בארין מנהל את כל רשת המימון הבינלאומית הסבוכה מאיסטנבול, ללא הפרעה מהממשל הטורקי, שתחת רג'פ טאיפ ארדואן מאפשר להם להשתמש בבנקים.

"ג'בארין הוא מהאחראים על התיק הפיננסי", מציין ד"ר זלקוביץ', "אבל אני מניח שגם להנהגה הבכירה בראשות חאלד משעל ואסמעיל הנייה יש נגישות לנושא".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה