גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייפאל מעמיקה את פעילותה בשוק הקריפטו עם מטבע יציב חדש

בחברת התשלומים השיקו "מטבע יציב" הצמוד לדולר ● בשונה מחברות אחרות, בשוק מעריכים כי המוניטין של פייפאל יאפשר לה למשוך קהל רב, חרף הטלטלות שחווה התעשייה בשנה האחרונה ● מה ניתן ללמוד מהמהלך על עתיד הקריפטו? | שאלות ותשובות

פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi
פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

חברת התשלומים  פייפאל  נקטה צעד משמעותי להרחבת פעילותה בשוק הקריפטו, כשהשיקה את המטבע היציב החדש שלה, PAYPAL USD. בעולם הקריפטו רואים זאת כהבעת אמון בשוק שעובר תהפוכות רבות בשנה האחרונה, החל מקריסת הבורסה FTX, קריסת בנקים המתמחים בקריפטו וחקירות פדרליות בארה"ב. מאז ההכרזה עלתה מניית פייפאל ביותר מ־2.5%.

הפרויקט השאפתני של האיש שמאחורי ChatGPT: קריפטו עם טכנולוגיה ביומטרית 
"בכל מדינה אחרת המטבע היה נחלש": למה הדולר ממשיך להתחזק בעולם? 

מה למעשה מבקשת פייפאל להשיג, ומה זה בכלל מטבע יציב? גלובס בא לעשות סדר.

מה זה מטבע יציב?

מטבע יציב - Stable Coin, הוא מטבע מבוזר המגובה על ידי מטבעות רגילים, לרוב דולר או סחורות כמו הזהב. מטרת המטבעות הללו היא להישאר בשער יציב לעומת הדולר כך שיהיו הרבה פחות תנודתיים, זאת בשונה ממה שקורה בדרך כלל בעולם הקריפטו. באמצעות מטבעות כאלו אפשר לגדר מטבעות פחות יציבים בשוק הקריפטו, ובכך להקטין את הסיכון הרב הקיים בשוק התנודתי.

איך נראה הצעד של פייפאל?

החברה הכריזה על השקת מטבע חדש שיגובה באמצעות הדולר וישתמש בטכנולוגיית בלוקצ'יין של את'ריום. המטבע החדש יונפק בידי חברת Paxos Trust מניו יורק המספקת שירותי פיננסים לשוק הקריפטו ומפוקחת על ידי הרשויות הרלוונטיות במדינה.

המטבע יגובה לפי הפרסומים על ידי החזקות דולרים (כסף ממשי), איגרות חוב קצרות טווח ואמצעים נוספים. המטבע הדיגיטלי יהיה זמין בצורה הדרגתית ללקוחותיה של פייפאל בארה"ב, וניתן יהיה להמירו לדולרים ביחס של 1:1.

בפועל, החברה מקבלת את המטבע כטוקן לגיטימי בכל הפלטפורמות שלה, מה שככל הנראה יחזק את השימוש בו, לנוכח מיליוני המשתמשים של פייפאל ברחבי העולם.

פרט לכך, נראה שבפייפאל רוצים להשתלט על התחום הטכנולוגי. מנכ"ל ענקית התשלומים, דן שולמן, אמר בראיון בעבר כי "המטרה היא שהמטבע יהפוך להיות חלק מתשתית התשלומים של פייפאל. המעבר בעתיד למטבעות דיגיטליים מצריך כלי יציב שמקורו דיגיטלי, אך גם יהיה קשור למטבעות הפיאט (מטבעות ממשיים) כמו הדולר האמריקאי".

עם זאת, לא מדובר בטכנולוגיה חדשה. קיימים שני מטבעות גדולים יציבים בשוק, הראשון הוא USDT של חברת Tether, המטבע החזק ביותר בשוק המטבעות היציבים, שרשם ביוני האחרון שיא עם שווי שוק של 83 מיליארד דולר. המטבע המוכר הנוסף הוא USDC של חברת Circle, שעלה לכותרות השנה לאחר קריסת סיליקון ואלי בנק, שם החזיק את רוב גיבויי המטבע. בשלב הראשון, המטבע יהיה זמין ללקוחות פייפאל בארה"ב.

מה ההבדל בין המטבע הנוכחי לבין מטבעות אחרים?

"יש הבדל משמעותי בין מטבע היציב של פייפאל למטבעות יציבים אחרים", אומר וולטר האסרט, סמנכ"ל אסטרטגיה בחברה המנפיקה Paxos, בראיון לקוינדסק. "במקרה שלנו, יש לנו רגולטור שעוקב אחרי כל מהלך הקשור בהנפקת המטבעות", יתרה מכך, האסרט אומר כי לא משנה היכן הוא נמצא בעולם, כל מי שיש לו את המטבע של פייפאל מוגן באמצעות הפיקוח שיש על Paxos מטעם המחוקק במדינת ניו יורק.

ד"ר עו"ד צבי גבאי, לשעבר הממונה על האכיפה ברשות ניירות ערך, וראש מחלקת שוק הון ורגולציה פיננסית במשרד ברנע ג'פה לנדה, סובר שהמטבע החדש של פייפאל לא שונה במיוחד ממטבעות יציבים אחרים. "יש מטבעות יציבים רבים בשוק הקריפטו, ולא נראה שפייפאל מבצעת משהו חדש בתחום מעבר לרגולציה של החברה המנפיקה", אומר גבאי, ומסביר כי הנדבך הנוסף הוא מי שמשיק את המטבע. המוניטין של פייפאל מוביל לכך שניתן יהיה לסמוך עליה שהיא תבצע את ההשקה בצורה חוקית ומפוקחת, מאמין גבאי.

איך תיראה הרגולציה?

אילן שטרק, מנכ״ל הוריזון מבית אלטשולר שחם, אומר כי "מבחינת השוק אנו רואים שחברת התשלומים היא הראשונה מסוגה להוציא מטבע מסוג זה, והעובדה שהיא מפוקחת על ידי הרשויות בניו יורק, היא אלמנט חשוב ביותר שלא התבצע עד עכשיו". יכול להיות שבשל העובדה ש־Paxos מפוקחת ע"י הרשויות בניו יורק היא למעשה יוצרת תקדים למטבע מפוקח שגם יהיה מקובל על ידי הרשויות הפדרליות בארה"ב.

בעבר נעשו ניסיונות מצד מספר גופים להנפיק מטבעות יציבים, אך ניסיונות של חברות גדולות לא עלו בהצלחה, כאשר הניסיון להנפיק מטבעות יציבים גרר התנגדות גדולה מרגולטורים פיננסיים וקובעי מדיניות. ב־2019 לדוגמה, פייסבוק תכננה להשיק את המטבע Libra, אך התקפלה כאשר חששות הועלו מכך שהמטבע יפגע ביציבות הפיננסית העולמית.

כרגע שוק הקריפטו בארה"ב נמצא במצב לא פשוט ועתידו שם לא ברור כלל. זאת בהתאם להחלטת הרשות לניירות ערך, בשאלה האם המטבעות המבוזרים נחשבים ניירות ערך או לא. זאת בנוסף לתביעות המתנהלות נגד בורסות קריפטו מרכזיות. עם זאת, נראה כי הרוח נושבת לכיוון שיאפשר לגופי השונים להנפיק מטבעות ותהיה חקיקה מסודרת בשוק.

סימן לכך ניתן למצוא במהלכים של ענקיות כמו פייפאל ובלקרוק, שנכנסות לשוק הקריפטו. הן ככל הנראה עושות מהלכים אלו בשל ציפייה לשיפור הוודאות סביב שוק הקריפטו בארה"ב.

"ככל הנראה, בפייפאל רואים פה הזדמנות לעשות הרבה מאוד כסף", אומר אדם בניון, שותף מייסד של קרן ההון סיכון קוליידר, בשיחה עם גלובס. "אנחנו רואים שיש מישהו שחושב שלשוק הקריפטו יש עתיד מזהיר, וזה ככל הנראה משתלם להם".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.5% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים