גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדקנו וזה רווחי: עסקי הקורונה משפיעים לטובה על חברות הציוד והשירותים הרפואיים

החברות הציבוריות נובולוג, באטמ ואילקס הציגו במחצית 2021 צמיחה במכירות ושיפור ברווחיות ● אחרי הבוסט עם פרוץ הקורונה והדרישה המיידית לבדיקות ולציוד רפואי מגוון, חלה אומנם ירידה בביקוש למוצרים כמו מכונות הנשמה, אך מנגד עלייה בביקוש לבדיקות שנמשכת בעקביות

עסקי הציוד והשירותים הרפואיים. צמיחה במכירות ושיפור ברווחיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
עסקי הציוד והשירותים הרפואיים. צמיחה במכירות ושיפור ברווחיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לרגע נראה היה כי הקורונה עומדת להיגמר, לפחות בעולם המערבי, ושחברות בתחום הרפואי שנהנו מגידול בפעילותן בזכות מכירת מוצרים כמו מכונות הנשמה או בדיקות, עלולות לחוות ירידה בהכנסות. אולם בטרם גילינו האם הפעילויות שנבנו בתקופת הקורונה הן בנות-קיימא וניתנות להסבה לתחומים אחרים, המגפה שבה במלוא עוצמתה והדרישה לציוד רפואי לטיפול בה, ובעיקר לבדיקות, רק עלתה.

לראיה: החברות הציבוריות נובולוג, באטמ ואילקס, אשר פועלות בתחומי הציוד והשירותים הרפואיים, ופרסמו בימים האחרונים את דוחותיהן למחצית 2021, מלמדות כי שלושתן רשמו צמיחה במכירות ושיפור ברווחיות.

בבאטמ ובאילקס, שהקורונה הייתה האירוע העיקרי שהשפיע על פעילותן בשנה וחצי האחרונות, ניכרת מגמה של עלייה חדה בהכנסות מיד עם פרוץ המגפה - והדרישה המיידית לבדיקות ולציוד רפואי מסוגים שונים.

לאחר מכן חלה ירידה בביקוש למוצרים כמו מכונות הנשמה, ששתי החברות הצליחו לספק במהירות ב-2020, אך מנגד עלייה בביקוש לבדיקות, והדרישה בתחום הזה הפכה מסודרת ועקבית יותר.

אצל שתי החברות העלייה בביקוש לבדיקות הייתה גבוהה מהירידה בביקוש למכונות הנשמה מאז תחילת המגפה, ובסך-הכול הצמיחה ממשיכה עד היום, אם כי באופן מתון יותר מן הקפיצה שנרשמה כשהקורונה התחילה.

נראה שכדי להמשיך ולצמוח, הן יצטרכו להיות יצירתיות במיצוי ההזדמנויות שהקורונה הביאה לפתחן, וגם כאלה שקשורות לשינויים בעולם הבריאות מעבר לקורונה, כמו גידול בדרישה לפתרונות בתחומים כמו בריאות דיגיטלית, רפואה מרחוק, אשפוז בית ובדיקות מדויקות לרפואה מותאמת אישית.

 

באטמ "צופה צמיחה של 40% השנה"

באטמ מדווחת על הכנסות של 71.4 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2021, הגבוהות ב-8% לעומת המחצית המקבילה, זאת בניכוי הכנסה חד פעמית ממכירת פעילות במחצית המקבילה. באטמ מייצרת בדיקות "היי אנד" בתחום הקורונה בעיקר לשוק האירופאי, כולל בדיקות רוק, בדיקות מהירות, בדיקות משולבות למספר מחלות נשימתיות ועוד. הביקוש לבדיקות החברה הגדיל את הרווחיות הגולמית ל-36%, לעומת 29.7% בתקופה המקבילה, וגם את הרווח.

באטמ משלבת פעילות ביומד עם תחום רשתות התקשורת, כאשר בעבר ההכנסות של שתי החטיבות נחלקו בערך חצי וחצי, אך כעת חטיבת הביומד כבר אחראית על 77% מההכנסות. מניית החברה הכפילה את ערכה מאז פרוץ מגפת הקורונה (תחילת מרץ אשתקד) ומשקפת לחברה שווי של כ-1.7 מיליארד שקל. 

לדברי מנכ"ל ומייסד החברה, צבי מרום, "אלו תוצאות מצוינות לבאטמ, שנובעות מביקוש למוצרי האבחון הרווחיים שלנו. המשכנו לחדש ולהציע לשוק מוצרים חדשים בתחום האבחון וגם בתחום הרשתות, ואנחנו ממשיכים לעבוד על מוצרים חדשים. צבר ההזמנות שלנו חזק, ואנו צופים צמיחה של 40% השנה ביחס ל-2020".

צבי מרום, מנכ''ל ומייסד באטמ / צילום: שלומי יוסף

אילקס מפעילה מעבדת קורונה ובדיקות סרולוגיות

לחברת אילקס, בניהולם של משה בן שאול (יו"ר ובעל שליטה) ובתו תמי גלילי (מנכ"ל) שלוש פעילויות עיקריות: שיווק של בדיקות אבחוניות בארץ ובחו"ל, המהווה את פעילותה העיקרית; שיווק ציוד רפואי תחת החברה הבת מדטכניקה; וייצור ושיווק של מכונות הנשמה בחברה הבת פלייט.

אילקס הציגה הכנסות של 495 מיליון שקל במחצית הראשונה, גידול של 31% לעומת התקופה המקבילה ב-2020. עיקר הגידול התרחש בחטיבת הדיאגנוסטיקה של החברה, אבל גם תחום הציוד הרפואי צמח.

הרווח של אילקס במחצית היה כ-71 מיליון שקל, גידול של 76%. זאת, לאחר שגם אצלה, כמו אצל באטמ, תקופת הקורונה הייתה מאופיינת ברווחיות גולמית ותפעולית גבוהה יותר.

משה בן שאול, בעלי ויו''ר אילקס / צילום: שלומי יוסף

במצגת שליוותה את הדוחות מסרה החברה כי תחום בדיקות הקורונה צמח הן בישראל והן בשוק העיקרי השני של החברה - דרום אפריקה. אילקס הייתה אחת הזוכות במכרז להקמת מעבדת קורונה בשירות משרד הבריאות בארץ, שהיקף ההזמנות ממנה עומד כיום על 133 מיליון שקל, לאספקה על סוף הרבעון השלישי. החברה פועלת גם בתחום הבדיקות הסרולוגיות, וקיבלה בישראל הזמנה בתחום זה בהיקף של 20 מיליון דולר.

מניית אילקס עלתה בכ-40% מתחילת מרץ 2020 ומשקפת לחברה שווי של 1.2 מיליארד שקל. 

תמי גלילי, מנכ"לית אילקס, אמרה כי: "ברבעון רשמנו צמיחה בהכנסות וברווח הנקי, למרות ירידה בחלק מהפעילות הקשורה לקורונה, מבצע החיסונים, ובהשוואה לרבעון השיא שהצגנו אשתקד. במהלך הרבעון המשכנו לפעול להרחבת היקף השירותים שאנו מספקים, על מנת לנצל את המעבדה שהקמנו עבור בדיקות הקורונה, לשימושים נוספים ודיווחנו על שיתופי פעולה אסטרטגיים. על רקע העלייה הנוכחית בתחלואה, החברה פעלה לתת מענה מיידי על ידי העלאת תפוקת המעבדה אשר פועלת כיום בהיקפי שיא. אנו ממשיכים להיערך מבחינת כוח אדם ומכשור על מנת לתת מענה לעלייה בביקוש לבדיקות עם התגברות התחלואה.

״מגזר הדיאגנוסטיקה הינו מהחזקים והבולטים באילקס. ברבעון השני מעבדת הקורונה הייתה פחות בולטת בהכנסות וראינו דווקא הכנסות מהפעילות הרגילה של החברה. כמו למשל, הטמעת מערכת האוטומציה לקופת חולים לאומית שנכנסה השנה לפעילות, וכן הפעילות העסקית של החברה בתחום הקרדיולוגיה".

נובולוג: "'צמיחה של הייטק', אבל נשארים בשירותי בריאות"

נובולוג היא חברה בעלת פעילויות מגוונות בתחומי הרפואה, המעניקה שירותי הפצת תרופות וקנאביס רפואי, לוגיסטיקה והפצה לתחום הניסויים הקליניים, שירותי בריאות דיגיטלית עבור הרופא ועבור החולה, וכעת גם שירותי רפואה פרטית - תוך ניהול המחלה באופן מלא על ידי מרכז מומחים. 

במחצית הראשונה של 2021 הציגה נובולוג, שבשליטת המייסד אודי פוזיס, הכנסות של 625 מיליון שקל, גידול של 9.9% מהתקופה המקבילה, ורווח של 24.3 מיליון שקל, גידול של 7.7%.

תחום הלוגיסטיקה וההפצה, ש"נהנה" מביקוש מוגבר לציוד רפואי בבתי החולים ובאשפוזי בית, עדיין אחראי על רוב הכנסות החברה, אך הצמיחה בו היא הנמוכה יותר, 13%. תחום שירותי הבריאות צמח בין היתר בזכות הרכישה של החברות סאלוס, בתחום רפואת המומחים ו-AML, רשת מעבדות. תחום הבריאות הדיגיטלית עדיין הקטן מביניהם, אך צמח ב-22%.

לדברי עירן טאוס, מנכ"ל החברה, "שוב אנחנו רושמים צמיחה דו ספרתית ברווחיות התפעולית משנה לשנה, למרות שזו לא חברת הייטק אלא חברת שירותים בתחום הבריאות. הקורונה תרמה להכנסות שלנו, ולמשל הפעלנו מערך של בדיקות מהירות, ניהלנו פעילות של חיסונים, פעילות בתחום בדיקות ה-PCR ופעילות מעבדתית עבור המכון הביולוגי.

עירן טאוס, מנכ''ל נובולוג / צילום: סיון פרג'

"אבל לא משם מגיע עיקר הצמיחה. בתחום שירותי הבריאות אנחנו עוסקים בנושאים כמו נגישות לטיפול רפואי ושירותי בריאות", הוסיף טאוס. "אנחנו מתפתחים בתחום של הוספיס ואשפוז בית, שעדיין מתעכב בגלל חסמים רגולטוריים, אבל זה תחום שצפוי לצמוח. מנועי הצמיחה שלנו הם המחלות ה'גדולות' כמו סוכרת, סרטן ומחלות נוירולוגיות".

השבוע דיווחה נובולוג, שנסחרת בשווי של כ-1.4 מיליארד שקל (זינוק של כמעט 50% מתחילת משבר הקורונה) על רכישה נוספת, אחרי שורה שביצעה החברה, הפעם של חברה בשם גסטרומד, מרכז מומחים פרטי בתחום מחלות דרכי העיכול. הרכישה בוצעה באמצעות החברה הבת סאלוס, שבה מחזיקה נובולוג 51% לאחר שרכשה את השליטה בה לאחרונה, תמורת 9 מיליון שקל.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים