גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק חדלות הפירעון של "א. דורי בניה": נקבע כי קבוצת עמוס לוזון ביזתה את ביהמ"ש

השופטת איריס לושי-עבודי קבעה זאת לאחר שהקבוצה, בעלת השליטה ב"א. דורי בניה", סירבה לציית להחלטותיה ולהעביר לקופת הנאמנים כספים מעוקלים של "א. דורי בניה" בגובה 4.5 מיליון שקל, שבהם מחזיקה הקבוצה

עמוס לוזון/ צילום: יוסי כהן
עמוס לוזון/ צילום: יוסי כהן

קבוצת "עמוס לוזון יזמות ואנרגיה" שבשליטת איש העסקים עמוס לוזון התנהלה באופן בלתי מקובל, מיתמם וחסר תום לב, וביזתה את בית המשפט. זאת, כאשר סירבה לציית להחלטותיו ולהעביר לנאמנים 4.5 מיליון שקל, כספים מעוקלים של חברת הבנייה "א. דורי בניה", שבהם מחזיקה קבוצת עמוס לוזן, בעלת השליטה בדורי בניה. כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בת"א, השופטת איריס לושי-עבודי, שדנה בתיק חדלות הפירעון של דורי בניה.

בכך, קיבלה השופטת את טענת הנאמנים של דורי בניה, עוה"ד עופר שפירא ממשרד שפירא ואיתי הס ממשרד אגמון ושות'-רוזנברג הכהן ושות', שטענו כי קבוצת עמוס לוזון "עושה דין עצמי", כאשר היא מסרבת להשלים עם החלטותיה של השופטת לושי-עבודי בתיק.

איריס לושי-עבודי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

שלוש החלטות

מאז החל נפתח הליך חדלות הפירעון של דורי בניה לפני כשמונה חודשים, קיבלה השופטת לושי-עבודי שלוש החלטות שונות עם שורה תחתונה זהה. כך, כבר באוקטובר 2019 הורתה השופטת על הקפאת הליכים בדורי בניה, שנגדה הוגשו תביעות חוב בגובה של 1.3 מיליארד שקל. השופטת קבעה כי כל תקבול שיתקבל בחשבונות הבנק של דורי בניה החל ממועד מינוי הנאמנים באוקטובר 2019, לרבות כספים מעוכבים או מעוקלים, יועבר לקופתם של הנאמנים.

כחודש וחצי לאחר מכן, לאחר שניתן צו פתיחת הליכים לדורי בניה, ומינויים של עוה"ד שפירא והס הפך למינוי קבוע - שבה והדגישה השופטת לושי-עבודי כי היא "מורה על ביטול העיקולים שהוטלו על כספי החברה ועל העברת כספים אלה לידי הנאמנים". גם בשלהי 2019 הבהיר ביהמ"ש פעם נוספת את החלטתו זו לאור טענות שהעלתה קבוצת עמוס לוזון שאותן דחה. ואם לא די בכל אלה, הרי שבתווך גם נדחתה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון שהגישו מחזיקים אחרים בכספים מעוקלים של דורי בניה, שביקשו להימנע מהעברת הכספים לקופת הנאמנים.

אלא שהנאמנים חשפו בפני השופטת, כי למרות פניות חוזרות ונשנות שלהם לקבוצת עמוס לוזון, היא סירבה להשיב לקופת הנאמנים 4.5 מיליון שקל מחשבונה של דורי בניה. מדובר בכספים שעוקלו לטובת הקבוצה במסגרת הליך משפטי שנוגע לסכסוך שהתגלע סביב פרויקט מגדלי תל אביב, שבו שימשה דורי הניה כקבלן הראשי. זאת, הדגישו הנאמנים, בעוד שיתר ששת הגורמים המחזיקים בכספים מעוקלים של דורי בניה בגובה של 16.3 מיליון שקל, שיתפו עימם פעולה והחזירו לקופת הנאמנים את הכספים המעוקלים, לרבות מי שתחילה ערערו על החלטה זו לביהמ"ש העליון אך נדחו.

זכות קיזוז

טענתה העיקרית של קבוצת עמוס לוזון - שסירבה לשחרר את הכספים המעוקלים של דורי בניה שבהם החזיקה, בניגוד להחלטת השופטת - הייתה כי כספים אלה כלל אינם כספיה של דורי בניה, אלא כספים שלה, מכוח הפעלת זכות קיזוז שהייתה נתונה לה מול החברה. טענה זו כבר העלתה בעבר קבוצת עמוס לוזון בהליך משפטי אחר, שבמסגרתו דרשה כי יבוטלו עיקולים שהוטלו על דורי בניה. זאת בנימוק שעיקולים אלו תפסו כספים שלה, כמו למשל כספים שהפקידה מחשבונה לגזברות ביהמ"ש במסגרת הליך שבו נטלה חלק דורי בניה.

נציג הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר "הכנ"ר") צידד בבקשתם של הנאמנים, ואף העלה תהיות בנוגע לתום ליבה של קבוצת עמוס לוזון. זאת לדבריו, מאחר שהקבוצה נמנעה מלהעלות את טענת הקיזוז כשביקשה שיינתן לחברה צו למתן פתיחת הליכים, ולא ערערה על החלטות השופטת בעניין לאחר מכן.

בדיון שהתקיים במאי ובו נדונה בבקשת הביזיון שהגישו הנאמנים שפירא והס, רמזה השופטת לושי-עבודי לקבוצת עמוס לוזון כי מוטב לה שתיסוג מהתנגדותה להעביר את הכספים, ותפנה לבירור טענות הקיזוז שלה במסגרת תביעת חוב שתגיש לנאמנים. בתגובה, ביקש עו"ד אמיר ברטוב, המייצג את קבוצת עמוס לוזון, מהשופטת לושי-עבודי לפסול את עצמה מלדון בבקשה. אולם בקשתו נדחתה, מבלי שהוגש עליה ערעור.

מהלך משפטי

משסירבה קבוצת עמוס לוזון להצעתה של לושי-עבודי, הוציאה השופטת תחת ידה החלטה מפורטת ומנומקת המשתרעת על-פני 26 עמודים. "די בהחלטותיי הקודמות ובהחלטת ביהמ"ש העליון בערעור, כדי לקבל את בקשת הנאמנים. אינני סבורה כי טענותיה של קבוצת לוזון בעניין זה מתייחסות למחלוקת פרשנית בתום לב", קבעה לושי-עבודי.

גם בהמשך החלטתה, ביקרה לושי-עבודי באופן חריף את התנהלותה של קבוצת עמוס לוזון, תוך שהיא מאמצת את עמדתו של הממונה בעניין. "התנהגות בלתי-מקובלת זו של קבוצת לוזון באה על רקע העובדה כי בכל ההליכים שקדמו להחלטותיי הנ"ל, קבוצת לוזון כלל לא העלתה את טענת הקיזוז לה היא טוענת כעת", קבעה השופטת. "בנסיבות אלה, ומנקודת מבט של בקשה מכוח פקודת ביזיון ביהמ"ש, ובפרט ביחס לטענה כי ההחלטות הקודמות אינן חלות עליה, אכן קיימת בהתנהגותה של קבוצת לוזון מידה בלתי מבוטלת של היתממות וחוסר תום לב, ודאי בהשוואה לסטנדרט ההתנהגות המצופה מבעלת שליטה של חברה שנקלעה להליכי חדלות-פירעון".

השופטת לושי-עבודי אף התייחסה לרציונאל שעומד בבסיס החלטתה, שלפיו כל המחזיקים בעיקולים ישחררו אותם לקופת הנאמנים. היא הסבירה כי "עיקול הינו כלי דיוני בלבד, שאינו מקנה למעקל זכויות מהותיות בנכס שעוקל. מכאן, שמתן צו להקפאת הליכים, ביטול העיקולים וריכוז כספי החברה במקרה זה בידי הנאמנים עד להכרעה בגורל הכספים בהתאם להוראות הדין, ובפרט בהתאם לדיני חדלות הפירעון החלים בעניינה של החברה ונושיה, הינו מהלך משפטי שנועד להחליף באופן מיידי את העיקולים".

עוד קבעה לושי-עבודי, כי את טענת הקיזוז שהעלתה קבוצת עמוס לוזון יש לבחון במסגרת בקשה נפרדת למתן הוראות לנאמנים שתוגש מטעמה.

בשולי החלטתה, קבעה לושי עבודי כי על קבוצת לוזון להשיב לנאמנים בתוך 10 ימים את הכספים המעוקלים המוחזקים על-ידה, וכי בעבור כל יום איחור תחויב ב-100 אלף שקל. עוד קבעה השופטת כי קבוצת לוזון תישא בהוצאות הנאמנים בגובה 50 אלף שקל בגין הצורך בהגשת בקשת הביזיון. 

תגובת קבוצת עמוס לוזון: "לא ביזינו את ביהמ"ש. נערער לעליון"

עו"ד אמיר ברטוב, בא-כוחה של קבוצת עמוס לוזון, מסר בתגובה: "זכות הקיזוז הינה זכות מהותית קניינית שמופעלת כסעד עצמי וחד צדדי על פי החוק ואין צורך לבקש רשות של בית המשפט להפעילה. קבוצת לוזון הפעילה זכות זו כדין, ובכל הכבוד הראוי, לעניות דעתנו שגה ביהמ"ש כאשר התעלם מזכות זו מבלי לדון בה בכלל, וזאת בניגוד מוחלט לדין.

"קבוצת לוזון מכבדת את החלטות ביהמ"ש ולא הייתה כל החלטה שבוזתה על ידה, ובכוונתה לערער לבית המשפט העליון על קביעות ביהמ"ש בהחלטה זו". 

כרוניקה של הידרדרות:

אוקטובר 2019
● א.דורי בניה מבקשת מביהמ"ש הקפאת הליכים, לאחר שכשלה מלעמוד בתוצאות פסק דין שחייב אותה לשלם 1.2 מיליון שקל לחברה קבלנית קטנה
● ביהמ"ש דוחה את הסדר הנושים שהציעה דורי בניה
● עוה"ד עופר שפירא ואיתי הס ממונים לנאמנים של דורי בניה

דצמבר 2019
הנאמנים מגישים את הדוח הראשון בנוגע למצבה של החברה, ומפנים אצבע מאשימה לחלק מנושי החברה ובעלי השליטה בה "שניצלו את חולשת החברה"

ינואר 2020
● 
הנאמנים מעדכנים כי קיבלו תביעות חוב של 1.3 מיליארד שקל

מרץ 2020
● 
הנאמנים מודיעים כי הגיעו להסדר פשרה עם גינדי החזקות, הנושה שהגיש את תביעת החוב השנייה בגודלה בגובה 222 מיליון שקל

יוני 2020
● 
הנאמנים מודיעים כי הגיעו להסדר פשרה גם עם יזמית מגדל מאייר, הנושה שהגיש את תביעת החוב הגבוהה ביותר נגד החברה בגובה 291 מיליון שקל
● ביהמ"ש קובע כי קבוצת עמוס לוזון ביזתה את ביהמ"ש כשסירבה לקיים את החלטותיה ולהעביר לנאמנים 4.5 מיליון שקל

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב, והדמיון בין הכטב"מים האיראנים לרוסים

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל