גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה משבשת גם את תרומות הביציות והפונדקאות מאוקראינה; ד"ר מיכה באום: "מחפשים חלופות בגאורגיה"

תורמות הביציות יצטרכו לקבל טיפול רפואי נוסף כדי לדכא את ייצור הביציות שלא ניתן לשאוב ● במערב המדינה הטיפולים הקיימים יימשכו, אך לא יתחילו חדשים ● ולגבי פונדקאות? המצב עוד יותר מסובך

הקפאת ביציות. כל חודש שעובר הוא קריטי / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin
הקפאת ביציות. כל חודש שעובר הוא קריטי / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

המלחמה באוקראינה מייצרת מגוון עצום של סוגי צרות ומצוקות, והנה אחת נוספת: הלחימה שיבשה בצורה דרמטית את הפעילות של "תרומת" (למעשה, רכש) הביציות באוקראינה. זאת, לאחר שהקורונה כבר שיבשה ודחתה חלק מן התהליכים האלה.

בהיעדר יכולת לשאוב את הביציות בתנאים נאותים באזורי ההפגזות, התורמות צריכות לקבל תרופות לדיכוי תהליך הביוץ, כדי שמצבן הרפואי לא יסתבך. ההתניידות במצב של גרוי יתר שחלתי עלולה להיות מסוכנת וגם כואבת ביותר ולהקשות עוד יותר על התהליכים המורכבים של ההיחלצות מן המלחמה, או ההישרדות בתוכה.

מהצד הישראלי, אמנם לא מדובר במצב של חיים ומוות, אך כמה מאות זוגות או יחידניות ישראליות ממתינים לתרומת הביציות, כאשר כל חודש שעובר הוא קריטי גם מבחינת הציפיה לילד וגם מבחינת גילן של הנשים הישראליות ויכולתן לשאת בהצלחה את ההריון. בחלק מן המקרים החלו תהליכי ההכנה הרפואית של הנשים בישראל לקלוט את הביציות. עלות הטיפול עבור הישראלים מגיעה לעשרות אלפי שקלים.

הטיפולים באזורי הקרבות הופסקו

הרופאים המנהלים את האופרציה מן הצד הישראלי מנסים למצוא חלופות בגאורגיה או ארמניה, ובינתיים לטפל בתורמות ולנסות לחלץ אותן מן המדינה אם הן מעוניינות בכך.

ד"ר מיכה באום, רופא בכיר בתחום הפוריות מבית החולים שיבא והרצליה מדיקל סנטר, אומר כי: "באזורי הקרבות כמו בקייב, הטיפולים הופסקו והנשים שכבר מתקדמות לקראת השאיבה קיבלו תרופות כדי לדכא את תהליך הביוץ. באזור לבוב, האיום פחות מיידי ושם אנחנו משלימים את הטיפולים שכבר החלו, אבל לא מתחילים טיפולים חדשים. בחלק מן המקרים ההפריות היו אמורות להתקיים באוקראינה, עם זרע שנשלח מישראל, אך אי אפשר היה להעביר את הזרע, אז הקפיאו את הביציות והעבירו אותן החוצה דרך סלובקיה.

"כמו הרבה גורמים שעובדים באוקראינה, אנחנו דואגים לאנשים שאנחנו בקשר איתם. גם לתורמות, וגם לצוות המקומי, מנסים להבין איך לעזור".

הקליניקות עושות מה שאפשר גם כדי לא להשאיר את הלקוחות הישראלים באוויר. "אני חוזר כעת מליווי תהליך פונדקאות בגאורגיה, וכבר הגיעו לשם גורמים ישראלים שרוצים להעביר את פעילות תרומת הביציות לשם. אפשרות אחרת היא ארמניה. יש נכונות של הגאורגים לתת מענה לזה, בהנחה שנקבל את אישור משרד הבריאות הישראלי. ליחידות שלנו באוקראינה יש אישור גורף, אבל פתרונות חדשים יצטרכו לקבל כל אחד את האישור הפרטני שלו".

סביר להניח שרוב הנשים שתורמות את הביציות היו ממש זקוקות לכסף הזה, בעיקר עכשיו כשהן צריכות אמצעים לשרוד או לברוח.
"כן, זה מצב המלחמה. אנשים עזבו עבודה, נטשו הכל, הם ממש פליטים. סיפורים לגמרי לא פשוטים. אנחנו תומכים בהן וגם בעובדים שלנו שם. אנחנו מסייעים להם כלכלית".

יש מחשבה לקלוט עובדי מעבדה ואמבריולוגים בארץ?
"עלו שאלות כאלה ואלה באמת מקצועות שהם במחסור בישראל".

אוקראינה היא יעד מועדף לתיירות מרפא בתחום הפוריות. מתבצעים בה בכל שנה עשרות אלפי טיפולי פוריות למי שאינם מצליחים לשלם על אלה במדינתם, לצד אלפי תרומת ביציות בכל שנה, ומאות תהליכי פונדקאות. מערכת הבריאות באוקראינה נחשבת טובה, המחיר לתרומת הביציות הוא מן הנמוכים בעולם, והרגולציה מקילה, יש האומרים מקילה מידי. לנשים מותר לתרום ביציות בכל גיל, ומותר להן לבצע עד שמונה מחזורי טיפול במהלך חייהן. עבור ישראלים יתרון נוסף הוא רופאים תושבי ישראל ובחלקם דוברי רוסית או אוקראינית שמלווים פיזית את התהליך.

שיקול נוסף נכתב בגלוי באתר של אחת החברות העוסקות בתחום (לא החברה שעמה עובד באום): "המאפיינים החיצוניים של התורמות, תוי הפנים, צבע ומראה השיער, בהירות העור וכדומה. זוגות ישראלים רבים בוחרים באוקראינה בשל הרצון שלצאצא שייוולד להם יהיו מאפיינים דומים", אם כי דומים למי בדיוק, לא נאמר. מדינות עיקריות נוספות שישראלים רוכשים מהן ביציות הן צ'כיה וארה"ב. ניתן לקבל תרומת ביציות גם בישראל, מנשים ישראליות, אך הביקוש עולה משמעותית על ההיצע וההמתנה ארוכה.

הפונדקאות - סוגיה רגישה עוד יותר

השאלה איך לשרוד במלחמה כאשר בתוך הגוף שלך נמצא מוצר שנרכש על ידי מישהו אחר, היא סוגיה לא פשוטה. הקליניקות הרפואיות באוקראינה, בין אם מנוהלות או לא מנוהלות על ידי ישראלים, אמורות לאפשר לתורמות להשלים את התהליך בבטחה ולפצות אותן באופן כלשהו גם אם לא ניתן יהיה לשאוב מהן את הביציות בסבב הזה. השאלה היא כיצד עושים זאת בפועל בעת מלחמה, היא מורכבת. הרי גם בעת שלום מיצוי מלא של זכויות רפואיות הוא לרוב פריבילגיה של שכבת אוכלוסיה מסויימת, בעלת אוריינות רפואית ובירוקרטית.

בתחום הפונדקאות הסוגיה רגישה עוד יותר. באוקראינה מבוצעים אלפי תהליכי פונדקאות בשנה. כמה אתרי חדשות ברחבי העולם דיווח על מספר מקרים מרגשים של פונדקאיות שילדו וחולצו עם הילודים במבצע הרואי, ומספר מדינות שומרות על ערוצים דיפלומטיים פתוחים מרוסיה כדי לחלץ תינוקות שמיועדים להירשם כאזרחיהן.

ניתן להעריך כי כמה עשרות ישראלים ממתינים להולדת ילדים מפונדקאות באוקראינה בחודשים הקרובים. סוכנות רויטרס דיווחה על הישראלית שרית היימן, בת 47, אשר לאחר טיפולי פוריות שנמשכו 12 שנה, החליטה עם בעלה אלכס לבצע הליך פונדקאות באוקראינה. הפונדקאית, אולגה וויטנקו בת 35, מתגוררת באזור הקרבות, והיא כעת בחודש השישי להריונה. היימן סיפרה כי ביקשה ממשרד החוץ הישראלי עזרה מיוחדת בחילוצה של וייטנקו והעובר שברחמה. בינתיים היא והעובר נתונים לתנאי רעב וקור. היימן ציינה כי היא מוכנה לממן את עלות התעבורה, ואילו משרד החוץ ציין כי יוכלו לחלץ אותה בתנאי שתגיע לאחד הגבולות.

אלא שלוייטנקו יש משפחה, והיא רוצה לצאת מאוקראינה יחד איתה. היימן מבטיחה לדאוג גם לצרכים שלהם, והמשפחה מעוניינת להגיע לישראל. כך שמדובר במקרה קל יחסית. במקרים אחרים, הסוגיה הזו יצרה מתח. פונדקאיות לא בהכרח רוצות לעזוב את אוקראינה, בעיקר אם אינן רוצות לקחת איתן את משפחתן. חלקן אפילו מעוניינות להיות חלם מכוח הלחימה, ואילו ההורים המיועדים מפעילים לחץ עליהן לעזוב את אזורי הקרבות. בחלק מן המקרים הפונדקאיות עזבו לפני תחילת הקרבות למה שחשבו שהוא זמן קצר, ונשארו מנותקות ממשפחתן. מאידך יש לציין שעבור חלק מן הפונדקאיות, העובדה שיש מישהו מהמערב שחשוב לו לחלץ אותן, הובילה לכך שהופנו כלפיהן משאבים שאחרת לא היו מקבלות, ובזכות זאת הן הצליחו להיחלץ.

המטרה המובילה של הפונדקאית היא לשרוד, אך המטרה של ההורים מן הצד השני היא שהפונדקאית תשרוד עם עובר בריא. כאשר פונדקאיות עוברות את הגבול למדינה אחרת ומתחילות להתבסס בה, ייתכן והן כבר כפופות לחוקי הפונדקאות באותה המדינה, כך שלהורים ולפונדקאיות יש לפעמים אינטרסים סותרים לגבי מדינת היעד לבריחה. ההורים רוצים מדינה שקל להוציא ממנה את הילד. הפונדקאיות - מדינה שיכולה להגן על הזכויות שלהן. לפעמים האינטרסים נפגשים, אבל לא תמיד.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: ארה"ב מעכבת משלוח של שני סוגי פצצות מדויקות כדי להעביר "מסר לישראל"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב