גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסערה המושלמת שהגבירה את הצריכה בדרך להסתיים

השהייה בבית בזמן המשבר הובילה לזינוק חסר תקדים ברכישות מוצרים ושירותים ● אבל הזינוק במכירות הקמעונאיות בא על חשבון צריכה עתידית, ולכן ירידה חדה במכירות היא בלתי נמנעת ● מי שבכל זאת צפויות לחוות שגשוג הן חברות ההלבשה - עם חזרתם של האירועים והחתונות

צרכנים עומדים בתור בסניף בסט ביי בארה''ב / צילום: Shutterstock
צרכנים עומדים בתור בסניף בסט ביי בארה''ב / צילום: Shutterstock

כמו במשברים אחרים, הצרכן האמריקאי היה גם בחזית ההתאוששות המרשימה של ארה"ב מהמשבר הבריאותי המתמשך. בארה"ב (וגם בעולם), משבר הקורונה יצר שינויים מובהקים בטעמי הצרכן, על רקע השינויים והמגבלות החדשים שנכנסו לחיינו. בארה"ב, הגדילו לעשות, והעבירו כמויות גדולות של כספים ישירות לאזרחים, באופן שתמך בצריכה הפרטית לאורך התקופה. השאלה הגדולה כעת היא, האם הצרכן האמריקאי עוד יכול להמשיך ולסחוב את כלכלת ארה"ב במבט לשנה הקרובה, או שמא ארה"ב נמצאת לפני האטה משמעותית בפעילות הכלכלית?

חשוב להסביר מה קרה כאן במהלך השנה וחצי האחרונות. משבר הקורונה הוביל את האזרחים לשהות הרבה יותר זמן בבית - הן למטרות פנאי והן לעבודה. התוצאה הייתה זינוק חסר תקדים ברכישות מוצרים ושירותים לבית, וזאת על חשבון צריכת שירותים באופן כללי.

זאת ועוד, משבר הקורונה יצר שינויים בשוק הדיור, והקפיץ את הביקוש לדירות גם ככלי השקעה, וגם מסיבות של רצון לצאת מהערים אל הפריפריה. מגמה זו תמכה כמובן בביקוש חסר תקדים למוצרים ולשירותים לבתים, ובמקביל גם ראינו זינוק בביקוש לרכבים, שכן מעבר לפריפריה דורש במקרים רבים גם רכישת רכבים. כלומר, הייתה כאן סערה צרכנית מושלמת, שהובילה לזינוק חסר תקדים בצריכה הפרטית, במיוחד במכירות הקמעונאיות. באופן טבעי עולה השאלה - מה עכשיו?

מי שקנה לא יקנה עוד פעם

ראשית, חשוב להבין כי הזינוק במכירות הקמעונאיות בא במידה רבה על חשבון צריכה עתידית של המוצרים הללו - רכבים, מוצרים לבית וכו'. משק בית שקנה בשנה האחרונה טלוויזיה, מקרר ומחשב חדש, לא סביר שיקנה כאלו גם בשנה הקרובה.

לאורך זמן, מכירות המוצרים עולות באופן די קבוע, לפחות עד המשבר הזה, וקצב הגידול של האוכלוסייה מהווה מגבלה טבעית לכך. כאשר כל כך הרבה משקי בית הגדילו את הרכישות שלהם במקביל, בלתי נמנע שנראה ירידה חדה במכירות לאחר שהאפקט הזה מסתיים.

זהו רק ההסבר הטכני לכך שהמכירות הקמעונאיות חייבות לרדת בחודשים הקרובים; למעשה, הנתונים האחרונים מראים לנו כי המכירות נכנסו לסטגנציה.

נוסף על ההסבר הטכני, מדדי אמון הצרכנים מאותתים לנו בצורה מאוד ברורה כי ארה"ב נמצאת לפני עצירה ואף ירידה חדה ברמת הפעילות הצרכנית.

קריסה ביכולת לרכוש מוצרים

ראשית, מדד אמון הצרכנים, שלאורך זמן מתואם עם הצריכה הפרטית, ירד לאחרונה לרמתו הנמוכה מאז 2011. אם זה לא מספיק, ברכיבי אמון הצרכנים נדרשים הנסקרים לענות על השאלה לגבי היכולת שלהם, לתפיסתם, לרכוש בתים, רכבים ומוצרים גדולים לבית. מה שאנו רואים מהסקר הוא לא פחות מקריסה ביכולת שלהם לרכוש מוצרים אלו, והמדדים נמצאים כיום ברמות שפל היסטוריות. בין השאר, הצרכנים מוטרדים מאוד מהאינפלציה הגבוהה בארה"ב כגורם מגביל.

בכל הנוגע לשוק הנדל"ן, זהו גורם דרמטי בהשפעתו על רמת הצריכה הכללית, ומהנתונים השוטפים משוק הנדל"ן עולה כי מתחילת השנה נרשמת ירידה בקצב המכירות וגם בנטילת המשכנתאות, והמסר מאמון הצרכנים הוא שהחולשה הזו רק צפויה להימשך.

לבסוף, לא היינו בונים על זינוק בצריכת השירותים כמשקל נגד החולשה בצריכת מוצרים; התפשטות וריאנט הדלתא בארה"ב והמגבלות החדשות שמוטלות ברחבי המדינה צפויות להכביד על הביקוש לשירותים במהלך החודשים הקרובים. למעשה, מהנתונים האחרונים לגבי היקף התפוסה במסעדות עולה כי האזרחים האמריקאים כבר מתחילים להדיר את רגליהם ממקומות ציבוריים.

 

בצל האמור לעיל, אנו מעריכים כי תחזיות האנליסטים לצמיחה בארה"ב אופטימיות מדי, וכי במחצית השנייה של השנה הנתונים הכלכליים יהיו חלשים מהצפוי. לכך צפויות להיות השלכות על השווקים, שלהערכתנו יהיו תנודתיים יותר במהלך החודשים הקרובים. 

לא יותר מרעידה של העקומה

לא מעט חברות מזוהות עם העלייה החדה בצריכת מוצרים לבית בארצות-הברית, למשל חברת הום דיפו  (סימול: HD), בסט ביי  (סימול: BBY) ו-וויליאמס-סונומה  (סימול: WSM). אלו חברות שמאופיינות לרוב באחוזי צמיחה חד-ספרתיים נמוכים, אך הקורונה הובילה אותן לרשום זינוק בהיקפי המכירות, על רקע העובדה שהאמריקאים, כמו בכל העולם, ישבו בבית בשנה שעברה, לא יצאו לטייל ובזבזו הרבה מאוד כסף על שיפוצים.

הזינוק החד שנרשם, במקרים רבים מעל ל-20%, יוביל להערכתנו בהמשך לצמיחה שלילית בהיקף המכירות של הסקטור. הבוסט שהן קיבלו בתקופה הזו למעשה גרם לא יותר מרעידה של העקומה, שהיא לרוב מאוד מונוטונית ומוחלקת, שהובילה לסוג של הקדמת רכישות.

בסיטואציה כזו, סביר שנראה לאחר בוסט של מכירות ירידה בהיקפן בתקופה שאחרי, שצפויה להיות מושפעת גם מירידה אפשרית בכוח הקנייה של הצרכן האמריקאי. לצד אלו, אנו מעריכים שצפויה עליית מחירים שתימשך בטווח הנראה לעין, כתוצאה מהעלייה החדה שנרשמת במחירי ההובלה הימית, לצד המחסור שנוצר בשרשרת ההספקה כתוצאה ממחסור ברכיבים (כדוגמת שבבים עבור מכשירי חשמל לבנים).

לצד הצפי לירידה בהיקף הצריכה בשנתיים הקרובות של מוצרים ורהיטים לבית, שתוביל מן הסתם לצמיחה מאוד נמוכה ואפילו שלילית בפעילות החברות במגזר, אנו עדים גם להתמתנות בביקוש למניות המגזר ולירידה בשוויין, אם כי חלקן עדיין נסחרות קרוב מאוד לשיא, גם במונחי מכפילים. אלו מוסברים בריביות הנמוכות ובעליית המחירים, ואולי גם בצפי לעוד רבעון אחד או שניים חזקים, אך אנו מעריכים כי בתמחורים הנוכחיים ישנה כדאיות למימוש, לפחות בחלק מהמקרים.

יוצאות מהכלל, להערכתנו, הן הרשתות המתמחות בהלבשה לבית, שצפויות ליהנות ממגמה הפוכה בשנתיים הקרובות, על רקע החזרה לשגרה וגם חזרה לתקופת החתונות, שבוטלו ונדחו בשנת 2020 בצל הקורונה.

פתיחת המשקים וחזרה למציאות המאפשרת התכנסויות מובילות לחידוש של אירועים אלה, שיוביל להערכתנו לגידול בפעילות ובמכירות של רשתות הפועלות בתחום. חברות אלה רבות ומגוונות, החל מרשתות להלבשת הבית ועד לרשתות להלבשת הכלה והשושבינה. אנחנו בחרנו לציין את ETSY  הדיגיטלית, שצפויה ליהנות מגידול בפעילות שלה על רקע זה.

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"