גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסכימו להתחסן בפעם הרביעית? כך התמכרה פייזר לקורונה (והיא לא היחידה)

הכנסות פייזר ברבעון השלישי של 2021 היו 24.1 מיליארד דולר, גידול של 130%, כאשר בניכוי החיסון לקורונה, הצמיחה הייתה רק 7% ● שוויה של פייזר עומד היום על 330 מיליארד דולר - שווי כזה ביחס להכנסותיה, מעיד על ציפייה של השוק שפייזר תמשיך להרוויח מן הקורונה גם בשנים הקרובות

חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Steven Senne
חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Steven Senne

ביום שלישי התכנס צוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות והמליץ על אישור חיסון נוסף נגד קורונה לבני 60 ומעלה, קבוצות הסיכון ועובדי מקצועות בסיכון. במקביל, הפתיע קבינט הקורונה הממשלתי בהחלטה מהירה על מגבלות על המסחר, התרבות והחינוך.

מה היו השיקולים מאחורי ההחלטה, והאם חיסון רביעי שפותח נגד הווריאנט המקורי של קורונה, יכול להתמודד עם זן האומיקרון החדש למרות ההבדלים ביניהם? האם חיסון רביעי משמעותו שיהיו גם חמישי או שישי וכן הלאה? ואם כן - מה זה אומר מבחינת העסקים של חברת פייזר?

פייזר היא המשווקת הגדולה בתחום חיסונים הקורונה מבחינת הכנסות (אסטרהזנקה גדולה ממנה מבחינת כמויות). בנוסף, היא צפויה לקבל השבוע אישור לתרופה לקורונה לטיפול בחולים מאומתים בסיכון למניעת התדרדרות למחלה קשה. אמנם זה שוק קטן משוק החיסונים, אך עדיין עצום.

ישראל היא המדינה הראשונה שדנה ברצינות החיסון רביעי. ברוב העולם עדיין משתכנעים בהדרגה בכדאיות חיסון שלישי. אולם, ייתכן שכמו שישראל הובילה את המגמה החיסון השלישי, גם לגבי הרביעי יסתבר שאנחנו מקדימים את המאוחר. ואם כך, הרי שהשוק לחיסון של פייזר יתחדש שוב והיא תוכל לרשום כמעט את אותן ההכנסות מהחיסון שרשמה בהתחלה. כך יהיה גם אם יסתבר שצריך חיסון ייעודי לווריאנט אומיקרון, בתנאי שפייזר תהיה מוכנה עם מוצר כזה בזמן, בטרם יופיע וריאנט חדש.

אז האם אנחנו "מתמכרים" בהדרגה לטיפול קבוע בחיסונים של פייזר? האם זה בהכרח דבר רע? והאם פייזר עצמה מתמכרת לחיסונים הללו שהפכו לחלק המשמעותי ביותר של הביזנס שלה? ואם כן - איך זה משפיע על ההחלטות המתקבלות לגבי הבריאות שלנו, והאם מבנה עסקי כזה יכול לסכן את איתנותה של פייזר בעתיד?

הכנסות פייזר ברבעון השלישי של 2021 היו 24.1 מיליארד דולר, גידול של 130%, כאשר בניכוי החיסון לקורונה, הצמיחה הייתה רק 7%. הכנסות פייזר מהחיסון כבר היוו ברבעון 54% מכלל ההכנסות של החברה. בזכות החיסון, החברה צפויה כמעט ולהכפיל את הכנסותיה עבור 2021 כולה, לעומת 2020. לשם השוואה חיסונים הכניסו לפייזר 6.5 מיליארד דולר בכל 2020 (לפני הכנסות משמעותיות מהחיסון לקורונה), וזה היה 15% מההכנסות.

הרווח של החברה עמד על ברבעון השלישי על 7.4 מיליארד דולר, גידול של 133% לעומת התקופה המקבילה. ניתן להעריך כי גם לשורת הרווח, החיסון תורם כרגע יותר ממחצית. וכל זה עוד לפני שהגיעה התרופה, אשר צפויה לספק הכנסות נוספות.

כמו הפעילות, גם מחיר המניה צמח, אם כי קצת פחות מהצמיחה בפעילות. מרגע לפני ההודעה על התוצאות המוצלחות בניסוי הגדול בחיסון (17.11.2021) ועד היום, המניה עלתה ב-75%. מסוף שנות ה-90 לא רשמה החברה עלייה כזו בפרק זמן כזה. לשם השוואה, מדד הנאסד"ק ביוטק הכולל את חברות התרופות החדשניות ביותר, עלה בתקופה זו 9%, מדד חברות הביג פארמה S&P Pharmaceuticals Select הכולל גם את פייזר, ירד 7% למרות העליה של פייזר.

האם הציבור יסכים להמשיך להתחסן?

שוויה של פייזר עומד היום על 330 מיליארד דולר. שווי כזה ביחס להכנסותיה, מעיד על ציפייה של השוק שפייזר תמשיך להרוויח מן הקורונה גם בשנים הקרובות.

עוד לפני הופעת אומיקרון, הביקוש לחיסון פייזר גבוה מן ההיצע, ולא היה חשש שיגמר לה השוק בשנים הקרובות, בעיקר בהתחשב בכך שרוב העולם עדיין לא חוסן בחיסון שלישי. אחת הטענות כלפי החברה היא שהחיסונים שלה אינם נגישים למדינות עולם שלישי וכל עוד זה המצב, ימשיכו להופיע וריאנטים של קורונה והמגיפה לעולם אל תיגמר. אולם, במדינות הללו פייזר לא יכולה לגבות את המחיר שהיא גובה במדינות העשירות יותר, ואוכלוסיות המדינות הללו גם פחות ממהרות להתחסן. כעת ישנו תרחיש כי גם מדינות מבוססות יותר עשויות לחתום על כרטיסיית חיסוני פייזר, כעת ובעתיד הנראה לעין.

נראה כי זה אינטרס של פייזר כי וריאנטים ימשיכו להופיע, שהחיסון ימשיך לדעוך ושכולנו נמשיך להתחסן. אבל זה לא בהכרח מה שבאמת יקרה, ולא בטוח שזה באמת האינטרס שלה.

זה לא בוודאות יקרה, כי ייתכן שבסופו של דבר הווירוס ימצה את מרחב השינויים שהוא יכול לבצע ועדיין להיות יותר מדבק ועדיין מסוכן. אפשרות אחרת היא כי לאחר מספר מנות, החיסון יתקבע וכבר לא ידעך. אפשרות שלישית היא שהווירוס עדיין יהיה מוטנטי ומסוכן, אבל הציבור כבר לא ירצה להתחסן.

זה לא בהכרח האינטרס של פייזר, גם בגלל אותו סיכון לאבד את הציבור, וגם משום שאם אכן הווריאנטים ימשיכו להגיע והחיסון ימשיך לדעוך, ופייזר לא תביא לשוק חיסונים מותאמים לווריאנטים רבים או שדועכים פחות, יש סיכון שחברה אחרת תעשה את זה. במצב כזה, פייזר עלולה לאבד בבת אחת חלק גדול מן הפעילות הזו שכל כך משמעותית להכנסות והרווח שלה.

אפשר לראות כ"סיפור אזהרה" את המצב של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, שהחיסון שלה גורם קצת יותר תופעות לוואי מאלה של פייזר ומודרנה, והביקושים לו הם משמעותית נמוכים יותר במדינות המבוססות, וההכנסות של החברה מן החיסון לא דומות לאלה של פייזר ומודרנה.

"כרטיסיית פייזר? לא אפשרות כל כך גרועה"

פרופ' ג'וני גרשוני מאמין כי נכון לעכשיו, כרטיסיית פייזר היא בכלל לא בחירה גרועה כל כך עבור הציבור. בוודאי שהתחשב באלטרנטיבה - תחלואה נרחבת בקורונה.

"חשוב להבין שהחיסון הזה הוא בטוח. אומרים 'זו טכנולוגיה חדשה', אבל למעשה גם בחיסונים השגרתיים שנותנים לתינוקות וילדים, חיסונים מסוג "חי-מוחלש" או "מומת", יש RNA נגיפי. לעומת "חיסוןן מוחלש", בחיסון הקורונה אנחנו מכניסים כמות מוגבלת של RNA מאוד מסוים ולא משתכפל, שגם נעלמת אחרי זמן קצר, כך שלמעשה חיסוני פייזר ומודרנה הם חיסונים המכילים RNA משודרגים ועוד יותר בטוחים מחיסוני השגרה.

"אנשים סופרים את מספר הזריקות ואומרים - התחסנו המון פעמים! אבל למעשה המינון של החיסון של מודרנה הוא גבוה מזה של פייזר, ומי שהתחסן פעמיים בחיסון של מודרנה, קיבל מינון של RNA יותר גבוה ממי שיתחסן אפילו שש פעמים בפייזר. מבחינת התגובה החיסונית, ייתכן שטוב יותר להיחשף בתדירות רבה יותר למינון נמוך יותר, מאשר בתדירות נמוכה יותר גם אם המינון גבוה יותר".

גרשוני מציין פרט מעניין נוסף: "מדוע אנחנו רואים את החיסוניות של מחלימים מחזיקה מעמד גם מול וריאנטים חדשים יותר מאשר זו של המחוסנים? לא רק כי הם נחשפו ליותר חלבונים של הווירוס, אלא גם כי הווירוס השתכפל להם בגוף והם נלחמו בו בכל יום, שוב ושוב ושוב, ויצרו נוגדנים רבים, פרופיל רחב של נוגדנים וזיכרון תאי חזק. אם המחלימים גם מתחסנים, אז כבר מדובר בשתי חשיפות שאחת מהן מאוד רחבה, וזה כבר חיסון חזק מאוד. חיסון רביעי, בוסטר נוסף למחוסנים בשלוש מנות, יכול לשפר את יעילות החיסוניות באופן משמעותי".

גרשוני אומר כי התחסנות תדירה עשויה להיות פתרון סביר, ובוודאי יכול לספק הגנה לווריאנט מדבק במיוחד כמו האומיקרון.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

אפקט הפרפר של מחיר למשתכן: איך ההגרלות משנות אפילו את הסטטוס הזוגי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר