גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפלצת אמריקאית: כך מתמודדת פורד אקספלורר החדשה עם הכבישים הישראליים

בפורד אקספלורר ST הספורטיבית יש שפע של מרחב, אחיזת כביש מצוינת ואבזור יוקרתי ● אולם, מדובר ברכב עצום, השוקל 2.2 טון ולא ברור למי הוא מיועד בימינו

פורד אקספלורר ST / צילום: יח''צ
פורד אקספלורר ST / צילום: יח''צ

אחרי המון ניסיונות, יצרני הרכב האמריקאים הצליחו לבסוף לגלות מה היא נוסחת ההצלחה של טסלה בשוק הרכב העולמי. הסוד הזה אינו נוגע למחקר ולפיתוח וגם לא ללוגיסטיקה, אלא לנוסחה הייחודית, שפיתחה טסלה כדי לכבוש ליבם של משקיעי שוק ההון. היא כוללת שימוש רצוף במילות מפתח חיוניות, דוגמת "אנרגיה ברת קיימא" ו"נהיגה אוטונומית", בנייה של ציפיות "גדולות מהחיים" לעתיד הרחוק, חשיפה מוקדמת מאוד של דגמים עתידיים, ושלל גימיקים תקשורתיים ברשתות החברתיות.

הנוסחה הזו, שהביאה את טסלה לשווי של טריליון דולר ולמכפיל רווח של כ־354 (נכון לתחילת ינואר), עובדת גם עבור המתחרות. אחת הבולטת מבניהן היא פורד - מי שנחשבה עד לפני שנתיים לאחד מסמלי "העולם הישן". עם זאת, בתחילת 2021, מנייה החברה זינקה בכמעט 150%, והביאה את החברה לשווי בורסאי של כמעט 100 מיליארד דולר.

ג’ים פארלי הצליח לטפח היטב את המניה באמצעות הכרזות תכופות על "העתיד החשמלי" אליו צועדת פורד, לרבות חשיפת טנדר חשמלי, וכוונות להשקיע עשרות מיליארדי דולרים בתחום. לכן, לא מעט משקיעים סבורים ש"פורד היא טסלה החדשה".

אחד הדגמים הבולטים בהקשר זה הוא פורד אקספלורר ST - הרכב הספורטיבי והחזק ביותר במשפחת ה-SUV המצליחה של פורד, שנחת כאן בשנה שעברה.

בגודל של שני רכבי מיני

חיצונית, ל-ST יש פרופורציות של SUV קלאסי, והוא תופס שטח כביש של שתי מכוניות מיני ממוצעות. בנוסף, לדגם יש שלל עיטורים חיצוניים קרביים דוגמת גריל מושחר, חישוקי 20 אינץ’ בעיצוב ייחודי ופגוש אחורי קרבי, שמתוכו מבצבצים ארבעה פתחי מפלט קולניים.

זה לא בדיוק הדימוי שהחברה מתיימרת להציג. עם זאת, את הקהל הישראלי זה לא ממש מעניין, והגרסה האגרסיבית ביותר במשפחת האקספלורר זוכה אצלנו להרבה כבוד, ששמור לכלים גדולים ומאיימים, שאף אחד לא רוצה להתעסק עם בעליהם.

נוחה עם בטיחות מעגלית

תא הנוסעים דומה בעיקרון לאקספלורר, המוכר עם תנוחת ישיבה גבוהה ושולטת. יש בו שפע של מרחב אפילו בשורת המושבים השלישית. בדגם קיים תא מטען בנפח סביר, כאשר כל המושבים מאוישים. רוכשי הרכב יכולים לבחור בין תצורה לשבעה נוסעים עם ספסל מתקפל בשורה השנייה, או בתצורה לשישה עם שני מושבים אישיים ונוחים בשורה השנייה. אנחנו היינו ממליצים על התצורה השנייה, מכיוון שברכב כל כך חזק, היושבים בספסל השטוח מאחור נידונים לבחישה מתמדת בכל פניה מהירה.

רמת הגימור והאבזור של גרסת ה-ST כוללת, בין השאר, מושבי ספורט קדמיים, שתומכים היטב בגוף תחת עומסי פניה כבדים, לוח מחוונים דיגיטלי עשיר במידע שלצידו מסך אנכי "צף" וגדול נוסח טסלה, מערכת קול רצינית של B&O עם שלל רמקולים ומערכת בטיחות עם עשרות פיצ’רים ששומרת על הרכב ב-360 מעלות, ומגיבה אקטיבית על איומים מלפנים, מאחור או מהצד.

 

למרות מערך התצוגה הדיגיטלי, פורד הקפידה לשמור על כמות מכובדת של מתגים פיזיים גדולים וברורים לטובת מי שמתקשה להתמודד עם תפריטי מגע. הבאג היחיד בהנדסת האנוש הוא אותו מתג רוטורי לשליטה בהילוכים, שאפילו הממציאה שלו, ריינג’רובר, כבר הותירה אותו מאחור.

רמת הגימור מכובדת עם חומרים רכים ואיכותיים ובידוד רעשים מצוין. אולם, חבל שהגוונים הדומיננטיים בתא נעים על המנעד שבין שחור לאפור כהה, ויוצרים אווירה של חדר בריחה. היינו גם שמחים להגה שמזכיר קצת פחות פורד פוקוס.

סלחנית פחות למהמורות

כבר עברו יובלות מאז פגשנו במנוע V6 בנזין רציני, שלא הוצמדו לו איזה מנוע חשמלי וסוללה נטענת. מנוע שלושה ליטר טורבו של האקספלורר הזכיר לנו מה אנחנו מפסידים. המנוע, שמייצר 400 כ"ס ומומנט של 54 קג"מ, פותח במחלקת הספורט המוטורי של פורד (ST), ומשמיע צליל גרגור עמוק ונעים תחת האצה, וקולות הדומים לפיצוץ מפלט, בעת הרפיה מדוושת התאוצה במצב התכנות הספורטיבי.

התיבה האוטומטית מספקת מגוון רחב של סגנונות נהיגה לבחירת הנהג: מצד אחד, בנהיגה רגועה, למשל עם המשפחה, התיבה "מדלגת" להילוכים גבוהים, ואפילו צריכת הדלק היא הגיונית (במונחים אמריקאים). לעומת זאת, מהצד השני, במצב הספורטיבי, כל קיק דאון מוריד שניים-שלושה הילוכים מיידית, וגורם לנהג לחייך ולנוסעיו להשמיע קולות מצוקה.

גם השלדה הרכה-מטבעה של האקספלורר נכנסה לטיפול במחלקת הספורט, ויצאה ממנו עם בולמים זעזועים מוקשחים, מוטות מייצבים עבים ובלמים במפרט של רכב מסלול. התוצאה היא איזון מוצלח מאוד בין נוחות להתנהגות כביש. המתלים אמנם קצת פחות סלחניים לבורות עירוניים, אך עדיין מצליחים לנטרל היטב את רוב מפגעי הכביש. עם זאת, נטיית הגוף בפניות חדוקות נמוכה משמעותית, אחיזת הכביש מצוינת תחת עומס, ופקודות ההיגוי של הנהג מתורגמות לשינוי כיוון בצורה מדויקת.

ב-385 אלף שקלים פורד אקספלורר ST מציע ביצועים והתנהגות כביש, שאינם נופלים מאלה של כלים עם שם מותג יותר מיוחס, שעולים 200 אלף שקלים יותר. ברמה העיקרון, אנחנו עדיין מתקשים להבין מי, בישראל ובעולם, צריך התנהגות ספורטיבית וכאלה ביצועים ב-SUV משפחתי ענק לשבעה אנשים, ששוקל 2.2 טון, ופולט CO2 כמו שלוש היברידיות ממוצעות. אבל עובדה שזוהי אחת הגרסאות המבוקשות ביותר במשפחת ה-SUV הנמכרת ביותר בארצות הברית, ואפילו בישראל הרכב כבר מצא 230 לקוחות. אז כנראה שפורד מכירה את נפש לקוחותיה טוב יותר מאיתנו. רק אל תספרו את זה למשקיעיה.

חלק מהמתחרות

שברולט טרווארס

הדור המחודש של "טראוורס" שומר על הממדים של קודמו, ומיועד לעד שמונה נוסעים. יש לו עיצוב פנים עדכני, מערכות בטיחות משודרגות ואופציה לגרסת RS קרבית. המנוע ימשיך להיות 3.6 ליטר עם 310 כ"ס, ותיבת אוטומטית בת 9 מהירויות.

שברולט טרווארס / צילום: יח''צ

הונדה פיילוט

ה-SUV של הונדה מיועד לעד שמונה נוסעים. הוא נמתח לאורך 4.99 מ’, מתנשא לגובה 1.8 מ’ וניצב על בסיס גלגלים של 2.82 מ’. המנוע הוא V6 בנפח 3.5 ליטר, שמייצר 280 כ"ס. המחיר לדגם העילי כפול ההנעה מגיע עד כ-390 אלף שקל.

הונדה פיילוט / צילום: יח''צ

קדילאק XT-6

400 אלף שקל עולה ה-XT6, הקרוס אובר של קדילאק, שמיועד לשבעה נוסעים. הוא נמתח לאורך 5.04 מ’, ניצב על בסיס גלגלים של 2.86 מ’ ומציג תא נוסעים עמוס בטכנולוגיות מתקדמות. המנוע הוא V6 בנפח 3.7 ליטר, שמייצר 310 כ"ס.

קדילאקXT-6 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי