גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": פילבר יצליח לפתור את הבעיות בשוק התקשורת?

מדוע הסיכוי למציאת פתרון נמוך, מדוע דווקא במשרד התקשורת חוששים מהכרעה של בג"ץ בנושא הטלפוניה, האם מנכ"ל משרד התקשורת מצמץ ראשון או שישלוף קלף מנצח, ואיך גולן טלקום קשורה לכל זה

שלמה פילבר / צילום: משרד התקשורת
שלמה פילבר / צילום: משרד התקשורת

בתום החגים בשבוע הבא, מתכנן מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר לפרסם כמה שימועים לציבור, וזאת במסגרת הניסיון שלו לארגן מחדש את הכוחות הפועלים בשוק התקשורת. זו הולכת להיות אחת המשימות הקשות ביותר של פילבר, כיוון שהוא נאבק כנגד כל הסיכויים, להגיע למבנה שוק מאוזן ותחרותי או במלים אחרות לייצר כללי תחרות שכולם יסכימו עליהם ומבלי שבג"ץ יידרש להתערב.

הנוכחות של בג"ץ בדיון היא חלק משמעותי במוטיבציה של פילבר לנסות ולהגיע להבנות עם כולם. הדיון נקבע לאמצע אוקטובר כך שאין זמן בכלל. או שמשיגים פשרה, או שבג"ץ יכריע.

פילבר נמצא בסיטואציה כמעט בלתי אפשרית במצב שנוצר, והסיכוי שלו להגיע להבנות עם בזק מצד אחד, ועם ספקיות האינטרנט מצד שני ועם אנשי משרדו והאוצר מצד שלישי, בלוחות הזמנים שנקבעו הוא לא גבוה כפי שיתואר בהמשך.

השימועים שפילבר היה רוצה לפרסם הם בנושא הטלפוניה של בזק, והמחיר שישלמו ספקיות האינטרנט עבור השירות, אסדרה של נושא הטכנאים של בזק - מתי ובאילו מקרים תחויב בזק לתת שירות של טכנאיה כולל התייחסות למחיר שישולם עבור עבודת הטכנאים, והשימוע השלישי אמור להתייחס לפתרון סוגיית המודמים, קרי הנתבים של בזק שנמצאים בידי הלקוחות ואיך הם ייפדו כאשר הלקוח רוצה לעבור ולקבל את השירות שלו מאחת מהספקיות ולא דרך בזק.

המשוכה הראשונה והמורכבת היא בנושא הטלפוניה. בזק העלתה את הרף ודורשת מחיר עבור שירות הטלפוניה שהוא גבוה משמעותית מהמחיר שקבע המשרד. המחיר שהציגה בזק למשרד הוא מחיר שאינו מאפשר לספקיות האינטרנט לקנות את השירות מבזק ולהרוויח עליו, כלומר למכור אותו ללקוחות הסופיים במחיר תחרותי.

במלים פשוטות אם המחיר לא יהיה תחרותי למה שמישהו ייקח את השירות מהספקיות, אם מדובר באותו מוצר טלפוניה שניתן לקחת מבזק? באינטרנט המחיר לחבילת ספק פלוס תשתית הוא נמוך יותר מהמחיר של בזק ולכן הספקיות יכולות להציע מחיר יותר נמוך ולהתחרות בה (גם כאן בקושי אבל ניחא).

בטלפוניה, אם המשרד יקבל את דרישת בזק ויתפשר איתה, ניתן להעריך בסבירות גבוהה שלא תתפתח תחרות ומכאן שחבל על המאמץ. בכירים במשרד טוענים זאת בצורה מפורשת ובכך ממלכדים את פילבר. הם אומרים לו שהוא מיצמץ ראשון ולכן בזק מעלה את המחיר.

באותו עניין פילבר יצטרך להגיע להבנות מול ספקיות האינטרנט פרטנר וסלקום שלא מוכנות לשמוע על העלאה במחיר. מבחינתן העלאה במחיר הטלפוניה של בזק, סותרת את מדיניות המשרד ומחסלת את התחרות וזה בדיוק מה שהן הולכות להגיד בבג"ץ.

אחת הערכות שנפוצו בשוק היא שפילבר הבין שכדי "להרגיע" את פרטנר וסלקום, הוא מחמיר מול גולן טלקום עבורן. מה זה אומר? ברגע שפילבר לא יסכים להקל עם גולן שדורשת הקלות נוספות ומחילה על חטאי עבר, הן בתמורה יבלעו את הצפרדע ויסכימו למחירי טלפוניה יותר גבוהים. פילבר יקבל מהן התנגדות מרוככת בבג"ץ, הן יקבלו ממנו "מלחציים" על גולן כדי להקשות עליו ולגרום לו לצאת מהשוק, ובזק סוף סוף תסיר את התנגדותה לטלפוניה, תציע אותה למתחרים במחיר סביר, ובא לציון גואל. בסוף מה שמסב נזק אמיתי לפרטנר ולסלקום זה גולן ולא צליעתה של הרפורמה בשוק הקווי.

זו כאמור הערכה בלבד וגם אם היא נשמעת סבירה קשה להאמין שהיא אמיתית שכן איזה רגולטור מסוגל לתכנן תחבולות כאלה? בהמשך בזק תקבל הבטחה שכבר קבלה 100 פעם לביטול ההפרדה המבנית והסוכרייה הזו תעניק לה מוטיבציה לא להערים קשיים.

הארגון מחדש של השוק כפי שתואר, סיכוייו להתממש כאמור מאד נמוכים. ראשית משרד התקשורת מוכן להתפשר עם בזק על ביטול ההפרדה מול בזק בינלאומי בלבד ולא מול yes. בזק טוענת שאין מה לדבר ולא מעניינת אותה ההפרדה מול בזק בינלאומי, היא רוצה ביטול הפרדה מול yes. קשה לטעון מול בזק בעניין הזה שכן הבטחה היא הבטחה והמדינה הפרה כלפיה כל התחייבות אפשרית לאורך שנים רבות. הטלפוניה היא בבת עיניה ולכן פשרה מצידה במחירי הטלפוניה חייבת להיות מומתקת בסוכריה גדולה יותר מאשר הפרדה מול בזק בינלאומי.

איך פילבר יעבור את המשוכה הזו, איש לא יודע אבל נחיה ונראה. יכול להיות שבזק הכניסה את העז שוב כדי ללחוץ על מחירי הטלפוניה, ובסוף כן תתפשר על ביטול הפרדה מול yes שתבוא בשלב מאחר יותר, אבל זה מעלה מנגד את הטיעון של פרטנר וסלקום שאומרות שאם בזק קבלה הבטחה לביטול ההפרדה המבנית, הרי שהמשרד הבטיח לפעול לפירוק בזק אם לא יווצר שוק סיטונאי אפקטיבי ובזק עשתה ועושה הכול כדי לפגוע בתחרות. אז איפה הצדק הן שואלות.

האם יעלה על הדעת שבזק תרוויח מן ההפקר כאשר היא מסכלת את התחרות בשוק הקווי, ובתמורה היא תקבל מהמדינה שי לחג בדמות מחירים גבוהים יותר בטלפוניה, ביטול ההפרדה המבנית מבזק בינלאומי וביטול הפרדה מ-yes? שלא לדבר על כך שהמשרד הבטיח ליישם שוק סיטונאי גם על הוט ולא קיים אז מה שוות ההבטחות?
כאמור לפילבר יש התנגדות פנימית שהוא צריך להתגבר עליה כאשר בתוך המשרד טוענים נגדו שהגישה שלו לנסות ולפתור את הכול בדרך של שיחות והבנות במקום לעמוד איתן מול בזק בבג"ץ ולא למצמץ, היא זו שמכשילה כעת את הסיכוי להגיע לפשרה. באותה נשימה טוענים נגדו כי הסיכוי שבג"ץ יכריע נגד המדינה הוא מאד נמוך ורוב הסיכויים שבג"ץ יכריח את בזק לתת את הטלפוניה שלה במחירים שקבע המשרד. כך לכאורה תושג הכניעה הסופית של בזק. כאשר מראים לבזק שמוכנים לדבר איתה, ומוכנים להתפשר איתה, מה שהיא עושה בתמורה זה רק מעלה את המחיר.

זו הסיבה שיצא קצפו של פילבר על הפרסומים שלפיהם הוא מוכן להתדיין עם בזק על ביטול ההפרדה המבנית. אני לא העליתי זאת, העלו זאת גורמים אחרים במשרד שרצו להכשיל אותי הוא טוען בפני מקורביו וממשיך ואומר שמבחינתו הוא לא מוכן לדבר עם בזק על ביטול ההפרדה עד שלא תיפתר בעיית הטלפוניה. לא ברור מי מעגל פינות בדיוק במלחמה הקשה שמתנהלת כאן בין כל הגורמים, אבל מה שבטוח שהולך להיות לא פשוט בכלל.

הרצון של פילבר להגיע לפשרה מול בזק ומול כולם בעצם, עלול להיות בעייתי משום שבסופו של דבר פילבר לא חושב שניצחון בבג"ץ של המשרד הוא חזות הכול. וגם אם בג"ץ יכריע לטובתנו, אומרים בסביבתו, האם בזק תיתן את הטלפוניה שלה למתחרות באמת? האם במצב כזה נצטרך להטיל קנסות על בזק כל חודש של מיליוני שקלים כשהיא עומדת על כך שלא ניתן טכנולוגית ללכת במתווה ההנדסי שהציע המשרד להקצאת הטלפוניה? האם זו הדרך לפתור את הבעיות בשוק, רק בכוח ורק באגרסיביות?

הבעיה הנוכחית היא חלק מבעיה גדולה יותר שפילבר מנסה להתמודד איתה דרך הסתכלות גם על נושא השידורים וקבוצות התקשורת שזה רעיון בעייתי בפני עצמו אבל על כך בפעם אחרת.

לזכותו של פילבר צריך להגיד ביושר שבמשמרת שלו הוא נדרש להתמודד עם בעיות קשות שירש מקודמיו, ולא רק מהאחרונים שבהם. השוק יצא לחלוטין מאיזון וכל הנחות היסוד התמוססו כלא היו. כל הנחות היסוד על כך שקבוצות תקשורת ייצרו מגרש משחקים מאוזן, על כך שפרטנר וסלקום יוכלו להתחרות בצורה אפקטיבית בבזק במודל השוק הסיטונאי, שעל הוט ייושם שוק סיטונאי כמו על בזק, ועוד הנחות יסוד רבות אחרות - כל אלה מתפרקות לרגליו של פילבר שצריך לנסות ולהציל את המצב, ואין לקנא בו על כך כי זו באמת אחת המשימות הכי מורכבות שעימן התמודד מנכ"ל משרד התקשורת בשנים האחרונות.

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"