גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצטרפתם לסיבים של הוט? הסעיף הנסתר שיאפשר לאסוף עליכם מידע

לקוחות שהצטרפו לסיבים האופטיים של הוט התבקשו לחתום על טופס המאשר את עבודת הטכנאי, אלא שבתוכו הוטמע סעיף מעורפל המאפשר לחברה לעשות שימוש בנתוני הלקוחות • מהוט נמסר: "נוקטים את כל האמצעים הנדרשים להגנת המידע, הכל בהתאם לחוק"

משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו
משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו

ענקיות האינטרנט והסלולר נמצאות בתחרות מתמדת וקשה - מי תשלוט בשוק הסיבים האופטיים. כתוצאה מכך, החברות השונות מפעילות מכבש לחצים על לקוחות כדי שיצטרפו למסלולים השונים שלהן, וכך הן יקטפו את המקום הראשון כספקיות האינטרנט המתקדמות.

אחת מהן, כידוע, היא חברת הוט. אך לפי מידע שהגיע לגלובס, בזמן התקנת הסיבים האופטיים, החברה מחתימה את הלקוחות גם על סעיף מטריד שמאפשר לאסוף ולהשתמש במידע עליהם. סעיף זה מוחבא בטופס הטכנאי - טופס שעבור רבים יכול להיחשב כטכני בלבד.

"לא הגון שמחביאים סעיפים כה מהותיים"

כחלק מהליך הצירוף, מוקד הסיבים האופטיים של חברת הוט מתקשר ללקוחות ומציע להם מסלולים שונים. כשלקוח מעוניין להתקדם, נשלח אליו טכנאי להתקין את התשתיות הנדרשות. הטכנאי, בתום עבודתו, מבקש חתימה על טופס סיכום עבודה שמאשר כי הוא עשה את עבודתו נאמנה.

גם אורי (שם בדוי) נתקל בטופס זה. חברת הוט החליטה להתקין תשתיות של סיבים בבניין שלו, ונציג החברה עבר דירה אחר דירה כדי להציע מסלולים שונים בסיבים. "מכיוון שזה היה בתנאים דומים לתנאים הנוכחיים שלי והגלישה הייתה טובה יותר, הסכמתי ללכת על זה. כמה ימים אחר כך הגיע הטכנאי להתקין את האינטרנט, ולבסוף הוא הגיע עם המסמך המדובר".

ערנותו של אורי הובילה לכך שהוא קרא לעומק את המסמך - מהלך שרוב הציבור לא בהכרח יעשה. וכך לשון הנוסח המשפטי במסמך: "הנני מאשר/ת כי במהלך אספקת השירותים HOT תהיה רשאית לאסוף מידע הנוגע לי, הכולל כל פרט שנמסר ל-HOT על ידי ו/או ע"י צדדים שלישיים, ו/או שנאסף באמצעים טכנולוגיים במסגרת השימושים שאעשה בשירותיכם, לרבות התכנים והערוצים שאצפה בהם, יישומים בהם אעשה שימוש, אתרי אינטרנט שאגש אליהם, מיקום גיאוגרפי, אופן השימוש בשירותים וכו’ (להלן: "המידע").

"ידוע ומוסכם עלי כי איסוף המידע ישמש למטרת שיפור השירות, מיקוד והתאמת השירותים המוצעים לי, גביית תשלומים, ניתוחים ופילוחים סטטיסטיים, שיתוף המידע עם צדדים שלישיים, קבלת הצעות שיווקיות או פרסומים מ־HOT ו/או מצדדים שלישיים".
לאחר מכן נכתב במסמך: "אני מסכים/ה כי מידע שמסרתי ל־HOT יופיע במאגרי המידע ו-HOT או מי מטעמה רשאית לעשות שימוש במידע הנ"ל לצורך מתן שירותים לפי הסכם זה ולצורך הצעת שירותים ומוצרים נוספים שלה ו/או של אחרים, שיתוף במבצעים, הצעת הטבות ומתנות (לרבות הודעות דוא"ל או מסרונים). הסכמתי תקפה גם לאחר סיום ההתקשרות עם HOT, כפוף להוראות הדין".

במילים אחרות, החברה יכולה לעשות שימוש בנתוני המשתמש כאוות נפשה, כולל העברת המידע לצדדים שלישיים לצורך דיוור עסקי ושיווקי. כשאורי ציין בפני הטכנאי כי הוא אינו מעוניין לחתום על סעיף זה, שאינו קשור לעבודת ההתקנה, הטכנאי לא הכיר את הסעיף המדובר. גם הממונה עליו לא הכיר סעיף זה, וציין שאם הלקוח לא יחתום על המסמך - הטכנאי לא יקבל שכר על עבודה זו.

"הייתי בהלם מהדברים שכתובים שם, אמרתי לטכנאי שזה מסמך שאי אפשר לחתום עליו ולא הגיוני לאפשר את ההרשאות האלו. מצידו, אם אני לא חותם, הם לא משלמים לו, אז חתמתי עם הערה שאני לא מוכן שיאספו עליי מידע", משתף אורי. "זה לא הגון שמחביאים את הסעיפים הכה מהותיים האלה בתוך טקסט.כלקוח אני מאמין שאני חותם על אישור התקנה של טכנאי".

במסמך יש אפשרות לסמן כי "אני לא מסכים/ה לשימוש במידע לצורך דיוור כאמור לעיל". אך כלל לא ברור מניסוח זה אם עדיין מותר לחברה לאסוף את המידע על המשתמשים ולהשתמש בו בצורות שונות, למעט שימוש שיוביל לקבלת הצעות שיווקיות שונות.

גם חברות אחרות אוספות, אך לא מחביאות

חשוב לציין כי גם חברות נוספות אוספות מידע על הלקוחות, אך להבדיל מהוט, הן אינן מחביאות את הסעיף במסמך התקנת הטכנאי.

לדוגמה, בחברת פרטנר, החוזה עליו חותם הלקוח כולל פירוט נרחב במיוחד לגבי המידע שנאסף והצרכים בהם החברה תוכל להשתמש בו: "אספקת השירותים, תפעולם פיתוחם ושיפורם; הצעה ואספקת שירותים המותאמים לכם אישית, ובכלל כך בדרך של הצעת תוכנית, אפליקציות ושירותים אחרים; למטרות חיוב, הפקת חשבונות וגבייה בעד השימוש בשירותים; לצורך טיפול בתלונות..." ועוד.

בפרטנר מבהירים כי אין חובה חוקית לחייב את מסירת המידע, אך המידע הנאסף הכרחי לאספקת השירות. לצד זאת, הם מבהירים ללקוחות כי ישנם שירותים נוספים שיכולים לאסוף עליהם מידע וכי זה לא באחריותם.

גם חברת בזק אוספת מידע על המשתמשים. זה נעשה כחלק מתנאי העסקה שנשלחים ללקוחות, תחת הכותרת "הגנה על פרטיות", שם נכלל פירוט על השימוש שיכול להתבצע במידע של הלקוחות שנאסף.

במבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שלא היה מודע

לדברי עו"ד דן חי, יו"ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, חברת הוט שגתה בצורת הפעולה שלה. "מצד אחד, יש מידע שאדם חייב לספק עבור מתן השירות מצד החברה. מדובר במידע שהכרחי לאסוף לצורך הפעלת השירות. מצד שני, יש את המידע הלא-הכרחי, והחברה חייבת לאפשר ללקוח לסרב לאיסופו". במילים אחרות, יש צורך לפצל את הפסקאות הללו למידע ההכרחי אל מול המידע העודף שעליו צריך לתת אפשרות סירוב.

כאמור, ניתן לסרב לסעיף בטופס של הוט, אך לדברי עו"ד חי זה מעורפל ולא ודאי. "לא ברור אם הסירוב הוא לדיוור פרסומי או דיוור ישיר - אלו סט חוקים שונים לכל אחד מהם. צריך לחדד, הסעיף לא שולל את איסוף המידע, אלא רק את עצם הפנייה ללקוח עם מידע זה".

עו"ד חי מוסיף כי צריך לדעת שבמבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שהוא לא היה מודע לסעיף או שמדובר בתנאי מקפח. "מעבר לכך שכדאי להמליץ ללקוחות לקרוא את החוזה תמיד, אפשר עדיין לפעול. אפשר לפנות לחברה במכתב, לציין שלא הייתה אופציה אחרת ולבקש שיגרעו אתכם מהשירות. והם מחויבים לעשות את זה.

"הוט לא עושים את זה מתוך רצון רע. עצם זה שהסעיף כן בפנים, מראה שהחברה קשובה לזה. אבל הם לא מכירים את הדקדוקים עד הסוף והניסוח לא טוב".

מהוט נמסר בתגובה: "במסגרת טופס ההתקנה המהווה חלק מהסכם ההתקשרות עם הלקוח, מתבקש הלקוח לאשר את הסכמתו לקבלת דיוור שיווקי. באפשרות הלקוח להודיע, ע"י הסרת הסימון בתיבה, על סירובו לקבל הודעות פרסומיות. כמו כן, באפשרות המינוי להודיע לחברה בכל עת על רצונו להסיר את פרטיו מרשימת התפוצה.

"למותר לציין כי החברה אינה מוכרת את המידע אודות לקוחותיה לצדדים שלישיים, לכל מטרה שהיא, ונוקטת את כל האמצעים הנדרשים להגנת מאגרי המידע שלה, הכל בהתאם לחוק".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"