גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מו"ל, איש עסקים וחבר: 25 שנה לפטירתו של חיים בר און

החודש לפני 25 שנה נפטר המו"ל והמנכ"ל המיתולוגי של גלובס והאיש שהפך את דפי הבורסה הוורודים לעיתון הכלכלי הראשון בישראל ● אנשים שהכירו את חיים בר און מקרוב נזכרים במו"ל הנועז, איש העסקים הקשוח, והחבר הטוב ש"תרומתו למדינה מלווה אותנו עד היום"

חיים בר און / איור: גיל ג'יבלי
חיים בר און / איור: גיל ג'יבלי

"החופש העיתונאי הזה, שהיה לנו תחת חיים בר און בעיתון 'מוניטין' היה כל כך נדיר ולימד אותי כל כך הרבה, שלתפישתי זה מה שהביא אותי להישג של התחקיר בפרשת קו 300 שנים לאחר מכן", אומרת העיתונאית הוותיקה רונית ורדי.

החודש מלאו 25 שנה לפטירתו של חיים בר און, המו"ל והמנכ"ל המיתולוגי של גלובס ומי שהפך את דפי הבורסה הוורודים לעיתון כלכלי של ממש המציין השנה 40 להיווסדו. שילוב התאריכים הסמלי ביחד עם השקת גיליון סופ"ש מחודש נראו לנו במערכת גלובס הזדמנות טובה וראויה לחזור לפועלו של בר און ולשוחח עם אנשים שהכירו אותו מקרוב כמו"ל, כאיש עסקים וכחבר.

אבל לפני כן, מעט היסטוריה.

גלובס הוא העיתון הכלכלי הוותיק בישראל. הוא נוסד בשנת 1983 במקביל למשבר מניות הבנקים והכיל תחילה עדכוני בורסה שנשלחו למנויים בפקס. מעט לאחר הקמתו נרכש גלובס על ידי קבוצת "מוניטין עתונות בע"מ" שהוציאה לאור מגוון עיתונים, הידוע שבהם, פרט לגלובס, הוא הירחון "מוניטין" (1989-1978).

קבוצת מוניטין הייתה בבעלות שלושה שותפים בחלקים שווים: חיים בר און ז"ל שהיה המו"ל והמנכ"ל, מיכאל (מיקי) אלבין ז"ל ומרכוס כץ ז"ל. בשנת 1985 נפטר מיקי אלבין ואת חלקו רכש איש העסקים אליעזר פישמן.

בר און, נזכיר, נפטר בשנת 1998 ממחלת הסרטן וזמן קצר לאחר מותו רכש אליעזר פישמן את חלקו של מרכוס כץ. בכך הפך פישמן לבעל השליטה בגלובס ומשפחת בר און לבעלת מניות מיעוט. בשנת 2016 נכנס פישמן להליכי פשיטת רגל ומניותיו בחברת מוניטין, שכללו את עיתון גלובס והיו משועבדות לבנקים, הוצעו למכירה. ביוני 2017 לאחר מאבק שליטה מול האוליגרך דוד דוידוביץ' מקורבו של רומן אברמוביץ ונציגו בישראל ניר חפץ, נרכשו מניות פישמן על ידי משפחתו של חיים בר און ביחד עם ענת אגמון והן מחזיקות את העיתון בחלקים שווים. כמו"ל וכמנכ"לית העיתון מכהנת אלונה בר און.

"דברים שלא עשו עד אז"

"עד להקמת מוניטין עולם העיתונות הישראלי נשלט כמעט כולו על ידי גורמי אינטרס והעיתונות היתה ממסדית ומפלגתית", משחזרת רונית ורדי. "זו הייתה עיתונות משעממת במובנים רבים ורחוקה מזו שהתפתחה באותה תקופה בארה"ב והייתה ביקורתית ונשכנית. ואז, בשנת 1977 מהפך פוליטי. כולנו היינו בהלם. האדמה רעדה מתחת לארגונים ומוסדות רבים, גם בעולם העיתונות. חיים, שעד 1977 היה פעיל ובכיר במפלגת העבודה כיועץ קרוב של יגאל אלון, החליט לעשות מעשה והקים את עיתון 'מוניטין'. זה היה שונה מכל דבר שהכירו בישראל עד אז. כתובות נשכניות, איכותיות, נייר כרומו שהיה נעים לקרוא - אלו היו דברים שלא עשו עד אז.

"עשינו דברים בצורה נועזת, ביקרנו את השלטון, ביקרנו את מוקדי הכוח ובגלל שחיים בר און נתן לנו גב כל כך משמעותי לא חשבנו בכלל שזה משהו יוצא דופן. החברות בינינו המשיכה שנים רבות. הוא היה אדם מאוד מאוד כן וישיר בלי 'קליקות'. פשוט בן אדם ובמובנים רבים מאוד אני מרגישה שאני חייבת לו את הכניסה שלי לעיתונות".

 

"היה איש אמת"

זווית אחרת של חיים בר און מספק העיתונאי אהרן (אהרל'ה) ברנע: "הכרנו בתחילת השירות הצבאי הסדיר. היינו בני 18 וחצי קצת אחרי טירונות, והוא היה האיש הכי חמוד בעולם. מאז הלכנו ביחד שנים ובהרבה מובנים היינו כמו זוג - כשהשתחררנו גרנו יחד באותו חדר שכור בירושלים ובשנה השלישית לתואר שוב גרנו ביחד באותה דירה.

"חיים היה הבחור הכי חכם שפגשתי בימי חיי והכי צנוע והכי טוב. אני לא סתם אומר את זה. המשפחה שלו יודעת את זה והמשפחה שלי יודעת את זה, סוג כזה של חברות בישראל היה מאוד מאוד נדיר בין גברים בישראל. ואני עד היום, גם 25 שנים אחרי שהוא כבר הלך, עדיין מחשיב את חיים יותר קרוב אלי מאח - גם הוא וגם משפחתו".

לדברי ברנע, לחיים בר און "הייתה תפיסת עולם עיתונאית מאוד רחבת אופקים. הוא האמין שצריך לעשות סוג של עיתונות אחרת. עיתונות פתוחה שמדברת רק אמת. גם היחס שלו למערכת שלו היה יוצא דופן. הוא היה מו"ל אחר - מו"ל שהולך עם ג'ינס וטי שירט כל החיים. היו עליו כל מיני לחצים מגורמי אינטרס אבל חיים היה איש אמת וזה לא הזיז לו.

"לחיים היה גם ראש עסקי יוצא דופן והוא ידע להתחבר עם כל מיני אנשים ובו בזמן הבין איך לנפנף מעליו מאוד בעדינות, באדיבות ובפשטות כל מיני לחצים מכיוונים כאלה ואחרים".

"זיהה את רוח התקופה"

המאייר המיתולוגי של גלובס, גיל ג'יבלי, משתף: "כשהגעתי לגלובס בשנת 1989 זומנתי לראיון אצל העורך דאז מתי גולן, ותוך כדי הראיון חיים בר און כבר קרא לי והתחלנו לדבר. לאורך השנים הכרנו יותר ויותר וגילית בן אדם מאוד מאוד לבבי, טוב לב וחכם. באופן כללי בר און חי את התקופה דאז בצורה מאוד מתקדמת ושינה את המציאות בהרבה מובנים. מדינת ישראל נשלטה אז בידי אליטה של אנשי אמנות וצבא ופתאום נכנסו אנשים נוספים לתוך האליטה השלטת - אנשי עסקים, יזמים וכלכלנים, חיים בר און זיהה את רוח התקופה וקידם אותה. לא היה עיתון כלכלי רציני בישראל עד אז ובר און אפשר לסנטימנט הזה לפרוץ קדימה".

איש עסקים חד וקשוח

שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, שייעץ לבר און לאורך שנותיו בגלובס, מספר כי "הוא היה לוחם גדול עבור חופש העיתונות וזה בא לידי ביטוי לא רק כלפי חוץ וכלפי האחרים אלא גם בעיתון עצמו. הוא השתדל להקפיד לא להתערב בתכנים ואפילו אם משהו היה קשור למישהו שמקורב אליו הוא לא התערב והוא נתן חופש פעולה מלא לעיתונאים. זה דבר שמאוד מאוד הרשים אותי.

חנן מלצר, שופט העליון בדימוס ונשיא מועצת העיתונות / צילום: שלומי יוסף

"במהלך השנים ניסו להקים עיתון כלכלי שיתחרה בגלובס (העיתון טלגרף. א"ו) חיים אמר - אם כך אז נשנה את גלובס ונשפר את איכות העיתון וכך היה. גלובס שינה צורה, הוסיף תכנים, הוסיף עמודים והעיתון פרח".

רם בלינקוב, מנכ"ל משרד האוצר היוצא מספק נקודת מבט אחרת: "הוא היה איש עסקים חד ואף קשוח, אך עם הקשבה לזולת. נותן אמון רב בעובדיו ונטול פוזות לחלוטין, זוכר חסד לאנשים ויודע להוקיר טובה". בלינקוב מספר כי "במהלך המכרז על 012 בעלי המניות סרבו לקבל עצה כלשהי שלי. הוא אמר שאם יזכו אקבל ויסקי כ'פיצוי' על שכפו עלי. למחרת ההודעה על הזכייה הופיע במשרדי בבוקר עם בקבוק ויסקי. נשק על שתי לחיי ונתן לי את הבקבוק. אני שומר אותו עד היום".

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: תמר מצפי

"תרם למדינה כולה"

עדו ברגמן, הבעלים של חברת בר. חברה להפצה ולוגיסטיקה, שבר און וגלובס היו הלקוח הראשון שלו, אומר כי "הייתי בחור צעיר, בערך בן 28, התוכנית שלי הייתה להמשיך בלימודים באוניברסיטה והגעתי דרך מכר לחיים שאמר לי 'תפתח חברה' וכך הוא היה הלקוח הראשון שלי.

"חיים היה עבורי מודל והלכנו יד ביד בכל המשברים, היינו בקשר יומיומי ואפילו הייתי מגיע אליו בלילות חשובים הביתה כדי לתכנן את המהלכים הבאים. הוא היה אדם שמלכד סביבו תמיד אנשים. מצד אחד ידען ומחושב, מצד שני הוא היה גם נדיב בטירוף".

לדבריו, "המהלך של גלובס היה ראשוני ופורץ דרך בישראל של אותם הימים. צריך לזכור שבאותה תקופה אין אינטרנט, הטלוויזיה היא חד־ערוצית ואין מוספים כלכליים, יש טיפה כלכלה בעיתונות אבל לא יותר.

"הוא היה אדם צנוע ואיש רעים. אהבו אותו בגלל הצניעות, הסגנון, האינטליגנציה והחוכמה. זה לא אירוע של איש עסקים שבגלל שהיה לו הרבה כסף אז אנשים התחברו אליו, אלא משהו הרבה מעבר.

"המשרד שלו היה בעצם סלון. היה לו חדר עם שולחן עגול וספה ושתי כורסאות עם שידה והיה שולחן. בבוקר הוא היה עובר על כל העיתונים היומיים כדי להבין ולהתעדכן. כל יום הוא היה קורא גלובס מההתחלה עד הסוף ומסמן עיגולים על העיתון על טעויות, שגיאות ודברים שהוא רוצה להעיר למערכת. "מה שבסוף כולם ראו וידעו על חיים בר און", מסכם ברגמן, "הוא שהאיש היה נאמן לחברים שלו, הוא ידע לתת מעצמו בצורה בלתי רגילה והוא תרם למדינה כולה בדרכים שאנחנו עד היום מרגישים".

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"