גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש מינה מפרקים לשורט טרייד; המשקיעים: "הונו אותנו"

לדברי עו"ד עמית פינס, שמונה לאחד המפרקים הזמניים, שורט טרייד קרסה לאחר שהבעלים סיבך את המשקיעים בעסקה בחברה לייצור קנאביס ● "ברור שעבדו עלינו ושהונו אותנו", אומר אחד המשקיעים בחברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט
השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

חובות של 10.5 מיליון דולר, תמונה קשה וחשד לתרמית ומצגי-שווא כלפי אלפי משקיעים - כך תואר היום (א') בבית המשפט המחוזי בתל-אביב מצבה של חברת המסחר באינטרנט שורט טרייד ששימשה ישראלים למסחר באופן פרטי בבורסה האמריקאית.

נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, מינה היום את עורכי הדין עמית פינס ומיכאל חינצ'ין למפרקים זמניים של שורט טרייד, הרשומה באיי הבתולה הבריטיים (ולא בארץ). השופט הורה למפרקים להגיש לו דיווח על פעולותיהם עד 16 במאי.

חברת שורט טרייד, שבבעלות שלומי נוימן, הודיעה בשבוע שעבר ללקוחותיה כי היא נקלעה לקשיים כלכליים וביורוקרטיים שאילצו אותה להפסיק את פעילותה. רבים מהמשקיעים הופנו לחברה שהייתה פעילה מאז 2008 על-ידי מכללת "ביג שוט" שבבעלות גיא ברנד. ברנד טוען כי גם הוא נפל קורבן לקריסה של שורט טרייד.

במהלך הדיון היום בבקשת הפירוק של שורט טרייד חשף עו"ד פינס חלק מנסיבות קריסת החברה ואובדן הכסף למשקיעים הרבים. עו"ד פינס אמר כי "החל מיום חמישי התחלנו בניסיונות להבין מה קרה. יצרנו קשר עם סמנכ"ל שורט טרייד, וחשוב מכך עם המנהל ובעל השליטה שלומי נוימן. התמונה המצטיירת היא תמונה קשה ולא פשוטה בכלל. כרגע יש לחברה חובות של לפחות בין 7-9 מיליון דולר, אבל לפי מסמכים שקיבלנו זה כנראה יותר קרוב ל-10.5 מיליון דולר".

פינס ציין כי מנגד, הנכסים הנותרים החברה שאפשר לתפוס ולממש הם יתרה של 100 אלף דולר אצל ברוקר בארצות-הברית, מניות שנסחרות בשווי של כ-750 אלף דולר "ועוד פה ושם חשבים וציוד שאין לו שווי כמעט". פינס אמר כי יש לחברה חשבון נאמנות בבנק מזרחי-טפחות שהלקוחות רשומים בו והסכומים שכל אחד הפקיד, ונעשה ערבוב בין החשבונות בארץ ובהונג-קונג".

לדברי עו"ד פינס, החברה קרסה לאחר שנוימן הסתבך וסיבך את המשקיעים בעסקה בחברה לייצור קנאביס. "קבוצת משקיעים שהיו גם לקוחות של החברה השקיעו בהנפקה בחברת קנאביס. מחיר ההנפקה היה מאוד נמוך, ואחר-כך, בגלל קשיים רגולטוריים, אי-אפשר היה לסחור במניות. המניות עלו, וניתן מצג-שווא כלפי המשקיעים כאילו ניתן לסחור בהן, למרות שאי-אפשר היה לסחור. הם הזרימו הוראות מכירה וקנייה שלא בוצעו, וכך נוצר (לשורט טרייד. ח',מ') חוב על הנייר כלפי אותם משקיעים שלחצו לקבל את ההשקעה. שאר הלקוחות של שורט טרייד היוו את המקור הכספי להחזר החלקי לאותם משקיעים".

עו"ד פינס אמר כי "זה קרה בספטמבר 2017, בסביבות ראש השנה. נוימן החזיר למשקיעים בחברת הקנאביס חלק מהכספים במזומן וחלק במניות. החזר מאוד חלקי. נוצרו לו הפסדים כלפי שאר המשקיעים, וזה היה סוף הסיפור".

ביום חמישי האחרון הגישו 4 משקיעים בקשת פירוק נגד שורט טרייד. "החברה היא חברה פרטית הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, אשר מרכז פעילותה ומשרדיה מבוסס בשני סניפים - בני ברק וירושלים. בעל השליטה הוא ישראלי, והחברה מנהלת חשבון בבנק מזרחי-טפחות בישראל. מאות לקוחותיה הם ישראלים", נכתב בבקשת הפירוק.

"החברה התחילה את פעילותה ב-2008, ומאז ככל הידוע היא רתמה אלפי סוחרים שהשקיעו בה עשרות מילוני שקלים. החברה הציגה את עצמה כחברה המאפשרת מסחר בטוח הכפוף לרגולציה של הרשות האמריקאית, המציגה פתרון למסחר לאנשים פרטיים המעוניינים לסחור בבורסה האמריקאית, בה אפשר לסחור רק באמצעות ברוקר מורשה".

"החברה מסרה לסוחרים כי כספיהם מועברים לחשבון נאמנות במזרחי-טפחות, חשבון שבו הם הנהנים, ותהיה להם בקרה ושליטה באשר לכספים בחשבונות. מבירורים שנערכו עולה כי ככל הנראה אין מדובר בחשבונות נאמנות, אלא בחשבונות של החברה אשר שימשו 'צינור' להעברת כספים לחברת סליקה זרה SIPC. מצג-השווא שהוצג הוא מאת החברה ונציגיה בלבד".

המשקיעים שנפלו: ברור לנו שעבדו עלינו והונו אותנו

א', קצין בצה"ל, כמו רבים מהמשקיעים האחרים, מספר כי הוא הגיע להשקעה בחברת שורט טרייד דרך מכללת ביג שוט. "באמצע 2017 פניתי ללימודים במכללה. הלימודים הם לימודים מתוקשבים של מסחר יומי בשוק ההון האמריקאי. במהלך הלימודים, כשהגענו לשלב שאפשר להתחיל במסחר חי, הציגו לנו שישנם מספר ברוקרים הפועלים בארץ, אך הברוקר הטוב ביותר והמועדף ביותר הוא חברת שורט טרייד של שלומי נוימן. הם אמרו שהם עצמם עובדים איתה, לאחר שבדקו את החברה על-ידי יועצים משפטיים, בדיקת מסמכים ועוד. התבקשנו להפקיד מינימום 3,000 דולר בחשבון".

א' מספר כי במהלך ההכשרה בוצע כנס של כלל התלמידים בסינמה סיטי בגלילות. "בכנס הופיע שלומי נוימן בעצמו והציג לכלל התלמידים את החברה, את הביטחונות שיש לחברה, מסמכים משפטיים שמעידים על פעילות החברה ושהמסחר הוא ישיר מול הבורסה האמריקאית".

א' אומר כי נוימן היה "כריזמטי, משכנע, נתן תחושה של ביטחון ואף פרסם את הטלפון האישי שלו ואפשר היה לדבר אתו באופן אישי על כל דבר. רוב התלמידים הפקידו כספים בחברה מאותו הרגע והתחילו לסחור במסחר חי".

לדבריו, במהלך מספר חודשים הכול היה תקין וזרם, ו-א' והמשקיעים האחרים ראו רווחים ואת כל הפעילות במניות שהשקיעו. א' אומר כי לפני כחצי שנה החלו בעיות בתוכנת המסחר בשורט טרייד. "תלמידים החלו להעלות טענות גם לחברה עצמה וגם למכללה. מנכ"ל ביג שוט הבטיח 'מטריית הגנה' לכלל התלמידים, אבל התלונות הלכו והתרבו, ואז נוצר משבר אמון בין התלמידים לבין חברת שורט טרייד וגם מול המכללה".

לדברי א', המשבר החריף. רבים מהתלמידים החלו לעזוב את שורט טרייד וביקשו לסגור את החשבונות שלהם, והמכללה ניסתה לעצור את גל העזיבה. "הבעיות בחברה המשיכו, וכל הזמן טענו בחברה שהבעיות נובעות מכך שהם משדרגים את תוכנת המסחר. גם אני ביקשתי לסגור את החשבון. קיבלתי בתגובה טענות שונות למה אני צריך להמתין. לפתע, ביום רביעי האחרון, תוכנת המסחר בקושי עבדה, צלצלתי לתמיכה הטכנית, לא היה מענה, וביום חמישי קיבלנו הודעה שהחברה הפסיקה את פעילותה באופן גורף. משרדי החברה נסגרו, העובדים פוטרו, וכך הגענו לדיון היום".

א' אומר שהוא ניסה לפנות מנכ"ל לשלומי נוימן, אך הוא לא קיבלתי מענה עד היום. "אני הפסדתי 10,000 דולר, ולאור מה ששמעתי היום בדיון, אני כבר לא מאמין שאקבל אותם בחזרה. אני שוקל להצטרף לתביעה של 400 משקיעים שהתארגנו לתבוע גם את המכללה וגם את החברה. הגשתי תלונה נגד נוימן במפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב".

משקיע נוסף, בשם "לב", אומר שהוא השקיע 5,000 דולר בשורט טרייד. "סיפרתי את זה רק לאח שלי ולאשתי. זו ממש פדיחה מה שקרה לנו", אומר לב. לדבריו, "החברה הגיעה לפירוק, וכל חברה יכולה להגיע למצב כזה. אבל הכסף צריך היה להיות שמור בחשבון נאמנות, ואילו החשבון במקרה הזה הוא ריק. לכן, ברור שעבדו עלינו ושהונו אותנו. אנחנו היינו בטוחים עד היום שיש לחברה ביטחונות להשקעות שלנו. היום התברר שהכול היה מצג-שווא שקרי".

לב מוסיף ואומר, בסוג של שמחת עניים: "אני משקיע קטן מאוד, יש פה משקיעים שהשקיעו מאות אלפי דולרים. אני, למזלי, השקעתי רק 5,000 דולר וכנראה גם הפסדתי אותם".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?